Šta je novo?

MSI GTX 660Ti PE/OC problem sa TDR-om

Jel predstavnik za MSI uopste video ovu temu ?

Verovatno jeste ali ga briga za nase probleme. Bitno je da je tu kad se reklamira novi proizvod, a kad su problemi ni traga ni glasa. Na nasu zalost zivimo gde zivimo, Srbija bato!

Pogledao je čovek, javio mi se - čekamo odgovor iz MSI. Da vidimo...

Hajde da vidimo... U međuvremenu, naći ću ko je serviser, pa ću im se obratiti e-mailom. Gledam temu za Hawk - ne rade LN2 BIOS-i, gledam overclocking temu za GTX770 Ligthning - čoveku puca Heaven, ali sve ostalo je ok... Da li je MSI kriv ili je uopšte svo stanje sa nV kartama tako loše, ne znam...

***, tako to biva kad se slabashan chip navija do svoji krajnjih limita kako bi parirao konkurentu
... a sve u cilju da se kupi vreme i narodu shto vishe uzme para.

Ne razumem zašto bi kupovali vreme? Imaju dominaciju na tržištu - ovo je, po meni, najgore moguće trolovanje korisnika... AMD za sličan novac daje kartu koja se može klokovati bar 300 MHz gore i ima veći hardverski potencijal. + Never Settle... Nisam AMD/ATI fan, ali moja dva poslednja iskustva sa nv/MSI kartama uopšte nisu dobra. Znam i da AMD ima svojih problema, ali kad se čoveku nakupi :D...

Poslednja izmena:
pa lepo, nisu hteli da izbace u startu ful kepler/titan chip vec videli da mogu da kupe kajmak sa slabijim chipom koji je nasviran.
a danas je 680 770, 670/660ti 760...a kad su se setili da izbace titan i 780?
ja to zovem kupovinom vremena i nezainteresovanost odnosno verovatno i neisplativost ulaganja u neke nove tehnologije.

Poslednja izmena:
MSI je po svaku cenu hteo da pobedi konkurenciju (ASUS, Gigabyte) i ima brze karte, sto se sad nama kupcima obija o glavu a kasnije ce sigurno i njima. U zavisnosti kako ce ovo da se resi ali ja verovatno nikada vise necu kupiti MSI proizvodi, ali da sacekamo sta ce predstavnik MSI reci i uciniti...

Meni Heaven 4.0 ne puca na default taktovima sa gigabyte 770, nije pucao ni sa klokovanom na 1306,

Zamolio bih vas da ne sirite diskusiju i vodite rat ATi vs. nvidia. Ovde nvidia nema nikakve veze sa time sto je MSI nasvirao cipove do imbecilnosti i prodao nestabilne karte i sad ih zabole.

Pa zakljucan je napon, ne moze vise od 100mhz, a plus pisao sam o tome napravili su (MSI) da kartice duze i vise boostuju tako da daju bolje rezultate u odnosu na konkurenciju na istim clockovima. To se racuna kao dodatni performance bonus 3-4 %. Sa 660 TI PE. Drugo memorija se klokuje kao luda. Evo na mojoj memorija ide +700mhz bez dizanja napona, a memorija je i ovako usko grlo ovoj kartici. Trece moze jos malo da se oc jedno 50ak mhz pa cak i ovaj moj losiji primerak, prostim editovanjem biosa. Uostalom da ne bi filozofirao mnogo evo ljudi su lepo uradili test sa nekim realnim clockovima pa evo rezultata pa ti sam prosudi:

http://www.overclockersclub.com/reviews/msi_gtx_760_hawk/4.htm

U igricama nije 7950 bas nesto ne znam koliko brza od 660Ti i to solidno naklokovana (Sapphire 1100mhz za gpu to je neki prosek), sta je razlog ne znam. Losa optimizacija drajvera, pristrasnost review-era ili sta vec. Ne zelim da zapocnem raspravu, naprotiv. Samo mislim da takvi postovi odaljavaju resavanje naseg svakodnevno opterecujeceg problema - pucanje heavena sa najnovim drajverima :)

Kepler je dobra arhitektura, a mislim i da se pokazao superioran. E sad, sve ovo mešetarenje sa čipovima srednje klase je kupljenje para... Ali evo, da podsetim sve: kad smo kupovali karte, MSI je reklamirao triple overvolltage - sad sveden na double, jer su morali da zaključaju napon na GPU-u zbog zabrane nVidie - "greenlight" inicijativa ili tako nešto... Posle nekog vremena, pokazuje se da je dosta ovih čipova jako nategnutno - dakle, i fabrički OC ne radi. A ja treba da vratim kartu u Alti na servis nekome ko verovatno nema pojma ni o čemu... Prošao mi je kroz ruke i jedan GTX 670 koji je imao isti problem - ali sam ga brzo prodao dalje, ovde na forumu, gde sam ga i kupio, ni ne znajući da karta ima problem. Radio je u Crysis 3, ali ne i u Heaven-u. Obe PE/OC karte. A vidim da ima i 770 karti više klase koje se kao klokuju kao lude, ali pucaju u testovima... Verovatno su drajveri ili Heaven. Ne znam... opasno razmišljam da pošaljem kartu na reklamaciju, pa da vidim. Mada sam skoro siguran da će mi je vratiti kao ispravnu i šta ću onda? Kome da se žalim?

Jedva cekam da vidim sta ce MSI da kaze po ovom pitanju.

Nije jedini krivac msi, ima velike krivice i nvidie, ali su se oni tako pametno ogradili i svalili krivicu na prozivodjace. Za servis ce sigurno biti tako, nista postici necemo, jer u nasim servisima je uvek sve u redu. I mene bas interesuje sta ce msi da kaze. Jedino resenje za kartu vidim da je stavim u neku losiju masinu i klokujem na vrednosti koje je nvidia propisala, ne znam sta drugo.

Neki dan kada sam cackao po KBT videh da je max boost 1306,5 mhz i sad se setih da kada sam uzeo kartu da je taj boost posle kloka bio 1333. Kako je moguce da je boost bio 1333, a u bios je max postavljen na 1306?
Evo sve ovde moze da se pogleda

To je tvoj dodatni OC za GPU - bez OC-a karta nikad ne ide preko 1306. Sećam se tog treda, mislim da smo kupili karte negde u isto vreme, odmah pošto se čip pojavio i karte stigle u Emmi - tvoja karta je baš mogla da ide gore na GPU-u... Eh...

Prosto gledam i ne verujem da je mogla toliko da se nategne i da ne puca u sintetici i igrama. Noviji drajveri su unistili oc marginu, a i logicno, zato sto su zanemarili nas sa 6xx serijom i presli na optimizaciju 7xx.

Noviji drajveri su unistili oc marginu, a i logicno, zato sto su zanemarili nas sa 6xx serijom i presli na optimizaciju 7xx.

+1 Glavni razlog svih nasih muka.... Imaju probleme sa 7xx serijom i usredsredili su se na istu a ostalo ako radi dobro je a ako ne popravicemo ako stignemo. Profesionalizam nema sta...

Poslednja izmena:
Drajveri su vremenom optimizovani i jednostavno taj oc nije bio realan. Priču o optimizaciji u drajverima bih možda uzeo u obzir da nije u pitanju isti čip - 7xx serija je samo preimenovana šestica.

Ljudi nema veze sa drajverima kod mene ni sa jednim drajverom od svog pojavljivanja MSI gtx 770 Lighting pa do sada nece da prodje Heaven 4.0

Poslednja izmena:
Karte su preklokovane i to je to. Optimizacije u novijim drajverima su to učinile očiglednim. I što kaže Pike, nema veze sa generacijom karti - jednostavno određen procenat nije dovoljno dobar. ASUS je na to reagovao izbacivanjem BIOS-a za 670 Top kad je to bilo aktuelno, ali to je pošteno - izbaciš nov BIOS za sve i spustiš klok, a ovo naše će da ide pod tepih, pošto ako pošaljemo karte u Emmi, odnosno Alti - svi znamo šta će biti odgovor. Meni je ovo treća MSI karta za veoma kratko vreme (560 Ti OC, 560 Ti Hawk - TDRovi i 660Ti) - i neću više kupovati ovaj brend ako neko od njih ne pogleda šta se dešava.

Ma ovome nema kraja. Stavih danas 326.80 da bih odigrao metro ali ne vredi, ovo je samo gubljenje zivaca. Posto koristim i monitor i tv kao extended display imam problem da izlazi iz igre, sa greskom na koju nisam ni obracao paznju posto mi je dosta svega (a i igra je lecena, pa nije ni bitno). Probam 3d mark nece ni on da prodje i tu sam bas po*izdeo. Izbaci gresku da nece da radi zato sto sam promenio rezoluciju, ma daj je li moguce???? Tek kad sam iskljucio tv i ostao samo sa monitorom pocelo je da radi kako treba. Za divno cudo sad prolazi i heaven, ali samo sa jednim ekranom. Sto se oc-a tice na to sam definitvno zaboravio i to me ne interesuje. Isti je cip u pitanju, ali je i uveden turbo boost 2, pa se mozda optimizacije vrse i na osnovu toga, ne znam ne razumem se samo pretpostavljam. Definitivno ne za msi u nekim narednim kupovinama za bilo koji njihov proizvod, pa makar bio najbolji.

Ja sam testirao neki dan i Heaven i Crysis 2 na dva monitora i Heaven mi se vrteo bez problema i kao Wall 2x1 i Side by Side 3D na TV-u. Čak sam odigrao i nešto Crysis 2 u Side by Side 3D-u, kad sam video da podržava. Moram da nabavim neki wireless... Na kraju sam, testirajući stabilnost karte, završio Crysis 2 - ranije me ubio u pojam. Definitivno je igra propast što se tiče AI-a, inače engine je stvarno dobar... Naišao sam na nekoliko delova koji greju kartu nenormalno - pretpostavljam da je neoptimizovanost teselacije u pitanju. Probaću Metro.

Stvarno se cudne stvari desavaju sa ovom grafom. Sa -13mhz prolazio Heaven sat vremena pre pet dana a evo probah prekjuce i puca iz prve? Ja stvarno vise ne znam sta je ovo. Nadam se da ce se MSI oglasiti sto pre.

@Gavran
Da taj grafički čip polako ne ispušta dušu, a da se to poklopilo sa novim drajverima?

Pa daj Boze, onda bi reklamacija isla glatko. Problem je sto i sa +13mhz sve radi stabilno, a heaven evo puca i sa -13mhz. Znaci vrtim Crysis 99 loop-ova sa +13mhz i sve stabilno. Ono sto sam primetio kad pukne Heaven, u MSI Afterburner-u Power prikaze +284% :) Vidis nisam se setio da probam da izvrtim bez Afterburnera. Kad dodjem sa posla probacu i to.

Poslednja izmena:
Power +284? Da nije +184? Mislim, ako je toliki power limit, mora biti otključan u BIOS-u i ako jeste, karta će ti bustovati bog zna koliko. A što se tiče Afterburnera, mislim da on nije problem. Kod mene se pucanja izgled uvek poklapaju sa tim da karta malo spusti napon na 1.162 sa 1.175...

Nije 184%, ispise nesto bez veze 284%, 381% i slicno evo sad cu da screenshotujem. Nije otkljucan BIOS jednostavno kad pukne Heaven Afterburner iz nekog razloga "poludi".
evo:
heaven.PNG

edit: kao iz inata sad prolazi heaven sa default vrednostima pa sam namerno stavio power limit na 114% i evo puklo je, a vidi sta se desava sa powerom :). inace boost stoji na 1202mhz, ne pomera se, bio power na 100% ili 114%.

Poslednja izmena:
@Gavran: Ako dođe do TDR-a u tom trenutku, moguće je da Afterburner pokaže nešto nasumično kad dođe do resetovanja drajvera. Imaš li fajl u %WINDIR%\LiveKernelReports\WATCHDOG?

Pogledajte ovo - članak na Tom's Hardware za PE/OC varijante 660Ti i 670: http://www.tomshardware.com/news/msi-gpu-GTX-660-Ti-670-Power-Edition-Overvolting,18240.html

Evo i šta MSI kaže za svoje karte:
1. MSI respects the result which is tested by Tom's Hardware, but we have much confidence and believe our products would not cause any customer RMA concerns.

2. Since MSI designs these custom products with overclocking in mind, we "supercharge" these cards because we're anticipating enthusiast to overclock. Because of this design decision and the higher component quality, we're able to provide more power to the board resulting in higher and longer GPU Boost operation without reducing the lifetime of the graphics card or warranty term.

3. MSI's all graphics cards including GTX 670 and GTX 660 Ti passed strict test and stand behind our products with a 3 year warranty.

images

Poslednja izmena:
Vrh Dno