Šta je novo?

miniITX kućišta, diskusija

Kompletirano 90% builda - još kablova nagurano u sredinu za ove ostale cable management će da sačeka koju nedelju.

Boja rizera kao da je namenski birana da se uklopi sa ovim industrial Noktuama, inače prijatno iznenađen da nisu toliko bučni kad se uspore.

Prilozi

• 0-02-0a-c57f44b89025d659a599148f23d05cfdba5c7f8589d347f4702a42c7448be9ba_d53ff15688fcf5fb.jpg
    0-02-0a-c57f44b89025d659a599148f23d05cfdba5c7f8589d347f4702a42c7448be9ba_d53ff15688fcf5fb.jpg
    61.4 KB · Pregleda: 74
  • 0-02-05-fe5a60778ce1208834f7f27246f3b6fb6391a74b0bb64426ae9ca3d6d43246a1_4a2df80392594c40.jpg
    0-02-05-fe5a60778ce1208834f7f27246f3b6fb6391a74b0bb64426ae9ca3d6d43246a1_4a2df80392594c40.jpg
    63.7 KB · Pregleda: 76
Da se javim sa mojom akrobacijom ATX napajanja u NR200P... operacija neuspela, bar onako kako sam zamislio. Pogresio sam sto nisam izmerio napajanje vec (pogresno) procitao dimenzije online da je 150mm a u stvari je 170mm:ROFLMAO:

Alternativa je kupovina SFX napajanja ili skidanje Scythe kulera i postavljanje AMD BOX kulera uz montazu GPUa u vertikalnom polozaju uz bocnu stranicu kucista. Najverovatnije cu ici na SFX napajanje.
ja uglavio mATX ploču, ATX napajanje(bez modularnih kablova), 120mm vodeno sa 140mm ventilatorom, vodeno hlađenje mora pre napajanja da se ubaci, i napajanje da se poveže dok je spolja, puno posla, ne traje dugo, samo moraš sve tačnim redosledom da odradiš, jedino sam se zeznuo jer je mATX ploča ne mogu dole 140mm ventilatore jer neću moći da ubodem front panel konektore, moraću da zamenim Noctua A14 chromax za F12, možda i uzmem neko ono raijintek morpheus hlađenje tačno staje sa 25mm debelim 120-icama

1629927932012.png
Cooler Master je zvanično pustio u prodaju bracket za ATX napajanja dužine 140 i 150mm za NR200: https://www.coolermaster.com/catalog/cases/accessories/atx-psu-bracket-nr200/
sa njim ne može ATX napajanje napred i mount za ventilatore sastrane u isto vreme, ipak je bolje 3d print zbog fleksibilnosti
^ Lepo sve izgleda, svaka čast. Jedino onako laički mislim da ti je ATX napajanje ograničilo neki budući upgrade GPU, jer više nemaš prostora za dužu karticu.
pa piše ATX do 140-150mm da može, ona nova Corsair CX-F su dobra i kratka, idu do 750W, a 140mm su samo, veće napajanje i/ili niže ako se postavi mount smeta grafi

Poslednja izmena:
po mom misljenju je boje upakovati U12A kuler u NR200 bez budzenja D15/s jer staje taman kako treba sa mesh stranicom a sposoban je da ohladi bilo sta. moj 9900K na 5Ghz i 1.30v drzi na max 85C u Cinebench R23.
staje fuma 2, scythe kuleri su niski generalno svi i ne prave probleme sa RAM-om jer su offset, okreneš ga za 180 stepeni i ima mesta pozadi za 25mm debeo vent ako hoćeš bolje od fabričkih da staviš da ne moraš onaj slim, to je najbolja aircooling varijanta

Super Flower Leadex V / V PRO serija napajanja su standardna ATX samo jos krace dubine od 130mm (sa 120mm ventilatorom unutra). Valjda ce se u skorije vreme pojaviti u Evropi xD

Ispravka ima kod rumuna u emag ro

Poslednja izmena:
Kakvo je misljenje na forumu oko NZXT H1? Razmisljam se da napravim neki build a vidim da i Benchmark preporucuje ovo izuzetno zapaljivo kuciste 😁

Svidja mi se ovo napajanje i vodeno sve u jednom kod H1

I kad ti crkne nešto možeš da se slikaš jer je sve custom.

Da ne pominjem manje mesta i slobode i gore temperature sa H1...plus rizik od lošeg extendera. Kako hoćeš...

Svidja mi se ovo napajanje i vodeno sve u jednom kod H1
Ja sam uzeo NR200P jer sam imao napajanje i hteo custom water loop, ali realno da sam morao sve to da kupujem (mislim na napajanje i hladjenje) pre bih uzeo djuture H1 i gotova prica. Ima drugar i prezadovoljan je.

Ja sam uzeo NR200P

Ja nisam ljubitelj malih kućišta, iako sam pogledao par testova istih, ali mi se NR200P MAX baš svidelo po tome kako je dobro odrađeno sve u vezi njega.Samo da ga ima u drugoj boji.

Naravno, najavljena cena od 350$ sa napajanjem i 280mm AIO znači da kod nas nema ni najmanje šanse da bude ispod 500€. Ustvari, biće tolika bez napajanja i kulera. (sarcasm)

Poslednja izmena:
ovo deluje prilicno interesantno... ali kad pogledam sta je moj buraz sklopio u fractal torrent-u... jednostavno mi se vraca na bure nafte svega mi...

ovo deluje prilicno interesantno... ali kad pogledam sta je moj buraz sklopio u fractal torrent-u... jednostavno mi se vraca na bure nafte svega mi...
Tu ponovo dolazimo do početne dileme, čemu mini kućište u kom će sve komponente biti temperaturno prenapregnute zarad "boljeg" (subjektivna stvar) tj. minimalističkog izgleda, i uštede par cm prostora po dužini, širini i visini, što objektivno nikom ništa ne znači.

za mene konkretno kupovina normalnog kompa bi znacila da kad se budem selio moram da ga bacim. zato sam uvek imao izbor izmedju drljavog desktopa koji mi nije zao da bacim i high end laptopa za koji mi je uvek bilo zao dati para jer su bacene. na kraju sam nasao resenje u itx buildu - snaga normalnog desktop kompjutera u formatu koji mogu da ponesem sa sobom, dakle necu da ga bacim kad se selim. kad budem odlucio gde cu da zivim onda cu da kupim i normalan komp i normalan monitor, ovo sad je sve prelazno. mada sam se u medjuvremenu zaljubio u itx, mozda nikad ne izadjem iz ovih voda, videcemo.

btw isitna je da se kod mene obicno komponente kuvaju na tihoj vatri, ali to je vise zbog tisine nego zbog kucista. kuvao sam ja svaki kompjuter koji sam imao zadnjih 20 godina i u big tower kucistima. i nikad nikom nista nije falilo. znam mu limit gde je thermal throttling, drzim ga par stepeni ispod i nema problema. trenutna situacija je da drzim kuciste otvoreno, ventovi su svi ispod 600-800 rpm, zapravo samo graficka i cpu se vrte, napajanje ne pali, ove na kucistu sam pogasio jer je otvoreno. Na tim obrtajima koliko god da je los vent ne cuje se a ne cujes ni protok vazduha. Temperature su zapravo odlicne, sto je i logicno jer je otvoreno, kao open bench. kad zatvorim kuciste dolazi do problema jer stranice nisu mesh, ali i to cu da resim - napravicu mesh stranice i onda moze da se zatvori. zapravo mogu ja da zatvorim kuciste i sad, ali onda ventovi moraju da okrecu brze da bi temperature ostale ovakve, a to ne zelim.

Što?? Fractal Torrent je vrhunsko kućište. Meni se, lično, ne sviđaju one prednje šare, ali je unutra sve odrađeno na vrhunski način.

To je ono što mi se veoma svidelo kod ovog MAX kućišta. Unapred ugrađen AIO, baš kao i napajanje od 850W sa već kabliranim kablovima - ma milina. Još dole mogu da se ubace dva niskoprofilna venta (koje kod nas nema šanse da nađeš, koliko vidim) pa da provetrenost bude mnogo funkcionalnija nego na nekim "velikim" kućištima. Pa, ima toga još što se vidi u ovom videu...

SSUPD Meshlicious je tu pobednik, 15L naspram 20L za NR200P, jos uspravno pa jos manje prostora zauzima na stolu, i CPU temperatura u rangu sa najboljim standardnim kucistima, i pristojne GPU temperature, uz clearance za skoro svaki GPU, 334mm naspram 330mm za NR200P (podrzava cak i 4-slot Gigabyte 3090)

Absolutno best-buy ITX kuciste.

898269.jpg
productimg

dsc00841%EF%BC%88-scaled.jpg

Poslednja izmena:
Što?? Fractal Torrent je vrhunsko kućište. Meni se, lično, ne sviđaju one prednje šare, ali je unutra sve odrađeno na vrhunski način.

To je ono što mi se veoma svidelo kod ovog MAX kućišta. Unapred ugrađen AIO, baš kao i napajanje od 850W sa već kabliranim kablovima - ma milina. Još dole mogu da se ubace dva niskoprofilna venta (koje kod nas nema šanse da nađeš, koliko vidim) pa da provetrenost bude mnogo funkcionalnija nego na nekim "velikim" kućištima. Pa, ima toga još što se vidi u ovom videu...

Na zvaničnom sajtu ne piše da je uključeno napajanje od 850W? https://summit.coolermaster.com/summer/case/masterbox-nr200p-max/

edit: Sad vidim da su ga pomenuli u datasheetu

Poslednja izmena:
~135 eur kod Madjara bez riser-a za graficku, sto je odlicna cena racunajuci da je u evropi 130-140 eur. Ima i Bele i crne verzije, i riser-a kod madjara za ~37 eur (Gen 3.0 riser naravno). Jedino naravno pitanje je koliko ce zacepiti madjari posto je kuciste u pitanju, iako je i manje.

Ja sam iskreno zapanjen da je toliko mala, slicna cena. Jedino eto sto NR200P ima kao plus je da ne treba riser, al iskreno za vecinu korisnika je nebitno da li ide graficka na PCI-E 3.0 x8, na 1440p i 4K nema nikakve razlike izmedju PCI-E 3.0 x8 i PCI-E 4.0 x16.

1666186_ssupd_meshlicious_itx_feher.webp

Ruzno je do jaja. Pogotovo sa ta dva odvratna svetleca venta napred. H1 je majka mara za ovo

Ukusi su različiti. Neki ljudi vole te svetlosne efekte, neki vole jednostavnost i eleganciju i to je ono što se proizvođači trude da urade u zadnje vreme.

Ne volim Mini ITX kućišta, štaviše moja zadnja tri kućišta su "skoro full tower", ali volim da pratim tehnologije i kada sam video H1 bio sam iskreno iznenađen šta je NZXT uradio, lepo, jednostavno, funkcionalno, ali ovaj MAX me je baš izuo iz cipela zbog jednostavnosti i lakoće ugradnje. I kabliranja prvenstveno. Štaviše svi delovi su "generički" tako da ako ti se ne sviđa CM napajanje i AIO možeš da staviš. na primer, NZXT Kraken 280 bez problema i Seasonic SFX 850 i sve će funkcionisati. Ta jednostavnost podešavanja i nameštanja je ono što ja, lično, najviše volim kod kućišta. Pa još ako možeš i dva venta dole...

Kako sve to izgleda je stvar ličnog ukusa.

Poslednja izmena:
@Kesa @Arthur Morgan

Bas tako Meshlicious dolazi bez ventilatora tako da je izbor da li ima RGB ili ne i kakav na korisniku. Stabilna crvena LED boja bi izgledala elegantno recimo. Najbitnije razlog zasto ga spomenu je zato sto relativno slabiji potrasac procesor sa vazdusnih hladnjenjem (ili srednjih potrosac sa 240/280mm vodenim) ima temperaturu u ovom kucistu jednaku najbolji MESH ATX Tower kucistima, P500A, Lian Li Lancool II Mesh/215, 500DX, itd. Dok je graficka blizu. sve za slican nivo buke, sto je do sad bilo nezamislivo za ~15L ITX. I meni licno full mesh exterijer izgleda odlicno estetski.

Za graficke koje nisu previse debele moze da se ubaci Thermalright AXP-100 C65, Alpenföhn Black Ridge sa punokrvnim 25mm ventilatorom odgore, ili jos lakse ID-Cooling IS-60 Evo ARGB i IS-47K kao i Noctua NH-L12 Ghost S1 Edition, i to bi sasvim dovoljno i za 5900x i za 11700 bez K recimo. Takodje sa vodenim hladnjenjem recimo moze bez problema da se skine shround sa ne-previse debelih grafickih i stave 25mm ventilatorima na graficku i to sve sa odlicnim temperaturama.

Dok NR200P moze uz lagan mod/ 3d-stampane odstojnike da primi Noctua NH-D15/S, i bez mod-ovanja 25mm na graficku dole, idealno neku 3.5-4 slot, tako da u oba kucista mogu da se urade zanimljive kombinacije.

Recimo Phanteks T30-120 mi pada na pamet kao najbolja opcija za stavljenje na graficku u NR200P jer je taman 5mm deblji da su ventilatori blizu donjoj strani i mogu adekvatnije da izbacuju/ubacuju vazduh, da se ne napravi vrtlog dole.

Takodje izgleda da sam pogresio, trebalo bi da dolazi SSUP sa 3.0 Riser-om, al to bi trebalo proveriti kad se narucuje.

Poslednja izmena:
@Arthur Morgan Da, Lian Li podbrend, u domacim prodavnicama nema, a kod Madjara ako su tacne cene na KupujemProdajem za NR200P, trebalo da bude konta 20% skuplje od cene u madjarskoj posto je slican, manji gabarit.

@laca12 Opa idemo, FSP CST350 isti OEM kao za SAMA IM01. Malo vece kuciste (podrzava ATX napajanja bez 3d stampanja i mATX ploce) i manje vise sve isto ka NR200P, jedino sto su rupe na stranama mozda manje (tesko je proceniti po slikama), pa valjda lepo filter ispod naleze. Al manje vise nebitno, jelte posto su manje moze da se i skine filter.

MSRP nesto manji od NR200P, tako da ako se pojavi na domacem trzistu, bice pun pogodak (previse lagera bi bilo malo rizicno doduse, jer iako je lagano skinuti filter i ne bi bilo nesto mnogo prasine, dosta korisnika nece znati, ili nece hteti/umeti da skine, pa uz ogromne potrosace mozda dodje do pregrevanja pa se budu korisnici zalili).

Dobra stvar je sto ne dolazi sa ventilatori, jer sa kvalitetnijim ventilatorima sa dobrim statickim potiskom bi verovatno bilo kompletno nebitno sto su rupe manje (Phanteks T30-120, Noctua NF-a12x25, Scythe Wondersnail, Thermaltake Toughfan 12, PHANTEKS PH-F120MP, Arctic Cooling P12/P12 RGB/P12 ARGB, CORSAIR ML120, ENERMAX SquA RGB, Be Quiet Silent Wings 3, Noctua P12 Redux). Ventilatori su od najboljeg ka najlosijem za ovaj primer specificno.

Poslednja izmena:

Wolfsi-ju se svidja, ne vidim zamerke za temp u review-u, to je odlican znak, radi dobre recenzije.

15 litara po meni vise nije itx kuciste, to je daleko vise od 10 koliko je neka granica za mali pc. ovo moje je 11 uzeto na preporuku kolege odavde. moram samo da mu diy mesh stranice i bice top.

Odakle ti sad to da je 10 litara "granica za mali PC"...WTF

to je subjektivno. nekih desetak litara je po meni granica, to mozes da stavis u ranac i poneses na lan party. ili konkretno u mom slucaju - sa sobom na put. ali 15 litara svakako nije malo. to je blizu normalnog kucista, ako cu da imam kuciste od 15-20 litara imacu normalno gde nemam kompromise koje imam u itx svetu.

15 litara je daleko od normalnog kućišta. Kompaktna ATX kućišta poput Meshify C i sličnih idu od 37-40+ litara, 2-3x više, o prosečnom kućištima da ne govorimo...
Ako ne možeš da ga nosiš u rancu (a možeš, zavisi od ranca/kofera), ne znači da nije malo.
Inače, neka nezvanična granica za SFF je 20 litara...bar prema SFF entuzijastima i sajtovima.

Super deluje ovaj FSP. Podrska za ATX napajanje i mATX plocu je pun pogodak. Zainteresovan sam.

Nazad
Vrh Dno