Šta je novo?

Mobile Nostalgia Thread

2741d4d75cf490a0c9315876653927d9.jpg

Hee kao nov :) necu ga prodati nikada, za kolekciju. A imao sam i sl45 prvi fon koji je imao podrsku za mp3 ;-)

Ta siemens era su najgori telefoni ikada. ST55 mi je najgori telefon koji sam ikada imao, toliko je bio los da sam ga stavio u fioku i koristio staru 3510i. Gori softver od siemens telefona mislim da nije niti ce ikada postojati.

Najbolji fon ikada - kad se naviknes na tastere,nenormalno brzo kucanje,mnogo bolje od qwerty varijante...
To sam voleo kod Nokie,to eksperimentisanje sa dizajnom... a sruila ih nadmenost,tromost i forsiranje Symbiana kao i debelo naplacivanje licenci koje je oteralo velike klijente...

Nokia_3650_(4425306982).jpg

Ta siemens era su najgori telefoni ikada. ST55 mi je najgori telefon koji sam ikada imao, toliko je bio los da sam ga stavio u fioku i koristio staru 3510i. Gori softver od siemens telefona mislim da nije niti ce ikada postojati.

Pa zato su I propali, znam ja to sve. manje vise svi su patili od rupa u softveru. Dizajn mi se dopao, bili su totalno drugaciji od drugih, po meni lepsi.

Siemens S55 je najlepsi mobilni telefon koji sam imao, a posle njega sam kupio Sony Erickson T610 koji mnogi smatraju za najlepsi telefon. Ni jedan ni drugi nisu briljirali na polju softvera ali koji mobilni pre smartfona jeste? Jedan od njih mi je ukraden, moguce oba. Ne secam se vise. Valjda jedan na poslu, drugi na faksu. Na Siemens je samo Moorhuhn valjao :)

Nokiju nikad nisam voleo, to mi je bila Golf varijanta, za domace seljobere.

Ja ne mogu tacno da se setim, ali ja sam hteo neki siemens da uzmem i ipak sam uzeo 3510, a drug je uzeo taj siemens. Princ of persia je pokretao 10 minuta, cesto je imao zapucavanja da je morala baterija da se vadi. Mada moram da priznam da mi se drugov me45 tada jako svidjao ali je bio nenormalno skup.

Poslednja izmena:
Taj 3650 je bio neviđeno izdržljiv telefon. Bio je u dečijim igračkama, mali ga uzeo, tresnuo o pod tako da se maska raspala, tastatura ispala napolje, a onda se maska vratila na svoje mesto. Čudo.
Inače je bio kanta.

E61 mi je bio zanimljiv zbog tastature, žena mu slomila ekran posle 2 dana. Malo sam popizdeo, ali srećom su ga popravili u servisu. Opet, Nokia je žabljaka... Telefon nije umeo da ugasi wifi i pređe na 3g ili šta je već tada bilo aktuelno, već je satirao bateriju ako ne obratiš pažnju.

Najbolji je ipak bio 6310 koji je radio po 2-3 nedelje bez dopunjavanja baterije.

Gori softver od siemens telefona mislim da nije niti ce ikada postojati.

Delimicno tacno. Valja dodati i prefix BenQ :D

Taj telefon je bio legendaran, firma propala pa delili telefone badava sirom sveta. Bese 100 evra kod domacih svercera (Logic Shop i ekipa). Izrada vrhunska, meni bolja nego "uzor" Nokia N75. Softver mnogo, mnogo gori. Ni Nokia nije imala dobar softver ali na EF81 je bio nedovrsen jer je firma propala pre nego sto su ispeglali softver pa je telefon bagovao na svakom koraku. Imamo ovde na forumu legendarnu temu posvecenu tom telefonu, jer ga ceo third world pokusavao da zakrpi da radi kao Nokia :d

E61 mi je bio zanimljiv zbog tastature, žena mu slomila ekran posle 2 dana. Malo sam popizdeo, ali srećom su ga popravili u servisu. Opet, Nokia je žabljaka... Telefon nije umeo da ugasi wifi i pređe na 3g ili šta je već tada bilo aktuelno, već je satirao bateriju ako ne obratiš pažnju.

Moja majka koristi jedan E61 ili E62, ne secam se tacno koji model. Radi i dan danas, baterija drzi sasvim fino. Naravno, koristi se kao dumb phone za pozive i sms. Za vise i nije. Koliko smo bili ocajni da pokusavamo te symbiane da koristimo kao smart telefone... koje je to mucenje bilo.

Što bilo mučenje, sad je kao bolje? Android su pametniji telefoni, doneli su nešto značajno novo? ( :

Delimicno tacno. Valja dodati i prefix BenQ :D

Taj telefon je bio legendaran, firma propala pa delili telefone badava sirom sveta. Bese 100 evra kod domacih svercera (Logic Shop i ekipa). Izrada vrhunska, meni bolja nego "uzor" Nokia N75. Softver mnogo, mnogo gori. Ni Nokia nije imala dobar softver ali na EF81 je bio nedovrsen jer je firma propala pre nego sto su ispeglali softver pa je telefon bagovao na svakom koraku. Imamo ovde na forumu legendarnu temu posvecenu tom telefonu, jer ga ceo third world pokusavao da zakrpi da radi kao Nokia :d
Imao sam gotovo sve jace Siemens modele, kad su počeli sq Benq pazario sam ef81 dobar je bio, jes da je soft bio malo ocajan ali to mi toliko nije smetalo, pozivi i poruke, multimedia sve je radilo kako treba, bagove su imali i Symbian modeli, nije bilo bajno, ni kod ostalih, za to vreme nije bas toliko crno bilo kako neki predstavljaju...
Slazem se siemens je bas patio od bagova u sw, pogotovo kada su dosli modeli sa ekranima u boji..kamerama...

Sto se tice androida, filozofija je vrhunska, niko se toga nije setio i Google je iskoristio momenat i saterao Nokiju u cosak, Otvoren kod od koga Google reklama zaradjuje kintu ;-)
Sada smo toliko srecni a android kao da je stao u mestu, vise i ne napreduje, gotovo sve ima, aada svaki major update donosi jako malo, gotovo nista, pa je tako mnogima i Kit Kat sasvim ok na telefonu. Zreo sistem nema sta.

IOS, to je neka druga prica, kome pije vodu neka uziva.

WP/ W10M steta ali MS to sve sporo gura, nisu se bas potrudili da zazivi a prolazi vreme, mislim da je fail, nadam se da gresim.

Nokia ako se vrati i krene sa Androidom, trebace im magija da osvoje tržište koje je preplavljeno ponudom...i to mi se cini neće biti ona stara Nokia poznata po svom receptu kvaliteta, nego neka Kineska kuhinja.

Sve u svemu, moramo priznati da je Android vec duze vreme nesto najbolje za telefone.

Pre neki dan sam čačkao u ruci nekog maleckog maleckog slider Samsunga, Nokiju 3330 i 3310, i...

...i dalje sam oduševljen koliko to lepo radi, i koliko je maleno i praktično. Ovaj Samsung pogotovo. ***. ceo telefon je velik k'o 1/4 kutije cigara, baterija drži 3-4 dana, i vrlo lako se koristi. ALI! Samo za razgovore, SMS, eventualno one black and white igrice, tipa snake ili sudoku, i to je to. Čak je i MMS (dugo vremena precenjen od strane operatera), bio upotrebljiv samo delimično, za novogodišnje i rođendanske čestitke. Sve što su pokušali da ubace za on-line je bilo užasno, na granici upotrebljivosti. Čak i provera reda vožnje gradskih autobusa je bilo pain-in-ass. Da ne pričam o početnim FB aplikacijama, na displejima od 400x300 piksela ukupno. Igrice sa nekom bojom i nekom perspektivom i 3D-om, sve je to bila besmislica koja je samo preopterećivala HW a nije bila upotrebljiva. Nokia i "kolege" su se baš trudili da implementiraju sve živo, a ništa nije radilo kako treba. Eventualno muzički plejer. Tek sa pojavom samrtphone-a to počinje da liči na nešto. Do tada, bljak.

Mnogo je tome doprinela i spora implementacija prenosa podataka većim brzinama, i vrlo visoke cene prenosa podataka koje su operateri dugo furali, ne samo kod nas.

Apple je zapravo izabrao vrlo dobar trenutak da lansira smartphone. HW je taman dosegao potrebnu zrelost, displeji u boji su se baš pojavili značajno bolji od dotadašnjih 640x480 pix, a prenos podataka na mobilnim mrežama je počeo da silazi u raju (tada još ne kod nas...).

Poslednja izmena:
Meni je Nokia E60 već bila odlična, i prilično funkcionalna, a N79 pravi švajcarski nož, sa skoro svim glavnim funkcijama koje imaju i današnji telefoni - Wifi internet, muzički plejer, sasvim upotrebljiva 5 mpx kamera sa blicom, GPS sa glasovnom navigacijom (Garmin), neki osnovni voip/messenger programi (Fring u početku, pravi Skype posle, nažalost nije bilo dovoljno ljudi koji koriste Symbian, pa da bude popularno kao Viber/WA danas, postojala je i sistemska SIP podrška). Procesor je za razliku od E60 bio dovoljno jak da pušta Youtube bez problema. Falilo je bolji push sistem, bolja kontrola wifi/mobilni net, kao i prodavnica sa aplikacijama. Ali, za vreme kad je bilo aktuelno - izuzetni telefoni.

Upravo ovo što mitar1982 reće, poslednji Symbian telefoni su imali sve što imaju Android telefoni danas. Čak, iz ugla samog telefona i dosta više. Opcije i povezanost poziva i poruka je mnogo naprednija nego kod Android-a kome je ovo tek, manje bitna, dodatna mogućnost. Sve ostalo, GPS, internet, muzika (ja ne znam za noviji Android telefon koji će da reprodukuje muziku bolje od moje matore 5800XM), filmovi, igre su postojali i tada. Jeste da danas ti telefoni nemaju dovoljno procesorske snage i operativne memorije da reprodukuju filmove visoke rezolucije i da im fali snage i za veće internet stranice, ali to je nešto drugo, sa novijim hardverom bi radilo sve. Verovatno i bolje nego na Android-u koji danas troši više resursa nego PC OS i opet je bagovit u do besvesti. Programa nije bilo kao danas, ali je bilo svih onih koje i danas koristim, odnosno, danas imam samo više, mahom beskorisnih, alternativa. Šta je to Android novo i revolucionarno doneo kao OS osim fancy izgleda, koji se meni lično nešto i ne sviđa (dečija bojanka kako god okreneš)?

Upravo ovo što mitar1982 reće, poslednji Symbian telefoni su imali sve što imaju Android telefoni danas. Čak, iz ugla samog telefona i dosta više. Opcije i povezanost poziva i poruka je mnogo naprednija nego kod Android-a kome je ovo tek, manje bitna, dodatna mogućnost. Sve ostalo, GPS, internet, muzika (ja ne znam za noviji Android telefon koji će da reprodukuje muziku bolje od moje matore 5800XM), filmovi, igre su postojali i tada. Jeste da danas ti telefoni nemaju dovoljno procesorske snage i operativne memorije da reprodukuju filmove visoke rezolucije i da im fali snage i za veće internet stranice, ali to je nešto drugo, sa novijim hardverom bi radilo sve. Verovatno i bolje nego na Android-u koji danas troši više resursa nego PC OS i opet je bagovit u do besvesti. Programa nije bilo kao danas, ali je bilo svih onih koje i danas koristim, odnosno, danas imam samo više, mahom beskorisnih, alternativa. Šta je to Android novo i revolucionarno doneo kao OS osim fancy izgleda, koji se meni lično nešto i ne sviđa (dečija bojanka kako god okreneš)?
+ 1

Setimo se Symbian i S40 mogao je telefon biti ugasen, a budio se da odsvira alarm i pita te dali hoces da upalis telefon.
Retardirani android to ne moze, a koliko je proslo vremena. Meni je to bila korisna stvar.

I mnoge druge opcije povodom poziva i poruka, koje su danas kao nepotrebne.

Poslednja izmena:
Svako ima pravo na svoje misljenje. Samo reci da android nista novo nije doneo od symbiana i onda spomenuti windows kao ozbiljan sistem. Koji je doneo sta novo???

Poslednja izmena:
Windows je na mobilnim uređajima od početka.

Svako ima pravo na svoje misljenje. Samo reci da android nista novo nije doneo od symbiana i onda spomenuti windows kao ozbiljan sistem. Koji je doneo sta novo???
A sta je zapravo doneo novo? Bas se sada pitam sta to nije postojalo pre Droida? Ne ozb.

S40 i S60 platforme su bile jako napredne u vreme predstavljanja... Ja sam sa S60 telefonima bio prezadovoljan.

What? Sta to uopste znaci?

Znači da je na tržištu mobilnih operativnih sistema još od negde 1996. (prvi WinCE), odnosno, itekako su doneli novine i uticali na razvoj. U igri su od samog početka. Ne možeš samo da kažeš šta je to Windows novo doneo i pritom misliš samo na aktuelnu verziju.

Imao sam gotovo sve jace Siemens modele, kad su počeli sq Benq pazario sam ef81 dobar je bio, jes da je soft bio malo ocajan ali to mi toliko nije smetalo, pozivi i poruke, multimedia sve je radilo kako treba, bagove su imali i Symbian modeli, nije bilo bajno, ni kod ostalih, za to vreme nije bas toliko crno bilo kako neki predstavljaju...
Slazem se siemens je bas patio od bagova u sw, pogotovo kada su dosli modeli sa ekranima u boji..kamerama...

Salis se? Siemens je imao za 3 koplja najnapredniji SW u odnosu na sve ostale telefone.

Sto se tice androida, filozofija je vrhunska, niko se toga nije setio i Google je iskoristio momenat i saterao Nokiju u cosak, Otvoren kod od koga Google reklama zaradjuje kintu ;-)
Sada smo toliko srecni a android kao da je stao u mestu, vise i ne napreduje, gotovo sve ima, aada svaki major update donosi jako malo, gotovo nista, pa je tako mnogima i Kit Kat sasvim ok na telefonu. Zreo sistem nema sta.

IOS, to je neka druga prica, kome pije vodu neka uziva.

WP/ W10M steta ali MS to sve sporo gura, nisu se bas potrudili da zazivi a prolazi vreme, mislim da je fail, nadam se da gresim.

Nokia ako se vrati i krene sa Androidom, trebace im magija da osvoje tržište koje je preplavljeno ponudom...i to mi se cini neće biti ona stara Nokia poznata po svom receptu kvaliteta, nego neka Kineska kuhinja.

Sve u svemu, moramo priznati da je Android vec duze vreme nesto najbolje za telefone.
Nokia se i jeste vratila i to baš sa Androidom. Onaj tablet, kopija iPad minija je imao Nokia ime, njihov launcher i prodavao se samo u Kini. Morali ga brzo povući iz prodaje jer je bio promašaj. Izgleda da su ime prodali Kinezima.

Kojim kinezima ? To jest kojoj firmi ?

Znači da je na tržištu mobilnih operativnih sistema još od negde 1996. (prvi WinCE), odnosno, itekako su doneli novine i uticali na razvoj. U igri su od samog početka. Ne možeš samo da kažeš šta je to Windows novo doneo i pritom misliš samo na aktuelnu verziju.

Moraš da se fokusiraš na određenu priču ne mogu ja da predviđam na šta ti misliš. Pošto si napisao

S druge strane, po meni, i Win i iOS su ozbiljniji sistemi od Androda.

šta da ne misliš možda na wm 5 ili 6 i iOS4??

Poslednja izmena:
Salis se? Siemens je imao za 3 koplja najnapredniji SW u odnosu na sve ostale telefone.
;-) aj sad, ne preteruj.

Jes da je SL45i prvi tel sa java podskom, prvi tel sa mp3 plejerom, medju prvima su izbacili i tel sa 4 boje na ekranu, moze se reci kolor :-D
Ali sw je bio nestabilan, zaista. Sa druge strane ne moguvreci da je to toliko bilo ocajno da ne moze da se koristi kako neki tvrde,to nije tacno.

Evo ga SX1, drugar ima dva komada, nikako da sklopi jedan da radi, ima lik preko 100tel u kolekciji :-D slikacu jednom...

8681ef94b51b3823f9aba032e7283d8e.jpg

Secam se sanjao sam bre da imam ovaj fon :) iako je kucanje poruka bila nemoguca misija.

d72a2456be54ced26ae9fda0edde0104.jpg

SL45 pravi biznis fon :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno