Šta je novo?

Mobile Nostalgia Thread

Preterujete, symbian (pricam pre androida i iOS-a) je bio poprilicno zatvoren sistem. Mogao si menjati teme i to je to.Za sve drugo je trebao rom patcher, a ni tada nisi imao mogucnost da ga podesis kako si mogao android. Posle kada je nokia vec pukla, su poceli postepeno da ga prepravljaju da lici na android.

Stvarno? U baš sam neupućen.

Coni, ja recimo nikad nisam želeo da nosim poslužavnik sa sobom, a sada sam, na primer, prinuđen na to, jer nema high end tel. ispod 4,7'', pa čak se ni mid range uređaji više ne prave ispod tih dijagonala.. Uopšte mi nije jasna ta logika ''lakši za rad'' ?? Šta jel ti programiraš u Visual Studiju na telefonu pa ti treba veći ekran ?? Radiš CAD/CAM na njemu ??

Mobilni telefon treba da bude telefon prvenstveno, pa onda sve ostalo..

Lakši za rad znači da lakše pišem na ovim tastaturama, da mi je preglednije na većem ekranu, sam UI je bolji. Steve Jobs jeste lepo promenio korisničko iskustvo. Moj otac skoro kupio smart i kaže da mu je lakše nego sa starim telefonima. P. S. I jeste telefon prvenstveno.

Preterujete, symbian (pricam pre androida i iOS-a) je bio poprilicno zatvoren sistem. Mogao si menjati teme i to je to.Za sve drugo je trebao rom patcher, a ni tada nisi imao mogucnost da ga podesis kako si mogao android. Posle kada je nokia vec pukla, su poceli postepeno da ga prepravljaju da lici na android.
A da napravimo listu sta si sve mogao na WM i Symbianu pre Droida? Ako vec kazes da je Symbian posle licio na droid, sa widgetima ;-)
Maemo nije imao widgete? ;-) eeeee

Poslednja izmena:
Mogao si neke stvari, android je bio tek u razvitku dok su ova dva bila na zalasku. Naravno da su neke stvari postojale, ja ni ne tvrdim suprotno.

Nije samo pitanje sta si mogao, vec sa koliko muke i neugodnosti si morao da bi mogao. Poredjenje sta je ko doneo je totalno besmisleno, kao sto je besmisleno reci da su Android i Symbian (ili ne daj boze WM) tu negde.

Place mi se, sto skotine nisu iskoristile potencial Maemo)Meego-a... To je danas mogao biti konkurentan Os sa droidom a mozda i bolji.

N9 je bio odlican fon, ej nema tastera, sve je na swype, ceo sistem gesture based.

Ovi su preuzeli code, e sad nisu nesto se probili mada lepo radi ceo sistem, totalno je drugacije od ovih droida,iosa pa i wp, znaci druga prica.

https://jolla.com/jolla/

Glupo je reci Nokia nista nije radila da promeni smartphone politiku, donese nesto novo, zna se sta je bio problem, neki su to videli i dosta njih jos od 2008 je pocelo da odlazi iz Nokie, njih bi tad opisao kao nas 90ih godina, totalni haos.

Poslednja izmena:
Meni je Nokija bila odlična po pitanju samog dizajna telefona, ali nisu baš bili pametni po pitanju softverskog dela.. ja mislim da je Apple to odlično demonstrirao integrisanjem OS-a i hardvera sa sve aplikacijskom prodavnicom kao zaokruženim ekosistemom.. Tu jesu bili prvi, jer je pre njih sve bilo rasuto. Nigde nisi imao centralnu bazu aplikacija za neki OS. A koliko vidim danas, bar po meni, svi trenutni proizvođači telefona, poput LG-ja, Sonija, Samsunga i kompanije, prave grešku jer niko nema samo jedan-dva modela telefona, već pedeset pet. Samim tim svi resursi, pa i profit im je razvodnjen. I po tom pitanju Apple je bio prvi, pametan i mudar jer su krenuli samo sa jednim proizvodom - iPhone-om. A nisu štancovali 150 serija telefona, što low budget, što high end na svaka 3 meseca.

EDIT: I stvarno sutra kada bih imao svoju kompaniju za proizvodnju mobilnih telefona skoncentrisao bih se i pravio samo jedan je*eni model, a ne 200..napravio bih najsavršeniji model sa dostupnim tehnologijama u tom trenutku sa angažovanjem poznatih dizajnera oko oblika telefona do korišćenja stock Andorida preko koga bi samo išao skinovan Launcher tako da bi nove verzije Androida išle sa samo par meseci kašnjenja u odnosu na Google (2-3 maksimum).. Ponekad se stvarno pitam, šta se dešava u tom Soniju, Samsungu i ostalim kompanijama..

Eno, Meizu i Xiaomi, odličan primer ovoga što ja pišem..

Poslednja izmena:
Nije samo pitanje sta si mogao, vec sa koliko muke i neugodnosti si morao da bi mogao. Poredjenje sta je ko doneo je totalno besmisleno, kao sto je besmisleno reci da su Android i Symbian (ili ne daj boze WM) tu negde.

Koje to muke i neugodnosti, a da nisu vezane za razvoj tehnologije i samog aplikativnog softvera? Naravno da je sada prenos podataka drastično brži, procesori brži, memorija (svaka) drastično dostupnija i veća, ekrani mnogo bolji, touch sistem mnogo bolji kao i većina ostalih stvari koje su vremenom uznapredovale. Slažem se za dosadnu politiku sertifikata, ali se to rešavalo lako i nije bilo ništa komplikovanije od današnjeg root-ovanja Android-a. Naravno da ne možeš da porediš današnji Android sa 10 godina starim OS-ma, ali možeš lako da ga uporediš sa Windows 10 i iOS9, koji su, po meni, mnogo ozbiljniji i bolji sistemi od Android-a 5. Da je Nokia razvijala Symbian kako je trebalo, ili Maemo ne bi bili tu gde jesu. MeeGo, odnosno Maemo je po meni i mnogo bolja implementacija Linux-a za mobilne uređaje od Android-a.

Najsmešnije mi je kada se pomene podešavanje izgleda Android-a kao velika prednost. Imaš višedelnu pozadinu sa widget-ima i prečicama, meni sa izlistanim aplikacijama, meni sa opcijama i lock screen, onda kao imaš brdo ,,različitih" launcher-a koji se razlikuju u obliku ivica i boje i to je kao neka velika ,,kastomibilnost".

Koje to muke i neugodnosti, a da nisu vezane za razvoj tehnologije i samog aplikativnog softvera? Naravno da je sada prenos podataka drastično brži, procesori brži, memorija (svaka) drastično dostupnija i veća, ekrani mnogo bolji, touch sistem mnogo bolji kao i većina ostalih stvari koje su vremenom uznapredovale. Slažem se za dosadnu politiku sertifikata, ali se to rešavalo lako i nije bilo ništa komplikovanije od današnjeg root-ovanja Android-a. Naravno da ne možeš da porediš današnji Android sa 10 godina starim OS-ma, ali možeš lako da ga uporediš sa Windows 10 i iOS9, koji su, po meni, mnogo ozbiljniji i bolji sistemi od Android-a 5. Da je Nokia razvijala Symbian kako je trebalo, ili Maemo ne bi bili tu gde jesu. MeeGo, odnosno Maemo je po meni i mnogo bolja implementacija Linux-a za mobilne uređaje od Android-a.

Najsmešnije mi je kada se pomene podešavanje izgleda Android-a kao velika prednost. Imaš višedelnu pozadinu sa widget-ima i prečicama, meni sa izlistanim aplikacijama, meni sa opcijama i lock screen, onda kao imaš brdo ,,različitih" launcher-a koji se razlikuju u obliku ivica i boje i to je kao neka velika ,,kastomibilnost".

Linux je kernel, a ne operativni sistem. I po cemu ti tacno tvrdis da je Maemo bolja implementacija ili da je Windows Mobile ozbiljniji operativni sistem? Sta definise jedan operativni sistem kao ozbiljan? I da li je zaista operativni sistem bitan? Ja mislim da nije. Bitan je ekosistem koji postoji oko neke platforme, a koji direktno utice na njenu zastupljenost i napredak. Tipican primer je Windows mobile koji stagnira na polju ekosistema - malo ko zeli da razvija aplikacije za njega. O teoriji opretivnih sistema mozemo do prekosutra, to sam doktorirao.

Koje muke i neugodnosti? Pa prvi primer je upravljanje aplikacijama - proces pretrage, instalacije i upravljanja istim. U slucaju da si zaboravio, u doba PalmOS-a, Windows Mobile 4/5/6 i Symbian S40/60/UIQ jedino mesto na kojem si mogao da nadjes lako aplikacije je forum, koji i dan danas postoji, a koji je sluzio za pronalazenje krekovanih instalacija. Sve ostalo je bilo rasuto ko zna gde i kako.

Prva iPhone generacija nije vazna zbog samog uredjaja. Uredjaj je bio poprilicno prosecan, ali koncept interfejsa koji nije sklepan i sklapan od razlicitih ostataka konceptualnih crtanija, interfejs koji ima svoj jezik, pravila, koji je striktno optimizovan za prste, velicina uredjaja (tada) koja je bila optimizovana za koriscenje jednom rukom.... sve to je ono sto je okrenulo industriju. E vidis sve to nijedan od tih koje ti kujes u zvezde nije uspeo da izvede kako treba. Ostalo je istorija. Android je u startu bio klasican geek projekat koji je imao neke svoje faze. Medjutim, to se sada vrlo zreo projekat, oproban u praksi, stabilan, funkcionalan sa ogromnom podrskom developera, ozbiljnim ekosistemom oko sebe. I ti poredis Windows Mobile sa tim, to je prosto glupo.

A koga briga za podešavanje izgleda?? ***e, valjda je bitnija produktivnost, a ne menjanje ikonica, wtf!!?? Vi koji menjate ikonice i Launchere na Androidu, jel to radite i na Windowsu?? Jel to neka psihološka fora identifikacije sa nečim...odraz svoje ličnosti, šta? Ja jedino što menjam i na telefonu i na Windowsu je wallpaper :d

Sta znaci produktivnost na mobu ? Moze li neka definicija tog pojma ? Pregledani mejlovi / (kroz) jedinicu vremena , poslati mejlovi/broj dodira displeja ili.. ?

Poslednja izmena:
Da tako je...hoće li menjanje Launchera uticati na tvoju brzinu pregleda i odgovora na mailove..ili ćeš brže pretraživati muziku na telefonu jer si stavio ultra hd ikone :D

Nije mi taj pojam nikada bio jasan a vidim svi se dobacuju sa njim,pa reko i ja da naucim nesto :)
Produktivnost moba je takva i takva.. Itd

Nema produktivnost moba, već tebe kao korisnika tog uređaja sa ciljem obavljanja nekih zadataka..što brže obaviš jedan zadatak, možeš da pređeš na sledeći i samim tim tvoja produktivnost raste :)

Pa cak i da je ista produktivnost i na jednom i na drugom(a nije) opet na jednom mozes i da menjas izgled na razne nacine a na drugom ne.
To ne moze nikako biti losa stvar.

A koga briga za podešavanje izgleda?? ***e, valjda je bitnija produktivnost, a ne menjanje ikonica, wtf!!?? Vi koji menjate ikonice i Launchere na Androidu, jel to radite i na Windowsu?? Jel to neka psihološka fora identifikacije sa nečim...odraz svoje ličnosti, šta? Ja jedino što menjam i na telefonu i na Windowsu je wallpaper :d

Evo ja menjam, pod jedan volim sitnije ikonice, smetaju mi po defaultu ogromne, volim da stavim grid po mojoj volji i na desktopu i u draweru, to ne moze po defaultu, takodje imam predefinisane odredjene gestures na home screenu koji isto ne mogu na default launcheru. Takodje mi smeta google search bar koji stoji stalno na standardnom launcheru. Imam bekapovano vise razlicitih sema, i uvek mogu sa par klikova da imam drugaciji podesen launcher, isto to ne mogu na stock launcheru. Eto nadam se da je dovoljno.

Poslednja izmena:
Pa cak i da je ista produktivnost i na jednom i na drugom(a nije) opet na jednom mozes i da menjas izgled na razne nacine a na drugom ne.
To ne moze nikako biti losa stvar.
Pa nisam ja rekao da je to loša stvar, već telep i kompanija to potencira kao nešto revolucionarno..a nije..to je samo komfor koji imaš i ok je to. Ali ne treba trubiti na sva zvona kako je to ultra stvar..

Valjda ti je bitnija opcija pristupa mailu, navigacionim mapama, komunikaciji preko raznih messengera i sl., a ne sama opcija promene ikona (koja treba da postoji, ali ne treba da se na nju gleda kao na neku bitnu stavku)

Evo ja menjam, pod jedan volim sitnije ikonice, smetaju mi po defaultu ogromne, volim da stavim grid po mojoj volji i na desktopu i u draweru, to ne moze po defaultu, takodje imam predefinisane odredjene gestures na home screenu koji isto ne mogu na default launcheru. Takodje mi smeta google search bar koji stoji stalno na standardnom launcheru. Eto nadam se da je dovoljno.

Jeste...i meni smeta taj google search bar te ga uklonim..a pošto volim minimalizam, gledam da nemam više od 3 home screena..centralni i jedan levo i desno...sat i prognoza u sredini, levo kalendar, desno po potrebi agenda i ostali widgeti

Poslednja izmena:
Definitivno nisam od onih koji moraju imati gadan i skrnav desktop da bi bili produktivni. Meni je sve pocev od desktop pc-a, do laptopa, tableta i telefona sredjeno kako ja volim. Prosto red i organizovanost, ne da kopam tri dana da nadjem sta mi je gde. Kada otvorim file manager sve je lepo poredjano po folderima, sada ako to neko ne shvata onda ***. Ja tako volim. Bar imam izbora.

Definitivno nisam od onih koji moraju imati gadan i skrnav desktop da bi bili produktivni. Meni je sve pocev od desktop pc-a, do laptopa, tableta i telefona sredjeno kako ja volim. Prosto red i organizovanost, ne da kopam tri dana da nadjem sta mi je gde. Kada otvorim file manager sve je lepo poredjano po folderima, sada ako to neko ne shvata onda ***. Ja tako volim. Bar imam izbora.

Pa i to je ok..ali to je samo jedna stvar u moru drugih stvari...šta ti znači menjanje ikonica ako ne možeš da šalješ podatke drugom telefonu bluetoothom, wi fi-em i sl. na primer

Dobro je pa koristim android koji sve moze.

Kao što rekosmo, sve si to mogao i na Symbianu, Windows Mobile-u, Maemu, za Palm OS ne znam ali je bilo brdo aplikacija za njega..

WinMo nisam duze koristio jer posle koriscenja drugovog qteka momentalno sam odustao od kupovine istog i ostao na symbianu. Mada kada sam kupio heroa posle n79 i n82, shvatio sam da je android sistem za mene. Prvi put sam bio u mogucnosti da promenim i podesim skoro pa svaki deo sistema kako ja zelim. Nesto sto mi je uvek smetalno na zatvorenom symbianu, gde sam mogao samo da menjam teme u nedogled.

E vidiš, ovo može da bude nova tema. Ja držim desktop pun ikonica, znači nema mesta da se postavi nova ikonica koliko je puno. Opet, imam ortaka koji sakriva sve živo, ikonice, taskbar, voli prazan desktop, valjda ga smiruje zbog nervoze na poslu :D

Linux je kernel, a ne operativni sistem. I po cemu ti tacno tvrdis da je Maemo bolja implementacija ili da je Windows Mobile ozbiljniji operativni sistem? Sta definise jedan operativni sistem kao ozbiljan? I da li je zaista operativni sistem bitan? Ja mislim da nije. Bitan je ekosistem koji postoji oko neke platforme, a koji direktno utice na njenu zastupljenost i napredak. Tipican primer je Windows mobile koji stagnira na polju ekosistema - malo ko zeli da razvija aplikacije za njega. O teoriji opretivnih sistema mozemo do prekosutra, to sam doktorirao.
Linux je kernel operativnog sistema i nemam pojma zašto to pominješ, pametovanje? Ozbiljan operativni sistem karakteriše da radi brzo (na harveru za koji je namenjen) i stabilno i zbog toga je upravo i bitan. Ekosistem jeste bitan, ali to je više pitanje marketinga i prava (licenci) nego kvaliteta samog sistema. Android je prodao jednostavan i fancy dizajn, bez pravnih zavrzlama koje je priredio MS. Sam OS je od starta bio nestabilan, prezahtevan, i polufunkcionalan. Danas jeste funkcionalan, ali brz i stabilan nikako nije. I dan, danas funkcije samog razgovora nisu ni blizu dobrih, a samo vreme koje je bilo potrebno da se osposobi pišljivi Bluetooth je tragikomično. Zašto je Meego bio (možda) bolji? Zato što je u startu zasnovan na već stabilnom i isprobanom Debian-u, nije imao puno dečijih bolesti, sve je radilo kako treba i brzo. Windows Mobile se odavno ne razvija, Windows 10, a i predhodnih par verzija jako brzo i pouzdano rade, čak i na slabijem hardveru, nešto čime se Android nikako ne može da pohvali.

Koje muke i neugodnosti? Pa prvi primer je upravljanje aplikacijama - proces pretrage, instalacije i upravljanja istim. U slucaju da si zaboravio, u doba PalmOS-a, Windows Mobile 4/5/6 i Symbian S40/60/UIQ jedino mesto na kojem si mogao da nadjes lako aplikacije je forum, koji i dan danas postoji, a koji je sluzio za pronalazenje krekovanih instalacija. Sve ostalo je bilo rasuto ko zna gde i kako.

Od starta nije bilo centralizovanog rešenja, kasnije se pojavio Nokia Here store, nije bio idealan, ali, ***, razvoj ka centralizovanom rešenju je postojao. Hoćeš reći da se TPB ne koristi za Android aplikacije i igre? Tada dotični nije postojao, koristili smo razne forume i stranice za krekovane instalacije, danas koristimo torrent-e. Opet, razvoj, pre svega interneta, koji nema mnogo direktnih veza sa operativnim sistemima.

Prva iPhone generacija nije vazna zbog samog uredjaja. Uredjaj je bio poprilicno prosecan, ali koncept interfejsa koji nije sklepan i sklapan od razlicitih ostataka konceptualnih crtanija, interfejs koji ima svoj jezik, pravila, koji je striktno optimizovan za prste, velicina uredjaja (tada) koja je bila optimizovana za koriscenje jednom rukom.... sve to je ono sto je okrenulo industriju. E vidis sve to nijedan od tih koje ti kujes u zvezde nije uspeo da izvede kako treba. Ostalo je istorija. Android je u startu bio klasican geek projekat koji je imao neke svoje faze. Medjutim, to se sada vrlo zreo projekat, oproban u praksi, stabilan, funkcionalan sa ogromnom podrskom developera, ozbiljnim ekosistemom oko sebe. I ti poredis Windows Mobile sa tim, to je prosto glupo.
Ako neko ume da proda dizajn onda je to Apple, ali dizajn se ne prodaje geek-ovima, već pre masama kojima je shiny fancy izgled najbitniji. Google je to jako dobro znao i napravio je sistem koji će lako da se proda. Nokia i MS nisu imali nikakav odgovor na to, a kako danas praktično i da nema glupih telefona, uz cene iPhone, dobili smo skoro kompletni monopol Android-a na tržištu mobilnih telefona. Sam Android je i danas neoptimizovan i nestabilan OS sa nikakvom podrškom. A naravno da će imati gomilu developera uz gotovo apsolutni monopol, što bi ja pravio aplikaciju za tamo neki Win10 koji nema ni 3% tržišta, pa ma koliko bio dobar?

+2001 :)

Malo si pobrkao nije bio Nokia Here Store, nego Ovi Store, pa posle Nokia Store... Nista ama bas nista Apple nije doneo, kao ni Google novo, samo su skockali, upakovali, pokupili kajmak i servirali, ne kazem da je to lose, neko je morao to da uradi.

Neko je pomenuo kako su onda app bile na sve strane, tamo amo a zaboravljaju 3rd party resenja(Get jar,Handango eh ;-) zaboravlja se da onda nije bilo developera kao sad i da je bilo potrebno vreme da sve to zazivi, ne mere to odjednom...
Pominje neko skidale se app preko foruma pa i dalje se skidaju, xda ima najbolje app ;-) eh odakle dolaze prave app nego iz xda kuhinje ;-)
I druga mesta hvala bogu, tu je i Aptoide, meni cak gotivniji nego play store.

Gotivniji ti je aptoide jer su placene app dzabe.Ne vidim drugi razlog da se odatle bilo sta skida.

^Pa i na OVI store-u je bilo većine aplikacija pa se ovde neki žale da su morali sa drugih mesta da traže krekovane instalacije.

Malo si pobrkao nije bio Nokia Here Store, nego Ovi Store, pa posle Nokia Store...
Znao sam da nešto sa Nokia Here Store nije u redu, ali nikao da se setim šta... ( :

BTW, može da se priča bilo šta, 6600 je bio zakon telefon:
6600_1.jpga1d653c6-bd96-4cbb-b92b-fb66a2e39237Larger.jpg

Mogao si i kao oružje da ga koristiš. ( :

moj prvi telefon sa ekranom u boji i prilicno kul kamerom :)

GOOGLE_a5380161b1097e797c1d9609c5bc8daa.jpg

Vrh Dno