Šta je novo?

miniITX kućišta, diskusija

Vidim po komentarima da se potrošnja može smanjiti podešavanjem u BIOS-u, ali nije mi sasvim jasno — ako se performanse pritom ne smanjuju, zašto to jednostavno nije postavljeno tvornički?
Definitivno se smanjuju performanse ili se makar smanjuju maksimalne performanse koje CPU može da postigne. Razlog se krije u tome što za relativno mali TDP, CPU može da postigne vrlo dobre performanse - neka to bude 80% maksimalnih performansi za primer. Da bi postigao maksimalne performanse, potrebno je da se podigne takt a često i napon radi stabilnosti (to CPU-ovi danas rade automatski). Na žalost, sa porastom takta i napona, vrlo naglo raste potrošnja. Nije linearna zavisnost. Tako da za ovih 20% do maksimuma performansi, 100% više toplote generišu a ne 20% više kako bi to bilo da je linearna zavisnost. Proizvođači CPU-ova se utrkuju na tržištu za maksimalne performanse, ne za malu potrošnju. Jedino je u mobile i serverskom segmentu energetska efikasnost od važnosti.

AXP90-X47 Full Copper

Mislim da tu Full Copper pravi najveću razliku :). Svojevremeno kada sam jurio kuler za moj setup, nisam mogao da nađem bakarnu varijantu a obična varijanta ima dosta lošije performanse. Gledao sam i AXP90-X53 Full Copper. Ni njega nije bilo.

Poslednja izmena:
a obična varijanta ima dosta lošije performanse
i obicna bi trebalo da pobedi IS-55, al opet treba joj offset kacenje sa dingkeydesigns sajta
Ni njega nije bilo.
brzo se rasproda ono malo sto stigne na ipon kod madjara xD, mora iz nemacke ili sa aliexpress-a da :(
zašto to jednostavno nije postavljeno tvornički?
Razlikuje se za svaki individualni procesor koliko ce ici, preskupo je AMD-u i Intel-u da to testiraju precizno, pa samo okvirno odrade. + mnogo striktnije gledaju da bude stabilan procesor, za razliku od obicnih korisnika, zbog pravnih potreba xD
Koristim Ryzen 7 9700X i RTX 3080
Ta dva nisu najbolje komponente za SFF, 9700x opet zato sto nije x3D, x3D ce uvek biti najefikasniji posto taj x3D cache nadomesta gubitan brzine/frekvencijem,

a RTX 3000 serija je jednostavno napravljana na previse inferirornom prevelikom proizvodnom procesu i 5060 Ti 16GB trosi upola manje snage za malo slabije performanse

Neki kompromisi su jednostavno previse nezgodni da se izbegnu za pravi SFF, sa najmanjim kucistima

GN%20CPU%20Benchmark%20_%20Baldur%27s%20Gate%203%20%28FPS_W%20or%20Frames%20Per%20Joule%29%20_%20GamersNexus-4x_foolhardy_Remacri_5.png.webp

GN%20CPU%20Benchmark%20_%20FFXIV_%20Dawntrail%20%28FPS_W%20or%20Frames%20Per%20Joule%29%20_%20GamersNexus-4x_foolhardy_Remacri_4.png.webp

Screenshot 2025-08-01 154038 - Copy.png
power-gaming.png

Poslednja izmena:
Hvala svima na odgovorima, ali bataljujem tu ideju o prelasku na SFF. Trenutno imam vrhunsku konfiguraciju koja radi bez ikakvih problema i ne razmisljam previse o hladjenju iste, jer komp ima adekvatno hladjenje svih komponenti. Jedino sto sam stavio CO -20 (nisam ni probao vise od toga) za CPU i za GPU power limit setovao na 80% (360W), +180MHz za core i +1500MHz za memoriju, jer graficka manje trosi, temeprature su za jos koji stepen nize, a performanse su iste.
Okej, znači nedostatak slobodnog vremena ne opravdava posjedovanje grafičke kartice vrijedne blizu 2000 eura, ali opravdava onu od blizu 1000 eura (ovisno o državi) :ROFLMAO: :)
Hehe, psiholoski deluje kao manje protracen novac. :ROFLMAO: 5070 Ti kod madjara moze da se kupi za 800€ dok bi za 4090 mogao da dobijem nekih 1000€ vise od te cene. Mislim realno bi se svelo na isto, ako nemam vremena da koristim ovaj komp, isti slucaj bi bio i sa tim SFFPC-om koji bih sastavio, tako da kao sto rekoh, bataljujem tu ideju.

i obicna bi trebalo da pobedi IS-55, al opet treba joj offset kacenje sa dingkeydesigns sajta

brzo se rasproda ono malo sto stigne na ipon kod madjara xD, mora iz nemacke ili sa aliexpress-a da :(

Razlikuje se za svaki individualni procesor koliko ce ici, preskupo je AMD-u i Intel-u da to testiraju precizno, pa samo okvirno odrade. + mnogo striktnije gledaju da bude stabilan procesor, za razliku od obicnih korisnika, zbog pravnih potreba xD

Ta dva nisu najbolje komponente za SFF, 9700x opet zato sto nije x3D, x3D ce uvek biti najefikasniji posto taj x3D cache nadomesta gubitan brzine/frekvencijem,

a RTX 3000 serija je jednostavno napravljana na previse inferirornom prevelikom proizvodnom procesu i 5060 Ti 16GB trosi upola manje snage za malo slabije performanse

Neki kompromisi su jednostavno previse nezgodni da se izbegnu za pravi SFF, sa najmanjim kucistima

GN%20CPU%20Benchmark%20_%20Baldur%27s%20Gate%203%20%28FPS_W%20or%20Frames%20Per%20Joule%29%20_%20GamersNexus-4x_foolhardy_Remacri_5.png.webp

GN%20CPU%20Benchmark%20_%20FFXIV_%20Dawntrail%20%28FPS_W%20or%20Frames%20Per%20Joule%29%20_%20GamersNexus-4x_foolhardy_Remacri_4.png.webp

Pogledajte prilog 500879
power-gaming.png

Sad mi to kažeš :ROFLMAO: Šalim se.
Pc sam složio prošle godine i iskoristio sam što sam imao. Tad je 7800x3d bio baš preskup, oko 450-500 eura, dok je ovaj bio oko 300. Gledao sam baš samo po TDP-u, a također tad još nije bilo benchmark videa jer sam ga uzeo odmah kad je izašao. Vidio 65W TDP i to je bilo to ... kao napravljeno za SFF. :)
A nove grafičke koriste AI za mnoštvo stvari, samim time troše manje, a praktički isti FPS.

Pc sam složio prošle godine i iskoristio sam što sam imao. Tad je 7800x3d bio baš preskup, oko 450-500 eura, dok je ovaj bio oko 300
Uf, da tad je bas bilo nezgodno, kad je bila nestasica 7800x3D, cena skocila dosta, nije kao da si imao izbora 😂 Od sta je tad bilo u ponudi, ako se dobro secam 9700x je bio najbolji izbor za SFF

Vrh Dno