Šta je novo?

Moj 771 na 775 mod (FAQ u prvom postu)

[emoji106]
Sve ok!!!

Послато са SM-N935F уз помоћ Тапатока

>> FAQ iliti za SuperStarr-a i prvi post. Tnx! :)

Moj 771 na 775 mod: FAQ ili često postavljana pitanja

1. Zašto bih radio ovu modifikaciju?

• Da osvežim staru 775 đuntu ili uradim matorcima jeftin upgrade, jer ni njima više nije dovoljan Dual-Core, odnosno Core 2 Duo procesor, a i dalje je skupo da kupujem, npr., Q9550 ili Q9650
• Skupljam novac za upgrade računara na neku od trenutno aktuelnih platformi, pa ovo i dalje može da bude prelazno rešenje
• Iz razloga hobija, entuzijazma, sporta. Da se zabavim malo i razmenim iskustvo sa Kolegama na Forumu
2. Ploču imam, ali koji procesor da gledam?

• Pogledaj koju imaš ploču. Najzgodniji chipsetovi za 771 na 775 modifikaciju su Intel P35 i Intel P45. Ukoliko tvoja ploča ima neki drugi chipset iz liste podržanih, nemoj da očekuješ spektakularne overclock rezultate. Svakako, očekuj stabilan rad.

771~775 kompatibilnost.jpg

• Najbolji odnos cena i performansi su modeli Xeon procesora E5440 i E5450. Prvi je ekvivalent modelu Q9550, a drugi modelu Q9650. Oba su dobri overclockeri. Čak i ako nemaš ploču za overclock i ne interesuje te da ulažeš dalje u bolje hlađenje, napajanje i ostale komponente, dva modela rade na dovoljno visokim frekvencijama da obavljaju većinu svakodnevnih operacija bez problema; procesori rade na 2.83, odnosno 3GHz. Ne treba potceniti ni druge modele poput E5430 ili nešto iz L54X0 serije. X54X0 serija je takođe dobra, ali procesori troše više struje. X5470 je perjanica plejade 771 Xeon procesora, ali je skuplji i traži hi-end komponente iz socket 775 perioda, posebno ukoliko želiš da ga overclockokuješ. Mnogi se odlučuju za noviju E0 reviziju procesora, generalno.
3. Gde da kupim procesor? Zarezan ili nezarezan? Šta radim sa pločom?

• Kupi ga u lokalu ili preko Ali-ja. U krajnjem smislu, svejedno je da li uzimaš zarezan ili nezarezan procesor. Socket 771 se razlikuje od socketa 775. Dva plastična jezička unutar ležišta procesora na ploči su drugačije postavljeni. Za zarezani procesor ne sečeš plastične jezičke, a da bi ugradio nerarezani, moraš da ih ukloniš. Procesori rade isto. Pitanje je samo da li želiš da modifikuješ ležište procesora na ploči ili ne. Čak iako to uradiš, montiraš nezarezani Xeon, pa posle nekog vremena vratiš stari 775 procesor, nećeš imati nikakvih problema da ga zaključaš u socket. Vidi na početku teme kako se modifikuje ležište procesora na ploči. Takođe, svejedno je da li biraš model sa sticker adapterom ili, tzv. lem modom. Pretpostavka je da su u oba slučaja dobro swap-ovani kontakti na procesoru, što je i suština moda.
4. U temi se često pominju mikrokodovi i bolje hlađenje. Šta još treba da uradim?

• Da bi ti radile sve instrukcije novog procesora i stepping, flashuj BIOS sa već pripremljenim mikrokodovanim fajlom sa linka iz Peginog potpisa. Idi na kineski sajt, pronađi model svoje ploče, svuci fajl, smesti ga na USB, i u zavisnosti od matične i tipa flasha BIOS-a, uradi isti. Ovo možeš da uradiš i sa starim procesorom, pre nego što ugradiš Xeon-a. Samo u retkim situacijama je proizvođač matične ploče sa poslednjom zvaničnom revizijom BIOS-a ugradio i mikrokodove za Xeon procesore. Ukoliko ti radi stepping i među instrukcijama u okviru CPUZ-a, npr., vidiš niz instrukcija koji se završava sa SSE4.1, EM64T, VT-x, to je to. Xeon-a može da hladi i Intel BOX kuler, ukoliko nemaš overclock apetit. U suprotnom, mora neki aftermarket hladnjak po preporuci Kolega sa Foruma. Za kraj, nije loše uraditi svežu instalaciju Windows-a. Takođe, treba provrteti par osnovnih stress testova da se bude siguran da sve radi kako treba i da ne pljušte blue screen-ovi. Za merenje temperature preporuka je Aida64.
5. Drugi problemi na koje mogu da naiđem i preporuke

• Retko ko je ostao nezadovoljan modom. Problema gotovo i nema. Može da se desi da ti stigne procesor sa lošim sticker adapterom, lošim lem modom ili neispravnim senzorima za očitavanje temperature; srećom, to su usamljeni slučajevi. Preporuka je da se ne kupuje ploča i odatle kreće u poduhvat. To baš i nema smisla. Uradi mod ako već imaš materijala. Dobro je obezbediti kvalitetnu memoriju, posebno ako je cilj overclock. Nezgodno je kod DDR2, npr., što si limitiran na 8GB, ali i ako napakuješ toliko nije za potcenjivanje. Napajanje treba da bude pristojno i ništa više od toga. Grafika u skladu sa potrebama. Za gejmere sve preko R9 270(X), npr., nema smisla u kombinaciji sa Xeon-om.
6. Važno

• Naoružaj se strpljenjem, čitaj, pitaj za savet. Nemoj ništa na silu, možda neko u zgradi ili ulici može da pomogne – na Forumu sigurno! Obavezno postuj svoje iskustvo kako bi to eventualno pomoglo i drugom. Ne pucaj veliku lovu, jer je ovo stari hardware. Srećno!
Januar 2014. - februar 2017.

Ata kabal sve vreme bio problem cak i kada nije bio prikljucen na hdd. Sreca se setih da imam negde neki ispravan. Bitno je da smo uspeli :)

Ово је послао 6п!

Tako je Zulu, mnogo hvala na ulozenom turudu i vremenu.
Hvala, hvala.
Sto bi rekao Golubovic, to su sati i sati instaliranja (bili)
Da ne idemo dalje u off, ali decko je maksimalno korektan svaka cast.
Brate samo da nisi uzeo taj ata kabl iz onog starog kompa kojeg sam dobio secas se, odradili bi ga odmah, koja zezancija a glupost.
Pozdrav.

Poslednja izmena:
Da li bi thermaltake golden orb 2 cpu cooler bio dovoljno snazan da hladi oc Xeon X5460 ili samo na stock frekvenciji

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока

Nije to dobar cooler za OC.
Generalno, gledajte da nabavite heatpipe cooler, što masivniji, na koji pasuju 120mm i veći ventilatori.
92mm verzije bih izbegao za Quad-core, naročito uz overklok.

Znaci ni muschin memara nece radi(dvostrana),*** ovo nije normalno,lik se kune da je ispravna ploca,ja ne verujem,pazi nemoguce da ni jedna memara nece da baci sliku ,vracam ja plocu pa nek se zeza on snjom

Znaci evo kucam se slikom kaze mora da radi,da mora al malo sutra,znaci nece sa ni jednom do sada,samo nisam probao kingstouna,pa vala necu kupovati opet memoriju i bacati pare zbog usrane ploce

Hahhahahahahhaa,idi bre umalo se prevrnuh,da ne bude da nisam probao ,veceras mi drug donosi i tog Kingstouna pa da vidimo,ja kazem neispravna ploca,da vidimo ko je u pravu,ako se ispostavi da samo radi sa jednom vrstom memorije onda vise nista neznam jer to je apsolutno nemoguce ....

Jedno pitanjce...

Koliko sam shvatio x38 chipset ne moze. Medjutim, na 'onom spisku' testiranih ploca ima par x38 modela maticnih.

Nisam nasao na spisku ovu: Abit IX38 QuadGT

Kod:
http://abit.ws/page/au/motherboard/motherboard_detail.php@pMODEL_NAME=IX38+QuadGT&fMTYPE=LGA775

FGtdmYY.png

Cisto me zanima, ako neko zna... dal' slucajno moze za 771->775 mod?

Prilozi

• abit IX38 QuadGT.png
    abit IX38 QuadGT.png
    982 KB · Pregleda: 49
Poslednja izmena:
Ne.

Vracam plocu nece ni sa KHX,znaci ploca je neispravna

ploča nije neispravna , na gigabajtu ne rade moduli od 4gb. takođe, moraćeš da nađeš low density module.
toga nema kod 1600mhz modela. samo 1333 i 1066

Da li konkretno rade moduli od 4GB na P5Q-E ploci?
Ako neko zna, i koji rade iz iskustva i to jel mora low densyti ili ne?

Da li konkretno rade moduli od 4GB na P5Q-E ploci?
Ako neko zna, i koji rade iz iskustva i to jel mora low densyti ili ne?

Davno sam probao neke Kingston module na toj ploči i nisu hteli da rade. Posle nisam pokušavao sa drugim, ali bih voleo da saznam da li neki rade.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Davno sam probao neke Kingston module na toj ploči i nisu hteli da rade. Posle nisam pokušavao sa drugim, ali bih voleo da saznam da li neki rade.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Imao sam tu plocu i radili su samsuzi,patriot,,za ostale neznam jer sam ja to koristio,msm dasa njom nema problema sto se tice memorija,odlicna ploca

Sutra mi stize GA-P35-DS3R maticna ploca. Zanimam me koji je najjaci procesor/Xeon koji se na nju moze staviti?

Xeon E5450, Xeon E5440, Xeon E5472, Xeon X5462, Xeon X5492.. Koji je najjaci od ovih, ustvari koji je uopste najjaci Xeon za 771 leziste? Da li se ovi navedeni procesori razlikuju samo po brzini na kojoj rade ili ima jos neke razlike?

Ako je potrebno ubacivanje novog BIOS-a da li ima negde da se skine BIOS sa vec ubacenim mikrokodovima?

Ubacih upravo E5440 u P5K-SE. Uzeo sam mu lc power 95 kuler, u idle je na oko 38 stepeni, ali kad pokrenem stress test u prime95 temperature odlaze na 85+ u roku od 30ak sekundi. Još je na stock 2.8GHz. Jel moguće da je do kulera, ili ga ja možda nisam lepo namontirao?

Ubacih upravo E5440 u P5K-SE. Uzeo sam mu lc power 95 kuler, u idle je na oko 38 stepeni, ali kad pokrenem stress test u prime95 temperature odlaze na 85+ u roku od 30ak sekundi. Još je na stock 2.8GHz. Jel moguće da je do kulera, ili ga ja možda nisam lepo namontirao?
Aida samo, aida.

Ово је послао 6п!

Sve

Ja sam zadovoljan posle modovanja sa novom plocom P5Q-E, u stress testu temperature su vise nego dobre sa lc cc 120 kulerom.
39df6f9ce1d3fe16cd1ce66af141e158.jpg

A nekad je bilo recimo pre dva meseca
6f3451bb86221b48c4eeed623e97cf62.jpg

Isti kuler samo druga ploca, drasticne razlike u temperaturi.
Kako, zasto?
Nije valjda da ploca toliko utice na temperaturu, ja sam pre mislio da je kuler za to prevasgodno zaduzen.
Kako god super sada radi.
Pozdrav za zulua[emoji106]

Drugo kuciste i postavili smo vent da izbacuje topao vazduh :)

Ово је послао 6п!

JEDNA MOLBA:

Verujem da dosta vas koristi TapaTalk, za pregled foruma. Ja trenutno koristim verziju 5.7.1. Primetio sam da se neke slike (a ovo postaje sve cesci slucaj) uopste ne vide jasno iz tapatalk-a, dok npr. znam da slike koje ja okacim na imgur i podelim ovde po forumu ili kao attachment uz bench poruku (prilikom koriscenja pc racunara), sve se jasno vidi (iz TapaTalk-a).

Sada pogledah gde je u ovom poslednjem slucaju ^ MisaLion okacio svoje shotove i vidim da je server zapravo sam TapaTalk.

Mogu li da vas zamolim da to ne radite, posto se nista ne raspoznaje na tim slikama. Deluju skroz kao da su radjene u nekoj 320x240 rezoluciji.

Da li mozete da okacite npr. na IMGUR i zatim dobijeni direktan link samo ubacite izmedju [*img] _____[*/img] tagova? (bez zvezdice)

Eto, ako ne trazim previse...a verujem da nisam jedini koji ne moze ni jedan shot podeljen sa TapaTalk servera da procita iz same TapaTalk aplikacije. Ne znam, moguce da je mozda moj tablet problem (Galaxy Tab 3 Lite 7")

Slike za ove rezultate su sasvim dobre. Nema problema sa vidljivoscu i sl. Nije bas da je ovde testiranje kamera :)

Ово је послао 6п!

Vrh Dno