Šta je novo?

Mozilla Firefox 4.0 Final

Isti problem sam imao i ja jutros, i to sa YT, dva puta je blokirao zesce, pola min nije reagovao, kod su svi ostali upaljeni programi normalno radili.
Naravno bilo je samo uninstall.

Nisam bio dovoljno precizan, kad kliknem na link za skidanje necega, znaci torrent file, rapidshare i slicno. Znaci krajnji link/adresa fajla na netu, onda blokira.
Ne znam, dal da vracam 3.6 il mozda ima leka.

Korisnički interfejs izgleda nije ispeglan i sve izgleda vizuelno nedovršeno. Ne vidim razlog da se prilikom svake okrugle verzije menja raspored menija desnog klika i slično.
...... Sve izmene ispod haube padaju u vodu nakon ovakvog, u krajnju ruku neozbiljnog, korisničkog interfejsa.

Slazem se u svemy. Koristim manje vise paralelno hrom i mozilu 3.6.15, i mislio sam da probam 4-ku i nisam bas zadovoljan. Jedino sto se brzine tice poboljsan je u odnosu na 3.6. Ali i pored toga, chrome ga i dalje sije (na 2 razlicita kompa testirano). Nesto imam osecaj da su pred kraj ipak zbrzali da ispostuju rok 22. mart. Racunam da cemo vrlo brzo videti 4.0.1 ili tako nesto...

Ljudi, jel hoce vama da se otvori neki od metro kataloga u pdf formatu, http://www.metro.rs/servlet/PB/menu/1067118_l41/index.html ? Sa Firefoxom 3 se otvaralo, ali sa Firefox 4 mi nikako nece. Stavio sam Adobe X plugin, radio je na Firefox 3.6 , i sada na Firefox 4 nece.

A na primer gigatronov katalog mi se otvara, a i on je u pdf, pa mi nije jasno

Meni otvara bez problema(sa navedenog linka). Znaci FF4.0, Win7 SP1 x86,
bez adobe x plugina..

Piše na netu da Firefox 4 ima ugrađen Paste and Go - postoje li shortcuts na tastaturi i mogu li da se podešavaju?
Konkretno na FF 3.6.16 sa dodatnom extenzijom, imam CTRL+SHIFT+V za paste & go, i CTRL+SHIFT+S za paste & search - može li tako u FF 4?

Poslednja izmena:
@Bex
Meni ucitava bez problema.
Probaj da reinstaliras Adobe Reader X...

Slazem se u svemy. Koristim manje vise paralelno hrom i mozilu 3.6.15, i mislio sam da probam 4-ku i nisam bas zadovoljan. Jedino sto se brzine tice poboljsan je u odnosu na 3.6. Ali i pored toga, chrome ga i dalje sije (na 2 razlicita kompa testirano). Nesto imam osecaj da su pred kraj ipak zbrzali da ispostuju rok 22. mart. Racunam da cemo vrlo brzo videti 4.0.1 ili tako nesto...

I ta brzina je vrlo škakljivo pitanje - pre ću primetiti izuzetno neozbiljan dizajn i korisnički interfejs nego sporije/brže učitavanje stranice za 0.6 sekundi. Iskreno, verujem da najveći broj korisnika zaista ne može da napravi razliku u brzini renderovanja stranice između Opere, Chrome-a, IE-a i Firefox-a. No dobro. Nekome ti benchmark rezultati mnogo znače.

Sačekaću sledeću verziju Firefox-a a do tada - 3.6.16.

^^^
Neke otvara, neke ne. Na drugim sajtovima sve radi normalno.

Poslednja izmena:
ja se vratio na 3.6 do daljnjeg

FF 4 ce izgleda jos malo sacekati...

P.S. Valmont, moram ti priznati da mi jako smeta tvoj avatar. :)
Uvek pomislim da sam ja nesto pisao... :)

Sad sam probao da otvorim sve kataloge sa linka metroa koji sam postavio, i sve otvara, osim "neprehrane", a ja sam samo "neprehranu" pokusavao da otvorim.

Korisnički interfejs izgleda nije ispeglan i sve izgleda vizuelno nedovršeno. Ne vidim razlog da se prilikom svake okrugle verzije menja raspored menija desnog klika i slično.

System Preferences u OS X-u ima isti raspored od Jaguar-a sve do danas. Ne vidim zašto bi se išta menjalo makar u tim menijima. Zaokrugljene ivice address bar-a izgledaju bezveze. Ukidanje status bar-a po default-u je neozbiljno s obzirom na važnost elementa. O izgledu "temporary status bar-a" koji se pojavljuje samo prilikom link mouse hover-a nekom drugom prilikom (potpuno bezveze). Add-on bar - bezveze. Tabovi na vrhu - sada počinje da liči na Operu...

Sve izmene ispod haube padaju u vodu nakon ovakvog, u krajnju ruku neozbiljnog, korisničkog interfejsa.
Neozboljno ovo - neozbiljno ono.
Po tebi je izgleda ceo njihov projekat neozbiljan :D

Uvek su me oduševljavale oštre krtitike na UI. U progamu kao npr. ovaj firefox, gde su skoro svi elementi UI podesivi uvek će se naći neko kome default podešavanja neće odgovarati. Napravi ti program za desetine miliona korisnika čiji će default interfejs da zadovolji 100% korisnika ;)

Ajd' sad da se udubimo u tvoje kritike:
- Promenjen raspored menija desnog klika: možeš misliti, zamenili su mesta Open in new tab i Open in new window. Ova promena je potpuno logična, s obzirom na to da se Open i new tab koristi neuporedivo češće nego ona druga opcija. I ja sam pogrešio prvi put kada sam mahinalno kliknuo na drugu opciju, ali na greškama se uči jel.

- Zaokrugljene ivice address bar-a : čudim se da si potrošio životno vreme kucajući tu zamerku?

- Temporary status bar: ovo nekom odgovara nekom ne. Meni odgovara jer sam inače koristio autohide statusbar. Sada mi dodatni addon za sakrivanje ne treba, s druge strane ti moraš podesiti da se dotični uvek vidi (što opet nije loše jer tu opciju možeš da podesiš, kao i sve druge opcije).

- Add-on bar bezveze: ?!?

- Tabovi na vrhu: tabovi se spuštaju na default poziciju sa dva klika, jednim desnim i jednim levim :D

Jel moze neko da mi objasni kako da uspesno importujem bookmarks iz Opere? Ubacim ga, ali su razbacani. Odem na Sort by Added (jer je to pomagalo kod 3.6 da ih slozi da budu folderi kao u Operi) ali on ih slozi (opet ne kako treba, ali vidim da ih kao preslozi) dok sam u Library-u, cim izadjem on vrati kako je bilo pre slaganja. Jel ima resenje za ovu glupost?

Takođe, u 3.6.16 mi sve ekstenzije rade dok je u verziji 4 bilo par koje nisu bile kompatibilne. Inače, uvek koristim default temu + par ekstenzija [AdBlock Plus, Download Helper, Gmail Checker, oldbar (uz Gmail checker jako korisna ekstenzija) i Xmarks].

FF 4 ce izgleda jos malo sacekati...

P.S. Valmont, moram ti priznati da mi jako smeta tvoj avatar. :)
Uvek pomislim da sam ja nesto pisao... :)
:)

Poslednja izmena:
Za nekompatibilne extenzije - Add-on Compatibility Reporter (većina ekstenzija ne radi samo zato što u xpi fajlu tako piše, odnosno developer nije update-ovao fajl i takođe, većina će raditi sa ovom ektenzijom. A možete i pomoći Mozilla-i tako što ćete prijaviti koje i dalje rade a koje definitivno ne rade)

Poslednja izmena:
Ja od kad sam iskljuchio Hardware acceleration "preporodio sam se" xD

Ja bih voleo da mi neko "objasni" kako da importujem bookmarks koje sam sačuvao u verziji 3.6.* .

Znači ne treba mi objašnjenje tipa "sačuvaj ih kao HTML" već da li može to da se importuje kao što se i do sada radilo sa predhodnim verzijama.

otovris bookmarks> import and backup....odaberi sta ti odgovara

Po meni, FF bio i ostao #1. Naročito mi se dopada "paste & search" i app tab, mada i Panorama ponekad posluži.

Zna li neko gde je nestala opcija iz History podesavanja da se odredi koliko ce vremenski Firefox cuvati history stranica?
U 3-ojci je kada odaberes custom settings za History bila kucica gde si mogao rucno da upisujes broj dana, a ovde nema nista, ima samo da cuva ili ne cuva istoriju ili gresim? :)

Inace, UI se moze prilagoditi kako kome odgovara - desni klik na toolbar pa Customize pa podesavaj do mile volje, ako nekome ne odgovaraju tabovi na vrhu desno dugme na onu strelicu kod tabova pa otcekirati tabs on top, tu je na istom mestu i opcija da se vrati standardni meni i navigation bar kao sto je to bilo i u Firefox 3 i sto meni licno najvise i odgovara, a ako se ima problema sa fontovima i renderingom treba otcekirati use hardware acceleration ;)
Da jesu kopirali Chrome - jesu, jer default postavke sa bookmarkovima sa desne strane i onaj prozorcic u kome ispisuje ucitavanje stranice su bezobrazno isti
No, ja sam zadovoljan sa 4-orkom a i FF koristim vec godinama i sem par ekstenzija - sve mi radi za sada ok :)

Poslednja izmena:
I osim zaluđivanja u beskorisnosti koja je funkcija ovoga?

Ovo ja zovem grupisanjem tab-ova, prvi put cujem za panoramu. A svrha je da ako drzis vise tabova stalno otvorenih mozes da ih podelis tematski. Npr. u jednog grupi su ti samo sportski tabovi u drugoj samo fakultetski itd...

onda iskoristis speed dial, podelis u nekoliko grupa i to je to

Ja znam da sam se vratio na FF 3.0 (nisam mogao da nadjem na netu prethodni koji sam koristio 3.6), dobra je i trojka :), nadjoh instalaciju na hard disku.
FF 4.0 mi baguje, vec sam pisao, prilikom skidanja fajlova ili kacenja fajlova na sajt (probao danas da okacim aukciju na limundu, i kad je doslo na red kacenje slika, zablokira). ****m ti bre verziju programa.

Onda instaliraj opet verziju 3.6.x, importuj taj backup, ubaci Firefox Sync addon i pomoću njega sinhronizuj bookmarks.
Zatim pregazi tu 3.6.x verziju sa novom firefox četvorkom koja ima ugrađen Sync i rešio si problem.

Nazad
Vrh Dno