Šta je novo?

mts Banka

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
A zašto kartice aktivirate na bankomatu? MTS banka fora ili...?

Baš mi se često dešava da neko dodje sa novom karticom, razne banke, i bez obzira što ima paypass, moram da je ubacim u POS terminal, jer je nova kartica, pa prvi put mora pin.

Prodavac svakako neće progutati karticu ako nešto krene naopako :)
Na zalost dok se kartica ne aktivira na bankomatu sa njom nije moguce placati, ja sam probao da platim karticom u radnji i nije prosla, aktivaciju sam izvrsio na mts bankomatu i nije je progutao verovatno iz razloga sto sam prvo online kreirao pin kartic.e

Bice da je to razlog gutanja kartice na mts-ovim bankomatima. Znaci ako se online ne kreira pin pre toga bankomat ce je progutati.

Davno sam otvorio racun u mts banci, pa se ni ne secam vise procedure kad sam bio aktivirao karticu, znam samo da je sve bilo bez problema i kako je pisalo u uputstvu, ali i logicno je da prvo imas kreiran pin za MC karticu, jer kako ces uopste proveriti stanje ili uraditi bilo kakvu transakciju na bio kom bankomatu ako nemas pin koji se trazi cim se ubaci kartica u neki bankomat.

jel nekom stizala kartica pre 15 dana?

znači treba da se aktivira, karticu proguta zato što je neko zaboravio da aktivira a ne greškom bankomata ili mts-a

Btw, ovih dana su povecali prodajni kurs za evre. Pre je bilo oko 10 para u odnosu na srednji i tako su drzali godinama, pre nedelju dana su ga povecali na 30 para, a evo sad vidim da im je i preko 40 ( prodajni: 117,99, srednji: 117.58).

Ja sam ovo baš hteo da pitam. Nisam ranije pratio ali sad sam zapazio povećanje

Da, i meni je proslo kroz glavu da se nesto desava. Kurs je sad losiji nego na mjenjacnicama. :( Krecu kola nizbrdo...

pa šta ste očekivali, to se znalo da će uskladiti kurs sa poštanskom
mada mene to nikad nije doticalo, uvek sam na menjačnicama menjao pare

čim se promene i ostale pogodnosti ja ću opet promeniti banku ako mi ne bude odgovaralo, treba oko godinu dana da se sve integriše u jedan sistem

I time su se izgubile sve prednosti ove banke.
Koje jos banke su alteranativa osim Telenora? Ima li neke nove opcije kod nas?

@ donadoni

Gde za 100 dinara mesecno imas multivalutni racun , placanja bez provizije ,
kurs € ispod 50 para u odnosu na srednji , podizanje novca na svim bankomatima ???

naprosto treba konsultovati tarifnik PŠ, i očekivati da će za mesec, dva, istovetne cene/usluge biti predočene klijentima MTSa, a sa rokom tipa do kraja septembra za (ne)prihvatanje novih uslova

ne vidim ni teorijsku mogućnost da integracija ne bude potpuna, jer je po bilansima dostupnim preko NBS, MTS veliki gubitaš

no, štedionica uopšte nije loša opcija, i pride ne može da propadne, što je uvek plus ;)

Vezano za kurs, sad bas gledam u app kurs da prodam EUR i uporedjujem sa menjacnicama, npr
eldorado menjacnice 117.00 / 117.90
druga najpovoljnija menjacica u gradu 117.20 /117.80
dok je u mts aplikaciji 117.28 / 117.98
tako da je kupovni cak i povoljniji od menjacnica, a prodajni tek ~10-20 para vislji od menjacnica. Tako da je to i dalje ok.

Ima menjacnica u gradu (Beogradu) u kojima je razlika izmedju gornjeg i donjeg kursa 10 para.

Menjačnice Po Gradovima Srbije, Izvor: Narodna Banka Srbije

ex.jpg

Tu vidim samo spisak menjačnica, ne i kurs. Evo kursa nekih menjačnica na sajtu kamatica.

Mislim da je ova najpovoljnija: https://www.kamatica.com/menjacnice/menjacnica-silver-dok
117,5/117,6

Da nije neka fora u pitanju, tipa ko u Budimpešti i Pragu.... da je to kurs ko menja 100 000 evra? A ko menja manje neki drugi kurs?

Ok to za menjacnice, kontam da uvek moze das se izbunari neka menjacnica sa boljim kursom, ali 90 posto ostalih ima slican kurs, pa u odnosu na to, ako ne menjas sad neku enormnu kolicinu evrica pa da ustedis, mislim da kupovni kurs od 117.28 koliko dobijes (danas) kad prodas evre putem mts app (i sto je kao u vecini menajcnica) je za banku i dalje jako dobar, s obzirom da je to kurs za svakoga ko ima racun od 100 din mesecnog odrzavanja u mts, ne treba ti npr neki skupljii paket kao u nekim drugim bankama da bi imao povoljniji (kupovni) kurs, tj da se nudi vise od 117.28 (primer od danas) kad prodajes. Mozda gresim ako ma jos neka banka sa takvim uslovima.

Ja sam primetio da se u lokalnim menjačnicama ovde u kraju gde ja živim, često menja taj donji kurs. Bude najčešće 117.2, pa onda jedan dan bude čak 117.5. Pa opet sledeći dan 117.2 Ne znam dal to ima neke veze sa tim koliko u tom trenutku imaju dinara/evra kod sebe. Tipa ako im ponestane evra, onda daju bolji kurs (možda da ne idu svaki čas do banke).

Menjačnice u Vrtlarskoj, Zemun, za poslednjih nekoliko meseci su imale možda 5 dana da kurs NIJE bio 117.3/117.9.

Menjačnice po lokalu uglavnom rade na 1din kursne razlike dok u centru Bgd postoje menjačnice koje rade na 0,10-0,20 razlike.

Menjačnice u Vrtlarskoj, Zemun, za poslednjih nekoliko meseci su imale možda 5 dana da kurs NIJE bio 117.3/117.9.
Ja sam ih redovno koristio dok nisam prešao u mts banku. Donji je bio isti, ali kupovni u mts je bio 117,6x već mesecima.

MTS ima skroz korektan kurs i dalje. Medjutim povecanjem kursa za kupovinu evra za 30 para oni vise nisu najpovoljnija banka ako postoji potreba da se svakog meseca kupuje 1000+ evra. To je automaski 300 dinara dodatnih troskova na svakih 1000 evra koji se zamene. Nadovezacu se na pricu iz teme o tekucim racunima - mislim da je u ovim slucajevima trenutno najpovoljnija OTP banka. Paket koji kosta 590 dinara nudi kupovinu evra po srednjem kursu. Dodatno, ako preko njihove kartice potrosis 45 000 rsd mesecno, onda paket kosta nesto ispod 300 dinara.
U tom slucaju za nekog ko npr. kupuje 1000 evra mesecno:

MTS - 100 dinara odrzavanje racuna + 400 dinara gubitka u odnosu na srednji kurs = 500 dinara troskova
OTP - 300 dinara paket + 0 dinara gubitka u odnosu na srednji kurs = 300 dinara (dodatno se dobije i putno osiguranje za celu porodicu, sto nekom moze biti korisno)

Dakle, pricam iskljucivo iz ugla kada postoji potreba da se kupuje veca kolicina evra. U ostale prednosti i mane ne ulazim. Razlog za to je sto MTS koristim kao sekundarnu banku samo za ove potrebe i do sada su mi stvarno bili odlicni. Ali nakon korigovanja kursa sada jednostavno postoji isplativija opcija za tu namenu :)

dodaj na otp racunicu 9dinara po placanju preko online/mob bankarstva...

Neko ko kupuje 1000eur na mesečnom nivou, ima li potrebe da traži gde je najpovoljnije održavanje TR?

Neko ko kupuje 1000eur na mesečnom nivou, ima li potrebe da traži gde je najpovoljnije održavanje TR?

Možda nema potrebe, ali baš zato, možda, i može da kupuje 1000€ mesečno.

Nije stvar pojedinačnog troška, već načina razmišljanja.

Nije moja stvar, ali nevidjeno sam se smorio pre neki dan, svastika mi objašnjava kako kod banke ima ekstra paket i sve zajedno za dozvoljenim minus je to košta 1500-1800 mesečno, retko 2.000 dinara.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno