Šta je novo?

Monitor Audio RX2 i NAD C 355 BEE

Ljanmi

Slavan
Učlanjen(a)
01.02.2006
Poena
390
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 7600
Matična ploča
Asus TUF B650M
RAM
2x16 EXPO
GPU
Phoenix RTX 3080
Storage
2 TB Samsung 990 PRO Heatsink
Zvuk
Solo 6C
PSU
EVGA G3 1000W
Kućište
Lian Li Dan 3 Snow White
Monitor
LG 42LA660S-ZA 2014 / LG 82UP80003LA 2021
Miš & tastatura
DeathAdder V3 Pro Snow White
Pristup internetu
  1. Optički internet
Dobio sam relativno povoljno ovu kombinaciju pa me zanima koliko sam pogresio/nisam pogresio sa NAD-om. Vidim da su neki za ovu kombinaciju a drugi protiv na http://www.hi-files.com/forum . Mozda je bolje da sam otisao na Marantz? Volim jaci bas ali naravno kontrolisan ne volim nedefinisan zvuk(ko voli). Kazu na http://www.hi-files.com/forum da NAD ima muljav bas sad koiko je to tacno? Jos jedna stvar, neki savet da povezem sistem na PC, sta je najbolja variijanta - neki DAC ili zvucna karta?

Odlicna kombinacija za te pare.

Monitor Audio ima dosta definisan bas ali nije preterano dubok, tako da nema boomy efekat kao na bronza seriji.

Kupi neku emu 0404 ili audiophile 2496 kartu , polovne su oko 50e dok su nove oko 100e, ili kupi neki cd plejer koji su od 100 do 200e polovni u tvojoj klasi pojacala pa si se resio kompjutera, jedino sto ces rezati mnogo cd-a.

Ja imam obe kombinacije, ali u praksi ,cd-plejer mi skuplja prasinu jer kad hocu na brzinu da preslusam neku muziku uhvatim sebe da mi je mnogo zgodnije da radim preko kompjutera nego da palim cd plejer i trazim na kom cd-u je pesma i da preskacem trake na cdu da bi dosao do omiljene pesme, plus sto muzika iz hd filmova mnogo bolje zvuci u hifi kao i muzika i efekti iz igrica.

Jedino sto jos mozes pored toga je da kupis neke solidne kablove pogotovo interkonekt izmedju pojacala i izvora zvuka.

Poslednja izmena od urednika:
Imam RX2 sa Marantzom 7001 KI i prezadoovljan sam kako to zvuci, takodje znam par ljudi koji ih imaju sa NAD C355 koji su takodje prezadovoljni. U principu nisi pogresio, bitno je da tebi prija zvuk. Pozicioniraj ih pravilno u sobi, udalji dovoljno od zida i sl. Ne moras ludovati sa interkonektima i zvucnicm zicama ali nemoj one najjeftinije (pijacarske) a koristis. Za sada imam Kimber zvucnicke i QED interkonekte i zadovoljan sam njima. Ako zelis da povezes PC na sistem najbolja varijanta jeste ext dac. Ta varijanta akohoces kako treba da bude i kosta. Najisplatljivija varijanta za "manji" novac je Asus Xonar Essence STX.

Kakav li cu bas da imam sa NAD-om, mislim jasno definisan i ostar ili muljav i nedefinisan :( ? Sve mi stoji u kutiji ako "poludim" da mogu da vratim. Inace sam prosao dosta dobro finansijski.

Sve to zavisi i od prostorije i postavke i blizine zida. Drugar koji ima C355 i RX2 stavio je QED Silver kablove i zadovoljan je. Moras eksperimentisati. Ne znam kakav ti je izvor, mozda ti cd player ili komp nece dati naglaseniji bass pa se to uklopi sa ovim sistemom i cak bakarnim kablom. Nikad se ne zna i niko ti ne moze 100% reci sta i kako. Potrazi za pocetak Oehlbach RattleSnake3 kablove, mogu se naci u 4audio 9e/m ili na KP (novi) za 4.5e/m. To je kombinacija srebro/bakar (ne pravo srebro naravno, posrebreni).

Zasto si ti isao na Marantz a ne na NAD C355BEE ? Izgleda da mi je ovaj Asus Xonar najbolje resenje za sada, nije nista definitivno ali... Za koliko para moze da se nadje najjeftinije?

Zato sto je bio ultra popust pri zatvaranju Technomaxa prosle god i akcijska cena za Marantz PM7001 KI bila je oko 40k din sa 2god garancije. To pojacalo je prethodnik PM8003 modela sa prvobitnom cenom kod nas oko 900e. Kasnije je bila oko 660e kad je BGB imao neki zaostali primerak. Opet, na netu mozes naci da je u UK kostao 350GBP a u Australiji oko 1800AUD. U principu mnogo bolji izbor od C355 u tom trenutku za manje novca. Probaj pa sad proveri da li ti prija ili ne. Ako nisi zadovoljan necim menjaj pojacalo, zvucnike nikako! :D

OK a zasto je Marantz mnogo bolji izbor?

Mozda zato sto je kvalitetnije napravljeno, ima bolje delove ili je samo skuplje? Ovde ima neki review http://www.avhub.com.au/ProductReview.aspx?MagazineID=5&ProductReviewID=174 Heh, slusao sam pre BR i RS sa C355 ali mi je zvuk Marantza mnogo vise odgovarao. Sada sa RX2 je jos bolje. Meni tako prija. Ti imas to sto imas, povezi slusaj i uzivaj. Probaj sa jeftinijim kablovima da doteras zvuk ako imas one najjeftinije. U suprotnom idi u 4audio i trazi da ti puste RX2 sa nekim Marantzom koga tamo imaju. Mozda tebi ne odgovara ta kombinacija.

Mislis da bih mogao da primetim razliku izmedju ta 2 pojacala? Ako bih mogao da primetim mislis da bi obavezno isla u korist Marantz-a? Slusao sam Marantz i RX2 u 4audiu i zvucalo je strava sad se plasim da sam pogresio sa NAD-om :(

Nisi pogresio sa NAD-om, bas ti je definisan tako da nemoras da brines o tome.

Kombinacija NAD pojacala i Monitor Audio zvucnika je kod nas jako popularna iz prostog razloga sto je NAD tamniji dok su zvucnici svetliji, zajedno cine jako dobar sistem.

Poslednja izmena od urednika:
Ufff... pa da... mogao bi da primetis razliku ali to nije razlika nebo i zemlja vec u detaljima, izrazenosti bass, zvucnoj slici i sl. Pitanje je sta bi ti se vise dopalo. Skuplje ne znaci nuzno i ono sto vise odgovara, prija. Meni je razlika isla u korist Marantza, tebi ne znam. Kazes slusao si Marantz i MA, zar nisi tamo uporedio i sa NAD? Opet, ne mora da znaci da si pogresio. Povezi, poslusaj i presudi si sam. Ako si to skoro kupio pitaj te u 4audio da zamenis ako si bas zapeo ali pruzi sansu tom NAD pojacalu. Inace, MA RX serija nije toliko svetla kao prethodna RS vec je itekako neutralnija.

Ma kazem ti da znam ljude koji bas vole NAD + MA RX kombinaciju. STX je fantastican izbor, videces vec i sam. Jedino malo bolji interkonekt za STX > NAD i CD player > NAD kao i malo bolji zvucnicki kablovi za NAD > RX2. Inace, imas li sada neke kablove i koje?

Nemam nikakve kablove :(

Zasto toliko volis taj Rattle Snake? :) Ja muljaviji kabl od njega nisam imao... Za te pare ima dosta preciznijih kablova koji manje falsiraju.

Pa to sam nasao najjeftinije da daje lep zvuk, ako imas bolji primer reci jer nemam nista protiv. Za 4.5e/m ja ne znam za bolje.

Ja ne znam odakle ti info da NAD daje muljav bas, bas naprotiv iz mog iskustva. Kombinacija je skroz ok, just plug it in and play. Uzivaj!

Pa to je neki mainstream od kabla koji po meni uopste ne bi trebalo probati na NAD-u. Nije on bas muljav, ali ima izvesnu dozu pune topline i rasplinjujuce mekoce koja meni nije lezala jer je bila dosta izvestacena. A posto covek rece da ne zeli nesto tako s NAD-om, trebao bi da ga izvlaci sto preciznijim kablom sa manje koloracije. Isto tako i onaj posrebreni bakar u njemu po meni negativno utice na visoke tonove (deluju sitno, izvestaceno, katkad i sekcavo), a sama zamisao dva materijala kao provodnik dovodi do razilazenja u tajmingu, a i toliki presek dodatno zakomplikuje stvar. Svi deblji kablovi vise boje zvuk od tanjih, samo sto to neko tako voli i misli da je dobio na bass-u. Po meni to nije neka prednost...
Ako mora nesto slicne debljine, pre bih probao ovako nesto: http://www.kupujemprodajem.com/Tria...oc-konektorima-369765-oglas.htm?filter_id=795
A moze da se nadje i neki korisceni Chord, Qed, AudioQuest, Van Den Hul i sl. za ne tako velike pare.
Ja bih licno zakacio bilo koju zicu koja bi je pod rukom za neko prvo vreme dok se sistem razradi i dok se upoznam s njegovim zvukom, pa bih posle toga kad uvidim sta valja korigovati malo, pozajmio za pocetak neki bolji kablic koji mogu da priustim pa jedan-drugi-treci i nacice se vec nesto. Uvek mi je bilo nelogicno da se sistem formira kao lego kockice, i da se unapred zna koje mainstream komponente treba da ga cine, kako aktivne tako i pasivne (kablovi).

@Rushko
AQ Type 4 ti provereno vadi stvar sa NAD-om.

Poslednja izmena:
Eto, dobio si drugi predlog. Ja taj Triangle nisam cuo (Nikk jeste) i nisam mogao da ti ih predlozim. Moja logika je isla naci najjeftiniji kabl koji si cuo. Recimo u 4audio u Nisu na Oehlbach Silveru 4mm sa NAD C355 i RS6 zvuk je bio fantastican. Sa tim kablom i Nikkovim pojacalom sa RS6 zvuk je opet bio fantastican. Isti kabl u mom ili Nikkovom sistemu nije dao zeljene rezultate. Nabavi nesto, probaj pa sam zakljuci sta i kako.

Ovaj Triangle kabl nisam ni ja probao, samo sam predlozio kao varijantu za probu, posto znam ljude koji zive srecno s njim. :) Sve je u probi i licnom utisku. Zakljucke donositi tek nakon nedelju-dve.

Poslednja izmena:
Ako je od neke pomoci coveku imam ja Oehlbach SILVER 2x4,0mm² i bakarne Schwaiger 2 x 3.2mm² (manje poznat, ali dobar kabl) od novih, a imam i neke Eagle od 2,5mm² koji su korisceni. Ako mislis da ti od ovoga nesto pomaze javi se.
PS mislim da malo preterujete sa time koliko kablovi uticu na zvuk

Licno volim da kada bas udari da bude precizan i ostar, zbog toga se plasim samo da nisam pogresio sa pojacalom :( . Mozda je iz tog razloga bolje da sam otisao na nekog Marantz-a? Koliko sam citao najbolje mi je da idem na Xonar jer tesko da cu da cujem razliku izmedju te karte i nekog DAC-a do 500e. Gresim li? I voleo bih neki predlog za interkonekt kabal Xonar > Nad...

Poslednja izmena:
Ko je sad pogresio sa pojacalom i razmislja o Marantzu? BoArDsLiDe ili Kir Janja ili obojica?!?
Gedza nudi kablove, proveri/proverite a sto se tice STX ili DAC od 500e.... neki testirali kazu nema razlike ni sa skupljim neki kazu ima...

Sto se STXa tice, mislim da neces osetiti (neku) razliku izmedju nje i recimo EMU 0404 PCI koja je manje od 100e. Tako da nemoj tek tako da dajes 150+ eura za STX.;)

NAD C300 svojevremeno proban sa B&W Matrix 804 i Van den Hul kablovima (ne secam se koji je model ali su visa klasa) i CAL DX-1 CD Player-om, posle preslusavanja svega i svacega od rock-a, preko jazz-a do elektronike pa cak i tehno-a, zakljucak na kraju je da ovaj NAD vrlo precizno reprodukuje nizi deo spektra tj. bas i da mu je to jaca strana, zato se ne uzbudjujte sto se NAD basa tice.

BoArDsLiDe = Kir Janja sorry, na poslu koristim lap od kolege a zaboravio sam da se ulogujem na moj nalog :( . Sa STX-om cu imati prednost u video igrama u odnosu na EMU ili ne? Hvala rushko, malo su me zaplasili na onom forumu sa tim basom u vezi NAD-a a nisu male pare bas u pitanju. Da pojurim kartu onda i da raspakujem audio setup :) ...

Za igre ne znam ali ako ti nesto znaci uz STX imas i kvalitetno pojacalo za slusalice. Moj glas ide na STX. Nemas jacu pci/e kartu u ponudi.

BoArDsLiDe = Kir Janja sorry, na poslu koristim lap od kolege a zaboravio sam da se ulogujem na moj nalog :( . Sa STX-om cu imati prednost u video igrama u odnosu na EMU ili ne? Hvala rushko, malo su me zaplasili na onom forumu sa tim basom u vezi NAD-a a nisu male pare bas u pitanju. Da pojurim kartu onda i da raspakujem audio setup :) ...
Pa sad ako igre igras u stereo varijanti, onda tu i nema bog zna kakve razlike na karticama.:)
Ako ti treba headphone amp onda i mozes da ides na STX, inace mozes da prodjes dosta jeftinije a da ne gubis na kvalitetu (zvuka).
Inace, pomenuo sam EMU 0404 PCI onako, ima tu jos dobrih kartica, tipa ESI Juli@ i slicno...
:wave:

Nazad
Vrh Dno