Šta je novo?

miniITX kućišta, diskusija

Iskreno, impresivno je spakovati PC u neštro ovolicno, ali moram da se upitam nešto.

Ovo su kućišta za HTPC i to je to, razumem. Današnje grafičke sa iole sposobnosti igranja su prave termoelektrane, procesori koji nešto vrede šibaju do 100 stepeni lagano a nemaš mesta za kršten kuler, SSDovi se greju ne zna se, o matičnim pločama sa hladnjacima poput planine da ne govorim. To nema šanse da se spakuje u nešto ovolicno i da bude funkcionalno za bilo šta van multimedije.

O, da, uz pomoć silnih mađija kao iz ovogh videa može da se spakuje i da uživaš u tome ekvilibrirajući sa željama i mogućnostima. Ali za jedno godinu dana to će sve biti puno prašine kad treba očistiti svaku skupu komponentu i onda sledi ono - Očistiti?? Oh, my God...

Dobro, mala šala, ali to je ono što sam pomislio kad sam video ovo malo čudo...

veoma se lako cisti i za moje divno cudo i nema toliko prasine (mada to zavisi i od prostora). obicno se ta mala kucista projektuju tako da se maksimalno koristi airflow, a sto se tice temperatura, da vece su nego u velikim kucistima, ali nisu toliko visoke da komponentama to smeta

I treba da ima izbor. Ja ne mogu zamislit veliko kuciste da mi bude negde pored, ispod, stola. 15 godina koristenja macmini prvo i posle imac je uradilo svoje 😀. Vreme je za zamenu, zelim promenu, a kod nas bas nema neki izbor ovakvih mini kucista, vizuelno lepih. Ima ono lc power ...

veoma se lako cisti i za moje divno cudo i nema toliko prasine (mada to zavisi i od prostora). obicno se ta mala kucista projektuju tako da se maksimalno koristi airflow, a sto se tice temperatura, da vece su nego u velikim kucistima, ali nisu toliko visoke da komponentama to smeta
Znam, razumem to, samo kažem da su ovolicna kućišta samo za multimedijalne kompjutere. U ovo bi bilo suludo staviti, na primer, 14900. A za neku grafiku tipa 5080 nema prostora ni u snu. Znači, samo neki "malopotrošni" procesor bez grafičke ili nešto kao OVO što je kod nas (verovatno) nemoguće naći.

A što se prašine tiče, to ne znam, i kod mene je dobar airflowm ali se najviše prašine nalazi upravo na lopaticama ventilatora. Srećom, to je dečja igra očistiti u velikom kućištu, a za ovako malo, ne znam. Imaš neke duge pincete?? :)

ne treba mi pinceta, jer mi nikada nije bilo puno prasine na krilcima ventiltora :)

mozda jer ti je kuciste na podu?

Masterpiece kojem je potreban eksterni ventilator, skip.

Da li neko od vas koristi Fractal Ridge kuciste i kakvi su utisci? Razmisljam da prodam trenutnu konfiguraciju (iz "My Gear") i sastavim SFFPC koji bih drzao u komodi (Ikea Fjallbo) ispod TV-a.

Da li neko od vas koristi Fractal Ridge kuciste i kakvi su utisci? Razmisljam da prodam trenutnu konfiguraciju (iz "My Gear") i sastavim SFFPC koji bih drzao u komodi (Ikea Fjallbo) ispod TV-a.
Nisam imao iskustva s tim kućištem, ali zanima me kakav je plan za novu konfiguraciju? HTPC ili nešto drugo ? Mislim da je jako teško ohladiti veće potrošače u tom kućištu, ali izgleda stvarno lijepo.

7800x3D u ECO mod-u ili 7600x3D je lako ohladiti sa bilo cime, u bilo cemu xD

Jedino nezgodno/steta sto je skocila cena 7600x3D u Nemackoj, do pre koju nedelju je bila bas niska

7800x3D u ECO mod-u ili 7600x3D je lako ohladiti sa bilo cime, u bilo cemu xD

Jedino nezgodno/steta sto je skocila cena 7600x3D u Nemackoj, do pre koju nedelju je bila bas niska
Znam, ali pitanje je koliko će to sve biti bučno. Ja trenutno koristim R7 9700X (ništa nije mijenjano u BIOS-u) i hladim ga s NH-D12L. Postavio sam da ventilatori rade na 10–15% sve do 80 °C, a u idleu je na 45–50 °C, tako da sam dobio ultra tihu mašinu. 7800X3D u ECO modu je i dalje veći potrošač od stock 9700X. A u to kućište stane samo L9i, pa nisam siguran koliko će to biti tiho.

Znam, ali pitanje je koliko će to sve biti bučno.
Nece biti bucno, gomila ljudi tera slicno, samo mora da se pusti 7600x3D/7800x3D da udara u 95c

Nemaju velike padove u frekvenciji procesora, ljudi

7800X3D u ECO modu
7800x3D trosi ~55W u igrama (default kad nije u ECO mod-u), 7600x3D trosi ~43W, 9700x trosi ~78W

I to je samo za par bas zahtevnih igara u vecini igara manje od toga, i ne prelaze ~40W
7800X3D u ECO modu je i dalje veći potrošač od stock 9700X
Nope, bas obrnuto
A u to kućište stane samo L9i, pa nisam siguran koliko će to biti tiho.
Ima mnogo alternativa za L9i, L9i/L9A uopste nisu dobar izbor, konkurencija ima bolje opcije i u 47mm visina ogranicenju, i 37mm, i 30mm

I sto je najbitnije, alternative koje su najpopularnije na kvalitetnim SFF discord serverima, imaju offset kacenje, sto jos smanjuje par stepeni temp i pod obavezno je za hladjeno 7600x3D/7800x3D procesora (kao i bilo kojih drugih chipset x3D AMD procesora)

Realno niko treba da kupuje Noctua L9i/L9a, kad ima Thermalright AXP90-x36 i AXP90-x47 Full Copper, sa Dingkey/bunnie offset kacenjem

FullSizeRender.jpg

Poslednja izmena:
Nisam imao iskustva s tim kućištem, ali zanima me kakav je plan za novu konfiguraciju? HTPC ili nešto drugo ? Mislim da je jako teško ohladiti veće potrošače u tom kućištu, ali izgleda stvarno lijepo.
Nazalost nemam slobodnog vremena u toj meri da bi opravdalo posedovanje kompa sa grafickom od blizu 2000€ vrednosti (RTX 4090) i da isti vise stoji nego sto se koristi, prodao bih citavu konfiguraciju sa sve monitorom i sastavio SFFPC koji bih stavio u pomenutu Ikea Fjallbo komodu i povezao sa LG C3 TV-om. Mislio sam da sastavim nesto ovako:
  • AMD Ryzen 7 9800X3D
  • ASRock B850-I Lightning WiFi
  • G.Skill Flare X5 2x16GB DDR5 6000MT/s CL30
  • INNO3D X3 OC RTX 5070 Ti (ova jer staje u Ridge kuciste bez problema)
  • NVMe Samsung 990 Pro ili Kingston KC3000 od 2TB
  • Corsair SF Platinum (ATX 3.1) od 850W ili 1000W
  • Fractal Ridge kuciste
Za GPU sam prvo mislio 5080, ali mi se razlika u ceni od 300€ u odnosu na 5070 Ti cini neopravdanom kad je razlika u performansama u pitanju. Imam i PS5 i Steam Deck OLED, 5070 Ti je za njih naucna fantastika. Jedino nisam siguran koji CPU kuler bi bio najbolji izbor za hladjenje 9800X3D u pomenutom kucistu. Mozda neki od ova tri: ID-Cooling IS-55, Thermalright AXP-90 X47 gray (nema full copper) ili Noctua NH-L12S? :unsure:

U principu su svi ovi kuleri preslabi za AMD Ryzen 7 9800X3D. Čak i mnogo veći kuleri bi imali problem da ga ohlade. Za tako tanko kućište kao što je Ridge, ovi koje si nabrojao su na žalost jedina opcija i morao bi da ograničiš TDP na procesoru (ECO mode) ili maksimalnu temperaturu da se ne bi usijao ceo komp. Gubiš nešto na performansama ali makar su temperature prihvatljive.

Ja sam svojevremeno uzeo ID-Cooling IS-55 za sličan ITX setup, Fractal Node 202 kućište, da hladi Ryzen 5 7600 (ne X, ciljao sam 65W TDP). Max temperatura mi ide na 75 stepeni ali u tako malom kućištu i u skučenom prostoru se jako brzo nakupi mnogo toplote tako da se usijaju i ostale komponente (NVMe npr.). Neophodno je dobro provetravanje. Ja sam van kućišta dodao 2 x 12cm ventilatore da razduvaju taj nakupljen topao vazduh jer sam primetio da jednostavno topao vazduh cirkuliše nazad i temperatura samo raste. Takođe sam modovao kućište radi bolje cirkulacije vazduha.

Prednost ID-Cooling IS-55 je što je, čini mi se, najglomazniji koji je mogao da stane kod mene i ima 12cm vent pa je tih. AXP-90 X47 je bučniji zbog manjeg ventilatora. Noctua NH-L12S mi je izgledom delovala slabašno a skupo. Testovi ova tri kulera što sam gledao su bili poprilično čudni u smislu odskakanja između reviewer-a pa sam više išao na opciju da uzmem ono što mi deluje masivnije i pozamašnije.

E sad, Ridge je dosta šupalj pa će možda kod tebe da bude primetno bolje ali svakako dva velika potrošača (CPU i GPU) na tako malom prostoru, jednostavno usijaju ceo komp. Iskreno, na tvom mestu bih ciljao na skromnije komponente koje manje struje troše tj. toplote generišu. Nećeš imati top mašinu po performansama ali ćeš imati funkcionalnu mašinu :)

Poslednja izmena:
Testovi ova tri kulera što sam gledao su bili poprilično čudni u smislu odskakanja između reviewer-a
Bez konstatnog prisustva glavnim SFF discord-ima tesko je proceniti koji kuler i ventilatori su najbolji, da
ID-Cooling IS-55 je što je, čini mi se, najglomazniji koji je mogao da stane kod mene i ima 12cm vent pa je tih. AXP-90 X47 je bučniji zbog manjeg ventilatora.
AXP90-X47 Full Copper je jos uvek najbolji za odnos buke - cene - ulozenog, najvise zbog offset kacenja, IS-55 ima slabasne performanse
Noctua NH-L12S mi je izgledom delovala slabašno a skupo
model sa 92mm ventilatorom je uzasan, mada i na njemu moze da se nakaci 120mm ventilator ispod, i onda su sasvim ok performanse, najveca korist je offset kacenje sto pomaze kod x3D procesora
U principu su svi ovi kuleri preslabi za AMD Ryzen 7 9800X3D
@Twi$teR
da 9800x3D je nezgodan, jel treba da se ustroji dosta, 7800x3D je mnogo bolja opcija (cak i ako pokazuje vece temp, manja je potrosnja)

drugi problem sa 9800x3D i Asrock plocama, je sto jos uvek imaju probleme izgleda :(

CPU-Cooler-Benchmark-R7-7800X3D-Barchart-Temperature-1024x799.png

Poslednja izmena:
zar nije 9800x3d hladan u odnosu na 7800x3d koji je hladan u odnosu na 5800x3d?

hladan = manje W, manje temp

hladniji jeste ali vuce 140w i to je previse za ove male kulere

@Dogzilla
jedan "trik" koji ja koristim na 7800x3d je da ogranicim max cpu clock na 4800mhz, drasticno je spustilo temp, kapiram da je neobican nacin resavanja problema ali je gubitak fpsa minimalan i nema onih temp spikes kao ranije

ECO mode i lagano. Ko hoce stock perfomanse, mozda malo vece, a nizu potrosnju i bolje temp. moze ECO mode on i Curve na - broj koji vas procesor dopusta.
Druga opcija power options, perfomance mode - pa tamo stavite max procenat za cpu sa 100% na 99%.

eco mod samo postavlja 88w ppt limit, na x3d ne radi nista jer je uglavnom uvek ispod toga, treba rucno da se podesi limit na recimo 75w

NIsam mogao da se setim mnogo za Ridge, pa sam morao da se podsetim malo, srecom ima ovaj video ispod,

TL : DW najbolji kuler za kuciste je Noctua NH-L12S, zato sto ce drugi 66-67mm praviti buku zbog turbulencije. Eventualno novi Scythe Big Shuriken 4, ventilator ima napredniji dizajn pa mu treba manje odstojanja da ne pravi buku

Za NH-L12S jedino bih zamenio stock Noctua ventilator, koji nije bas najbolji za Silverstone Air Slimmer 120 ili Cooler Master Mobius 120 Slim (oba ima preko madjara da se uzmu)

G.Skill Flare X5 2x16GB DDR5 6000MT/s CL30
Bi trebalo da stanu bez problema (pogotovo sa okretanjem donjeg ventilatora), ali bih ja za svaki slucaj uzeo nize

SIlicon Power Xpower Pulse 6000MT/s CL30 2x16GB (SP032GXLWU60AFDJ), 6400MT/s 2x16GB (SP032GXLWU64AFDJ)

Ja sam uzeo pre par nedelja 6400MT/S 2x16GB (nije bilo sporijeg), jos uvek ih ima u jednoj domacoj prodavnici, ali i preko madjara

Poslednja izmena:
Nazalost nemam slobodnog vremena u toj meri da bi opravdalo posedovanje kompa sa grafickom od blizu 2000€ vrednosti (RTX 4090) i da isti vise stoji nego sto se koristi, prodao bih citavu konfiguraciju sa sve monitorom i sastavio SFFPC koji bih stavio u pomenutu Ikea Fjallbo komodu i povezao sa LG C3 TV-om. Mislio sam da sastavim nesto ovako:
  • AMD Ryzen 7 9800X3D
  • ASRock B850-I Lightning WiFi
  • G.Skill Flare X5 2x16GB DDR5 6000MT/s CL30
  • INNO3D X3 OC RTX 5070 Ti (ova jer staje u Ridge kuciste bez problema)
  • NVMe Samsung 990 Pro ili Kingston KC3000 od 2TB
  • Corsair SF Platinum (ATX 3.1) od 850W ili 1000W
  • Fractal Ridge kuciste
Za GPU sam prvo mislio 5080, ali mi se razlika u ceni od 300€ u odnosu na 5070 Ti cini neopravdanom kad je razlika u performansama u pitanju. Imam i PS5 i Steam Deck OLED, 5070 Ti je za njih naucna fantastika. Jedino nisam siguran koji CPU kuler bi bio najbolji izbor za hladjenje 9800X3D u pomenutom kucistu. Mozda neki od ova tri: ID-Cooling IS-55, Thermalright AXP-90 X47 gray (nema full copper) ili Noctua NH-L12S? :unsure:

Okej, znači nedostatak slobodnog vremena ne opravdava posjedovanje grafičke kartice vrijedne blizu 2000 eura, ali opravdava onu od blizu 1000 eura (ovisno o državi) :ROFLMAO: :)

Konfiguracija je vrhunska, ali ja bih razmislio o izboru komponenti s manjom potrošnjom za tako malo kućište. Koristim Ryzen 7 9700X i RTX 3080 s pet Noctua ventilatora u SFF kućištu (nešto između Fractal Terre i Cooler Master NR200). U idleu sve je u redu, dok pod loadom se brzo zagrije zrak u sobi. Vjerujem da se takav pc neće koristiti za browsing i gledanje filmova.

Vidim po komentarima da se potrošnja može smanjiti podešavanjem u BIOS-u, ali nije mi sasvim jasno — ako se performanse pritom ne smanjuju, zašto to jednostavno nije postavljeno tvornički?

Meni osobno nema previše smisla kupovati procesor od 500 eura i onda mu ručno smanjivati power limite i clockove u BIOS-u… Upravo je to jedan od razloga zašto sam se kod svoje konfiguracije odlučio za Ryzen, a ne za Intel.

Nazad
Vrh Dno