Šta je novo?

mts Banka

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Као и обично добра замисао а реализација никаква.Провизије и врсте картица су непознаница.Држава умјесто одмах да уведе обавезно издавање за све рачуне она одуговлачи јер зна да треба времена.У међувремену могу и Виза и Мастер смањити провизије и постати конкурентне Дини на домаћем тржишту па ће парице опет ићи напоље.Добра идеја али нешто килаво иде.:)
Nisi u pravu.
Provizije uopste nisu nepoznanica ako se dobro secam 0.2% debit od transakcije i kreditna 0.3% od cene transakcije.
Uvedeno je odmah(od 17.08.2018 dakle za nedelju dana ce svi MORATI da izdaju DC a ako neko hoce moze da trazi ostale).
E sad zasto ja mislim da ce to biti kratkog daha i da nikome nece biti zanimljiva DC, jer su propisali da Visa i MC moraju sa sadasnjih 2-2.5% za 6 meseci da smanje na 0.5 debit i 0.6 kreditnu, a krajem sl godine moraju da smanje kako je u EU propis(a sada za DC i kod nas 0.2-0.3) 0.2-0.3, bilo pre par dana slusao sam licno Tabakovicku kad je izlagala plan.
A ono sto nije bas vezano za kartice a dodra je stvar, sto je isto rekla, da ce od Septembra platni promet raditi 24h non stop, moci cemo jedni drugima da placamo u pola noci i novac ce odmah biti dostupan drugoj strani i jos neke pogodnosti da ne smaram sad nije tema.
Pustaju uglavnom novi sistem PP-ta.

Sent from my Galaxy S9+ using Tapatalk

Мислио сам на провизије за нас кориснике и коришћење картице,не власнике радњи са ПОС терминалима.На сајту МТСБ нема ништа ново у вези Дине.Не знам да ли је потписан уговор с Јунионпејом(мислим да није)већ само меморандум,што само по себи ништа не значи,умјесто да се прво обезбиједи инфраструктура па тек онда издавање.

Nije potpisan ugovor, a i kad potpisu to neće imati uticaja na korisnike obične dine, već će izdavati novu cobrend karticu dina-union pay

Poslednja izmena:
Placanja preko neta sa DC zaboravi dok ne postane UnionPay co-brand kartica.

Što znači da će novi klijenti morati da potpišu zadržavanje MC? Koliko njih, koji nisu informisani, će otvoriti Račun Plus i tek kasnije shvatiti da ne mogu da je koriste za kupovinu preko Net-a. Onda će to biti osakaćena Račun Plus kartica u odnosu na ovu koji koristimo do 2022.

Da li će te nove Dine imati neki sistem beskontaktnog plaćanja? Pretpostavljam da ne?

Мислио сам на провизије за нас кориснике и коришћење картице,не власнике радњи са ПОС терминалима.На сајту МТСБ нема ништа ново у вези Дине.Не знам да ли је потписан уговор с Јунионпејом(мислим да није)већ само меморандум,што само по себи ништа не значи,умјесто да се прво обезбиједи инфраструктура па тек онда издавање.
Aha ti si na to mislio, sto bi njome placao ne razumem kad imas vizu ili MC?
Jedini benefit i razlog zasto je sad forsiraju je zbog provizije na POS terminalima.

Nije potpisan ugovor, a i kad potpisu to neće imati uticaja na korisnike obične dine, već će izdavati novu cobrend karticu dina-union pay
То је само још један доказ како НБС размишља,непотпуно.Најбоље је већини дати картице за сувопарно трошење новца на каси и то је то.Што мање се троши вани,то боље.Досад од 2 милиона издатих Дина,само се 50000 може користити у иностранству.
Aha ti si na to mislio, sto bi njome placao ne razumem kad imas vizu ili MC?
Jedini benefit i razlog zasto je sad forsiraju je zbog provizije na POS terminalima
Па кад ми дају картицу коју нисам тражио очекујем да буде нека нормална за моје потребе,а не инвалид картица с ограниченом употребом с којом не знам шта бих радио.Банке могу направити палету Дина картица,али видјећемо шта ће бити и какве ће картице издавати поједине банке.Изгледа да је и банкама(МТСБ) још рано.:)

Karticu dobijaš besplatno, niko te ne tera da je koristiš, i dalje imaš mogućnost da ti za 500 dinara naprave master card ( samo dobijaš, ne gubiš ništa).
Moja kartica ističe 2023 godine, valjda ce do tada potpisati ugovor. Inače u Srbiji se 97% transakcija obavlja unutar zemlje, zbog toga im to nije toliko važno...

Poslednja izmena:
Daj link sa dokazima recimo NBS da je 97% transakcija kartica u Srbiji, ili smatram da si "lupio" postotak.
Samo cinjenice, ne nagadjanja.

U pravu je, to je zvanican podatak. Po broju transakcija, ne i po obimu. Nemam tacan broj koliko korisnika nikada ne koristi kartice van zemlje, ali i taj broj je ogroman. U prevodu gro korisnika nema potrebe za drugim karticama sem Dine.
https://www.nbs.rs/internet/latinica/scripts/showContent.html?id=12889&konverzija=yes

Dina Card ce banke tipa MTSB i TB kostati manje za podizanje na tudjim bankomatima. Za MTSB je to odlicno, a TB kao da mrzi Dinu toliko, da je od 50din po podizanju za MC podigla na 2%, min 200din za Dinu, dok je za MC i dalje fixno 200din u Starteru!
Ko nece Dinu, neka je presece, ne preuzme, baci, sta god hoce... ako ga toliko nervira, neka razmisli malo... BESPLATNA je. MC/Visa vas nece kostati vise zbog Dine.
A vise novca ce ostati u zemlji, bilo da je to bankama bilo da je prodavcima. Sigurno nece zbog toga povecati cene! Mozda cak i kasnije povecaju nego sto bi inace, jer ce ih kartice manje kostati.

Ja medju prvima ni pod razno ne bi imao Dinu kao primarnu ili jedinu karticu, ali kao dodatnu sto da ne. Niti bi je koristio za placanje kod nas, jer imam 2% cashback kod Piraeusa, ali pitanje je dokle ce to potrajati.
Ali niko iz porodice nece traziti MC u Telenor ili MTS banci, nemamo razloga da placamo 500din godisnje TBu (4 clana po 500din na 4 godine, 500din godisnje) ili 250 MTSBu.

Evo poredjenja inace provizija za podizanje Dina Cardom na bankomatima drugih banaka:
- MTSB: besplatno
- PoSted: 2%, min 50RSD
- Kombank: 2%, min 60RSD (3% na salterima)
- Intesa: 2%, min 90RSD
- Telenor: Starter/Klasik 2%, min 200RSD, Progresivi: 1.1%, min 25RSD[/b[
- RF: 2%, min 220din (1.85e), mada mislim da se ovaj stav odnosi samo na Visa kartice, skroz mi je nelogicno da i oni toliko naplate za Dina transakcije (tarifnik im nema posebno Dina kartice, iako vec ima stavku da je Dina besplatna)

Poslednja izmena:
Karticu dobijaš besplatno, niko te ne tera da je koristiš, i dalje imaš mogućnost da ti za 500 dinara naprave master card ( samo dobijaš, ne gubiš ništa).
Moja kartica ističe 2023 godine, valjda ce do tada potpisati ugovor. Inače u Srbiji se 97% transakcija obavlja unutar zemlje, zbog toga im to nije toliko važno...
Све је то океј,слажем се,од вишка глава не боли,ал се још ништа 100% не зна,само бомбастични наслови су у оптицају.Ми се одавно снашли,као и са банкама и њиховим тарифама.
@Алфа,Ово од 3% у иностранству ипак,ипак ,треба узети с резервом,због интернета,пословних људи,а још кад се наши туристи узму у обзир,њихов број,има ту мјеста за корекцију.Начин евиденције тих трансакција се исто не зна,није транспарентно за нас,медије,јер сви исто пишу.

Na kog Dinkica mislis? Posto onaj "poznati" nije nista bukvalno uradio u korist drzave ili gradjana, a ovo jeste u korist oba.

Pa taj poznati je samo stetio gradjane i drzavu, a glavni cilj mu je bio da zaradi. Koliko vidim od ovoga ce zaraditi najvise veliki marketi i tajkuni, a malo ce osetiti sitni privrednici. Nek me neko ispravi ako gresim, ali ti marketi su svakako uracunali provizije u artikle. Placao karticom ili ne. Tako da, iako ne placamo proviziju pri placanju karticom, placamo je preko artikla. Sad kad uvedu dinu, kazete smanjice se ta provizija, ali naravno cene ce ostati iste. Plus ce uzeti pare od provizije. E to mi smrdi na "Dinkicevo" delo..

Koja banka garantuje za izgubljene MC/Visa/Amex kartice?:) Mogu ti reci da jedino RF ima standardno to za sve kartice, tako sto te tera da obavezno placas osgiuranje od gubitka kartice :) A zakonski limit koji korisnik pokriva je smanjen na 3000 skoro.

Nijedna. Samo imaju cip, pa ako je izgubis ostaje ti uteha da imas vremena da je blokiras. A i onaj ko je nadje mora da zna kod, sto je malo verovatno. Ovako ako izgubis dinu, lako mogu da je zloupotrebe. Jer na kasamo niko ti nece traziti licnu kartu, da bi proverio da li si vlasnik kartice..

Mislim da je ova prica oko dine potpuno jasna.. Politicari pokusavaju na sve moguce nacine da uzmu pare.. I kao sto rece post iznad, od ovoga moze da se napravi dobra stvar, ali ce na kraju ispasti najveci promasaj i zloupotreba.. Bar je moje misljenje

Poslednja izmena:
@Алфа,Ово од 3% у иностранству ипак,ипак ,треба узети с резервом,због интернета,пословних људи,а још кад се наши туристи узму у обзир,њихов број,има ту мјеста за корекцију.Начин евиденције тих трансакција се исто не зна,није транспарентно за нас,медије,јер сви исто пишу.
O cemu pricas?:) Sve transakcije koje idu van zemlje NBS vidi i moze 100% precizno da kaze koliko je transakcija unutar/van zemlje :)
Konkretno, niko ne porice ni % transakcija, ni broj transakcija van zemlje, a ni kolicinu.

Pa taj poznati je samo stetio gradjane i drzavu, a glavni cilj mu je bio da zaradi. Koliko vidim od ovoga ce zaraditi najvise veliki marketi i tajkuni, a malo ce osetiti sitni privrednici.
Direktno nece osetiti, ako samo bleje, kao sto 95% radi :( Primetice oni koji budu rekli "Prihvatacemo samo Dina kartice, koliko?". Ili ce sa bankom ugovoriti nize provizije za Dina transakcije... ko bude cutao, osetice samo banke.
Veliki lanci ce naravno osetiti razliku.

Sad kad uvedu dinu, kazete smanjice se ta provizija, ali naravno cene ce ostati iste. Plus ce uzeti pare od provizije. E to mi smrdi na "Dinkicevo" delo..
U pravu si, cene sigurno nece ici dole zbog ovoga, pogotovu sto pricamo o 1% razlike.
Ali daje veliku sansu da sledece poskupljenje bude odlozeno.

Nijedna. Samo imaju cip, pa ako je izgubis ostaje ti uteha da imas vremena da je blokiras. A i onaj ko je nadje mora da zna kod, sto je malo verovatno.
A da je iskoristi na intenretu za vece sume? Nemaju svi sajtovi SMS OTP. Sa Dinom moze da se slika za net ;)
Ima i Dina sa cipom, ali banke je garant nece izdavati :( Samo Kombank i odredjene PostCard Dine imaju cip za sada (koliko znam).

Ovako ako izgubis dinu, lako mogu da je zloupotrebe. Jer na kasamo niko ti nece traziti licnu kartu, da bi proverio da li si vlasnik kartice..

Mislim da je ova prica oko dine potpuno jasna.. Politicari pokusavaju na sve moguce nacine da uzmu pare.. I kao sto rece post iznad, od ovoga moze da se napravi dobra stvar, ali ce na kraju ispasti najveci promasaj i zloupotreba.. Bar je moje misljenje
Uzmu pare na cemu? Nisu to exPOTUS pa da im se placa za govor :D

P.S. Zna vecina vas koliko sa cinican za vecinu promena i "stvari koje su zbog korisnika" :) Da li ce Dina pomoci korisnicima tesko ce se videti, ali valjda govori nesto kada i ja mislim da ide u jako dobrom smeru.

Poslednja izmena:
O cemu pricas? Sve transakcije koje idu van zemlje NBS vidi i moze 100% precizno da kaze koliko je transakcija unutar/van zemlje
Konkretno, niko ne porice ni % transakcija, ni broj transakcija van zemlje, a ni kolicinu.
Има ли неки извјештај са бројевима,редовни,мјесечни,годишњи?Немој да се љутиш.:)
Ко би и порицао?Ко иначе пориче?

MasterCard i Visa bi se bunili da cifre nisu tacne, jer im ne idu u prilog.

Izvestaje nemam, ali svake godine izadju cifre o prosloj godini i prvih sest meseci koliko se potrosi.

Ja ih zvao, misleći da tražim da mi izdaju Dina karticu. Neće moći, kažu... mogu da mi ugase MC i izdaju Dinu... ne može i jedna i druga... osim za 5 godina, kada ova MC istekne... onda dobijam Dinu, a mogu da tražim i MC...

Sent from my Samsung G950FD using Tapatalk

Od Dine će koristi imati jedino NBS jer ih pravi i prodaje njihov Zavod za izradu novčanica. Za nas građane, nikakve koristi neće biti, jedino veći rizik što će većina kartica biti sa magnetnom trakom pa ako je izgubiš trči da je blokiraš, inače odoše novci. Plus što nema korišćenja na netu.

Sent from my STF-L09 using Tapatalk

Ja ih zvao, misleći da tražim da mi izdaju Dina karticu. Neće moći, kažu... mogu da mi ugase MC i izdaju Dinu... ne može i jedna i druga... osim za 5 godina, kada ova MC istekne... onda dobijam Dinu, a mogu da tražim i MC...

Sent from my Samsung G950FD using Tapatalk
Дина се обавезно издаје кад истекне претходна картица.Био имејл обавјештења.Овако немају обавезу,зато сам и написао да им се не жури,што је опет НБС омогућила.

sta ja da radim imam vise kartice kada isteknu kartice moram uzeti za svaku karticu koja istekne dina kartice.

Samo za kartice uz tekuce racune ide Dina.
Ove dodatne, uz devizne, itd. ne menja se nista.

Samo za kartice uz tekuce racune ide Dina.
Ove dodatne, uz devizne, itd. ne menja se nista.

A kako ce resiti pakete koji imaju dinarski i devizni na jednoj kartici?
Obicno to budu studentski paketi.
Sta ce da rade, jedan paket dve kartice ? To bi bilo, toliko d*e*b*i*l*n*o.
Ili ce ukinuti te pakete

• Like
Reagovanja: M J
Zasto mislite da ce novac ici NBSu ili drzavi?
Nista vise nego kroz strane kartice. To da li ce ici tajkunima zavisi od vas gde kupujete :)

Dina ce moci i za devize da se koristi za ATM ako banke to omoguce.

Uzdrzite se od off-topic-a, a narocito od botovanja, na ovom forumu necete zaraditi ni za sendvic, a kamoli za te avioni-kamioni fantazmagorije.

Poslednja izmena:
Poslao zahtev, dobio ugovor, potpisao... Koliko se čeka na karticu?
Još uvek je nema u aplikaciji

P Smart

Poslednja izmena od urednika:
Kartica se ne pojavljuje u aplikaciji, nego ces dobiti instrukcije za aktivaciju. Onda udjes i pod kartice (valjda) ides na Aktivacija.
Moji su jula cekali manje od 7 dana, koliko se secam. Oboje su dobili istog dana, a dan za danom su poslali zahteve.

Inace, potvrdio sam da i TNP (i verovatno i sva ostala primanja iz PIO fonda, a ne samo penzije) se mogu koristiti za dobijanje ovih 5000. Mada licno necu otvarati (cak i da vazi i dalje..) jer nikada nisam toliko vremena proveo na banku, kao za MTSB roditelji :)

Poslao zahtev, dobio ugovor, potpisao... Koliko se čeka na karticu?
Još uvek je nema u aplikaciji

P Smart
Ја сам могао видјети картицу путем рачунара,за моб. апликацију вјероватно исто(мада се не сјећам,али нема разлога да не, једино ако нису нешто мијењали)Чекао сам дуго,два пута(двије картице јер није прва стигла) и надај се да су то исправили и убрзали.За нас који смо раније отворили рачун а сад послали потврду о преносу,ништа од пара.

О 5000 динара укупно,хиљаду мјесечно за нове кориснике који пошаљу овјерено овлашћење за пренос зараде у МТСБ.Неки су раније пренијели плате или отворили рачуне без примања плата,а тек касније послали то овлашћење, па смо се надали да испуњавамо услове,али изгледа не.

Ranije otvoreni racuni su mogli dobiti, ranije prenete plate ne :(
Sta da kazem ja? 3x sam mogao u RF dobiti po 5000, ali uvek ne vazi za stare korisnike.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno