Šta je novo?

Microsoftova ponuda

• Začetnik teme Začetnik teme bibby
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

bibby

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2000
Poena
680
Mene ovo mnogo i ne zanima, ali ima ljudi kojima ce znaciti ova dansnja vest:
Kompanija Majkrosoft ponudila je korisnicima u Jugoslaviji mogućnost potpisivanja ugovora o korišćenju njenih programskih paketa na rok od tri godine, rečeno je na konferenciji za novinare predstavnika američke kompanije i njenog jugoslovenskog partnera, firme Informatika. Ovim ugovorima, koji su predvidjeni za preduzeća sa više od 10 racunara, firme će steći pravo korišćenja operativnog sistema iz familije Vindouz, kao i poslovnog paketa Ofis. Posle isteka ugovora, domaća preduzeća će biti u mogućnosti da obnove ugovor ili da otkupe licencu za korišćenje softvera. Kampanja legalizacije traje do 31. decembra, posle čega će uslediti kontrola i sudsko godjenje firmi koje koriste nelicenciran softver. U okviru kampanje, firme koje potpišu ugovor u ovom roku dobiće 50 odsto popusta za prvu godinu zakupa.

pa da to im je u "standardnoj" ponudi - 3 godine 3 rate plus jos 1,5 rata ako hoces da otkupis softver = softver + 50 %
e sada ovo sto nude je 5/6 + 50% = softver + 33.33 %

deru vise no i jedna banka!!! 🙂

Amon_Ra je napisao(la):
Mene ovo mnogo i ne zanima, ali ima ljudi kojima ce znaciti ova dansnja vest:
Kompanija Majkrosoft ponudila je korisnicima u Jugoslaviji mogućnost potpisivanja ugovora o kori�ćenju njenih programskih paketa na rok od tri godine, rečeno je na konferenciji za novinare predstavnika američke kompanije i njenog jugoslovenskog partnera, firme Informatika. Ovim ugovorima, koji su predvidjeni za preduzeća sa vi�e od 10 racunara, firme će steći pravo kori�ćenja operativnog sistema iz familije Vindouz, kao i poslovnog paketa Ofis. Posle isteka ugovora, domaća preduzeća će biti u mogućnosti da obnove ugovor ili da otkupe licencu za kori�ćenje softvera. Kampanja legalizacije traje do 31. decembra, posle čega će uslediti kontrola i sudsko godjenje firmi koje koriste nelicenciran softver. U okviru kampanje, firme koje potpi�u ugovor u ovom roku dobiće 50 odsto popusta za prvu godinu zakupa.

Jest, kako da ne, jo¹ da im plaćam a Linux besplatan.

Re: Re: Microsoftova ponuda

AxeZ je napisao(la):

Još kada bi podesio tastaturu kako treba, šta je to YUSCII !? Ne vide se lepo naša alova, ako možeš podesi ili ne koristi naša slova, ako nije problem.

Pozdrav.

Re: Re: Re: Microsoftova ponuda

delimir je napisao(la):
Jo� kada bi podesio tastaturu kako treba, �ta je to YUSCII !? Ne vide se lepo na�a alova, ako mo�e� podesi ili ne koristi na�a slova, ako nije problem.

Pozdrav.

Ne, to je ISO8859-2 ( central european ), kao ¹to mu ime ka¾e je standard medjunarodne organizacije za standarde a ne microsoftova izmi¹ljotina.

Re: Re: Re: Re: Microsoftova ponuda

AxeZ je napisao(la):
Ne, to je ISO8859-2 ( central european ), kao ¹to mu ime ka¾e je standard medjunarodne organizacije za standarde a ne microsoftova izmi¹ljotina.

U redu, meni je bilo setovano na Central European (Windows). Sada se vidi lepo (setovao sam CE (ISO) ).

Isto je i na RedHat-u koji ja koristim, samo nisam se setio da mi je pod Win-om setovano Cental European (Win) umesto (ISO)...

Re: Re: Re: Re: Microsoftova ponuda

AxeZ je napisao(la):
i Gimp je besplatan, pa ljudi daju 400$ za PhotoShop

Re: Re: Re: Microsoftova ponuda

delimir je napisao(la):
Jo� kada bi podesio tastaturu kako treba, �ta je to YUSCII !? Ne vide se lepo na�a alova, ako mo�e� podesi ili ne koristi na�a slova, ako nije problem.

Pozdrav.

E da, i ja umesto na¹ih slova kod tebe vidim samo znak pitanja ( ? )

Re: Re: Re: Re: Re: Microsoftova ponuda

zver je napisao(la):
i Gimp je besplatan, pa ljudi daju 400$ za PhotoShop

Jesi li ti dao...ne mislim da je ba¹ tako.
Meni Gimp zadovoljava sve potrebe jer nisam profesionalac. Profesionalnim studijima koji ¾ive od toga nije te¹ko dati para za Photoshop, ali pojedinci.....sumnjam.
Osim toga Photoshop nije microsoftov proizvod i kao takav verovatno zavredjuje tu cenu.

Prva zapovest: klanjajmo se totemu iz Redmonda! Sve je to lepo sto se oni prave fini itd iako svako ko imali zna matematiku zna da je to u stvari vrlo skupo... Mozda je sada vreme da domaci Linux frikovi stupe na scenu, jer kako ste rekli i sami, Linux je je za DZ a Windows kosta poprilicno! Naravno ako budu trtljali o Linuzu Torvaldsu, linijama programskog koda i ko zna cemu nista od svega toga....Agresivno i slozno mogu lako da uzmu veliko parce kolaca jer ipak svi zele da ustede i da prodju sto jevtinije...
Sto se samog Linuxa tice, fale mu neke sitne stvari ali ljudi shvatite sto vise korisnika bude imao bice savrseniji jer ce svaki korisnik staviti primedbu na ovo ili ono i vremenom ce se sistem menjati i bivati sve bolji (bar ja to tako mislim).. A gimp nikako ne moze biti zamena Photoshopu to je jasno (ali zato postoji WINE🙂) Svi alati koji su sastavni deo Linuxa ce takodje biti bolji ukoliko ih vise ljudi koristi, to je valjda svima logicno...
Znaci, Linuxasi napred a za Windows cemo josh videti...

Ova ponuda je klasican stap/sargarepa potez. Ljudi idu u ozakonjavanje i nude neko odlozeno placanje (kao) kao mali mamac i znak "dobre volje". Nasima kad pomenes odlozeno placanje ili na rate, odmah sine "uzmaj" ( "... a kolika vam je ta pica? Dobro, daj deset sa lukom ..."). Medjutim, zaboravlja se na nekoliko stvari:

- firme koje imaju vise od 10 racunara, bi trebalo da imaju kintu da plate licencu po racunaru. Kad bi se i ti ljudi malo presabrali, uvideli bi da im je jeftinije da plate licencu i zavrse s time.
- MS prelazi polako kompletno na princip aktivacije, opet na vremensko-ogranicenoj bazi. Sta onda znaci "kad istekne ugovor, moci ce da se obnovi ili uzme licenca?". Pa i ako se plati paket (recimo WinXP) i aktivira, to ne traje vecno - sto znaci ponovnu aktivaciju nakon nekog vremena i opet ispada "produzenje ugovora". Ovakvo je stanje u svetu otprilike (glede novog sistema aktivacije: MS je pokusao prinuditi vece firme na ugovore o obavezivanju uzimanja ovakvih licenci; trecina firmi je pristala, druga trecina je ostala pri proizvodima tipa Win2k (sa starim konceptom licence "plati & vozi"), a posledna trecina je jos neodlucna
- MS nije glup time sto odredjuje period na duzi rok od 3 godine. Ako firma posluje sa tim paketima cele tri godine, svi podaci, dokumentacija i slicno se nalazi prakticno vezana za MS pakete; u tom trenutku bi mogli da predju na nesto drugo, ali je to povezano sa dodatnim troskovima (treba platiti "to drugo", verovatno i obuku ljudima, a jos nako je bilo dodatnih "kustomizacija" u vidu raznih skripti, makroa i ko zna cega, jednostavno i jeftino resenje ne postoji). Tada ce firma najverovatnije odluciti da im je jeftinije i bezbolnije da produze ugovor bez opasnosti da "Radmili nece trebati 3 sata vise da nadje ugovor zbog novog softvera". Nisu oni glupi - zato po svetu i doniraju svoj sw po skolama i univerzitetima; ljudi se naviknu na te alate, postignu neku efikasnost tim koriscenjem i sutra, kada postanu neko i nesto u firmi (izlaskom sa unija), naravno da ce narucivati takav sw. Inercija je vrlo nezgodna stvar.
- ljudi zaboravljaju da ako su vec prisiljeni da plate licencu za MS OS, niko ih ne tera da uzimaju i sve ostalo od MS-a. "njihovi programi rade najbolje sa njihovim sistemom" su razlozi za malu decu. Svakom programu postoji alternativa, kao i cenovna razlika. Dakle, moze se napraviti lepa gradacija, te ne postoji samo crno-belo; ili najskuplji alat ili potpuno besplatni paketi -> ima tu mnogo nijansi sivog izmedju.

Linux tu jos ne moze da se nametne kao uopsteno alternativno resenje, primenjivo svuda. Licno provodim sate i sate na poslu po linuxom, pa mogu da govorim iz sopstvenog iskustva. Pojedinac kuci moze da se zadovolji ovim ili onim iz linuxa, ali firma ne bas uvek. Za servere da, za development da, za uopsten kancelarijski posao (text, tabele, baze, etc) da, ali sve preko toga postaje znak pitanja. Ako ti u firmi treba paket kalibra jednog AutoCAD-a, onda mozes da se slikas. Moze dosta da se ustedi kombinovanjem u firmama -> mesovita mreza linux i windows masina, samo tada treba platiti jednog ili vise admina koji bi to sve odrzavali.

A da li je neko od vas cuo bilo kakvu informaciju za firme koje imaju manje od 10 racunara, recimo 3? Da li se od njih ocekuje da imaju onoliko originalnih Windowsa i Officea koliko ih imaju instaliranih, i to je dovoljno za "do vidjenja, prijatno" inspekciji? Ili i one moraju da potpisuju klauzule, ugovore i ostale smorove?

Zorro je napisao(la):
A da li je neko od vas cuo bilo kakvu informaciju za firme koje imaju manje od 10 racunara, recimo 3? Da li se od njih ocekuje da imaju onoliko originalnih Windowsa i Officea koliko ih imaju instaliranih, i to je dovoljno za "do vidjenja, prijatno" inspekciji? Ili i one moraju da potpisuju klauzule, ugovore i ostale smorove?
Rekli su da ce proveravati firme koje imaju vise od 5 racunara(na Sinergiji je bar bilo tako)
a sto se tice tog iznajmljivanja windowsa na rate, to ti vazi samo ako vec imas neki windows koji je regularno licenciran 🙂

microsoft dozvoljava da imas 2/3 (mislim da je a cifra u pitanju) softvera licencirano stim da kazes da si tek nabavio (preostale masine) i da je postpak legalizacije u toku, znaci trebalo bi na 2 masine (od 3) licencirati softver a onu trecu u toku godine.

to je kao nesto "godisnje povecanje u broju racunara za 50%" - fazon - firma se siri i razvija bla bla bla...

Filo - to nema veze ako imas ili nemas vec njihov softver. racunica im je jednostavna kao sto sam napisao u prvom postu - ti placas za te 3 godine 1,5x cenu tog softvera (ako hoces da bude tvoj), ili ga plati odmah za 1x cenu i odmah je tvoj....

Zorro je napisao(la):

U intervjuu datom PC Press-u receno je da jos nisu razvili jasnu strategiju za manje firme.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Microsoftova ponuda

AxeZ je napisao(la):
Jesi li ti dao...ne mislim da je ba¹ tako.
Meni Gimp zadovoljava sve potrebe jer nisam profesionalac. Profesionalnim studijima koji ¾ive od toga nije te¹ko dati para za Photoshop, ali pojedinci.....sumnjam.
Osim toga Photoshop nije microsoftov proizvod i kao takav verovatno zavredjuje tu cenu.
pa dobro, zao mi je shto nemam legalan PS, mnogo je skup. mozda kad nashe trzishte postane...

ali, posedujem legalan Win2k, znaci nisam bash skroz ... 🙂

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Microsoftova ponuda

zver je napisao(la):
ali, posedujem legalan Win2k, znaci nisam bash skroz ... 🙂

eh, jaka stvar... i ja imam legalan BestLinux 😛 ali ga ne koristim 😀
ipak, zna se dobitna kombinacija: Intel Inside, Windows Outside! 4ever!

Filo je napisao(la):
Rekli su da ce proveravati firme koje imaju vise od 5 racunara(na Sinergiji je bar bilo tako)
a sto se tice tog iznajmljivanja windowsa na rate, to ti vazi samo ako vec imas neki windows koji je regularno licenciran 🙂

OK,
dakle za manje firme ce tek izaci sa "resenjem"... Thanks...

No, ajde vi meni, glupom i neobrazovanom, objasnite ovu stavku, koja me dovodi do ludila u svim Microsoft saopstenjima:

"a sto se tice tog iznajmljivanja windowsa na rate, to ti vazi samo ako vec imas neki windows koji je regularno licenciran".

Dakle, po kom zakonu logike bi neka firma, koja vec ima REGULARNO LICENCIRAN Windows, morala bilo sta dalje da placa Microsoftu ???

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Microsoftova ponuda

ZoNi je napisao(la):

Pa sad, kako za koga. Ako si postao zavistan od kliktanja i ne ¾eli¹ da razmi¹lja¹, voli¹ da se pati¹ sa service packovima i virusima, a pri tom jo¹ i hoće¹ da pukne¹ gomilu para onda si u pravu. Windows je stvarno onda prava kombinacija za tebe!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Microsoftova ponuda

ZoNi je napisao(la):

Hahaha ovo ce da postane moj moto!

Zorro je napisao(la):
OK,
dakle za manje firme ce tek izaci sa "resenjem"... Thanks...

No, ajde vi meni, glupom i neobrazovanom, objasnite ovu stavku, koja me dovodi do ludila u svim Microsoft saopstenjima:

"a sto se tice tog iznajmljivanja windowsa na rate, to ti vazi samo ako vec imas neki windows koji je regularno licenciran".

Dakle, po kom zakonu logike bi neka firma, koja vec ima REGULARNO LICENCIRAN Windows, morala bilo sta dalje da placa Microsoftu ???
Pa npr.imas win9x ili 2000 a hoces da predjes na XP.Onda ces da platis ili odjednom,ako imas, ili na 3 rate!
D-KEE je napisao(la):
Filo - to nema veze ako imas ili nemas vec njihov softver. racunica im je jednostavna kao sto sam napisao u prvom postu - ti placas za te 3 godine 1,5x cenu tog softvera (ako hoces da bude tvoj), ili ga plati odmah za 1x cenu i odmah je tvoj....
Poenta je da ne mozes da uzmes softver na rate ako vec nemas nesto licencirano.Tako bar pise.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Microsoftova ponuda

AxeZ je napisao(la):
Pa sad, kako za koga. Ako si postao zavistan od kliktanja i ne ¾eli¹ da razmi¹lja¹, voli¹ da se pati¹ sa service packovima i virusima, a pri tom jo¹ i hoće¹ da pukne¹ gomilu para onda si u pravu. Windows je stvarno onda prava kombinacija za tebe!

Hmm, čini mi se da je čovek govorio protiv Win, barem po onome Windows Outside 😀 .
A Linux ? Ko voli da se bakće sa nedorađenim softwerom, sa skriptovima, kompajliranjem, downloadom desetine biblioteka kako bi instalirao neki program (odustao sam od DivX playera nakon nekih 10 downloada - još je falilo ko zna koliko toga).
Ali najgora je dokumentacija - kada izgubiš 3 dana oko banalne stvari zbog netačne dokumentacije, ode ti volja... Šteta, koncepcija Linuxa je daleko bolja od Winove.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Microsoftova ponuda

Drunk Devil je napisao(la):
hmm, čini mi se da je čovek govorio protiv Win, barem po onome Windows Outside 😀 .
A Linux ? Ko voli da se bakće sa nedorađenim softwerom, sa skriptovima, kompajliranjem, downloadom desetine biblioteka kako bi instalirao neki program (odustao sam od DivX playera nakon nekih 10 downloada - jo� je falilo ko zna koliko toga).
Ali najgora je dokumentacija - kada izgubi� 3 dana oko banalne stvari zbog netačne dokumentacije, ode ti volja... �teta, koncepcija Linuxa je daleko bolja od Winove.

U principu sve je stvar ukusa.
Ja recimo volim da kompajliram sve, evo čak i mozillu redovno kompajliram. Jednostavno feeling da uvek ima¹ bleeding edge softver je pravi. Ne ka¾em da je to za svakoga ali sva ta halabuka oko kompajliranja je prenaduvana i uop¹te nije toliko komplikovano koliko bi neki ¾eleli da prika¾u.
©to se tiče DivX-a, Xine radi iz prve...🙂

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Microsoftova pon

AxeZ je napisao(la):
...©to se tiče DivX-a, Xine radi iz prve...🙂

Definitivno, cak i onaj DivX player sto ide u DivX bundleu radi iz prve, i izgleda isto kao u Winu, mada je bezveze.

Filo je napisao(la):
..Poenta je da ne mozes da uzmes softver na rate ako vec nemas nesto licencirano.Tako bar pise.
ma to sto pise nema veze sa zdravom logikom - po tome bi bilo da ako imam nesto licencirano i hocu da predjem na npr na xp i hocu da ga kupim na rate ja moram da plaim 1.5 vrednosti softvera a oni koji nemaju nista licencirano nece biti "povlasceni" i moci ce samo da plate software odmah... pri cemu ce platiti manje nego oni sto imaju nesto licencirano (pri tome mislim da uzmu neki kredit na 3 god koji ce manje da ih kosta nego da microlopovima placaju + 50%)

Ima da napravim imidz na nekom disku, pa kad budem cuo da cje da banu da proveravaju firmu ima da instaliram DOS 3.30 pa cju da vidim kolko cje da mi naplate LICENCIRANJE 😀

mambo je napisao(la):
Ima da napravim imidz na nekom disku, pa kad budem cuo da cje da banu da proveravaju firmu ima da instaliram DOS 3.30 pa cju da vidim kolko cje da mi naplate LICENCIRANJE 😀

A ti misli¹ da će oni da se unapred najave?

Samo jednu stvar da kazem a to mi je rekao covek koji veoma ozbiljno radi za microsoft u jugoslaviji. To je da je ovo tek drugi marketinski krug microsofta koji su otvorili zato sto im onaj "Pohapsicemo vas" nije prosao. Posto im nece proci ni ovaj kaze da ce biti treci krug i da ce tek tada biti smisla za legalizaciju jer ce uvesti dobru teh. podrsku i povecace beneficije a smanjice nesto malo cene. Naravno, kaze jos da sve to vazi samo za firme i da za kucnu upotrebu ne treba biti lud pa dati pare jer kaze da ni oni sami nemaju predstavu kako da tu vrstu piraterije iskorene.

Poz! :wave;

Vidjao sam po stranim chasopisoma da M$ jos uvek prodaje DOS 6.20, i to za nekih 120 DEM ekvivalent.
To je prava bruka, staro je skoro 10 godina. Apple daje dzabe starije svoje OS-ove redovno.

Ma ne prodaje MS, nego radnje kojima je ostalo na lageru, te i same tako diktiraju cenu. Istina, niko ne zeli da snizava, tj. da proda za manje nego sto je kupio - zato i Win98 SE/ME kosta isto koliko XP (home), ukoliko ga nadjete; povlace ga iz prodaje zbog toga sto je XP prosao ne preterano popularno na zapadu zbog aktivace, pa uklanjaju polako sve starije proizvode, koji se registruju na stari nacin.

Glede Appleove politike sa OS-ovima, oni prave drugaciju mucku; posto sami prave i racunare, u romu ostave ID masine. Taj ID identifikuje instalacija OS-a i ako mu ne odgovara, odbija da se instalira. To jest, OS prilikom instalacije ima tacan spisak ID-jeva masina na koje moze da se instalira, uopste se ne radi vise o hardverskoj zahtevnosti. Na primer, za MacOS X je potreban bar G3 racunar; medjutim, ne bilo koji - nego onaj koji je kupljen bas kao G3 (minimum). Ako imas PowerMac sa G4 cpu kartom, dzabe ti toga, nece da se instalira. Tako te Apple prisiljava da kupis novu masinu, ako hoces novi OS, iako je masina sasvim odgovarajuca da ga vozi.

Nazad
Vrh Dno