Šta je novo?

Moj 771 na 775 mod (FAQ u prvom postu)

probao sa hwinfo i core temp,proverio kako lezi cooler sve na svome mestu. ali to je ona varijanta intel stock coolera bez bakarne baze. sve u svemu u utorak mi stize DeepCool GAMMAXX 200T za 2200din koji ce nadam se resiti problem.

aida64.jpg
kako da uradim offset na 85?

ovako ga ocitava aida64

evo kako ga cita hwmonitor i real temp

realtemp whmon.jpg

i nista mi nije jasno :D

rt off.png
ovde sam pokrehuo i speed fan a u rt sam podesio tj max na 85 a u bios u ga cita 42c

jel to sad ok?

Poslednja izmena:
izvinjavam se sto sam dosadan eo kako sad citaju tri razlicita programa kad je klima ugasena u prostoriji.
3IN1.png

^Aida je OK, vidim da si u Speed Fan-u podesio offset (ili je to program sam uradio); u hwmonitor-u "vadiš" registry fajl i sam unosiš vrednost 85 umesto 100 za svoj proc. Posle samo vratiš taj fajl u hwmon folder. Sve kao administrator, naravno. Bez obzira na sve, slabašan ti je taj box propelerčić. Sa Deepcool-om bi trebalo da sniziš temp bar 10 C po jezgru. U BIOS-u pokazuje više, otprilike kao na core 0..

speed fan nisam nista dirao samo sam podesio u real temp-u tjmax na 85, a evo i kako ga cita cpuz. zanm da ste me pitali koja je verzija xeona to se valjda ovde vidi.
cpuz.jpg

Evo još jednog moda i veliko hvala svima iz teme!!! cheers

Za sekundarni komp pribavljen e5440 E0 sa stikerom od ,,pančevca''. Ploča je ECS G41T-M7 rev.01, uspešno isečena, bios-modovana i uparena sa 4+2 GB DDR3 memorije. Hlađenje LC-CC120. Akcijanje ukupno trajalo sat vremena.

Idle SS u prilogu. :)
Ako neko ima istu ploču evo biosa u prilogu zajedno sa aplikacijom za flash-ovanje (dos i live).:party::angel:

E naravno, sad sleduje pitanje. Da li se nekome dogodilo da mu se usporilo podizanje OS-a nakon zamene procesora? Pošto sam morao sve izvaditi iz kućišta posumnjao sam da su možda loši SATA kablici krivci, zamenio im mesta međutim i dalje je sve isto. Ako neko ima predlog... Dobrodošao je :).

Prilozi

• 01.JPG
    01.JPG
    49.7 KB · Pregleda: 157
  • 02.JPG
    02.JPG
    106.3 KB · Pregleda: 124
  • 2016-06-07 12.37.50.jpg
    2016-06-07 12.37.50.jpg
    911.2 KB · Pregleda: 124
  • 2016-06-07 12.39.01.jpg
    2016-06-07 12.39.01.jpg
    710.1 KB · Pregleda: 122
  • ECS G41T-M7 rev.01 BIOS_xeon 771 mod.7z
    716.8 KB · Pregleda: 45
Poslednja izmena:
nakacio deepcool 200t sad je u leru 33-34 a najvise sam video 40-41 pri opterecenju bez upaljenje klime :)

Evo još jednog moda i veliko hvala svima iz teme!!! cheers

Bravo za mod i hvala za BIOS fajl! Nisam ispratio koji si CPU ranije imao na toj ploči? - Pitam zbog efekta laga pri boot-ovanju sa novim procom. A što se tiče Omoljčanina, dečko ima bolje cene od Ali-ja, ali ne zna za temu :)

nakacio deepcool 200t sad je u leru 33-34 a najvise sam video 40-41 pri opterecenju bez upaljenje klime :)

Sjajne temperature, zaista! :)

@pega
Juče u toku dana i noći se drastično iskomlikovala priča sa xeon-om... Napisaću opširnije kad stignem večeras ili sutra i okačiti novi BIOS. Sad ne mogu zbog posla.

Sent from my HM 1S using Tapatalk

Biće ovo malo duži post…

Elem, rezime je sledeći. Moj XEON trenutno nije upotrebljiv a zašto tačno nije mi najjasnije. Izdvojiću hronološki specifične situacije.

Prvo ubacivanje XEON-a i prvi microcode update
Prvi BIOS sam apdejtovao po uputstvu i okačenim mikrokodivima sa foruma overclock.net. Apdejt BIOS-a je urađen iz Win-a, preko ECS apdejt alata i prošao je glatko (sa E7300 procesorom). Potom sam ubacio E5440. Prvo paljenje, ploča prepoznaje CPU i prijavljuje pravi naziv procesora. Prvo podizanje sistema je bilo znatno duže i pretpostavio sam da je možda zbog novog procesora. OS uredno prepoznao zamenu CPU i ,,instalaciju’’ novog. Ali sistem nekako trom. Restart kompa, opet isto jako dugo podizanje sistema ali sam uočio da je do pojave prvog animiranog Win logoa startap standardne brzine, a da tek za vreme tog logoa počne da razvlači… Ovo sam ustanovio tako što imam 2 kompa jedan pored drugog pa sam ih istovremeno upalio. U windows Task Manager-u uočim da je zauzeće procesora konstantno oko 30% i to bez ikakvih dodatnih programa, samo standardne systray aplikacije (AV i sl.). To nije bio slučaj sa E7300. Pošto AIDA više nema onaj CPU benchmark, pokrenem CPU test u okviru CPU-Za samo da vidim šta će mi izbaciti. Ovaj e5440 je ostvario manje od 100 bodova za single tread i oko 3500 za multi tread. Moj drugi komp sa L3360 (praktično 9550S) daje preko 1000 za ST i oko 3600 za MT… Ponovo rastavim komp, proverim CPU, proverim da li sam dobro zarezao soket, sve dobro, lepo leži unutra. Ponovo sve sastavim nazad i opet sve isto…
Pošto sam već par puta restartovao komp za vreme ovo zafrkancije nakon nekog n-tog restarta više nije hteo da se podigne sistem, zabode na onom istom win animiranom logou ,,Starting windows’’ i tako je stajao oko pola sata.

Vraćanje E7300
Vratim nazad E7300, već treće rastavljanje svega i vraćanje nazad. Uradim repair windows startup-a. Startuje se komp kao da mu niš’ bilo nije. Sistem živahniji nego sa XEON-om, skor u CPU-z testu normalan za E7300 (ne sećam se vrednosti sada). Nema tog konstantnog mističnog zauzeća procesora od 30%. Sve super. Posumnjam da mi ipak microkodovi moža nisu po PS-u, malo proguglam i naletim na delidded.com a na njemu bolje objašnjenje i više mikrokodova nego sa prvog sajta.

Jovo nanovo
Ponovo pripremim BIOS ali sada po novom uputstvu i usput apdejtujem i mikrokodove za E7300. Ponovo rastavim sve, ubacim E5440, clrCMOS, pakuj sve nazad. Prvi ulazak u BIOS, CPU prepoznat, sve ok. Ulazak u Win, opet isto dugo podizanje (od animiranog logoa). CPU-z test sve opet isto, kao i konstantno zauzeće od cca 30%.

Restart u SAFE MODE
U Safe modu je sve super, sistem responsivan, CPU-Z CPU test na mestu (oko 900 za ST, i oko 3500 za MT), zauzeće oko 1.-2%. Vratim se u Win, opet iste boljke i zaključim da je nešto do OS-a, malo prelistam temu i bilo je par likova koji su imali sličan problem i morali da rade reinstall OS-a. Pa kad je bal nek bude i maskenbal (inače sistem relativno svež, podignut pre cca 2 meseca, daleko od toga da mu treba reinstalacija).

Nova Instalacija OS-a
Pokrenem novu instalaciju i nakon 3 sata dođem do dijaloga u kome biram particiju za instalaciju sistema! ROFL
Isključim ga iz struje i evo ga tako stoji i sada, nisam još ni E7300 vratio.

Ono što mene buni je da se e5440 normalno ponaša u safe modu a da brljavi u regularno podignutom sistemu i ono što me naročito buni da nisam mogao da uradim instalaciju novog sistema ni pod razno. Toliko se vukla instalacija da mi je jasno bilo da od te rabote nema ništa.

A drugi komp koji spominjem je moj primarni komp, ovaj iz potpisa, iliti stari sam ksionaš al iz druge priče… Ovaj e5440 ne bih baš da ubacujem u ASUS-ovku iz primarnog kompa iz više razloga (komp potreban zbog posla, ne bih na njoj da sečem soket).

Udrite sa pitanjima ako ima još nešto nejasno ili da nisam dobro objasnio pa da dopunim.

^Nedavno smo imali problem lem moda na procu kao tvom.. Ti imaš stiker. - Jesi li probao drugi? Takođe, jesi li probao sve kombinacije memorija (mada mala verovatnoća da je do istih; svejedno, probaj). I najvažnije - zašto BIOS update iz Win-a? Što nisi pripremljeni fajl sa fleške boot-nuo i odradio update kako valja? Da li si 1000% mikrokodovao BIOS dobro?

Sent from my SM-N9002 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ako nekome treba imam komplet od 10 stickera koji sam naručio kad sam narucivao moj Xeon koji je došao sa već zalepljenim stickerom.

Tako da poklanjam svih 10 stickera da ih ne bacam ako nekome mogu koristiti. :)
Šaljem preporucenim pismom.

Sent from my HUAWEI MT7-L09 using Tapatalk

Nemoj bacati nikako :)

pošalji meni, pa ću ja podeliti okolo ako nekom treba =D

Nemoj bacati nikako :)

pošalji meni, pa ću ja podeliti okolo ako nekom treba =D
Pega se prvi javio pa cu poslati njemu. On kao autor ove teme ce im sigurno naći primenu. :)

^Hvala, Pablo! ;)

Jedan rez, u znak zahvalnosti, na pobesneloj ASRock P45XE ploči. - Plojka se ponaša kao nekontrolisani turbo VAZ-ovi :) Vdroop sa 1.45 na 1.35 :hump: A ne mogu na ploči da pronađem prave rezistore za pencil mod, pa ću malo da crtam nasumično.

Prime95 ide, kida, rastura, LinX se raspada, mašina `ladna kao smrt i na 1.5V :d

Za sada samo +1GHz :( Biće ovde još duboke analize..

P45XE.jpg

@5xeVo
Evo ja zamenio starije mikrokodove, ako hoćeš da probaš.

Okačio sam i intelmicrocodelist i microdecode, kao i mikrokodove do 2013, ako nekom treba.
Upotreba je prosta

Kod:
D:\MSi.945P.Neo5>intelmicrocodelist.exe A7236IMS.950
Intel Microcode List ver0.4a

CPUID=10660 Rev=04 2006/06/12 CRC=6CC60901 Off=11380 Size=1000 Plat=0,1
CPUID=10661 Rev=32 2007/03/16 CRC=0B13F1ED Off=12380 Size=1000 Plat=0
CPUID=6F6 Rev=C6 2007/03/07 CRC=B1BFF977 Off=14380 Size=1000 Plat=0
CPUID=6F7 Rev=66 2007/03/08 CRC=FEA82C68 Off=15380 Size=1000 Plat=4

Press any key to exit

Kod:
D:\MSi.945P.Neo5>microdecode.exe microcode-20130222.dat
cpu00000f0a_plat00000002_ver00000015_date20020821.bin
cpu00000f25_plat00000010_ver0000002c_date20040826.bin
cpu00000653_plat00000001_ver00000010_date19990628.bin
cpu000006b1_plat00000020_ver0000001d_date20010220.bin

Prilozi

• 110902s.ok.7z
    522 KB · Pregleda: 37
  • intelmicrocodelist.7z
    33.7 KB · Pregleda: 28
  • microcode-20130222.7z
    736.5 KB · Pregleda: 35
***EUREKA***

Nije bio ni mikrokod, ni OS... Već C1E! Tj. power saving. Disejblovao sve u biosu, vratio backup OS-a i evo ga srećno i zadovoljno fercera ''novi'' E5440 :). Inače, sve se unormalilo, sistem je responsivniji nego sa E7300, nema onog blesavog zauzeća, CPU-z bench daje predviđene rezultate.

Pega i tuxserbia hvala na pomoći i podršci.

U atačmentu je još jedna BIOS za ECS G41T-M7 rev.01 koji sada koristim. U njemu su dodati mikrokodovi za 771 procesore i inovirani kodovi za većinu (popularnijih) procesora iz 775 soketa.

Prilozi

• BIOS_xeon 771 mod 2.zip
    745 KB · Pregleda: 31
Ovo moje pitanje bas nema direktne veze sa temom ali kontam da cu ovde najbrže dobiti odgovor: imam modovan Xeon ovaj iz potpisa E5440 i P45 ploču. Dosad sam imao 6GB memorije 2x2GB + 2x1GB sve marke kingmax. Sad sam hteo da umesto 2x1GB ubacim 2x2GB i da imam 8GB memorije. Problem je što tih novih 2x2GB nije iste marke. I nikako ne mogu da naterem da svih 8GB rade zajedno. 2+2+2 ce da radi u bilo kojoj kombinaciji a isto tako ce da radi i 2+2+2+1 ali sa 8GB nema sanse da bootuje.

Menjao slotove, brisao iste, brisao memorije sa gumicom za brisanje... Nema šanse. Clear cmos ne pomaže. Komp samo vrti ventilatore... Sta moze da bude?

rucno namesti klokove po taktovima najsporije,a ako je napon raspar setuj po naponu najveceg tj ako je jedan par 1,8v a drugi 1,9v ti pokusaj sa 1,9v.

i ja imam slican problem. imam 4 modula i 4 slota. dva komada crucial na 800mhz,jedan hyperx na 800mhz i jedan pq1 isto na 800 mhz. prva tri rade,kad ubacim ovaj cetvrti,ne pali se racunar. menjao sva moguca mesta u slotovima,nece. znaci ovaj zadnji pq1 ili pqi,ne znam ni sam kako se zove i ko li to pravi,pise na njemu ddr2-800u 1gb. znaci jako nepoznata marka.

2ced382c-df3f-4c80-b7b2-bdd634a58e21_zps2773fb63.jpg1636057_130116125935_PQI_DDR2_800_1GB_UDIMM.jpgZjllMjQzOTg1MjY1MDhhNDQ5ZjY3ZjUwMjJmOTYwNTFDb9a6TrwX2y30Nt4YybF2aHR0cDovL21lZGlhLmFkc2ltZy5jb20v.jpg

Poslednja izmena:
obratite pažnju na klok memorije, kod većine ploča kada se popune sva 4 slota više ne može da se izvuče 1066 MHz, zapravo ni 900MHz nije na svim pločama moguće kada su popunjeni svi slotovi

Hvala svima na odgovorima.
Problem se što neće ni na defaultu da bootuje. Znaci odradim u BIOS-u load optimized defaults i ubodem memoriju i neće da bootuje. 2x2GB sto imam je kingmax 800 MHz cl5 @ 1.8V a ovu što sam nabavio 2x2GB je Nanya i Hirox 800Mhz CL6 @ 1.8V. Ali neće ni da bootuje sa 1.96V i sa olabavljenim timinzima na CL6.

Ali bootovace u sledećim kombinacijama:
3x2GB Kingmax, Hirox, Nanya + 1GB Kingmax
3x2GB Kingmax, Hirox, Nanya + 1GB Ocz
3x2GB Kingmax, kingmax, Nanya + 1GB bilo sta
3x2GB Kingmax, kingmax, Hirox + 1GB bilo sta
Sve ostale moguće kombinacije ispod 8GB.

Pablo, pomenuo je neko gore memory remapping, pa probaj ovako:

1. boot-uj sa 6GB bilo koje (3x2)
2. uđi u BIOS, disable-uj Memory Remap Feature, save-uj i izađi
3. Win će možda da se "zakoči"
4. isključi komp
5. ugradi 4. modul od 2GB i boot-uj sa 4x2
6. BIOS bi trebalo da ti broji sav DRAM
7. Win će možda ponovo da blokira
8. Uradi reboot i uđi u BIOS, enable-uj Memory Remap, save-uj i izađi
9. BIOS čita sav DRAM, kao i Win; nema kočenja više

Ovaj metod pominje jedan od kolega na Net-u, totalno je stupidan, ali radi.

U suprotnom, pokušaj da podigneš malo NB voltažu. Takođe, ugrađuj modul po modul sa "load setup defaults" između..

Javi baš šta si uradio. Pozz

Ispada da je Nanya modul neispravan. Ili neka nekompatibilnost sa plocom. Posto kad ga ubacim samog komp nece da bootuje. I sad opet pokusao u svim kombinacijama i nema sanse da prodje post... Ispada da sam juce uvek vadio Nanya modul kad sam bio zavucen ispod stola i nisam obratio paznju na to.

Ja sam često probleme sa različitim modulima rešavao tako što podešavanja za latencije prebacim sa "by spd" na manual, obično nisam morao da ih ručno upisujem samo ostavim auto za svaku pojedinačnu latenciju, ako baš neće onda upisati latencije od najgoreg modula - samo ove 4 glavne, mislim da mi se nije desilo da ovako ne uspem da nateram ispravne module da rade... A može i gumica za brisanje po kontaktima i četkica po slotovima često da pomogne ;)

Vrh Dno