Biće ovo malo duži post…
Elem, rezime je sledeći. Moj XEON trenutno nije upotrebljiv a zašto tačno nije mi najjasnije. Izdvojiću hronološki specifične situacije.
Prvo ubacivanje XEON-a i prvi microcode update
Prvi BIOS sam apdejtovao po uputstvu i okačenim mikrokodivima sa foruma
overclock.net. Apdejt BIOS-a je urađen iz Win-a, preko ECS apdejt alata i prošao je glatko (sa E7300 procesorom). Potom sam ubacio E5440. Prvo paljenje, ploča prepoznaje CPU i prijavljuje pravi naziv procesora. Prvo podizanje sistema je bilo znatno duže i pretpostavio sam da je možda zbog novog procesora. OS uredno prepoznao zamenu CPU i ,,instalaciju’’ novog. Ali sistem nekako trom. Restart kompa, opet isto jako dugo podizanje sistema ali sam uočio da je do pojave prvog animiranog Win logoa startap standardne brzine, a da tek za vreme tog logoa počne da razvlači… Ovo sam ustanovio tako što imam 2 kompa jedan pored drugog pa sam ih istovremeno upalio. U windows Task Manager-u uočim da je zauzeće procesora konstantno oko 30% i to bez ikakvih dodatnih programa, samo standardne systray aplikacije (AV i sl.). To nije bio slučaj sa E7300. Pošto AIDA više nema onaj CPU benchmark, pokrenem CPU test u okviru CPU-Za samo da vidim šta će mi izbaciti. Ovaj e5440 je ostvario manje od 100 bodova za single tread i oko 3500 za multi tread. Moj drugi komp sa L3360 (praktično 9550S) daje preko 1000 za ST i oko 3600 za MT… Ponovo rastavim komp, proverim CPU, proverim da li sam dobro zarezao soket, sve dobro, lepo leži unutra. Ponovo sve sastavim nazad i opet sve isto…
Pošto sam već par puta restartovao komp za vreme ovo zafrkancije nakon nekog n-tog restarta više nije hteo da se podigne sistem, zabode na onom istom win animiranom logou ,,Starting windows’’ i tako je stajao oko pola sata.
Vraćanje E7300
Vratim nazad E7300, već treće rastavljanje svega i vraćanje nazad. Uradim repair windows startup-a. Startuje se komp kao da mu niš’ bilo nije. Sistem živahniji nego sa XEON-om, skor u CPU-z testu normalan za E7300 (ne sećam se vrednosti sada). Nema tog konstantnog mističnog zauzeća procesora od 30%. Sve super. Posumnjam da mi ipak microkodovi moža nisu po PS-u, malo proguglam i naletim na
delidded.com a na njemu bolje objašnjenje i više mikrokodova nego sa prvog sajta.
Jovo nanovo
Ponovo pripremim BIOS ali sada po novom uputstvu i usput apdejtujem i mikrokodove za E7300. Ponovo rastavim sve, ubacim E5440, clrCMOS, pakuj sve nazad. Prvi ulazak u BIOS, CPU prepoznat, sve ok. Ulazak u Win, opet isto dugo podizanje (od animiranog logoa). CPU-z test sve opet isto, kao i konstantno zauzeće od cca 30%.
Restart u SAFE MODE
U Safe modu je sve super, sistem responsivan, CPU-Z CPU test na mestu (oko 900 za ST, i oko 3500 za MT), zauzeće oko 1.-2%. Vratim se u Win, opet iste boljke i zaključim da je nešto do OS-a, malo prelistam temu i bilo je par likova koji su imali sličan problem i morali da rade reinstall OS-a. Pa kad je bal nek bude i maskenbal (inače sistem relativno svež, podignut pre cca 2 meseca, daleko od toga da mu treba reinstalacija).
Nova Instalacija OS-a
Pokrenem novu instalaciju i nakon 3 sata dođem do dijaloga u kome biram particiju za instalaciju sistema! ROFL
Isključim ga iz struje i evo ga tako stoji i sada, nisam još ni E7300 vratio.
Ono što mene buni je da se e5440 normalno ponaša u safe modu a da brljavi u regularno podignutom sistemu i ono što me naročito buni da
nisam mogao da uradim instalaciju novog sistema ni pod razno. Toliko se vukla instalacija da mi je jasno bilo da od te rabote nema ništa.
A drugi komp koji spominjem je moj primarni komp, ovaj iz potpisa, iliti stari sam ksionaš al iz druge priče… Ovaj e5440 ne bih baš da ubacujem u ASUS-ovku iz primarnog kompa iz više razloga (komp potreban zbog posla, ne bih na njoj da sečem soket).
Udrite sa pitanjima ako ima još nešto nejasno ili da nisam dobro objasnio pa da dopunim.