Šta je novo?

Mini pekare

Sad je vreme kada se intenzivno koristi pekarica, ali nikako da mi zapeče gornju koricu, čak šta više ostane i malo živa....
Sastojke sve po receptu u gram, više vrsta probao, a boju korice stavim na "dark"... Šta može biti problem?!
1.Smanji ukupnu kolicinu testa za 20%, cini mi se da je puno testa pa se gornji deo zalepi za poklopac i ne moze da se ispece
2.Koji ti je procenat vode u odnosu na brasno? Ako je vece od 60% smanji na 60% jer izgleda da se vlaga nakuplja u vrhu iz nekog razloga i sprecava da se zapece korica
3.Smanji procenat kvasca - ako koristis zivi kvasac umesto instant, on se stavlja drugacije sto se tice kolicine u gramazi
4.Moguce da gornji grejac ne radi uopste ili je otvor za ispustanje viska pare je zapusen

Poslednja izmena:
Nije višak testa sigurno, ne dohvata poklopac, bude malo preko polovine posude... I nije gornji grejač, jer ga nema u ovoj pekarici koliko sam video.

E sad moguće je do razmere (viška) vode ili kvasca... Uglavnom je udeo vode veći od 60% po njihovim receptima, evo slika:
koliko gr svežeg kvasca staviš?
Koristio sam sveži kvasac samo za beli hleb, ima odnos gramaža ispod...

Prilozi

• 17211386746415082166517932201315.jpg
    17211386746415082166517932201315.jpg
    149.4 KB · Pregleda: 57
  • 17211387086847684971641920959861.jpg
    17211387086847684971641920959861.jpg
    144.6 KB · Pregleda: 57
Ja svežeg kvasca stavim mnogo manje nego što preporučuju. Recimo na 700gr brašna i 420 ml vode, ide 6-7gr svežeg kvasca. Suvi ne koristim

Po meni mnogo bolje je koristiti suvi/instant kvasac.
Svezi kvasac je dosta nezgodan za rad, koliko je svez, koja kolicina je stvarno potrebna, itd.
Moje iskustvo je da su domaci svezi kvasci uzasni sa karakteristikama narastanja i uzasni za rad ako ne znas kako da radis sa njima (citaj nemas strpljenja ili ti nije pekarica podesena za karakteristike nasih svezih kvasaca).
Ako imas para DrEtker sveze otvoren kvasac ili C kvasac isto sveze otvorena kutija, 1% na tezinu brasna (trebalo bi i manje ali ajd).
Ako bas hoces da stavis svezes kvasca onda je odnos x3 u korist svezeg kvasca iliti 3% tezine brasna.
Za pocetak izbaci taj psenicni griz i puter/margarin/ulje nego samo napravi od cisto belog brasna i 1% suvog kvasca (kojeg ako hoces mozes u solji mlake vode i secera mozes ostaviti 15min da se kvasac probudi ako odmah zelis da mesis i peces), ali onda oduzmi tu kolicinu vode iz solje od ukupne vode u receptu.
Kada ti uspe onda dodaj samo ulje u kolicini od recimo 2% da dobijes zilaviju koricu.
Inace za sve koji zele da imaju bilo koji miks brasna osim cisto belog trebaju da znaju da belo brasno mora da bude minimum 70% a ostalo da bude integralno/kukuruzno/....
Razlog je sto je jedino belo brasno puno glutena dok ostala brasna to nemaju u potrebnoj kolicini ili uopste nemaju.
To znaci da bez glutena nece kvasac narasti testo i nece biti vazdusast hleb nego zdudan i crvst.
Isto tako sto veca temperatura vuce vecu kolicinu vode i samim tim ce hleb biti vazdusastiji, ali to u tim pekaricama se ne moze dobiti nego moraju profi pecnice koje imaju 300C+.
Ko hoce puter kifle odnosno zemicke kao u mekdonsladsu koje su suve i porozne u odnosu na nas hleb/kifla cija je korica zilava i hrskava onda se jelte stavlja puter i mleko umesto vode.
Takodje se one peku na nesto manjoj temperaturi.
Dodavanje jogurta umesto tecnosti ubrzava narastanje testa ako nemate vremena za cekanje.
To je idealno za somune i vlaznost onda ide 70% od tezine brasna i to zahteva pecenje na visokoj temperaturi tipa plotni/ringli ili jako zagrejanoj rerni/profi pecnici, a ne u pekarici.
Za duze trajanje hleba kao sto su tost hlebovi se ubacuje askorbinska kiselina (citaj vitamin C).
Takodje je bitno koristiti kvalitetno brasno a ne fusariti sa lokalnim mlinovima ili nedajboze gazdinstvima.
Zato ozbiljne firme koriste recimo danubius brasno jer su njihove karakteristike uvek identicne (pod time se misli na procenat glutena i na njegov kvalitet), sto znaci da ce uvek testo identicno ispasti za identicni recept.
Isti slucaj je i kvasac koji kao sto rekoh preporucujem instant dretker ili c kvasac koji imaju tabelu narastanja u kojoj se tacno u minut vidi kolika kolicina testa treba da naraste, a ne raditi sac metodom.
Cak i kada se ima pekarica treba malo znati osnove o testu da bi to ispalo koliko toliko pristojno.
I za one koji rade rucno testo da dodam da je idealna temperatura narastanja kvasca tu oko 25C, znaci kada se sabere temperatura vode i brasna da bude otprilike toliko (citaj sipaj vodu 30C).

Poslednja izmena:
Odnos suvog i svežeg kvasca je 1:3.

Za početak sam samo smanjio vodu na 60% (konkretno 345ml umesto 375ml za italijanski hleb) i odlično je narastao, oblik kakav treba da bude, ali korica opet ostaje problem!?
Što se tiče kvasca, koristim suvi C kvasac, a brašno nisam gledao (pa ću od sad uzimati Danubius).

Prilozi

• 1721160684703776840764325878218.jpg
    1721160684703776840764325878218.jpg
    164 KB · Pregleda: 45
Ljudi misle da nije nesto posebno bitno par procenata vode gore dole, ali neka probaju rucno da zamese testo sa 62% vode i sa 67% vode i videce kolika je ogromna razlika u lepljivosti i tezini rada sa istim, da ne pominjem mazohiste koji pokusavaju da naprave pica testo sa 70% vode (gledajuci internet uputstva), a da pritom koriste obicno kucno brasno sa niskim procentom glutena umesto italijansko tip 00 brasno sa bar 30% vecim procentom glutena.

Za početak sam samo smanjio vodu na 60% (konkretno 345ml umesto 375ml za italijanski hleb) i odlično je narastao, oblik kakav treba da bude, ali korica opet ostaje problem!?
Što se tiče kvasca, koristim suvi C kvasac, a brašno nisam gledao (pa ću od sad uzimati Danubius).
Po meni smanji kolicinu testa za 10%.
Procenat vode ne bi trebalo da ide ispod 60% (to je neki minimum).
Visak pare/vode bi trebalo da ispari iz masine i da se vrh zapece, da li izlazi para iz tvoje masine, da nije negde zapuseno?
Ili ti je bas obrnuto, tj. ne dihtuje gonji poklopac pa odlazi toplota pa ne pece odgore?

Probaću i to, da sve sastojke smanjim za 10% pa ćemo videti... I tada ću videti da li izlazi para, samo sam primetio da poklopac bude vruć .
Hvala @Devil 2000 na dosta korisnih saveta, još jedno laičko pitanje: da nije malo mnogo po supena kašika soli i šećera za veknu od 900g?

Hvala @Devil 2000 na dosta korisnih saveta, još jedno laičko pitanje: da nije malo mnogo po supena kasika soli i šećera za veknu od 900g?
Ide tacno 2% soli na gramazu brasna (ne valja vise jer ubija kvasac ali ni manje jer so je kljucan za pravljenje glutena)
Ja uvek radim sa preciznom vagicom jer to supena kasika/kafena kasicica/solja za kafu/klasicna solja mi je nepoznata jednacina.

Sigurno će značiti i drugima ako imaju sličnih problema, pa da rezimiramo:
voda = min 60%
svež kvasac = 3%
so = 2%
suvi kvasac (dr etker ili C) = max 1%

* svi procenti su od težine brašna (Danubius) tip 500

Brasno je tip 500 za hleb i peciva, kakvo tip 400 ili nedajboze ostro brasno, ta brasna su za kolace !!!!
Od tog brasna nema nista od narastanja, bice kvazimodo.

A ja baš za ovaj današnji koristio tip 400, možda je i do toga (u vezi sa koricom)... Još jednom hvala, pa pucaj još nešto iz rukava ako imaš za nas smrtnike, stvarno dragocene informacije bar za mene...

A ja baš za ovaj današnji koristio tip 400, možda je i do toga (u vezi sa koricom)... Još jednom hvala, pa pucaj još nešto iz rukava ako imaš za nas smrtnike, stvarno dragocene informacije bar za mene...
Pa, imao sam pekare u NS pre 20tak godina i prvi sam prodavao integralne/kukuruzne/razene pogacice/kifle u radnjama u centru NS-a.
Dok su do tada bile samo drzavne pekare koje su prodavale slane bele kifle/perece sto se tice peciva i to je to (bureci i pogacice sa cvarcima su bile u specijalizovanim radnjama ;))

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: Ira
Onda bacaj neke recepte, ali da ostanemo u okviru teme (za mini pekare)... Ja ću javiti rezultate kad isprobam. Svako dobro!

Pa ja sam vam sve ispricao u ovim postovima sto se tice koji materijal da koristite i njihov odnos.
Na vama je da pravite kombinacije u tim okvirima.

Brasno je tip 500 za hleb i peciva, kakvo tip 400 ili nedajboze ostro brasno, ta brasna su za kolace !!!!
Od tog brasna nema nista od narastanja, bice kvazimodo.
Ja kad nekom ovo isto kazem hoce da me razapnu :D

Dobre si savete dao...

ja bih jos jednom pomenuo da je za pekaricu uvek bolji suvi kvasac jer je lakse dozirati i predviteti krajnji rezultat.
Sastojke merite vrlo precizna, nista odokativno

Pozdrav svima.

Možda je ovo malo off-topic pitanje, i unapred se izvinjavam ako je to slučaj, ali me zanima da li je neko možda imao sličnu situaciju ili možda zna razlog ovog "događaja":

Naime, imam model Gorenje BM1210BK, i jutros sam ustao i šokirao se kada sam našao mini-pekaru na podu. Znači prešla jedno 20 cm do ivice stola, pala preko ivice i od jedno metar visine direktno na pod. Ne samo to nego i pokidala i utičnicu i sve i prilično se razbila.

Koji može biti razlog ovoga? Istina, nisam menjao ni lopatice ni posudu koliko je imam, možda već oko 2 godine, ali isto tako i pravim 1 hleb nedeljno, i nije baš da je mnogo koristim. Da li je moguće da su se lopatice tj. onaj krstasti deo ispod posude toliko začepili i zarđali, da nisu hteli da vrte, da su izazvali nekakve vibracije (jer uređaj ne bi trebalo da se mrda uopšte, naravno) i da je zbog toga mrdalo, skakalo i na kraju palo preko ivice. Ništa drugo mi ne pada na pamet.

Ako je neko imao sličnu situaciju, ili ideju koji razlog ovoga može da bude, molim vas da mi odgovorite.

Još nisam čuo da se nekom to desilo 😧
Koristimo godinama već staru Lidlovu pa nikad nije mrdnula a i u okruženju nisam čuo za tako nešto.

@dikson.dm i ja imam istu pekaricu, malo više od pola godine, radi bez problema... Da je nije neko zakačio pa oborio (dete)... Meni nikako da zapeče dobro gornju stranu, kako je kod tebe radila i sa kojim receptima?

Ne otvaram uopšte za vreme pečenja + još 10-15 min nakon pečenja. Verovatno poklopac ne dihtuje kako treba...

Jel moze da se koristi samo za mesanje brasna, ja sam ranije pravio djevreke neke al me bas zesce mrzi da mesam brasno, tipa da atavim sastojke i izvadim kad naraste. Pa posle u rernu

Može, imaš koliko traje svaki program, izvadiš testo pre nego što krene program za pečenje testa.

Sad ne mogu da se setim, imam Moulinex ali je dugo nisam koristio, ja sam najčešće uključivao program za neki hleb i onda pred pečenje prebacivao u uži a duži pleh i pekao u rerni.

Sigurno će značiti i drugima ako imaju sličnih problema, pa da rezimiramo:
voda = min 60%
svež kvasac = 3%
so = 2%
suvi kvasac (dr etker ili C) = max 1%

* svi procenti su od težine brašna (Danubius) tip 500
Ja za pravljenje testa koristim ovaj onlajn kalkulator, veoma zgodna alatka:

Potpuno se slažem sa kolegom @Devil 2000 što se tiče preciznog merenja. Isključivo precizna vaga za merenje sastojaka. Ništa drugo neće dati postojane rezultate.

Nazad
Vrh Dno