Šta je novo?

Mikrotalasne

@nesa69
Lepo si to napisao, to sam zaboravio. Mešanje na pola sem supe ili čorbe se podrazumeva. 😄

Evo mog iskustva i saveta za mikrotalasne i pripremu hrane. Malo je duži tekst, pa mora u dva posta.

Što se tiče mikrotalasnih, razlika između digitalne i analogne je u tome što je lakše i preciznije korićenje digitalne (i te kako znači kako za podgrevanje (npr kafa sa penom iskipi ako je 10 sekundi duže), tako i za spremanje nekih stvari tipa kokica i kolača iz šolje) a ne mora niko ručno da sedi pored nje i broji sekunde... Ali je zato kod analognih lakša zamena ako se pokvari taj deo i generalno su jeftinije.
Nisam ništa čitao, niti koristio one bez tanjira, tako da ću se fokusirati na one sa tanjirom. Lično smatram da je bolje da se okreće zbog tangencijalnog ugla po horizontali u odnosu na tačku emisije zraka, ali je moguće da bez tanjira imaju veću površinu emisije, pa se tu ograđujem. Takođe, nisam mogao da uporedim one koje se reklamiraju da imaju ravnomerno mikrotalase (bratov Samsung ima, za moju LG se ne sećam da sam to pročitao), pa ću i to izostaviti. Imao sam LG digitalnu sa touch dugmićima, brat Samsung digitalnu sa toćkićem (obe su bile 12.000 dinara i 900W) i sada neku Amica analognu (došla sa kuhinjom, pa ne znam ni model ni snagu ni cenu).

Kod kupovine mikrotalasne treba gledati (za TL;DR: čitati samo boldovano):
  1. Jačinu - vremenom slabe (može se izguglati, ali govorim i provereno iz ličnog iskustva), a jačina znači kod nekih stvari (npr priprema kokica, gde je potrebna što veća snaga).
    - Lično, minimum je 800W, mada bih za sebe uzimao 1000-1200W. Obratiti pažnju da je ta jedinica za mikrotalase, a ne za gril (ako ga ova poseduje)!
  2. Veličinu (unutrašnjeg prostora!) - ne pišu svi te dimenzije već daju samo zapreminu, pa treba obratiti pažnju na dimenzije. Ovde posebno treba obratiti pažnju na visinu! (neke su široke, a uske) - uvek ide poklopac preko hrane (kapi masti prskaju, nekad umeju i da eksplodiraju tako da pomere komad hrane) pa da se izbegne detaljno čišćenje mikrotalasne svaki čas), ali i zbog veće posude za pripremu hrane kao što je recimo pirinač koji se perfektno spremi u njoj bolje od profi kuvara (pišem generalno o pripremi hrane ispod). Odjednom spemim 300-500g (sirovo merenog) pirinča u velikoj (visokoj) staklenoj činiji. Za pripremu kokica preko nje mora i plastični poklopac koji dodaje na visini...
  3. Digitalna i da su, po mogućstvu, komande na dodir, a ne na točkić (prednost ide dugmićima u ravni komandne table zbog lakšeg čišćenja i manje šanse za kvarove i ulegnuća dugmića).
    • Ako budžet dozvoljava, uvek prednost dajem digitalnoj zbog lakšeg i preciznijeg korišćenja (npr: bela kafa mi se odlično zagreje za 1:40 dok je na 1:50 vrela da ne može odmah da se pije, kokice bez ulja su odlične na 7:20 baš kako volim da se jedva oseti aroma izgorenog, dok su standardne bez te arome na 7:00...)
    • Lako se dodaje vreme, pritiskom na dugme, bez mogućnosti pogrešnog podešavanja tajmera.
    • Dugmići su mi lično mnogo bolji od točka, ali je izbor mnogo manji. Može biti da je to lična preferencija, ali brat i ja se slažemo (ja imao LG na dugmiće u nivou komandi kao na touch, a on Samsung na digitalni točkić; posle selidbe imam analognu i digitalna sa pomenutom vrstom dugmića mi je najbolja)
  4. Vratanca da budu dovoljno providna da se vidi hrana dok se kuva/podgreva (dakle dok radi svetlo u mikrotalasnoj)
    • Znači kod pripreme hrane, odmrzavanja, a nekad i kod podgrevanja i ona kroz koja se ne provide su priličan hendikep (prekipi mleko/bela-kafa, meso se skuva umesto odmrzne, jaja nisu sa kuvanim belancem i polurovitim žumancem...). Nauči se vremenom koliko je potrebno podesiti vreme za određenu hranu, ali dok se ne nauči može se lako odustati od pripreme u mikrotalasnoj, a i vreme zavisi od količine hrane pa ako se ona promeni onda uči sve nanovo...
    • Ovde bih dodao i svetlo, koje se kod digitalnih obično pali pri otvaranju vrata (a gasi ako vrata ostanu otvorena neko vreme), a kod analognih svetlo radi samo dok radi i mikrotalasna (tačnije tajmer, jer kod nekih programa se mikrotalasi pale-gase naizmenično).
  5. Prestanak kuvanja u odnosu na alarm - ne može da se sazna pre kupovine.
    - Kod bratovog Samsunga se hrana još uvek vrti (pa pretpostavljam i emituju mikrotalasi) dok se ne završi zvuk alarma do kraja, koji je (kod digitalnih) duži (zvoni po 4 puta, videti stavku ispod), pa se ne sme otvarati dok ne "odzvoni svoje" što je prilično iritantno sve i da je zvuk tih (a nije!). Još ako imate malo dete koje spava u to vreme... Kod mog LG-a pri prvom "pip" (takođe je zvono od 4 "pip") prestaje vrtenje tanjire, a time sigurno i mikrotalasi. Kod analognih je to samo jedno zvono. E sada, jeste da mikrotalasne imaju sigurnosni sistem da se mikrotalasi gase čim otvoriš vrata, bez obzira što nije tajmer došao do kraja, ja se sa tim ne bih igrao budući da su mikrotalasi veoma opasni, a većini je mikrotalasna u visini glave na frižideru ili ugrađena/zašrafljena za kuhinjske elemente.
  6. Zvuk alarma - ovo je nemoguće saznati pre kupovine, ali zvuk kod digitalnih je obično 4 "pip" kao kada kamion/autobus ide unazad, a toliko su i glasne. Nekome ovo može biti prednost (ko ode i zaboravi na hranu, pogotovo kod duže pripreme), ali je meni lično mana, jer sam uvek dovoljno blizu da čujem i prvo zvono i ako otvorim vrata posle prvog "pip" neće zvoniti i ostala 3 "pip". Ako se ne otvore vrata posle prvog zvona (od 4 "pip" zvuka), onda se na neko vreme opet javlja alarm, a razmak između alarma je sve veći, dok se broj "pip"-ova smanjuje.
  7. Digitalni sat - lično, ovo mi je velika prednost, jer služi ne samo za prikaz vremena, već i kao orijentir kada se kuva nešto van mikrotalasne. Tu je prednost da je pozadina tamna, a da samo brojevi svetle (plavo na LG-u je mnogo prijatnije nego crveno na Samsungu).
  8. Dužina kabla - najmanje bitna stavka, a po pravilu su kablovi kratki, pa treba uzeti neki produžni.
  9. Gril - nije neophodan uopšte niti će se koristiti. Dobar je da se zapeku sendviči (ali se tada treba koristiti metalno postolje, pa ne mogu i mikrotalasi u isto vreme), ali je prostor dovoljan za 2 sendviča odjednom, što nije kompitabilno sa mojim apetitom, pa sam ih zato samo jednom pravio u mikrotalasnoj. Kada mi trebaju sendviči uzmem toster gde se brže napravi veća količina. Meso nisam spremao sa grilom i mikrotalasima (bez postolja), jer mi je električni roštilj mnogo bolji za to.

Gril - nije neophodan uopšte niti će se koristiti. Dobar je da se zapeku sendviči (ali se tada treba koristiti metalno postolje, pa ne mogu i mikrotalasi u isto vreme), ali je prostor dovoljan za 2 sendviča odjednom, što nije kompitabilno sa mojim apetitom, pa sam ih zato samo jednom pravio u mikrotalasnoj. Kada mi trebaju sendviči uzmem toster gde se brže napravi veća količina. Meso nisam spremao sa grilom i mikrotalasima (bez postolja), jer mi je električni roštilj mnogo bolji za to.

Dodao bih samo, korišćenje onog metalnog postolja za Grill nije uopšte ograničenje za ne korišćenje mikrotalasa. Slobodno može kombinacija mikrotalasi+grill, sa tim metalnim postoljem unutra.

Dodao bih samo, korišćenje onog metalnog postolja za Grill nije uopšte ograničenje za ne korišćenje mikrotalasa. Slobodno može kombinacija mikrotalasi+grill, sa tim metalnim postoljem unutra.
Tako je. Ja to postolje zapravo nikada i nisam koristio za grill, obično ga koristim kada u isto vreme hoću da 2 tanjira podgrejem.

Korišćenje:
  1. Podgrevanje - većinom se za ovo koristi i za to je neprevaziđena! Mešanje tokom ili nakon podgrevanja je obavezno (za tečno-gustu hranu).
  2. Priprema hrane - evo mog iskustva sa pripremom:
    • Bela kafa (sa instant kafom) - u suštini je to više podgrevanje, ali to koristim svakog dana i odlično je. Mleko se ne lepi za džezvu, ne čeka se 10 minuta, već je šolja spremna za ispod 2 minuta (koliko ispod, zavisi od snage i starosti mikrotalasne)
    • Kokice - dijetalne su fenomenalne! U najveću činiju staviti 100-130g kukuruza kokičara (i pokriti poklopcem ili izvrnutim tanjirom tako da ima prostora da se iskokaju), najjača snaga na 7 minuta (na mojoj mikrotalasnoj!) i imate hrskave kokice koje bi trebalo posoliti koristeći so u prahu (koju koriste i u bioskopima). Ne znam da li ima u Srbiji da se kupi takva, ali dok sam bio tu mleo sam u električnom mlinu za kafu. Možete pre pripreme staviti i ulje i so, ali meni lično ne pravi razliku, pa zato radim posle i bez ulja (za dijetu odlično). Uzeo sam silikonsku posudu za kokice iz mikrotalasne (ima klipova na youtube-u), pa javljam kakvi su rezultati kada stigne, mada sigurno nema neke razlike u odnosu na običnu staklenu činiju). Eto brzih kokica 100g za 13 dinara (kilo kukuruza kokičara po našim "zdravim hranama" je 130 dinara).
    • Pirinač, pilav i sutlijaš - fenomenalni u mikrotalasnoj! Kod mene na 480W (pola snage moje mikrotalasne), na 20 minuta (odnos pirinča i vode zavisi od toga kakav volite i od vrste pirinča, ali je odnos 1:2 do 1:5). Ako dodate vegetu sitno seckano meso, mešano povrće imate pilav. Ako dodate zaslađivač imate dijetalni sutlijaš, a može i 5-10g čistog kakaa (na 200-300g pirinča). Naravno, može mleko umesto vode, šećer... Isprobao sam sve varijante i ovo je stvarno odlično, stavi se sve za minut u posudu, okrene mikrotalasna i za 20 minuta bez ikakve muke gotov obrok za dvoje-troje. Ostaviti da se ohladi i upuje ostatak tečnosti (ako ga ima) još 5-10 minuta, eventualno promešati odmah po vađenju iz mikrotalasne. So i šećer NE dodavati nakon kuvanja! jer će oni neće ući u pirinač, već će voda izaći iz pirinča!
    • Ovsene paljuljice - voda, ovsene pahuljice, slično kao i pirinač samo kraće vreme pripreme i iste su kao kuvane na ringli (ili kao bez mikrotalasne, prelivene vrelom vodom uz čekanje od 15-30 minuta). Whey dodati posle kuvanja jer se može zgrudvati i plivati na površini, a posle dodati i ostale stvari ako jedete (koštunjavo voće, brusnice...).
    • Kolači u šolji iz mikrotalasne su isto odlični! Lava cake i Mug cake kucajte u youtube-u. Ima gomila recepta za brzu i laku pripremu bez muke i pranja sudova.
    • Omekšavanje putera/margarina/čokolade (za pripremu torti/kolača) - neprevaziđeno! Samo treba smanijti skroz snagu na najmanje (da ne izgore).
    • Jaja meni nisu ukusna iz mikrotalasne. Imaju mi neki čudan miris. Potrebno je mešati tokom pripreme jaja koja su van ljuske. Ako se spremaju u ljusci obavezno je da se jaje izbuši pribadačom (neće pući jaje, isto se radi i kada se kuvaju u loncu, pa se sva lako ljušte) inače će jaje eksplodirati! Isti princip je i za krompir koji ume lepo da se skuva, ali mi nije praktično.
    • Čips sam probao da pravim, sa i bez plastičnog dodatka za to i nemojte ni pokušavati. Mnooogo vremena treba za malo čipsa (jer mora biti položen, dodatak za čips je beskoristan).
    • To je sve čega se trenutno sećam da sam pravio. Ima na youtube-u dosta recepata dobre hrane koja se lako sprema, pa bacite pogled. Naša hrana (čorbasti pasulj, musake i slično) se ne sprema u mikrotalasnoj

Ja bih dodao, pire krompir. Ali samo manja količina, npr za 1 do 2 osobe.

U odgovarajuću jena činiju, krupnije iseckan i oljusten krompir (kao i za klasično kuvanje). Malo vode, recimo 1cm na dnu. Poklopi se obavezno poklopcem, da se para što više zadržava unutra.

Koliko vremena? Iskustvo. Kod mene je 10ak min na max. Probate Krompir viljuškom sa presečete, vidi se kada je kuvan. Zatim se u istoj činiji klasično ispasira, plus mleko, puter, vegeta, so, šta već stavljajte.

Bude brže i jednostavnije nego voda i šporet, ali eto, za samce ili par. Veća količina neće ravnomerno da se ukuva u MW.

Da javim za kokice...
Stigla je pre skoro mesec dana ova silikonska posuda za kokice: https://www.amazon.de/-/en/gp/product/B01M6ZKZPN/ref=ppx_od_dt_b_asin_title_s01?ie=UTF8&psc=1

Mogu da kažem da odlično radi! Kokice su odlično ispečene, nema neiskokanih, a vreme kokanja je duplo manje. Na staroj digitalnoj mikrotalasnoj od 800W u staklenoj činiji im je trebalo 7:30 minuta, dok u novoj analognoj od 700W u silikonskoj posudi treba 3-4 minuta u zavisnosti koliko se kukuruza stavi (45g - 3 minuta (koliko i piše u uputstvu da je maksimalna količina), 3:30 za 60g i 4 minuta za 80g). Maksimalna količina pravljenja odjednom je 80g (udara mi poklopac u vrh mikrotalasne), mada ako je veća mikrotalasna možda bi moglo da stane još 5-10g maksimalno.

Ove silikonske posude vidim da ima i na Aliexpress-u za ~3$.

P.S. Uz posudu sam uzeo i so u prahu: https://www.amazon.de/-/en/gp/product/B07RY7XF3R/ref=ppx_od_dt_b_asin_title_s01?ie=UTF8&psc=1
Dobra je, ali mislim da je ona koju sam sameljem u mlinu za kafu ipak finije usitnjena. Pa ko šta voli: više muke, bolja i jeftinija so (u mlinu za kafu) ili (prilično) skuplja, a malo lošija so (kupovna varijanta).
- Video sam da amazon ima i so sa puterom (mislim da nije pravi puter), pa ću verovatno i to isprobati.

Jel ok da stoji mikrotalasna na frižideru? 13 kg skoro ima ova moja ili da tražim neko bolje mesto :)

Ne smeta ništa ni frižideru ni MW pećki. Nisi ni prvi ni poslednji koji je tako postavio.

• Like
Reagovanja: M J
Da li postoji neka nova mikrotalasna sa digitalnim kontrolama koja umukne nakon sto zavrsi sa kuvanjem umesto da misli da je centar univerzuma??! Dakle i prestane da pisti i ugasi ventilator.
Ikea/Whirlpool - 2 beep-a na svakih 30 sekundi u nedogled, plus jos ventilator nastavlja da radi u nedogled
Bosch - 3-4 beep-a konstantno, bukvalno mikrotalasna koja voli da bude u centru paznje

Ikea bar ima normalne kontrole, start dugme odmah krece sa 30s tajmerom, a svaki sledeci pritisak dodaje jos 30s. Za fino podesavanje ima i + i - dugmici koji ni ne moraju da se koriste. Default je max snaga, po potrebi moze da se smanji, cak i u toku rada. Ali bucan ventilator i pistanje u nedogled su izuzetno iritantni.

Kod Bosch-a, kad pritisnes start, ne desi se nista?!. Moras prvo da odaberes snagu, pa onda start i to dodaje citav minut, pa se naknadno točkićem moze štelovati vreme. Kao avionom da upravljam. Ne znam, mozda je neka bezbednost, da dete ne može slučajno da je uključi, ali je ovako baš glupo. Još fali PIN da mi traži...
U uputstvu pise da bilo koje kuvanje duze od 2 minuta uključuje ventilator na 3 minuta koji nastavlja da radi i nakon sto kuvanje prestane!? Zašto pobogu?

Bukvalno mi dođe da kupim random mikrotalasnu, počupam svu elektroniku i stavim Arduino koga bih sam smisleno programirao. UI fail...

Ja imam ugradnu Gorenje BM235ORAW. Ima digitalne kontrole i kad završi ispišti svojih 5 puta i ugasi se.

Ajd please mani te priče ovde na temi.

Možeš otvoriti posebnu temu o štetnostima ovog-onog zračenja. Da vidiš u šta će se pretvoriti...

Elektrolux zapišti samo 2x kada završi i to je to.
Hvala. Koliko vidim, posoji samo jedna ugradna za dimenziju 60x40cm, a ta kosta >50 hiljada o_O LMS4253TMX
Ja imam ugradnu Gorenje BM235ORAW. Ima digitalne kontrole i kad završi ispišti svojih 5 puta i ugasi se.
Hvala, jurim jednu Gorenje koja mi odgovara po fizickim dimenzijama, ali je nema nigde na stanju iako je izlistana u 10ak nasih prodavnica...Klasicno nase trziste.

Ja uzeo VIVAX MWO-2079, isključivo za podgrijavanje, radi posao, ni manje ni više nego što sam očekivao. Vidim da ima opciju grill ali pojma nemam kako to izgleda u praksi pa i ne koristim. Btw šta ono bješe ne smije u mikrotalasnu da ide od materijala, aluminijum?

U mikrotalasnu u principu ne sme ništa metalno.

Hvala, jurim jednu Gorenje koja mi odgovara po fizickim dimenzijama, ali je nema nigde na stanju iako je izlistana u 10ak nasih prodavnica...Klasicno nase trziste.

Zovi baš Gorenje predstavništvo.
U NS ima Gorenje/Hisense studio.
Zovi njih pa pitaj gde ima: 021 2155241

U mikrotalasnu u principu ne sme ništa metalno.
Tako sam i mislio ali gdje onda ide ovaj dio za grill, on je u suštini metalan?

vivax-mikrovalna-pecnica-mwo-2079bg-slika-2.jpg

Smeju odredjene vrste metalnih objekata, uglavnom metalne stvari bez ostrih ivica, tako da sav escajg, aluminijumska folija kao i posudje sa metaliziranim šarama otpadaju. Uglavom je lakse objasniti narodu da ne sme nista metalno unutra nego sta metalno sme unutra, otud urbani mit.

To postolje napravljeno od okrugle žice je sasvim ok da se stavi unutra kako bi se grejalo na dva nivoa.

Tako sam i mislio ali gdje onda ide ovaj dio za grill, on je u suštini metalan?

Pa da, baš kao što Peca98 kaže, nešto sme nešto ne sme. Zavisi kako se zatvaraju vrtložne struje koje se indukuju u metalnim predmetima u MW pećki.
Zato lepo kažeš da ne sme ništa metalno, osim opreme isporučene uz pećku.

Zanimljivo jeste, ako staviš tanjir sa onim ukrasnim metalnim rubom, on malo zavarniči kada se prvi put stavi. Posle toga se taj prsten prekine na nekim mestima i više ne pravi problema. :p

Zanimljivo v2, imam neke kramičke šolje koje se u MW greju više nego sadržaj u njima (što je suprotno opštepoznatoj logici rada MW).
A neke druge kramičke su potpuno inertne na mikrotalase. Zagreva se samo sadržaj.

Zanimljivo 1: prekinu se (jer izgore od varnicenja), pa postanu previse malih dimenzija da bi se nakupilo dovoljno naelektrisanja, sto bi povecalo napon, sto bi probilo vazduh i na kraju dovelo do varnicenja...

Zanimljivo 2: Na "keramiku" se, osim pecene gline koja je sama po sebi ok za mikrotalasnu, ali *** malo je porozna i gruba stavlja i glazura koja je od razlicitih materijala. E pa kad taj materijal sadrzi tragove metala (olovo, kalaj...) onda apsorbuje mikro talase umesto da ih propusta, pa se to zagreva. Kad je glazura na bazi soli, onda je ok...

Pozdrav ljudi,
imam neku vivax mikrotalasnu na kojoj je polomljeno staklo na vratancima..da li znate gde bi to moglo da se zameni i koliko kosta.

Hvala unapred.

Имам неку WEG микроталасну стару 15 година којој је отишао магнетрон.

Треба купити нову, неке јефтиније варијанте.
Неко је споменуо Samsung, ова два модела су ми запала за око, али за цену око 100/120 еура.
MS23F301
MG23F301
Ова друга ваљда има грил.
Има и разних Теслин и Воксова...

Да ли се у свакој може кувати џем, сутлијаш...., нисам знао да то може?
Узео бих дигиталну због прецизнијег подешавања.
На старој нисам знао како да тачно подешавам јачину у W, држао сам је на најјаче, како се код дигиталних то подешава, преко већ задатих програма или може W по W?

Brat ima Samsung mikrotalasnu (isto izgleda kao jedna od tih, samo je druga oznaka) i mana joj je što
  • se unutra slabo vidi
  • se posle odbrojavanja pišti 4 puta u razmaku od 1-2 sekunde i za to vreme se još uvek vrti tanjir, pa mora da se to sačeka pre otvaranja vrata. Ne bih rizikovao sa otvaranjem ranije, jer ne znam da li još pušta mikrotalase.

Što se tiče snage, na svim se to podešava i ima obično 5-6 predefinisanih nivoa snage. Na analognim ne piše koliko je to tačno u W, već piše samo: Low, Defrost, Medium Low, Medium, Medium high, High). Na digitalnim pritiskom na dugme za snagu se snaga smanjuje (ne sećam se tačno brojki, ali okvirno za onu sa 800W snage ide: 800, 720, 640, 480, 320 i 160W).

Ne znam za džem (ako imaš informacije kako se to radi piši ili pusti link). Za sutlijaš i pirinač sam ja koristio svakodnevno. Držiš se pravila kao kada praviš pirinač na ringli:
  • odnos sirovog pirinča i vode (od 1:2 do 1:4 u zavisnosti od vrste pirinča i kakav voliš da bude), kao i da na 20 minuta rada mikrotalasne treba dodatnih 100ml vode.
  • Ako sipaš vrelu vodu (ja sipam iz električnog bokala) onda je za običan pirinač potrebno 20 minuta (bez obzira na količinu pirinča), a ako je braon onda je potrebno 30 minuta.
  • snaga je Medium (na mojoj prošloj digitalnoj je to 480W). Probao i Medium-High i High i ništa se ne menja). Ako sipaš hladnu vodu onda sigurno treba više vremena da se kuva, a povećana snaga može da smanji to vreme.
  • posle završenog kuvanja treba lagano promešati pirinač (pogotovo ako nije samo pirinač već si dodavao začine) i ostaviti još 5-10 minuta da odstoji.

Pirinač volim voluminozniji pa ja na 100g pirinča stavim 500ml vrele vode. Začine dodaješ pre stavljanja u mikrotalasnu. Za pilav sam stavljao četvrtinu-polovinu kocke supe na 100g pirinča (ali to zavisi od ukusa) i mešano povrće (npr mešavina za rusku salatu), za sutlijaš sam stavljao zaslađivač (14-17 tableta Sussina zaslađivača jer je bolji za kuvanje od ostalih, a volim preslatko) i kakao (5-10g čistog kakaa, dakle 100% kakao, bez dodatka šećera). Sa mlekom sam pravio samo jednom i to davno, pa se ne sećam kako sam pravio, ali vodiš se principom iznad koji se vrlo malo razlikuje od klasičnog pravljenja na ringli.

Identično se kuva i kačamak/palenta: 100g palente (so i alevu, ulje ne stavljam), 500ml vrele vode i dobro promešam, stavim na 10 minuta na Medium (480W), promešam i vratim na još 10 minuta. Posle toga promešam i ostavim 5 minuta kako bi dostiglo gustinu koju volim (baš gusto da možeš grudve da praviš od njega :D) i dodam sir. Žena voli mekši pa stavi više vode i/ili ne čeka posle spremanja i onda doda jogurt.

P.S. Posle kuvanja pirična/palente obavezno prebriši mikrotalasnu iznutra sa svih strana (pa i ispod tanjira), jer će biti prilično mokra.

Poslednja izmena:
То да се слабо види сам видео на нету, није баш да сам загледао у стару микроталасну.
На старој кад се насилно отворе врата одмах се зауставља.
MG23F301 (са грилом) има за 13000, што је супер цена, без гила је 12500.

Какве су Тесле, Вивакси, Воксови?

Да ли се у свакој може кувати џем, сутлијаш...., нисам знао да то може?
Узео бих дигиталну због прецизнијег подешавања.
На старој нисам знао како да тачно подешавам јачину у W, држао сам је на најјаче, како се код дигиталних то подешава, преко већ задатих програма или може W по W?

99% svih mikrotalasnih, regulacija snage radi na start/stop principu. U prevodu, na max snazi, magnetron radi non stop. Na smanjenoj snazi, magnetron malo radi (svom svojom snagom), a onda malo ne radi. I ti ciklusi su veoma spori i predugački.

Ako vam je mikrotalasna npr. 800W (snage mikrotalasa), na max snazi radi non stop sa svih 800W. Na 50% snage, magnetron će 10sec da radi sa svih 800W, a onda sledećih 10sec da ne radi uopšte. Na 75% snage će npr 15sec da radi full power, a 5 sec da ne radi uopšte. I tako proporpcionalno od max do min snage.

Ovo je bzvz jer ima sadržaja (hrane) koji ne podnose tu max snagu ni veoma kratko vreme. Krene da kipi, prska ili cvrči. A opet da previše smanjimo da to izbegnemo, npr 20%, pa neće nikada završiti. Sve jedno je da li je kontrola mehanička ili digitalna. Ako je MW od npr. 800W, podešeno pola snage na mehaničkoj ili podešeno 400W na digitalnoj je isto. Obe rade 10sec punom snagom, 10sec samo vrte tanjir i duvaju.

Daleko ređe i skuplje su mikrotalasne sa invertorskom kontrolom kod kojih magnetron zaista smanji snagu onako kako je podešeno, i radi kontinualno na toj smanjenoj snazi.
LG je najpovoljniji kod nas koji ima invertorsku kontrolu. To fura još i Panasonic. Ali je mnogo skuplji i retko ga ima po radnjama.

Nazad
Vrh Dno