Šta je novo?

Mikrotalasne

Misliš kad radi prazna, sa tanjir om koji je uz nju došao?

Meni se dešavalo sa tanjirom koji ima metalni obod, tanak. Koristio sam taj tanjir dugo dok nisam shvatio da je taj ukrasni deo metlani i da on pucketa.

Ajd lepo objasni šta pucketa, kada, kako? Sa bilo kojim sadrzajem? Mehanički nešto klikće/zapinje/lomi, pucketa električno pražnjenje u magnetronu ili na posudi, ili sadržaj tj. hrana oslobađaju pucketave zvuke?

Izgleda da je alpska masna salama , pustio sam 1kg mlevenog mesa da se otkravi na 5 minuta i nije pucketala , alpska je mnogo masna i to je zbog toga.

@Zekovic
Da, neka jela pucketaju, neka manje više, neka uopšte. Nisam pohvato logiku šta pucketa, a šta ne.
Uglavnom, normalna je pojava.

Ne uključuj mikrotalase kada je MW prazna, tj. kada nema ništa da apsorbuje mikrotalase.
Prazan sud se ne računa.

A jel smem da stavljam keramcike tanjire i staklene posto onaj iz mikrotalasne je ravan stakleni , na taj tanjir da stavljam naravno?

Da naravno da smeš.

Uostalom, pročitaj uputstvo, koji sudovi smeju u MW a koji ne.

@Zekovic
Da, neka jela pucketaju, neka manje više, neka uopšte. Nisam pohvato logiku šta pucketa, a šta ne.
Uglavnom, normalna je pojava.

Ne uključuj mikrotalase kada je MW prazna, tj. kada nema ništa da apsorbuje mikrotalase.
Prazan sud se ne računa.
Pucketa ona hrana koja ima vode i masti zajedno. Kao na ringli kada u ulje prsneš malo vode. Slanina imam masne ćelije koje imaju u sebi i vodu. Pucketanje je nagli prelazak vode u gasovito stanje. Temperatura potrebalna za to je mnogo niža za vodu nego za mast.

Iz istog razloga se zapaljeno ulje ne gasi vodom.

Eksperimentiši.

99% ljudi nikada ne koristi gril u MW pećki.
A onaj 1% što korisiti, to korisiti u jednom od 100 korišćenja MW.

:p :)

Gril je da malo zapeče spoljašnjost onog što smo strpali unutra. I mora baš dosta da radi da bi se video uticaj.

Poslednja izmena:
Ја сам узео Самсунг са грилом само зато што је била јефтинија од исте такве Самсунг без грила. Преко Bazzar.
За подгревање хране користим пластични поклопац да спречи прскање по микроталасној.

Za podgrevanje hrane mogu da posluze i low budget mikrotalasne od 8 do 10.000 dinara.

Ne da "mogu da posluže", nego služe identično kao i skuplje. Inače, I za pripremu hrane su odlične (čitaj identične) jeftinije mikrotalasne. Najbitnija stavka tu je snaga.

Koristio sam LG digitalnu (pisao u ovoj temi) i sada neku levu analognu (koju ovde ugrađuju u kuhinje samo zato što se kači odozgo na kuhinjski element bez nosača). U obe sam hranu duže vreme spremao svakodnevno, a trenutno par puta nedeljno i nisam primetio nikakvu razliku. Hrana bude odlična, tj ona koja može da se lepo spremi u mikrotalasnoj. Npr, meso i jaja, solo, mi imaju neku aromu, pa to u njoj ne spremam, dok meso u pilavu iz mikrotalasne bude super. Koristio sam godinama i aparat za kuvanje na pari i meso nije imalo tu neku čudnu aromu kao i mikrotalasne. Možda mi se to čini, ali više nisam spremao tako meso i jaja u mikrotalasnoj.

Имаш ли неки предлоге/речепте за месо пилава из микроталасне.

Правио сам пар пута сутлијаш па ми покипи пиричач набубри, треба дубља посуда.
Кувао сам и кромпир за пире, морао сам више пута да користим исти програм да се лепо скува.
Код одмрзавања месо по ивицама почне да се кува/промени боју.

Odavno nisam spremao pilav sa sirovim mesom, pa se ne sećam u kom koraku sam ga dodavao. Sada uglavnom spremim više mesa odjednom, pa koristi za razne recepte. U tom slučaju spremim prvo pilav bez mesa na sledeći način. Stavim četvrtinu ili polovinu kocke supe (zavisi koliko voliš slano), nekad dodam vegetu bez soli pola kašičice, 100g sirovog pirinča i 500ml ključale vode (ja volim voluminoznije i ovo je maksimum koji beli pirinač može da upije; neke vrste upiju i mnogo manje) i stavim na pola snage mikrotalasne na 20 minuta. Posle toga samo promešam i ubacim piletinu iz frižidera i ostavim 2-5 minuta da upije lepo ostatak vode i ugreje da pirinač ugreje piletinu. Nekad stavim i mešano zamrznuti povrće za rusku salatu zajedno isa pirinčem da se kuva (mada to onda više nije baš pilav...).

Uzmi u obzir ukus, pa koriguje shodno svom. Ja volim slanine i volim voluminoznije obrok. Pirinač je po merilima kuvara u tom slučaju nikakav (pukla zrna i lepi se - sve što rižoto ne bi smeo da bude). Žena voli sa mnogo manje vode, da zrna budu cela i manja, pa ona stavi manje vode i nešto kraće vreme (mešanje na kraju je baš nežno, kao kad u sneg od belanca umešaš suve sastojke). Uzmi u obzir da voda isprati 100-200ml na 10 minuta kuvanja, pa to ukalkuliši u gore navedeni odnos vode, pirinča i vremena kuvanja. Jača snage mikrotalasne ne menja ništa. Ako sipaš hladnu vodu umesto ključale onda treba nešto duže vreme kuvanja (rekao bih 5 minuta, mada sam tako baš davno spremao, jer koristim električni bokal koji brzo greje vodu).

Slično praviš i kačamak/palentu i sutlijaš. Pisao sam već u ovoj temi, pa ako te interesuje baci pogled.

Inače, internet je pun recepata i mikrotalasne za kolače iz šolje, mini lazanje-pice...
Od toga sam pravio samo dijetalni brownies i bio je odličan.

Eksperimentiši.

99% ljudi nikada ne koristi gril u MW pećki.
A onaj 1% što korisiti, to korisiti u jednom od 100 korišćenja MW.

:p :)

Gril je da malo zapeče spoljašnjost onog što smo strpali unutra. I mora baš dosta da radi da bi se video uticaj.
Koristim gril da zagrejem unutrašnjošt pre podgrevanja hrane, koja se načelno loše podgreva u MT. Hranu iz frižidera ubacim tad u toplu rernu i zagrevam sa kombinacijom, a optimalno kad se ne žuri plus ventilator. Kada se žuri, onda na kraju pustim samo talase da prodre i u unutrašnjost.

Za spremanje bilo čega gril sam jednom probao na staroj MT, krilca na roštilju, i to može, ali traje kao da se napravi u normalnoj rerni. To očigledno služi za kuhinje u kojima ne postoji klasična rerna.
Ne da "mogu da posluže", nego služe identično kao i skuplje. Inače, I za pripremu hrane su odlične (čitaj identične) jeftinije mikrotalasne. Najbitnija stavka tu je snaga.
Zavisi šta i kakva su očekivanja od ukusa podgrejane hrane. Ja sam tek tu uvideo razliku između skuplje i jeftinije rerne. Tečne stvari podgrevaju, naravno, isto. Mogu i da kuvaju.

Ja je nisam probao, ali izgleda kao bilo koji generički Kinez, isto što i osnovni modeli Vox, Fox, Tesla, Gorenje, Beko...

Sve te osnovne sa mehaničkim upravljanjem rade isto. Bilo da su Clatornic, Beko, Tesla, Caso ili SilverCrest. I sve ih prave 2-3-5 istih fabrika u Kini.

Tu iz Lidla jedino vadi 3 godine garancije i što stvarno nema gnjavaže oko toga, svaki put kad sam nešto nosio vraćaju novce bez ikakvih problema.

Za krompir ja stavim u vatrostalnu pa prekrijem onom prozirnom folijom i bocnem je par puta sa čačkalicom.

Vadi je i to što je ubedljivo najjeftinija nova u radnji mikrotalasna što se kod nas uopšte može kupiti.
Još ako uhvatite ono neki poslednji primerak u radnji, sa malo pocepanom kutijom...
:p

Budzet, do 150eur, sta bi bio best buy ? Ne treba mi grill opcija ? Hvala.

Ja sam staru samsung zamenio ovom (baš je dugo trajala i radila). Samo bila je oko 11 ili 12 hiljada. Pogledaj malo po radnjama.
Mošda je mana što se ne vidi baš unutra, tj. jedva vidiš da se vrti klopa. Ali kapacitet, rukovanje i održavanje odlični.

Hvala na preporukama, Ja sam nekako nakon kraktkog istrazivanja najblizi -> PANASONIC Mikrotalasna rerna NN-K12JMMEPG prvenstveno jer ne volim touch za ove uredjaje, mehanicko mi ima nekako vise smisla.

Moze li insight koji konrektan LG model ste imali na umu ? Hvala.

Ako ćeš taj model manuelnog Panasonic-a, onda bi mogao i bilo koji Gorenje/Tesla/Beko...

Tema ima samo 4 strane i stvarno si mogao sve pročitati da vidiš zbog čega se pojedini modeli pojedinih brednva izdvajaju od drugih. šta je tačno inverter tehnologija kod mikrotalasnih, šta je 3d kod Samsunga, zašto su digitalne komande bolje od mehaničkih, ima li smisla da ima grill i bla.bla.bla...

Evo sumirano otprilike: https://forum.benchmark.rs/threads/mikrotalasne.482494/page-3#post-6878600
...ali svakako pročitaj celu temu. Ima u njoj sve što se može znati o MW pećkama. A onda ćeš znati i sam da izabereš.

Poslednja izmena:
Pozdrav,
Kupila sam Gorenje ugradnu rernu, ljudi koji su opremali stan su je ugradili i sad vidim po sred vrata (sa spoljne strane) stoji velika nalepnica (slika u prilogu). Naravno, zbog estetike mi ta nalepnica jako sreću kvari, pogotovu što nije bilo tu kad sam gledala rernu. Jako glupo zalepiti je tako vidno. Da li ja to smem da skinem i koje su posledice?1000027256.jpg

Vrh Dno