Šta je novo?

MSI GTX 660Ti PE/OC problem sa TDR-om

To što radi stabilno sada, ne znači da će raditi stabilno sa 334.77... Uostalom, baš sam gledao temu za 770 Lightning i vidim da Heaven puca sve u šesnaest, ali se ne uzima kao validan test. Ne znam šta da mislim...

To što radi stabilno sada, ne znači da će raditi stabilno sa 334.77... Uostalom, baš sam gledao temu za 770 Lightning i vidim da Heaven puca sve u šesnaest, ali se ne uzima kao validan test. Ne znam šta da mislim...

Heh pa kako ne puca kad spustim boost table za -13mhz :). Znaci mogu da vrtim celu noc Heaven nece puci, a sa default biosom puca 100%. Sto ti kazes, stvarno ne znam sta da mislim. Vec pocinjem polako da se nerviram.

Karta mora biti stabilna na fabrickim taktovima, ako taj heaven prolaze karte lupam gtx680, 670.. HD7950 HD7970 mora i GTX660ti
to sto neko misli ma taj heaven i crysis2 ni su bitni nalazi se u zabludi nece sam sebi da prizna da mu karta nije stabilna, uzrok te nestabilnosti mozda su driveri mozda su visoki klokovi, ali to je predmet neke druge teme.
Ako vam hoce reklamirat umize msi GTX760 mislim da je dostojna zamjena, ali prija svega pitati hoce li vam uvaziti reklamaciju da se ne cimate 15 ili mjesec dana dok dobijete kartu.

Heh...izgleda da se kod mene nemere podizati voltaza.....a taman sam naumio dusu da joj izvadim :)

attachment.php

Prilozi

• bios.JPG
    bios.JPG
    71.1 KB · Pregleda: 144
Nvidia je na GTX7xx seriji podigla napon na 1212mV dok je kod GTX6xx serije napon na 1175mV, ali se pomocu KBT moze i na gtx6xx seriji podici napon na 1212mV.
Iz tog razloga se GTX7xx serija malo bolje OC konkretno GTX770 u odnosu na GTX680 iako je bukvalno isti chip zbog nesto veceg napona u startu radi na vecem kloku i u konacnici se malo bolje OC.

@Sinda jel tvoja karta normalno prolazi heaven pri def klokovima?

Poslednja izmena:
Prolazi i debelo klokovana :) ali se recimo dosta slabije klokuje sa 326.41 beta drajverima u odnosu na 320.49 wql.....

Samo Lightning, Vuče... Nema dizanja napona na ostalim kartama kod nVidie.

Ako vam hoce reklamirat umize msi GTX760 mislim da je dostojna zamjena, ali prija svega pitati hoce li vam uvaziti reklamaciju da se ne cimate 15 ili mjesec dana dok dobijete kartu.

Pa ja bih rado reklamirao, ali s obzirom da je u pitanju Win WIn, mogu da se kladim da ce vratiti karticu kao ispravnu. Ostaje jedino kao sto kazes da ih unapred pitam, mada opet, instalirace starije drajvere na kojima kartica prolazi Heaven i vratice mi karticu. Nije mi za tih 13mhz, nego sta sad, treba ja da editujem bios kartice koja je placena 30000din da bi sa najnovijim drajverima prolazila Heaven benchmark i da bi radila u Crysis 2 i to na default clockovima. Stvarno malo smesno.

Da, ja bih isto morao vraćati kartu u Emmi, što nije zanemarljivo cimanje. Poslao sam PM čoveku sa foruma koji radi za MSI - videćemo šta kažu.

Posteno bi bil da vam dadnu GTX760 hawk :D, karta nije stabilna na fabrickom taktu trebali bi uvazit reklamaciju mada nikad se ne zna.
30000din nije malo karta mora da radi na fabrickim taktovima, nek oni rade sa njima sta hoce ja bi to pokusao reklamirat i trazit Hawk :D

Poslednja izmena:
Iz tvojih usta (prstiju :) ) u Božje uši. Ako se ne javi MSI predstavnik koga je HighONE kontaktirao ja saljem na reklamaciju pa sta bude. Za prvu pomoc posluzice HD3000.

Poslednja izmena:
Iz tvojih usta (prstiju :) ) u Božje uši. Ako se ne javi MSI predstavnik koga je HighONE kontaktirao ja saljem na reklamaciju pa sta bude. Za prvu pomoc posluzice HD3000.

Napises im fino da si isprobao sve novije drivere da puca crysis2 i heaven na defu kazes da si kupio kartu da radi na fabrickim taktovima i to je to, reci necu da se zamaram platio sam hocu da radi karta na fabrickim taktovima, a ne da se rusi na pocetku igre.
Ako uvaze garanciju trazi hawk mada ima jos dosta modela GTX660ti PE po lagerima verovatno ce se htjeti ti karti rjesiti pa ce vam dati istu :(

Iako bi najiskrenije zeleo da kolega bude na dobitku i ostvari reklamaciju mislim da ce to tesko da izvede jer karta radi na odredjenim drajverima sto znaci da nije do karte nego do drajvera i da su krivi iz nVidia driver develop team-a a ne MSI. Kad je MSi izbacio kartu ona je radila najnormalnije tako da ce biti cupavo. Sve zavisi kakva je politika firme i da li hoce da izadju u susret kada je ovakav problem u pitanju koji je nazalost sve ucestaliji...

I ja imam isti problem ali sa MSI 770 Lightning. Nece da prodje Heaven na def. tek ako se poveca napon ili smanji klok nema nikakve veze sa drajverima isto je koji god da stavim. Sramota za MSI pogotovo za kartu tog ranga da treba smanjivati klok da bi radila stabilno.

Voleo bih da znam koji je clan predstavnik za MSI ?

Kada smanjis na referentne klokove gtx 770 onda radi ako sam razumeo?

Nije do drajvera. Karta je preklokovana i kad se klokovi spuste radi sa svim drajverima. Ne mogu da mi kažu da ostanem na starim drajverima, jer koja je onda poenta nove karte? Da bi igrao bilo šta novije kako treba, moraš ažurirati drajver. nVidia podržava samo karte sa referentim klokovima, dakle ovo je na proizvođaču. Još smo je i kupili sa triple overvoltage, da bi to skinuli u novijim verzijama Afterburnera.
@Rayko: ovo za 770 je isti problem kao i kod naših 660. Karta ima suviše dignute boost klokove u BIOSu. Mislim da je ovo propust MSI kontrole kvaliteta - izbacuju se karte koje skoro da nemaju prostora za dalje klokovanje i dalje optimizacije drajvera ih naprave nestabilnim.

Poslednja izmena:
Ne zelim da mislite da sam protiv vas (imao sam isti problem) nego kada je u pitanju 600 serija onda je tesko reklamirati karte proizvodjacima jer je tad radilo i nije bilo problema sa drajverima. 700 serija je izbacena kada su problemi vec uveliko postojali sa drajverima i vlasnici 700 serije karata imaju svako pravo da traze zamenu jer su MSI, ASUS i ostali izbacivali OC karte koje su nestabilne i za koje su znali da nVidia vise ne garantuje stabilnost kroz drajvere sto smo pominjali a i znate da testiraju samo referentne klokove...

Poslednja izmena:
MSI se malo zaigrao, veoma neozbiljno sa njihove strane.

+1
Kao i ASUS u mom slucaju...

edit: Zamisli das 800 evra za 780 lighting a moras da joj spustas klokove na ref. vrednosti... Tuga

@ HighOne Ne vidoh da si editovao poruku... U pravu si, jesu previse nategnute, recimo moja ide i na 1257 sto je dosta i nema vise prostora za OC pa samim tim male su sanse da je sve ok bez podizanja napona, u nasem slucaju ( 600 serija )...

Poslednja izmena:
Ne zelim da mislite da sam protiv vas (imao sam isti problem) nego kada je u pitanju 600 serija onda je tesko reklamirati karte proizvodjacima jer je tad radilo i nije bilo problema sa drajverima. 700 serija je izbacena kada su problemi vec uveliko postojali sa drajverima i vlasnici 700 serije karata imaju svako pravo da traze zamenu jer su MSI, ASUS i ostali izbacivali OC karte koje su nestabilne i za koje su znali da nVidia vise ne garantuje stabilnost kroz drajvere sto smo pominjali a i znate da testiraju samo referentne klokove...

Garancija na te karte je tri godine. Znači, proizvođač garantuje da će karta raditi ispravno te tri godine. Moja karta je napunila godinu pre sedam dana i ne vidim zašto neko sa 770 serijom ima pravo na reklamaciju, a ja ne. Ne mislim da si protiv nas, nego mislim da takva argumentacija - radilo je onda - nikako ne stoji. Karta jeste radila onda, ali ne radi ispravno sad, a u garanciji je. To što se sada vide problemi koji se nisu ranije videli nije krivica vlasnika karte, nego proizvođača. nVidiu krivim za stanje sa 460/560 kartama, ali ovo nije njihova krivica. Imao sam čak i jedan 670 PE/OC, i on je imao iste simptome - Heaven nije prolazio, sve drugo je radilo. Dakle, ovaj problem je prilično raširen i jedan način da MSI to reši jeste da izbavi zvaničan BIOS koji će rešiti probleme sa kartama. Odnosno, da spusti boost tabelu svuda i prizna da ovi modeli ne mogu ono za šta se reklamiraju. Ili to ili da menja dosta proizvoda... Videćemo.

Poslednja izmena:
^^ Da u pravu si, treba da spuste klokove malo i da bude OC karta ali stabilna i naravno spuste malo cenu i da svi uzivamo, ovako platis OC verziju karte a moras da joj obaras klokove, neozbiljno. Mogu da zamislim gtx780 lighting kao sto napisah gore, zamisli ubacis a ne radi...

I u pravu si za reklamaciju, kupio si proizvod koji ne radi kao sto pise. Izvini ako sam rekao nesto sto si shvatio kao "teranje kontre" ali sam izgubio vise svaku volju da se natezem sa ovakvim problemima...

Poslednja izmena:
Cim se ovo desava na GTX770Lightning modelu ko moze garantovat da se nece desiti i na GTX760hawk modelu jer je i on zestoko fabricki nategnut. Sa sadasnjim driverima sigurno radi jer je pretestiran, ali mozda izadju neke 2-3 verzije drivera i pojavi se problem, mada moze se desit i da sa narednim nekim driverima karte postanu stabilnije, jako teska situacija..

Mogla bi nvidia da povede malo racuna svjesni su da je na trzistu veliki broj OC modela od asusa, msi, gigabyta evga i dr. nekako mi cudno da nemogu da postignu stabilnost s novim driverima, ako su karte radile sa starim driverima, mogu valjda da opet vrate stanje bar kakvo je bilo sa starim driverima u pogledu stabilnosti.

@ HighOne Druze, sta bi na nVidia forumu, vidim da si postavio problem. Ima li odgovora?

^^ Da u pravu si, treba da spuste klokove malo i da bude OC karta ali stabilna i naravno spuste malo cenu i da svi uzivamo, ovako platis OC verziju karte a moras da joj obaras klokove, neozbiljno. Mogu da zamislim gtx780 lighting kao sto napisah gore, zamisli ubacis a ne radi...

I u pravu si za reklamaciju, kupio si proizvod koji ne radi kao sto pise. Izvini ako sam rekao nesto sto si shvatio kao "teranje kontre" ali sam izgubio vise svaku volju da se natezem sa ovakvim problemima...
Ma ne, razumeo sam to na način kako bi nam odgovorio proizvođač. Smatram da to ne stoji. I da, i meni se ogadila zaj....ncija kroz koju prolaziš kad tražiš nešto za šta si 100% u pravu, ali karta ode kod nekog "servisera" koji niti zna puno niti razume problem i naravno, vrati kartu kao ispravnu.

@ HighOne Druze, sta bi na nVidia forumu, vidim da si postavio problem. Ima li odgovora?

Mislim da nema ništa od toga. Njihov čovek zadužen za komunikaciju, ManuelG, je jako korektan i dosta sam se dopisivao s njim kad sam imao problem sa TDRovima na desktopu sa 560Ti Hawk. Malo je nedostajalo da karta ode u Ameriku na testiranje, jer nisu mogli da dođu do problema u kancelariji, gde bi dobili damp i videli šta ga izaziva, pa su bili raspoloženi da daju zamensku kartu i plate poštarinu, ali bili su našli problem i sredili ga. Naravno, aktuelna grana drajvera ponovo ima isti problema sa 460/560. Ali ovo je drugi problem i znam šta će mi reći, čak i ako vidi post u onoj gomili kojom ih zasipaju tamo - a ima svačega - od pravih reportova, do običnih *****izama i pljuvanja. Nije im lako...

Poslednja izmena:
Ja sam u međuvremenu ustanovio da moram da odem dole 3x13 - 39MHz da bih bio stabilan u Heaven-u 4.0. Dakle, kad spustim klok, mogu da vrtim Crysis 2 sa 320.80, završim gaming, pokrenem Heaven da ga mašina vrti celu noć i ujutru ustanem, a da sve radi bez problema. Voleo bih da mi neko objasni kako je to drajver u pitanju? Dakle, moj savet - testirajte sa Heaven 4.0 - puca tamo gde sve drugo izgleda stabilno. Ne Heaven 3.0 ili Valley - četvorka je odlična za test. Na mom PE/OC će raditi i Metro LL i Crysis 3 i Tomb Raider na stock clocku, ali Heaven neće. Čak će i Crysis 2 raditi na nešto višim klokovima, ali ovaj Heaven... Siguran sam da su karte fabrički prenategnute i da postoji određen procenat koji jednostavno nije sposoban za to (5%? 10%). E sad, šta će mi MSI reći, a probaću da se čujem i sa servisom za karte da vidim šta kažu...

Ne pada mi na pamet da downclock-ujem kartu. Mogao sam uzeti referentni model koji je kostao ~30e manje, sta smo sad svi mi koji smo kupili OC modele sa custom hladjenjem nego obicne ovce za sisanje. I kome da se zalim sto mi karta puca na def u sred neke od igara? Ajde za sintetiku da progutam, to se ne igra i moze da prodje, ali u igrama nikako. Sta da je posaljem u servis oni ce lepo da istestiraju kartu sa drajverima sa diska koji ide uz kartu i reci ce da je sve ok (standardna prica kad se kod nas nesto reklamira), a bole ih uvo sto je za novije igre potreban novi drajver da bi radile. Na kraju da prodam kartu opet ne ide, jer ce i novi vlasnik imati istih problema i ispasce da sam uvalio kartu. I sta sad?

Ko je servis za ove karte? Pretpostavljam da je za sve isti... Daj da im se obratimo pismeno, i to više nas.

Vrh Dno