Šta je novo?

Mobi Banka (ex Telenor Banka)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Upravo dovrsis otvaranje racuna u poslovnici. Dobih i solju. :D.

dobio sam poruku na sajtu banke u inbox da mi je kartica polata danas vreme slanja je 10.45 danas prepodne kada bi posta trebalo da mi to ubaci u sanduce.kada je neko dobio poruku u inbox posle kog vremena mu je posta ubacila u sanduce hvala.

Isti dan je stiglo nama koji smo u prvoj turi uzeli. Dakle ujutru je stigao SMS/mail, negde vec oko 14h su stigle kartice...

Ja dobio kisobran sad u cetvrtak u Knezu.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Kisobran, au kanal pa to mi je tek potrebno pogotovo ovih dana.. :D

Ja sam danas prosao kroz KG (gde pise da ima bankomat) zagledah da nije tu, ali ga nema :D

info:
sto se tice dopuna kredita mogu da se dopune za sada samo telenor,,, za vip uskoro .. za mts ne u skorije vreme
i za sada ne moze da se poveze telenor nalog sa ebankingom niti se prijaviti sa nalogom dobre stvari na ebank

solju dobih u poslovinici van grada beograda ... mada sam je poklonio odmah.. ali kisobran bi dobro dosao ;-)))

Dele poklone novima, a nama pionirima tapsanje po ramenu.. :D

Ne znam zašto smatraš da su usluge "Plati na mobilni, plati na email" pranje novca? Svakako će svako morati da identifikuje kad preuzima novac, kao kod "postnet" usluge npr.

Ja nigde nisam rekao da je to pranje novca. Treba biti korektan u diskusiji, bez toga diskusija nema smisla. Iden tifikacija primaoca se, pobogu(!), podrazumeva, kako bi se bez toga znalo kome isplatiti. AML propisi (anti money laundering), pored identifikacije primaoca, zahtevaju često da se za sva plaćanja, pogotovo ona u kešu, ispita i svrha plaćanja, poreklo novca itd.. (Ako vam je nejasan pomenuti izraz "često", pogledajte AML propise.) To celu tu Telenorovu stvar čini veoma ograničenom, ako ne i problematičnom.

Druga nejasna stvar u svemu je kako će Telenor iz email adrese "[email protected]" utvrditi (na način definisan i dozvoljen domaćim zakonom!!!) da je to email baš Pavla Pavlovića, a ne i Marka Markovića. Isto važi i za neregistrovani prepaid broj "063 1234 5678".

Treća, ali vrlo jasna stvar, je da će isplata morati da se izvrši na nekom bankarskom/poštanskom šalteru, a onda se postavlja pitanje ko će platiti i koliko usluge te banke ili pošte. Da li znate kako funkcioniše Western Union u Srbji i svetu, Moneygram i drugi servisi.

A ti si neki bankar koji radi u nekoj drugoj banci pa ti sad krivo sto se vi niste setili toga a nije ti ni bas najjasnije kako radi? :eyebrows:

Kakve crne usluge banke/poste, to je najobicniji prenos s racuna na racun, a troskove je platio uplatilac (ako ima starter paket, ako ima progresiv onda je free)

Poslednja izmena:
Pa poenta je da svi imaju telenor racun u nasoj drzavi i vezan broj za njega, i onda nema problema :)

Nisam probao uslugu, ni platio na mail ni plati na mob, tako da za sada imam i ja samo ono sto sam od banke cuo. Dakle dobices mail/sms sa uputstvom, odes na link, uneses podatke, izmedju ostalog i broj svog racuna i pare ti budu uplacene. Verujem da je dokaz da si to ti, pristup mail-u i fizicki pristup telefonu jer verujem da se kao i za ebank salju jednokratni kodovi. E sad sta se desava ako Pera Peric nigde nema racun, ne znam, ide u Telenor banku?

Sto se tice zakona i svega oko toga, takodje nemam konkretne informacije no cisto logicki razmisljam tj verujem da oko toga nema problema. Najveci problem imaju sa otvaranjem racuna gde moras fizicki da odes da potpises ugovor a ne mozes online recimo sa LK sa sertifikatom, tako da ako je to ostalo tako jer drugacije zakonski nije moglo verujem da bi i ovde negde zapelo, kako nije cenim da je sve ok. No videcemo kako sve to ide kad neko proba...

Ocigledno zost prica napamet o email adresama, salterima.. Usput flejmujuci temu.
Već smo rekli, nigde toga nema, samo sa racuna posiljaoca na racun primaoca :)

Poslednja izmena:
Ma moze i na salter, PostNet radi tako godinama...

A prica o pranju novca u Srbiji je tek haos, pa *** ovde se za godinu dana "opere" koliko u nekom EU/USA milionskom gradu za jedno popodne.
To kao i fama o pranju novca pomocu bitcoin-a, teska glupost

kada se salje na sms ili mail korisnik dobije u poruci ili mailu link ...kada ode na taj link dobije opcije :

ime i prezime
adresa
broj racuna
brat je to popunio sve

danas sam to probavao i bratu je sve leglo na racun u intesa banci ... e sad sta radi onaj koji nema racun ne znam ;-)))

Ma moze i na salter, PostNet radi tako godinama...

A prica o pranju novca u Srbiji je tek haos, pa *** ovde se za godinu dana "opere" koliko u nekom EU/USA milionskom gradu za jedno popodne.
To kao i fama o pranju novca pomocu bitcoin-a, teska glupost
Moze i na salter ali tek kada prvo legne na tekuci racun.
Postnet je drugo nešto, nema veze sa ovim. A i to funkcioniše vec godinama.

Poslednja izmena:
Nije drugo, princip je isti. Dobijes SMS sa detaljima o uplati, odes u postu/stedionicu i uz to i LK podignes pare. Sistem identifikacije i podizanja isti. Ne traze otiske, DNK, izjavu 2 svedoka da si to ti, dokaz da je broj telefona/telefon/mail tvoj i sl.
Ovde je samo jos jednostavniji kompletan proces tj. transfer.

@ satell200: Pa ode negde i otvori racun. Nece mu direktor telenora uzeti te pare i pobeci u Norvesku

Poslednja izmena:
Tacno, u krajnjem slucaju uvek postoji identifikacija primaoca.

@zost
Da li si procitao kako funkcionisu usluge plati na mobilni, plati na email?
Nema nikakve potrebe otvaranja telenorbanka racuna, primalac prima novac na svoj tekući račun legalnim putevima novca.

Pa, to i ja kažem. Moraš imati račun kod banke, a da li ćeš obaveštenje o uplati dobiti na kućnu adresu ili na email adresu je nebitno. To dakle nije "plati na email" nego "plati na račun a obaveštenje pošalji emailom".

Jedino nejasno je kako će Telenor (na zakonom propisani i dozvoljeni način!!) identifikovati primaoca (i ispuniti druge zahteve iz AML propisa) ako pored neregistrovanog prepaid broja ili email adrese nisu navedeni ime i drugi podaci za identifikaciju primaoca, ako uopšte namerava da to radi na takav način.

A ti si neki bankar koji radi u nekoj drugoj banci pa ti sad krivo sto se vi niste setili toga a nije ti ni bas najjasnije kako radi? :eyebrows:

Kakve crne usluge banke/poste, to je najobicniji prenos s racuna na racun, a troskove je platio uplatilac (ako ima starter paket, ako ima progresiv onda je free)

A ti si neki extremista koji se extremno malo razume u ovo. Ja sam pisao o isplatama u kešu, na šta asocira "plati na email". Ako neko može da ti plati (u kešu, kako drukčije) na email, onda ti ne treba račun. A isplata u kešu košta prilično - pogledaj samo tarife Western Uniona.

Ako se cela stvar svodi na to da novac dobiješ na račun kod Telenora ili kod druge banke - to u ovoj zemlji postoji već par stotina godina. I ponavljam, stvar tehnike je da li ćeš obaveštenje o uplati dobiti na kućnu adresu, na email adresu, ili na neregistrovani prepaid broj kod tog ili drugog mobilnog provajdera. I da ne ponavljam ono o problemima identifikacije primaoca....

Primalac novca preko smsa ili emaila vraca svoje licne podatke Telenor banci i tek tada Telenor banka šalje novac na racun koji je njoj sam primalac prethodno dostavio.

"Plati na email ili mobilni" služi da ne mora da se zna broj racuna primaoca novca vec samo njegov email/br.tel (sto prilično pojednostavljuje komunikaciju), za ostalo ce se pobrinuti primalac

Poslednja izmena:
Pa poenta je da svi imaju telenor racun u nasoj drzavi i vezan broj za njega, i onda nema problema :)

Da to je poenta, a poenta je i "otvorite račun i kod Telenora iako imate račun kod druge banke, a posle ćete gledati šta da radite sa računom kod Telenora..."

Pa primalac je vlasnik racuna zar ne? Tj u tom slucaju ne vidim nikakvu prepreku oko identifikacije... Ako u nekoj nemogucoj teoriji se pojavi neki Pera koji ce da upise pogresan broj racuna, opet ce tim novcem moci da raspolaze samo vlasnik racuna. Gde je problem? Jedino ne znam sta se desava u slucaju ako taj neko nema racun nigde. Da li su ostavili opciju da ode u Telenor poslovnicu i podigne isti ili da u nekom ludilu recimo uz jednokratni kod na telefon ili tako nesto isplatu obavi i na bankomatu...?

Druga stvar, ne nije isto i ne postoji par stotina godina. Jer nije isto da li ces poslati pismom nekome pare, ili mu poslati pismom uputstvo kako da iste podigne i sa druge strane kad je dovoljno da ti dam samo svoj broj telefona, pa makar i neregistrovani prepaid ili mail neki i da to bude sasvim dovoljno da mi posaljes pare. Mnogo manje informacija moras da znas a i ko hoce privatnost u smislu da ne daje previse podataka onome drugome eto mu je...

Nisam probao uslugu, ni platio na mail ni plati na mob, tako da za sada imam i ja samo ono sto sam od banke cuo. Dakle dobices mail/sms sa uputstvom, odes na link, uneses podatke, izmedju ostalog i broj svog racuna i pare ti budu uplacene. Verujem da je dokaz da si to ti, pristup mail-u i fizicki pristup telefonu jer verujem da se kao i za ebank salju jednokratni kodovi. E sad sta se desava ako Pera Peric nigde nema racun, ne znam, ide u Telenor banku?

Sto se tice zakona i svega oko toga, takodje nemam konkretne informacije no cisto logicki razmisljam tj verujem da oko toga nema problema. Najveci problem imaju sa otvaranjem racuna gde moras fizicki da odes da potpises ugovor a ne mozes online recimo sa LK sa sertifikatom, tako da ako je to ostalo tako jer drugacije zakonski nije moglo verujem da bi i ovde negde zapelo, kako nije cenim da je sve ok. No videcemo kako sve to ide kad neko proba...

Znači sve se svodi na "Majke mi, to je SAMO MOJ email (ili neregistrovani prepaid telefon) i uplatilac je hteo SAMO MENI da uplati novac". A šta ako Pera i Mika dele istu email adresu, da li i kako dele i novac? A šta ako ozbiljan uplatilac ozbiljnom Telenoru (greškom ili namerno - ko će to utvrditi?) da nalog da novac ode na email adresu Osame Bin Ladena u Srbiji? To tako ne rade ozbiljni ljudi, niti to AML propisi dozvoljavaju.

To što ja imam fizički pristup (uz određenu veštinu!) novčaniku u tvom džepu, ne dokazuje da sam ja vlasnik novčanika. Treba razlikovati fiziku od pravničkih stvari i definicija.

Poslednja izmena:
Ako delis adresu sa nekim onda i treba da te pokrade. Ako vec pricamo o sci-fi slucajevima teorije zavere. Podrazumeva se da tvoj telefon koristis ti itd. Uz odredjenu vestinu cu da ti ukradem pristupne podatke za ebank kod bilo koje banke i sta cemo onda? Imam pristup tvom novcu i uplaticu ga Osami Bin Ladenu u Srbiji? To nema veze sa ozbiljnoscu banke vec sa klijentom koji mora elementralno znanje o zastiti da ima.

Ocigledno zost prica napamet o email adresama, salterima.. Usput flejmujuci temu.
Već smo rekli, nigde toga nema, samo sa racuna posiljaoca na racun primaoca :)

Fala bogu, kada smo nekako došli do očiglednog zaključka da nema "plati na email" o čemu se do sada pričalo, tj. da ima samo "plati na račun". Pa makar ja o tome pričao i napamet, sve zavisno o tome kome pričam.

Sorry ali ceplidlačiš i hejtuješ bez razloga. Da je nešto revolucionarno nikad nigde viđeno, naravno da ne. Ali, da, jeste plati na mail a ne na račun, jer je meni potrebno da znam tvoj email, [email protected], ne moram ni ime ni prezime, ni broj računa niti bilo šta. Još jednostavnije je sa brojem mobilnog. I to bez ikakve sumnje umnogome olakšava slanje novca nekome.

Ako delis adresu sa nekim onda i treba da te pokrade. Ako vec pricamo o sci-fi slucajevima teorije zavere. Podrazumeva se da tvoj telefon koristis ti itd. Uz odredjenu vestinu cu da ti ukradem pristupne podatke za ebank kod bilo koje banke i sta cemo onda? Imam pristup tvom novcu i uplaticu ga Osami Bin Ladenu u Srbiji? To nema veze sa ozbiljnoscu banke vec sa klijentom koji mora elementralno znanje o zastiti da ima.

Ko pokrade, taj 'oće i da ubije. Da li i to odobravaš sa deljivom email adresom? I da li ozbiljna banka treba da napravi i održava sistem u kome neko može da bude pokraden? Da li se sećaš ozbiljnih banaka sa imenom Jugoskandic, Dafiment, Inex ... Sve one su dugo vremena bile ozbiljne.

Banka MORA da napravi razumno zaštićen sistem koji će onemogućiti krađu, i u tom slučajui neće odgovarati za krađe. Ako to ne uradi MORA odgovarati. A ako ti ukradeš pristupne podatke od mene (tj. ne dođeš do njih zbog slabosti sistema banke) onda sam ja kriv.

Sve ovo ima za cilj da ti prosvetli da banka, ako hoće da bude ozbiljna, mora da vodi računa da u razumnoj meri zaštiti i sebe i klijente (uplatioca i primaoca u ovom slučaju). To se svodi na to da uplatilac na klasičan način (imenom, JMBG, adresom ... već prema zakonu!) MORA U STARTU DA IDENTIFIKUJE PRIMAOCA. Ako je to tako i ako nema isplata u kešu, šta je ostalo od "plati na email"? Samo ozbiljna banka?

Pa meni moja banka već godinama šalje emailom obaveštenje o svim uplatama.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno