Šta je novo?

Mod Nec-a 355x i 4550 u 4551 (DVD-RAM & LabelFlash)

mige

Slavan
Učlanjen(a)
17.09.2005
Poena
390
Moja oprema  
Laptop
MacBook Air M1
Mobilni telefon
iPhone 16e
Pristup internetu
  1. Optički internet
Negde sam procitao da je moguce upgredovati 4550A i dobiti lightscribe kompatibilan uredjaj kao 4551 !
Jeste vi nesto naculi ?

ja sam bas nacuo da to nema sanse (serious..)

Mislim da to nece da moze, mada bi bilo lepo, flashnes ga i eto lightscribe-a! :)

Poslednji put: NEC4551 nema Lightscribe nego Labelflash! Tehnologije su različite i međusobno nisu kompatibilne. Uređaji sa Lightscribe podrškom imaju hardverske razlike u odnosu na obične, tako da hakovani FW nije od nikakve konkretne pomoći (osim što bi se prijavljivao drugačije).

Mislim da isto važi i za pomenute NEC modele.

Neće biti dostupan pošto sajt moze imati problema, a Liggy je CDFreaks admin. Ipak je kod Neca 4550/4551 isti hardver, a razlika samo u firmverima (što nije slučaj sa trenutnim Lightscribe drajvovima).

Usput se pojavio i Nero 7.0.1.4b za d/l koji uz ubačen LSS.dll iz "6.6.1.3 Nec" verzije koja se dobija samo uz x551 drajv kao bundle ili se posebno kupuje za 10e jer ne postoji za d/l omogućava kreiranje LF labela što (takođe) nije legalno za "obične" vlasnike 4550...

Poslednja izmena:
IANAL, ali da je crossflash zakonom zabranjen je bull**. Kladio bih se da je Liggy blizak sa NECom. ;)

andjelkoyu je napisao(la):
Poslednji put: NEC4551 nema Lightscribe nego Labelflash! Tehnologije su različite i međusobno nisu kompatibilne. Uređaji sa Lightscribe podrškom imaju hardverske razlike u odnosu na obične, tako da hakovani FW nije od nikakve konkretne pomoći (osim što bi se prijavljivao drugačije).

Mislim da isto važi i za pomenute NEC modele.

Moja greska, mislio sam na Labelflash

Recimo da sam video da moze da se izvede.
malo vishe poznavanja assemblera i iskustva sa pravljenjem i hakovanjem firmvera i gotovo.

ipak, malo je cimanje objaviti te stvari. znate vec.

ipak, malo je cimanje objaviti te stvari. znate vec.

Jel mozes da navedes zakon koji zabranjuje da na svom licnom legalno kupljenom uredjaju radis reverse engineering, da bi mogao da ga modujes, budzis, prepravljas etc.? Deluje mi da je to skroz ok. Za objavljivanje rezultata vec nisam tako siguran, ali mi i to deluje ok s obzirom da se firmware-i modifikovani na druge nacine distribuiraju slobodno..

Poslednja izmena:
Када купујеш неки софтвер (игрицу, програм, било шта ) мораш се сложити са еулом, која каже да НЕ МОЖЕШ ни под којим условима.

Такве ствари ваљда важе и код оваквих уређаја, зато што је то што се ради "Злоупотреба њихове интелектуалне својине"

Sw. sa licenciranjem, EULA i/ili TOU je potpuno druga stvar. pogledaj npr. Blizzard vs. BnetD case, mislim da ima na EFF siteu :smoke:

Firmware moze da podleze suvim copyright laws i patent laws ali je pitanje ako ga NEC distribuira slobodno da li uopste vazi sve to. Moze takodje da se distribuira samo patch za fw., onda bi trebalo da je *bas* sve cisto, makar u EU. USA ima DMCA pa je zeznuto ako je kreator patcha morao da probija zastite - mada uskoro u USA stize patch ;) za DMCA -> DMCPA, Digital Millenium Consumer Protection Act koji dozvoljava hackovanje zastita za "fair use" svrhe. Primer - Atari vs. Nintendo case. Atariju je sud opravdao crackovanje Nintendo zastite za kertridze, ali se iz nekih drugih (opravdanih, Atari napravio prevaru na drugom polju) razloga proces zavrsio protiv Atarija.

IANAL dakako, ali je zanimljivo - raspitacu se detaljnije kod prijatelja cyber IP pravnika. :)

Poslednja izmena:
speedym je napisao(la):
Jel mozes da navedes zakon koji zabranjuje da na svom licnom legalno kupljenom uredjaju radis reverse engineering, da bi mogao da ga modujes, budzis, prepravljas etc.? Deluje mi da je to skroz ok. Za objavljivanje rezultata vec nisam tako siguran, ali mi i to deluje ok s obzirom da se firmware-i modifikovani na druge nacine distribuiraju slobodno..

nisam pravnik, ali kapiram da NEC nije platio licencu da na "modele" 3550 i 4550 ubacuje Labelflash! tehnologiju i zato i jesu jeftiniji.
Hardverske razlike (koliko mi je poznato) nema (eventualno ako se radi o tome da nisu proshli neki fabrichki test koji je vezan za Labelflash! )!

mige je napisao(la):
Negde sam procitao da je moguce upgredovati 4550A i dobiti lightscribe kompatibilan uredjaj kao 4551 !
Jeste vi nesto naculi ?

Naravno da je moguce!!! :banana:
3550->3551 i 4550->4551. Mada... mislim da je izvodljivo 3550 u 4551 ali ne bi se igrao vec sa time. Daklem:

Nacin broj 1 - Ko razume poljski neka cita (a moze i da nam prevede jer bi dobro doslo). Ko ne razume poljski neka gleda slicice jer jedna slika menja 1000 reci ;)

Nacin broj 2 - Slobodno ga mozes smatrati kao prevod Nacina broj 1 (ali lakse je kad pratis slike kao u 1. objasnjenju)

PAZNJA!!!
VEEEEEELIKA prednost je ta da ne morate da kupujete LabelFlesh diskove vec (kako sa legalnim 3551 i 4551 tako i modovanim x550 u x551) mozete da radite i skrabanje sa "data" strane (poznat kao discT@2) tj. da gravirate slova i slicice na nenarezanom delu diska (znate ono "Grand original" fora :D).
Evo dokaza:

image036.jpg

image027.jpg

Evo i kompletnog testa:
LabelFlash na delu - "data" strana

Kao sto vidite lik je testirao 4551 uredjaj sa LabelFlash-om i nakon pisanja po gornjoj strani probao je i "data" stranu na obicnom Philips DVD-u. Pre pisanja po "data" strani nero ga je upozorio da potvrdi rezanje jer je moguce da pise na strani gde se nalaze podaci i sve je lepo proslooo. Prema tome... JEEEEEE!

Ajd pa javite sta ste napravili.

Poslednja izmena:
Bane, hvala na linkovima... Ovoj deo je prosao bezbolno, ali Nero jos uvek smara... grrr... Za sada sam uspela da proverim samo da li LabelFlash radi i to iz aplikacije LSS Label, koja bi valjada trebao da sluzi za LightScribe (inace iz verzija Nera 7.1.0.4, lls.dll kopiran u core direktorijum, ali se LabelFlash ikonica nigde ne pojavljuje :( )

Sve u svemu, danas sam se "upgrejdovala" :))

Poslednja izmena:
Bane, svaka cast za linkove. Preuzeo sam potrebne fajlove, pa cu veceras da probam i posle da javim kako sam prosao.....

Stvarno ne znam u cemu je problem, ali flash mi nije uspeo. Posle prvog restartovanja LE dioda na rezacu je pocela neprekidno da svetli i Windows se restartuje kad pokusa da detektuje novi rezac. Ne uspeva ni iz Safe Moda. Evo sad sam ga iscupao da bi mogao ovo da napisem...

Ima li neko ideju kako da mi pomogne?

Froka je napisao(la):
Stvarno ne znam u cemu je problem, ali flash mi nije uspeo. Posle prvog restartovanja LE dioda na rezacu je pocela neprekidno da svetli i Windows se restartuje kad pokusa da detektuje novi rezac. Ne uspeva ni iz Safe Moda. Evo sad sam ga iscupao da bi mogao ovo da napisem...

Ima li neko ideju kako da mi pomogne?

Zna li neko sta mogu da uradim? Windows vise nece da se podigne kada je rezac povezan, a programi kojima sam pokusao da flashujem ne rade u DOS-u, tako da vise ne znam sta mogu da uradim. Poremetio se boot code i sad mogu da se slikam...
AAAAAA poludeo sam.... Morao sam ja da cackam mecku, sve je dobro radilo, ali neee,morao sam ja da aktiviram LabelFlash i da budem faca.... :wall: Ode 45 evra u PM.......... :crash: :wall: :wall: :wall:

HELP ako neko nesto zna !!!!!!!

izgleda da moze samo 3550 i 45... verzije. JEl to 100%!? Imam 3540a njega samo koriste kao scaner. Pih !
Jel zna neko da li uopshte moze neshto sl sa 3540A!?

Ironman, ne postoji nista slicno za 3540A, zato sto on hardverski ne podrzava LabelFlash. Ovo je moguce za 3550/4550A, osim za moj baksuzni primerak..........

Jos uvek cekam da neko pomogne.........

Froka, "Warranty void when crossflash".

Izvadi strujni kabl iz napajanja na kompu i ostavi ga par minuta 'da se oladi', zatim poveži kabl i vidi da li će i dalje praviti problem. Ako prestane da svetli diodica, posle toga bi trebalo da možeš da ga flešuješ, mada nema garancije da će uspeti.

@ ironman
Ne pokušavaj, osim ako ne želiš Frokin scenario. :)
3540 ima drugačiji hardver.

Andjelko, hvala na pokusaju, ali mislim da mu ovog puta nikakvo hladjenje nece pomoci.... Ali nije da nisam probao........ :((((((((

Kad pokusam u Safe modu, izadje plav ekran i pise nesto u fazonu IRQ_LESS_OR_NOT_EQUAL.... Anyone??????

Froka, a jel znash mozda koji su ono ranije modeli rezaca mogli da "graviraju"
bilo je u nekom casopisu, ne mogu da se setim. Ili je to sad privilegija samo dvd rezaca?

Koliko sam upucen, (sada) samo DVD rezaci mogu da "graviraju" sliku.

Froka je napisao(la):
Andjelko, hvala na pokusaju, ali mislim da mu ovog puta nikakvo hladjenje nece pomoci.... Ali nije da nisam probao........ :((((((((

Kad pokusam u Safe modu, izadje plav ekran i pise nesto u fazonu IRQ_LESS_OR_NOT_EQUAL.... Anyone??????
Nakon promene boot code-a drajv je trebao da se prijavi kao 4551 uz neprekidno blinkovanje diodice (pošto nema nikakvog firmvera u drajvu), ne znam šta je kod tebe krenulo naopako. Da je drajv "klaisčno mrtav" pod uslovom da se i dalje očitava u Bios-u verovatno bi mogao da vratish sa binflash-om na originalnu verziju, ovako nemam ideju...

Vrh Dno