Šta je novo?

Mobi Banka (ex Telenor Banka)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Podrška kaže drugačije, ako oni lažu, lažem i ja vas.

Ja sam juče kupio 9,99 USD da bih na Amazonu kupio za isti iznos gift code za PSN i sa računa je skinuto 9,99 USD i stanje opet 0 kao pre. Dinari nisu “dirani”.

Generalno to i jeste svrha multivalutnog računa, jer kartica je vezana za njega.
Ako nema stranih valuta na računu da se pokrije iznos ili deo iznosa, onda onaj deo koji nije “pokriven” stranom valutom se automatski uzima sa RSD-a i konvertuje u stranu valutu. Tad kurs nije tako povoljan, mislim.

Sent from my iPhone using Tapatalk

U vezi računa na klik. Pošto sam podstanar, da li je bitno čiji ime stoji kada dodajem račun u okviru aplikacije.
Skroz nebitno. U stvari, legalno je i bolje da bude podstanar taj koji placa, ali posto tvoj gazda 99.99% ne placa porez na izdavanje, to je nebitno :D

Je l je moguce neki deo para sa racuna zaštititi da se ne mogu skinuti na bankomatu?
Najbolje je ono sto rekose za prebacivanje na stedni racun (koji te nista ne kosta, a opet i nesto kamate nakapa). Ali mozes i da limitiras dnevni/mesecni/transakcioni iznos podizanja na ATMu.

И ја сам чуо,видио рекламу,недавно,мада је опет малкице бољи у МТС банци,и то без преноса плате.Због Прогресив + су сад изједначили курс у онлајн мјењачници и ван ње.Не знам да ли је то правило за убудуће или само тренутно.
Pre bih rekao da su zbog KomBanka to uradili. MTS jeste bas jeftina, ali iskreno..... ni Telenor nije jos uvek ozbiljna banka (previse sitnih problema), a MTS jos uvek nije u rangu neozbiljnih banaka :)

Telenor je multivalutni račun. Ako imaš dolare i plaćaš u dolarima direktno “uzima” dolare. Ako plaćaš u evrima “uzima” evre (ako ih imaš) itd.
Ja sam juče kupio 9,99 USD da bih na Amazonu kupio za isti iznos gift code za PSN i sa računa je skinuto 9,99 USD i stanje opet 0 kao pre. Dinari nisu “dirani”.
Da li si ranije imao neku takvu transkaciju, koja je proknjizena? Da li ti je ova vec proknjizena ili je jos uvek na cekanju?

Cak i da tako radi, ovo je opet skuplje. Jer ti dolare kupujes po kursu TB-a, koji je oko 2.6% iznad srednjeg. A ako imas EUR, radi se konverzija po kursu MCa, koji je razlikuje od trzisnog kursa za manje od 0.1%.

Telenor Banka

Pazi, evo sad pogledah (nisam od juče) i stoji da je transakcija na čekanju i dalje, ali za razliku od juče kada je pisalo 9,9USD na čekanju i stanje na USD računu 0,00USD, sada stoji 1013,27 RSD da je na čekanju, a stanje na USD je 9,9USD.

Tako da si izgleda u pravu, ali tek sad ništa ne razumem oko svega i zašto je juče nakon transakcije i do kraja dana (okvirno) bilo tako, a sad “preknjiženo”.

Edit:
Mada kada odem na “moji računi” stanje na USD je 0,00. Ovo gore je iz “pregleda” za karticu.

Ispratiću šta će da bude do kraja pa javljam.

Poslednja izmena:
A sta kaze Stanje na racuni za dinare? Mozda je USD prebacio u RSD :)

Telenor Banka

Stanje nepromenjeno.
Nema rezervisano ništa i u septembru svega par transakcija dinarskih i kad sve preračunam to je to, nema “manjka”.

A i da su konvertovali onda bi ispalo da su “uzeli” na dva mesta (i sa dinarskog i sa usd-ovskog). LOL

Zanimljiva situacija u svakom slučaju.
Javljam čim vrednosti budu “konačne konačne”. :)

Poslednja izmena:
Pazi, evo sad pogledah (nisam od juče) i stoji da je transakcija na čekanju i dalje, ali za razliku od juče kada je pisalo 9,9USD na čekanju i stanje na USD računu 0,00USD, sada stoji 1013,27 RSD da je na čekanju, a stanje na USD je 9,9USD.

Tako da si izgleda u pravu, ali tek sad ništa ne razumem oko svega i zašto je juče nakon transakcije i do kraja dana (okvirno) bilo tako, a sad “preknjiženo”.

Edit:
Mada kada odem na “moji računi” stanje na USD je 0,00. Ovo gore je iz “pregleda” za karticu.

Ispratiću šta će da bude do kraja pa javljam.

Skinuće ti na kraju dinare, vrlo verovatno. Znam da i meni piše prvo cena u $, pa posle skine €. Jednostavno tako je kako je, glavna valuta kartice za plaćanja na netu je €.

Pa deluje da može da se desi da bude tako, mada rezervacija trenutno nije na RSD delu računa, već na USD.

Što bi značilo da onda “skinu” rezervaciju sa USD, a “dodaju” na RSD.

7135be91174ee0de21c5bcee887101c0.jpg

Скинуће ти доларе ако немаш евре, и тако редом...

Na kraju proknjizeno 9.97 USD, a 0.02 USD vracena na racun... LOL
Bukvalno je ispalo kao da je u trenutku "povlacenja" sredstava TB ponovo preracunala koliko je RSD-a 9.99 USD i posto sam ja kupio po visem kursu pre dva-tri dana, vratila na racun 0.02, a 9.97 proknjizila...

Vrrrrlo cudna kombinacija blago receno.

Na RSD bez promena.

U listi:
Kupovina deviza 1.039,62 (27.09.) ==>
Kupovina deviza 9,99 (27.09.) <==
Amazon: 9,97 (28.09.) ==>

Poslednja izmena:
Na kraju proknjizeno 9.97 USD, a 0.02 USD vracena na racun... LOL
Bukvalno je ispalo kao da je u trenutku "povlacenja" sredstava TB ponovo preracunala koliko je RSD-a 9.99 USD i posto sam ja kupio po visem kursu pre dva-tri dana, vratila na racun 0.02, a 9.97 proknjizila...

Vrrrrlo cudna kombinacija blago receno.

Bas me cudi da je tako uradjeno.....Po pravilu posto je MC vezan za euro, sva placanja u valuti koja nisu dinari, skida prvo sa eur racuna pa zatim domace valute...u ovom slucaju to je dinar. U tvom slucaju posto nemas eur racun trebalo je sve da ti skine sa dinarskog racuna pa tek onda sa USD racuna ako na prvom nemas dovoljno! Nisam jos cuo da je nekom tako uradjeno :shock:

p.s. Voleo bih ako neko moze ko je "expert":p u ovim stvarima ovu situaciju malo bolje da objasni posto me bas zanima sta se desilo ;)

Ranije multivalutni racun nije funkcionisao po zdravoj logici, vec je EUR imao prioritet.

Ovo bi bila velika novost ako bi placanje u USD skidao direktno sa USD partije.

I prva zvanicna potvrda takvog racuna:)

Ne znam ni sta da trazim od screenshotova preko ovoga sto je vec napisao :)

Po pravilu posto je MC vezan za euro, sva placanja u valuti koja nisu dinari, skida prvo sa eur racuna pa zatim domace valute...u ovom slucaju to je dinar. U tvom slucaju posto nemas eur racun trebalo je sve da ti skine sa dinarskog racuna pa tek onda sa USD racuna ako na prvom nemas dovoljno! Nisam jos cuo da je nekom tako uradjeno
Скида прво девизе по одређеном редослиједу а динаре на крају,за оваква плаћања.

Telenor Banka

Totalni zbun. [emoji3]

Jedino još ostaje da se proba varijanta plaćanja u USD kada imam USD na računu, ali u isto vreme da imam novca i na EUR i RSD partijama pa onda da vidim po kojoj logici će šta da skida, jer ovo sad što je bilo je stvarno malo čudno (ako ništa, zbog “vraćanja” onih famoznih 0,02 USD na dan knjiženja).

Čisto da se vidi da li bi i u toj situaciji zadužio USD partiju ili EUR.

Ne. U trenutku plaćanja (a i dalje LOL) imao sam samo novca na RSD i USD partiji.
Na USD “u cent” koliki je iznos plaćanja bio, na RSD više.

То и причам,сљедећу валуту скидају у доларима.Конвертуј евре од Мастеркарда у доларе на одређен дан,по курсу ТБ(за који не знамо очито који је) и то је.

Скида прво девизе по одређеном редослиједу а динаре на крају,за оваква плаћања.

Ne. Do pre par meseci je sigurno bilo ovako, kod MC za placanja u bilo kojoj stranoj valuti prvo je skidao EUR ako imas na racunu, pa zatim dinare pa ostale devize. Sigurno nije preskako dinar. E sad sto je napisao clan mirzallica je vrv neka novost, to vec ne znam... a i da cudno je sto je vratio 0.02 USD, sto znaci da je banka mozda ipak vrsila neku konverziju :trust:

Telenor Banka

Imam eur na racunu i 1 usd... i dinare. Apple mi skida 0.99 USD i to ide sa EUR racuna. Ovaj 1 usd stoji... tako da je moguce da uvijek ide iz EUR. Jos nisam probao da sklonim eur.

Inace za placanje u Srbiji ako nema DIN, onda skida EUR i rekli su mi da je po kupovnom za devize.

Stedni racun lako otvarate kroz app i lagano prenosite novac sa / na tekuci

Po kom redosledu će mi biti zadužen račun po osnovu proknjižene transakcije u eurima ukoliko imam više valuta na računu, a nemam dovoljno EUR sredstava na raspolaganju?

Prvo se zadužuju sredstva iz valuta EUR pa potom redom iz valuta USD, GBP, CHF, NOK I RSD sa raspoloživog stanjaiI dozvoljenog minusa. Na samom kraju se zadužuju RSD sredstva iz nedozvoljenog minusa.
Шта ће им динари.

Шта ће им динари.

Ja nisam imao takvo iskustvo..... meni je kod placanja na aliexpresu skinuo sa dinarskog racuna(naravno MC konvertovao u dolar i platio cenu) a placanje je bilo u USD, pritom sam sam imao dovoljno dolara. Zvao sam da pitam zasto je tako i objasnili su da ide kao sto sam napisao.....eur-rsd-usd-...... sad mi tek nista nije jasno :smash:

Inace za placanje u Srbiji ako nema DIN, onda skida EUR i rekli su mi da je po kupovnom za devize
Мислим да је за ефективу.Иначе им је курс за девизе још гори.
@Боки,ето Мирзе као најсвјежији примјер.Највјероватније кроз купопродајни курс(куповни еври-продајни долари)Не знам шта да ти друго кажем.

Nemojte za druge valute uzimati kao nesto o cemu imaju pojma, posto TB uopste nije ni osmisljena da mogu da se ubace USD/NOK/GBP/CHF, pa vrlo verovatno nije nista od toga ni probano :D

Da skine 9.97USD umesto 9.99$ isto nema smisla, jer nece sigurno po boljem kursu ti prodati USD nego sto ih posle od tebe kupi :)

Bukvalno to. :D

Ne bi me uopšte iznenadilo da bude neko naknadno “preknjižavanje” od ponedeljka. LOL

Pre desetak dana sam pazario nešto na Aliju. Cena 18.70 dolara. Na računu imam samo dinare. Odmah je prihvaćena transakcija i rezervisano je 1851.67 dinara, po srednjem kursu NBS tog dana (99.02).
Sutradan je transakcija izvršena, ali je skinuto sa računa 1891.00 dinara. Pojma nemam šta su i kako obračunali.

Kurs dolara je veci prethodna 2-3 dana u odnosu na 10 dana pre.

Ono sto mene nervira je sto ne mogu uvek da se uhvate MC kursevi... nekada je na dan transackije (mada se gledaju vremenske zone, pa moze biti +/-1), nekada dan knjizenja (+/-1 opet). A nekada nije nijedan kurs ni blizu tih dana, ali to sam samo primetio ako je vikendom kupljeno/proknjizeno, kao da se radi neki medjukurs..
Ovo je rant na sve banke/MC, nije uopste direktno na TB.

Pogledaj sta ti pise u opisu te transakcije, obicno stoji koji je kurs, pa pogledaj srednji za dan transakcije (za dolar) i pogledaj kurs TBa na dan placanja. Nesto mi kaze da je ovo kurs TBa na dan placanja.

Ono sto mene nervira je sto ne mogu uvek da se uhvate MC kursevi... nekada je na dan transackije (mada se gledaju vremenske zone, pa moze biti +/-1), nekada dan knjizenja (+/-1 opet). A nekada nije nijedan kurs ni blizu tih dana, ali to sam samo primetio ako je vikendom kupljeno/proknjizeno, kao da se radi neki medjukurs..
Још кад се дода код нас свакодневно мијењање курса евра и долара у односу на динар а и међу собом,онда је стварно тешко утврдити прави курс за конверзију и обраду трансакције.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno