Šta je novo?

Microsoftova ponuda

• Začetnik teme Začetnik teme bibby
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dakle, po kom zakonu logike bi neka firma, koja vec ima REGULARNO LICENCIRAN Windows, morala bilo sta dalje da placa Microsoftu ???
Koliko shvatam, ovaj paket što se nudi po 'diskont' ceni sadrži Office Pro (sa FrontPageom) u punoj verziji i Windows XP Pro u Upgrade (!) verziji.
Dakle, da bi sve bilo regularno, mora se aplicirati na neki prethodni regularan Windows (npr. Win98 OEM koji se dobija uz neki hardware), inače (citiram): delimično regularan software je takodje neregularan. 🙁

mambo je napisao(la):
Ima da napravim imidz na nekom disku, pa kad budem cuo da cje da banu da proveravaju firmu ima da instaliram DOS 3.30 pa cju da vidim kolko cje da mi naplate LICENCIRANJE 😀

DOS 6.22 (OEM) je 44 US$ 😉

silverglider je napisao(la):
Ma ne prodaje MS, nego radnje kojima je ostalo na lageru, te i same tako diktiraju cenu. Istina, niko ne zeli da snizava, tj. da proda za manje nego sto je kupio - zato i Win98 SE/ME kosta isto koliko XP (home), ukoliko ga nadjete; povlace ga iz prodaje zbog toga sto je XP prosao ne preterano popularno na zapadu zbog aktivace, pa uklanjaju polako sve starije proizvode, koji se registruju na stari nacin.
...

Kod nas se u regularnoj ponudi nalazi DOS 6.22...

Do skoro je cena WinXP Home bila ista kao i Win98SE i ME, ali su u zadnje vreme povecane cene zadnja 2...

ZorMi je napisao(la):
Koliko shvatam, ovaj paket što se nudi po 'diskont' ceni sadrži Office Pro (sa FrontPageom) u punoj verziji i Windows XP Pro u Upgrade (!) verziji.
Dakle, da bi sve bilo regularno, mora se aplicirati na neki prethodni regularan Windows (npr. Win98 OEM koji se dobija uz neki hardware), inače (citiram): delimično regularan software je takodje neregularan. 🙁

Sve je to OK, ali ne vidim razlog zbog koga bi bilo ko, ko je regularno kupio neki stariji Windows i Office, davao tolike pare da predje na XP ??? Znamo i sami da je funkcionalnost prakticno ista, narocito za firme... Mnogi na Zapadu i dan danas koriste Win98, i ne pada im napamet da kupuju nove verzije.

Whatever, ako neko bas zeli da predje na XP, onda ajmo malo matematike: na www.amazon.co.uk cene su sledece
Win XP Pro upgrade -128 funti
Office Xp Pro full - 517 funti

Sve zajedno 645 funti, ili ~ 1030 eura i imas "dozivotnu" licencu.

Kod nas, za 3 godine koriscenja ovog paketa se placa 500 eura. Ako sam dobro shvatio nekog od vas, ko zeli da nakon tog perioda otkupi licencu, platice jos 300 eura. Sve skupa - 800 eura.

Medjutim, nije to kraj price...
Prvo, pomenute cene su sa relativno skupog Amazona, dakle sigurno se to moze naci i jeftinije.
Drugo, Amazon cene su za "retail" pakovanja. Microsoft ce ovde davati "oem" varijante, samo CD.
Trece, koja bre firma ovde ima originalni Windows? Ko bude hteo da koristi tu Microsoft olaksicu, morace za svaki racunar prethodno da kupi neki Windows, zbog onog uslova. Dakle, to je jos bar 100 eura po racunaru, cifra se penje na 900.

Dakle, finalna cifra ispada manje-vise ista kao i za bilo koju firmu na zapadu. A to sto oni kao kreditiraju kupca je opet prevara: firma koja ima samo tih 10 racunara, za "upgrade" mora dati ~ 10000 eura. To je respektabilna cifra, za koju se u bilo kojoj kulturnoj zemlji moze uzeti kredit po mnogo boljim uslovima nego ovo sta nama Microsoft nudi.

Cela ta prica je cisto zamazivanje ociju, nema tu nikakvog popusta...

Napokon da je neko nešto rekao i o tome. Ma od kada su Amerikanci postali fini, pa su nam odjednom dali kojekakve popuste i ko zna šta ne još. Lepo što Zorro reče, zamazivanje očiju. A ja sam baš razmišljao da tako nešto uzmem, ali kada se izračunaš, za te pare mogu kupiti neki malo moćniji računar.

Microsoft FX

P. Cineman

Lepo što Zorro reče, zamazivanje očiju. A ja sam baš razmišljao da tako nešto uzmem, ali kada se izračunaš, za te pare mogu kupiti neki malo moćniji računar.
Lako je onima koji rade u stanu da se femkaju oko licenci, ja imam u firmi 45 PCa koje treba licencirati (od toga 10tak samo u mom odeljenju), a dobili smo čvrsto obećanje od inspekcije da će prvo kod nas pretresti sav software jer proizvodimo računare. 🙁 Potom će nas naterati ovako-ili-onako da isporučujemo samo PCe sa preinstaliranim OEM licencama. A u nekoj od sledećih faza će pritisnuti i ostale. 🙁

ZorMi je napisao(la):
Lako je onima koji rade u stanu da se femkaju oko licenci, ja imam u firmi 45 PCa koje treba licencirati (od toga 10tak samo u mom odeljenju), a dobili smo čvrsto obećanje od inspekcije da će prvo kod nas pretresti sav software jer proizvodimo računare. 🙁 Potom će nas naterati ovako-ili-onako da isporučujemo samo PCe sa preinstaliranim OEM licencama. A u nekoj od sledećih faza će pritisnuti i ostale. 🙁

A za¹to ne uradite kao Dell....prodajte raćunare sa free dos-om ili linuxom?
Ne vidim uop¹te kako nemo mo¾e da me natera da isporučujem računare samo sa odredjenom vrstom softvera. A pogotovo ne vidim načina da MENE neko natera da kupim kompjuter samo sa odredjenom vrstom softvera...:>

Ne vidim uop¹te kako nemo mo¾e da me natera da isporučujem računare samo sa odredjenom vrstom softvera.
Ne može, ali postojale su klauzule po kojima se dobija mnogo bolja cena OEM paketa ako se instalira ekskluzivno na sve PCe (k'o što proizvodjači grafičkih koji koriste samo nVidia chipove dobijaju bolje cene i prednost u isporuci novih modela, tehničku podršku za proizvodnju...).

Klijenti koji će tražiti legalan software na kupljenim PCima su - firme (njih će jedino i da progone). A to znači u 95% slučajeva Windows i Office. Linux jeste džaba na prvi pogled, ali dokumentacija, podrška, dorade za Yu, obuka administratora, obuka zaposlenih... tzv. TCO (total cost of ownership).

AxeZ je napisao(la):
Ne vidim uop¹te kako nemo mo¾e da me natera da isporučujem računare samo sa odredjenom vrstom softvera. A pogotovo ne vidim načina da MENE neko natera da kupim kompjuter samo sa odredjenom vrstom softvera...:>

I ko će da kupuje takve mašine? Komšija ima šareni i raspevani XP, a Imtel mi isporučio neki Linux koji je 50x komplikovaniji (zamisli samo nekog laika u Linux-u) u kome mi ne radi nijedna igrica...
Mislim stvarno, ne možeš ti kupcu da objašnjavaš šta je dobro za njega, on je taj koji bira, a ako mu suziš izbor otići će negde drugde...Da ne izmišljamo sada mi ovde toplu vodu, ako je nešto de fakto standard nije bez raloga (samo molim te poštedi me sada eventualnih ubeđivanja kako je Linux bolji, ali eto MS ima monopol...itd...itd...).

ZorMi je napisao(la):
Klijenti koji će tražiti legalan software na kupljenim PCima su - firme (njih će jedino i da progone). A to znači u 95% slučajeva Windows i Office.
...

Samo sto ne postoji Office XP OEM...

delimir:
I ko će da kupuje takve mašine? Komšija ima šareni i raspevani XP, a Imtel mi isporučio neki Linux koji je 50x komplikovaniji (zamisli samo nekog laika u Linux-u) u kome mi ne radi nijedna igrica...
Mislim stvarno, ne možeš ti kupcu da objašnjavaš šta je dobro za njega, on je taj koji bira, a ako mu suziš izbor otići će negde drugde...Da ne izmišljamo sada mi ovde toplu vodu, ako je nešto de fakto standard nije bez raloga (samo molim te poštedi me sada eventualnih ubeđivanja kako je Linux bolji, ali eto MS ima monopol...itd...itd...).

Paja:

Pa kad to sve pogledas iz jedne perspektive, staloženo, sva ta šmnka baš i ne znači... A gnome ili kde desktop je sada isto dopadljiv kao i Windows-ov.

Windows XP OEM je oko $80. Neka firma dobije popust i na 50$, to opet znatno poskupljuje konfiguraciju. A gde su programi? Office XP OEM postoji, za preko 300$, pa ko voli nek izvoli 😀 .

Linux je ne samo besplatan, nego i gomila softvera za njega. Tačno je da je dosta komplikovaniji i nezgrapniji za administraciju, pa i običnu upotrebu, i dosta tromiji (sporiji) od Windows-a. To će verovatno primorati mnoge obične korisnike da plaćaju astronomske sume za preinstalirane Windows sisteme. Međutim, očekujem da će gro profesionalaca u nailazećem periodu legalizacije odlučiti da pređe na Linux, ili neki srodan sistem.

Firme na jednu stranu, pojedinci na drugu.

Pojedincima linux nije interesantan samo zbog jednog, jedinog razloga - igre. Tu se za jednog novajliju prica zavrsava.

U firmama situacija moze biti drugacija, mozda cak i obrnuta -> pretpostavljeni bi bio srecan da je siguran da mu zaposleni iza ledja ne piche igrice na poslu umesto da rade.

Kod proracuna ce ljudi poceti da vode racuna o svakoj stavci; na primer, moze OEM windows, ali ne mora da uzme MS office, nego neki jeftiniji (bilo ih je i od velikih i poznatih firmi) ili nesto potpuno free za windows, tipa OpenOffice.org. Ne samo to - na zapadu se prodaju i manja pakovanja MS Officea, tipa Small Business edicije ili cak odvojeno Word, Excel, itd. pa ljudi mogu da uzmu i licenciraju ono sta im treba.

Ukoliko se nase firme prinude (a najverovatnije hoce) da prodaju racunare sa operativnim sistemom, kao svuda u svetu, onda AxeZ nemas izbora; ako svi nude masine sa OEM Windowsom, nema sta da biras - kupi pa deinstaliraj. Poredjenje: ako svi provajderi prodaju internet na sat, mozes da odbijas i trazis cenu za godinu dana - moze, ali ce ti obracunati na sat 😀
Ili kupuj na komponente, tu ne moze niko da te prisiljava ni na sta.

Profesionalci ce prelaziti na linux, ali samo ako bude softvera za njihovu bransu - as simple as that.

delimir je napisao(la):
I ko će da kupuje takve ma�ine? Kom�ija ima �areni i raspevani XP, a Imtel mi isporučio neki Linux koji je 50x komplikovaniji (zamisli samo nekog laika u Linux-u) u kome mi ne radi nijedna igrica...
Mislim stvarno, ne mo�e� ti kupcu da obja�njava� �ta je dobro za njega, on je taj koji bira, a ako mu suzi� izbor otići će negde drugde...Da ne izmi�ljamo sada mi ovde toplu vodu, ako je ne�to de fakto standard nije bez raloga (samo molim te po�tedi me sada eventualnih ubeđivanja kako je Linux bolji, ali eto MS ima monopol...itd...itd...).

©ta ti zna¹ ko će da kupuje takve ma¹ine.
Onaj koji nema veze sa kompjuterima nema pojma bilo windows bilo Linux da je instaliran, ali će dobro razmisliti koji će kompjuter da kupi sa windowsom i m$ officeom koji ko¹ta 2000 EUR ili ISTI takav sa Linuxom i OpenOfficeom koji ko¹ta 1000 EUR. A ¹to se tiče igrica...........firmama nisu potrebne igrice. Ko ¾eli da se igra ionako dobro zna ¹ta će kupiti.
I za¹to ja ne bih mogao obja¹njavati kupcu ¹ta je ¹ta i ¹ta ja mislim gde će bolje proći. Naravno da je on taj koji bira, ali nek bira kad se upozna sa svim opcijama a ne samo da mu se otme lova iz d¾epa . A tih de facto standarda koji ne vrede prebijena kurca...mani me molim te....pokazao je m$ kako pravi standarde, a posebno kako ih po¹tuje. Ne znaju ni da naprave operativni sistem a tu ne¹to izigravaju boga...nek prvo nauče da programiraju pa nek onda prave standarde.
Seti me se kad dobije¹ sledeći virus ili spyware i jo¹ bude¹ morao da plati¹ za privilegiju da ih ima¹.

Firme na jednu stranu, pojedinci na drugu.

Pojedincima linux nije interesantan samo zbog jednog, jedinog razloga - igre. Tu se za jednog novajliju prica zavrsava.

Tačno...ko hoće da se igra nek tera windowse ili nek kupi playstation

Ukoliko se nase firme prinude (a najverovatnije hoce) da prodaju racunare sa operativnim sistemom, kao svuda u svetu, onda AxeZ nemas izbora; ako svi nude masine sa OEM Windowsom, nema sta da biras - kupi pa deinstaliraj.

Ako to bude značilo da ću bezveze baciti pare, ne dolazi u obzir...radije ću sam sastaviti kompjuter.
Osim toga takva praksa je već poku¹ana pa ih tu¾i ko stigne...neće oni biti i dalje tako bezobrazni.

AxeZ je napisao(la):

E, pa bas to je uradila moja firma i osim malo petljancije sa kupcima prodaja je ista kao i sa winom

AxeZ:

Onaj koji nema veze sa kompjuterima nema pojma bilo windows bilo Linux da je instaliran, ali će dobro razmisliti koji će kompjuter da kupi sa windowsom i m$ officeom koji ko¹ta 2000 EUR ili ISTI takav sa Linuxom i OpenOfficeom koji ko¹ta 1000 EUR. A ¹to se tiče igrica...........firmama nisu potrebne igrice. Ko ¾eli da se igra ionako dobro zna ¹ta će kupiti.
I za¹to ja ne bih mogao obja¹njavati kupcu ¹ta je ¹ta i ¹ta ja mislim gde će bolje proći. Naravno da je on taj koji bira, ali nek bira kad se upozna sa svim opcijama a ne samo da mu se otme lova iz d¾epa . A tih de facto standarda koji ne vrede prebijena kurca...mani me molim te....pokazao je m$ kako pravi standarde, a posebno kako ih po¹tuje. Ne znaju ni da naprave operativni sistem a tu ne¹to izigravaju boga...nek prvo nauče da programiraju pa nek onda prave standarde.
Seti me se kad dobije¹ sledeći virus ili spyware i jo¹ bude¹ morao da plati¹ za privilegiju da ih ima¹.

Brate, i ja koridtim linux, ali ti ga pretera. Reci da su Microsoftovi radnici nesposobni je besmislica. Ko malo bolje pogleda, priznaće da su MS proizvodi ipak najkvalitetniji i sasvim je logično ¹to su vodeća softverska kompanija u svetu. Ne opravdavam ni njhovo ni bilo čije monopolističko pona¹anje, ali to očigledno nije glavni razlog ¹to su tu gde jesu.

Mislim da je za najveći broj korisnika daleko isplativije da kupi windows i za 1000$ nego da se bakće sa unixom. Naravno, tu ne spada ¹ačica siroma¹nih Srba koji bi sve učinili da u¹tede nekoliko evra. Dakle, to su sasvim adekvatne cene na svetskom tr¾i¹tu, a za to ¹to smo mi zaostali za svetom nije kriv Microsoft.

Marel je napisao(la):
Brate, i ja koridtim linux, ali ti ga pretera. Reci da su Microsoftovi radnici nesposobni je besmislica. Ko malo bolje pogleda, priznaće da su MS proizvodi ipak najkvalitetniji

Ajde molim te nemoj lupati gluposti. Njihovi proizvodi svakako nisu najkvalitetniji. Da si malo pratio istoriju microsofta video bi da nisu imali ni jedan inovativni proizvod u svojoj celokupnoj istoriji.

Počev¹i od dos-a koji su kupili a ne razvili pa do windowsa koji je ustvari trebao biti OS/2, do NT-a, 2000 i XP, koji su oni napisali ali tek po¹to su anga¾ovali ljude koji su napisali VMS. A i tu su zabrljali sa dizajnom operativnog sistema.
Evo malo istorijata:

http://www.euronet.nl/users/frankvw/IhateMS.html

Nemojte me pogre¹no shvatiti, boli mene ona stvar za microsoft, ali ne mogu da podnesem da se kurče kako bez njih ni¹ta ne bi bilo....naprotiv.
Ni¹ta oni nisu izmislili, samo su prona¹li način da ¾estoko naplate rad drugih ljudi i tu im treba odati priznanje. Kao softverska firma microsoft ne vredi ni pi¹ljiva boba, ali kao ekonomisti i biznismeni...e tu su majstori.

i sasvim je logično ¹to su vodeća softverska kompanija u svetu. Ne opravdavam ni njhovo ni bilo čije monopolističko pona¹anje, ali to očigledno nije glavni razlog ¹to su tu gde jesu.

Naravno da jeste, da ne misli¹ mo¾da da je kvalitet njihovih proizvoda mo¾da doprineo tome.

Mislim da je za najveći broj korisnika daleko isplativije da kupi windows i za 1000$ nego da se bakće sa unixom. Naravno, tu ne spada ¹ačica siroma¹nih Srba koji bi sve učinili da u¹tede nekoliko evra. Dakle, to su sasvim adekvatne cene na svetskom tr¾i¹tu, a za to ¹to smo mi zaostali za svetom nije kriv Microsoft.

Kako da ti ka¾em, niko tebe ne tera da koristi¹ Linux, BSD ili neki drugi *nix, ako se ti oseća¹ srećno kad pukne¹ 1000$ ili Eura ili ¹ta god to bilo onda bo¾e moj, plaćaj do mile volje. Mene se to ne tiče. Ja recimo mogu sebi da priu¹tim i windows i m$ office, ali za¹to bih kad postoji toliko mnogo kvalitetnijeg softvera koji je free počev¹i od Linuxa, OpenOfficea...itd.

Ne postoji, ali opet kod nas je specifična situacija...
Software se ne priznaje za osnovna sredstva (a šta je? usluga?) pa na njega firma plaća +20% poreza kad ga kupuje odvojeno, a kad se kupuje preinstaliran na PCu onda daje izjavu za ceo sistem i nema nikakvog poreza. Proizvodjači PCa takodje mogu da za software daju izjavu 'repromaterijal' i da ga umontiraju na PC bez poreza...
Zato je isplativije kupiti odmah Office u 'OEM' instalaciji novog PCa nego posebno, osim ako je firma pod OSL ugovorom kada može sama da instalira MS software na sve nove PCe koje kupi (koristeći svoj korporativni ključ), samo pri godišnjem obnavljanju ugovora dopuni broj licenci.

malo ja...

Marel je napisao(la):
Pa kad to sve pogledas iz jedne perspektive, staloženo, sva ta šmnka baš i ne znači... A gnome ili kde desktop je sada isto dopadljiv kao i Windows-ov.

Windows XP OEM je oko . Neka firma dobije popust i na 50$, to opet znatno poskupljuje konfiguraciju. A gde su programi? Office XP OEM postoji, za preko 300$, pa ko voli nek izvoli 😀 .

Linux je ne samo besplatan, nego i gomila softvera za njega. Tačno je da je dosta komplikovaniji i nezgrapniji za administraciju, pa i običnu upotrebu, i dosta tromiji (sporiji) od Windows-a. To će verovatno primorati mnoge obične korisnike da plaćaju astronomske sume za preinstalirane Windows sisteme. Međutim, očekujem da će gro profesionalaca u nailazećem periodu legalizacije odlučiti da pređe na Linux, ili neki srodan sistem.

Moze jedno pitanjce:koliko ce firmu koja vec 5-10 godina radi pod Windowsom i sve svoje programe(knjigovodstvo,racunovodstvo,plate i ostali qrci,eventualno i neki CAD i slicni namenski pravljeni dos/windows programi) kostati prelazak na Linux?
Ajde sto ce morati da zaposli jos kojeg administratora za instalaciju/konfigurisanje/administraciju vec ce morati da sekretaricama i ostalom osoblju objasni da je "mnogo bolje" kucati u Kwordu nego u MS Wordu,iako,objektivno nijedan free-office nije ni blizu MS Office-u.A da ne pricamo koliko para treba odvojiti za prebacivanje gomile programa iz Visual basica u Gcc ili iz MS Accessa u Postgresql ili MySql.Ipak to treba platiti nekome ko zna tako da ce u ukupnoj ceni kostanja "besplatnog" operativnog sistema znacajna stavka biti obuka,administracija,programiranje,zastoj u radu firme zbog pitanja "a kako ja sad u ovom tvom linuksu da .... ma onaj windouz je bio bolji!"...
Jednostavnije i jeftinije ce biti da se licencira MS softver,a ti bas i ne moras licencirati citav Office ako ti ne treba ili ne moras koristiti Photoshop,vec neki jeftiniji program.Jednostavno , za neke programe MS-u nema zamene.
Jedini slucaj u kome mozes proci dzaba je ako imas neki DOS program.Ne moras ga terati na XPu,vec uzmes neki krs-486 iz skladista,instaliras FreeDos i picis(u slucaju da ti proradi stampanje iz Freedosa,a mozes i da kucas u Emacsu i da uzivas 🙂 )
e,da.Ima jos jedan slucaj:ako firma tek sad pocinje s radom onda stavi Linux i pokusaj da radis i isprogramiras sve sto ti treba

Poenta mog posta je da se za neke stvari mogu naci besplatne alternative ali za neke bas i ne mogu
A i moc navike je cudo!

Re: malo ja...

Filo je napisao(la):
Moze jedno pitanjce:koliko ce firmu koja vec 5-10 godina radi pod Windowsom i sve svoje programe(knjigovodstvo,racunovodstvo,plate i ostali qrci,eventualno i neki CAD i slicni namenski pravljeni dos/windows programi) kostati prelazak na Linux?
Ajde sto ce morati da zaposli jos kojeg administratora za instalaciju/konfigurisanje/administraciju vec ce morati da sekretaricama i ostalom osoblju objasni da je "mnogo bolje" kucati u Kwordu nego u MS Wordu,iako,objektivno nijedan free-office nije ni blizu MS Office-u.A da ne pricamo koliko para treba odvojiti za prebacivanje gomile programa iz Visual basica u Gcc ili iz MS Accessa u Postgresql ili MySql.Ipak to treba platiti nekome ko zna tako da ce u ukupnoj ceni kostanja "besplatnog" operativnog sistema znacajna stavka biti obuka,administracija,programiranje,zastoj u radu firme zbog pitanja "a kako ja sad u ovom tvom linuksu da .... ma onaj windouz je bio bolji!"...
Jednostavnije i jeftinije ce biti da se licencira MS softver,a ti bas i ne moras licencirati citav Office ako ti ne treba ili ne moras koristiti Photoshop,vec neki jeftiniji program.Jednostavno , za neke programe MS-u nema zamene.
Jedini slucaj u kome mozes proci dzaba je ako imas neki DOS program.Ne moras ga terati na XPu,vec uzmes neki krs-486 iz skladista,instaliras FreeDos i picis(u slucaju da ti proradi stampanje iz Freedosa,a mozes i da kucas u Emacsu i da uzivas 🙂 )
e,da.Ima jos jedan slucaj:ako firma tek sad pocinje s radom onda stavi Linux i pokusaj da radis i isprogramiras sve sto ti treba

Pa niko nije ni rekao da mora pod obavezno da se predje na Linux.
U većini slučajeva je sasvim moguće i prihvatljivo, a ¹to se tiče cene i mnogo po¾eljnije. Specifični slučajevi kao oni sa Visual Basicom nek ne prelaze. Svako treba da koristi ono ¹to mu je najisplativije, s tim da je kori¹ćenje Linuxa i OpenOfficea isplativije u 90 % slučajeva. Onih 10% su dobrano zaglibili u proprietary microsoft vode pa im nema povratka...🙂

Virusi i spyware nisu "feature" samo windowsa - toga ima i na linuxu (u mnogo manjem obimu, ali ih ima).

Slazem se da MS nije napravio nista revolucionarno ili odlicno za vreme svog postojanja. Pre neki mesec smo pravili analizu MS-ovih proizvoda po pitanju porekla: da li ih je MS pravio ili kupio. Ispade da skoro da nema proizvoda koji je potekao iz njihove firme; cim se pojavilo nesto dobro, MS je to kupio (ako nije htelo da se proda, kupio bi se konkurentski proizvod). Sa ekonomskog stanovista sasvim OK rezonovanje; sa aspekta navijanja (koji je ovde, vidim, najpopularniji) nije OK ni najmanje. Dalje, MS se nije probio na ovo mesto i ovaj polozaj zato sto je bio "pravio" najbolje proizvode, nego zato sto je (na glupost i kratkovidost IBM-a i jos par firmi) potpisao nekoliko odlicnih ugovora; da li ste znali da je do pre neke godine PC racunar MORAO da se proda sa MS OS-om, jer je po definiciji PC racunara, to "njegov deo bez kojeg ne moze da funkcionise". To znaci da je od svakog prodatog racunara (govorimo o milionima) morala da ide kinta MS-u u dzep. Kad su se vec osilili sa parama, onda nije bilo problem resavati druge probleme; ili kupi ili plati vojsku programera da se nesto napravi/prepravi, te jos grublje krene u monopol poslovanje (posto za drugaciji vid poslovanja nikada nisu ni znali). Kao i kada su prelazili sa dos/win311 na win95 -> drugim firmama su odugovlacili sa informacijama o novom OSu, dok su sami pripremili istovremeno sve svoje pakete za njega. Naravno da su po pustanju OS-a jedini imali i office za njega, i bazu, i ko zna sta jos ne.

Sa druge strane, ma koliko bio poklonik linuxa, moram priznati da je, uprkos exploziji programa u zadnje vreme, jos uvek ocigledan nedostatak softvera. Jednostavno, nema odgovor za svaki program iz windows sveta (ne MS-a, nego svih firmi koje prave sw za win) - to je cinjenicno stanje. Dalje, ma kako pricali o stabilnosti linuxa, stabilnost linux aplikacija nije toliko apsolutna. Svoju slavu o stabilnosti, linux je dobio u serverskoj ulozi, za koju vec postoji zrela i stabilna postava programa (web, mail, firewall, sql, itd) i odnosi se najvise na situaciju "instaliraj i podesi sve i dalje nista ne diraj". Korisnicki progami iz desktop segmenta jos uvek nisu bas toliko svi uglancani. To je posledica drugog linuxovog minusa - prevelike slobode standarda; da, velika otvorenost ima i svoje negativne posledice => svaka firma, univerzitet ili druga institucija (ili Pera, Mika, Laza) moze da definise svoj standard, biblioteke i programe i da se onda nadjemo u moru razlicitih resenja. Za komercijalni uspeh tu treba reda i neka standardizacija, ne avangardna organizacija kao u hipi komuni. Koliko se ja krecem po linux seminarima, na tome se ubrzano radi - problem je samo sinhronizovati rad toliko razlicitih strana.

Dakle, minuse ima i jedna i druga strana. Jednostavno, svaki covek ili firma moze (i mora) da sabere ono sta mu je vazno i takav upit propusti kroz dobre i lose strane obe platforme. Da li treba mreza ili ne, kakvi programi, odrzavanje, otvorenost ... to su individualne odluke i tesko da ima smisla kinjiti nekoga da je glup zato sto ima drugacije potrebe i, samim time, izbor.
Nekom ce se mozda vise isplatiti da jednom plati portovanje podataka na linux i vise ne razmisli u narednim godinama o placanju necega. Treba proracunati te jednokratne troskove paralelno sa dugorocnim troskovima. Mozda korisceni softver vec ima verziju za linux (npr Oracle ?), sto cini prelaz bezbolnim. Dakle, nekome ce jeftinije i bezbolnije da predje, a nekome da ostane. Uostalom, firma prilikom poslovanja sama bira kakve alate ce da koristi i koliko ce da se zatvara; ako koristi za sve ms pakete, naravno da nece biti nikakvog portovanja (sto ne znaci da je to i najbolje resenje). Srecom, sve je vise alata i biblioteka koje postoje i na winu i na linu (MS ne spada u to), te je njihovim koriscenjem prelazak na jedno ili drugo relativno bezbolan - pametno je osigurati se i ne zavisiti samo od jednoga, rezervna varijanta bi trebala da postoji za svakoga ko ozbiljno shvata svoj posao.

P.S.
Firma koja ima preko 15 korisnika, a ima potrebu za bazom i sve to drzi u Accessu, treba malo bolji kurs iz IT-a. Sorry.

U pravu si silverglider, rezonuje¹ pravilno, sa argumentima i hladne glave. Ovo poslednje se ne mo¾e ba¹ uvek odnositi na mene iako ja volim da dokazima doka¾em svoje stavove ali mi je intonacija ponekad malo povi¹ena...🙂

Ako nas kao individualne korisnike nikada nece moci do kraja da obuzdaju, onda ovo sa firmama pozdravljam iz sveg srca.

Niko vise ne protestvuje sto mora svake godine pri registraciji auta pri tome platiti razne dazbine ....

I softver polako postaje ozbiljan poso i vreme je da pocne da se i kod nas uredjuje trziste. Prvi i svakako najbolniji korak za sve firme (pa i male) da se palti MS-u. Jedini poroblem sa velikim pregovaracima je sto se sa njima ne pregovara dugo, cak ponekad nikako. A MS je veliki u tome sto radi.

Ne budu li zadovoljni onime sto postignu za 6 meseci, platice drzava koliko treba, a nama ce da raspisace porez.

Svi koji ucestvuju na IT trzistu platrice namet koji se razreze i to ce tek biti nepravedno. Tako je bilo u Poljskoj. Poljska drzava je platila 300.000.000 $ u cache-u a zatim izvadila stetu na firmama i pojedincima.

Nece moci toliko kucne korisnike da ganjaju zbog troskova; kada bi i imali tacan spisak ljudi koji imaju piratsku kopiju, te izveli te ljude pred sudiju, troskovi sudjenja bi im bili veci nego sto je cena prosecnog paketa (win+office).

Medjutim, tu razliku u parama mogu da izvuku od tuzbi firmi; firmu moze da tuzi i za vecu cifru, pa i ako nema previse para, moze da se pleni i prodaje imovina firme i od toga naplati. Naravno, onda se sve to "pokrije" jednom nezvanicnom moralnom krilaticom "ko od toga zaradjuje, mora i da plati". Ozbiljne firme zato plate licencu; em je jeftinije, em ne komplikuju sebi zivot (a i trebali bi barem toliko da zarade da plate osnovna sredstva za rad -> ako nemas za benzin, koji ce ti kola ?).

P.S.
Firma koja ima preko 15 korisnika, a ima potrebu za bazom i sve to drzi u Accessu, treba malo bolji kurs iz IT-a. Sorry.

A zasto?Mislim,zasto placati 9999USD za Oracle ili SQL Server i 2999USD sedmicno za administratora kad se to sve moze uraditi i u Accesu.Mislim da je,pogotovo u 2002 verziji postao porilicno ozbiljan alat za baze podataka.

BTW.Ona MS ponuda za 500USD nije za kupvinu softevra na rate, vec za iznajmljivanje na 3 godine.Citajte ono napisano sitnim slovima

A šta se dešava posle tri godine iznamljivanja softvera, da li to ostaje u našem vlasništvu, i više se ništa ne plaća, ili šta???

Ne razumem baš najbolje Microsoft politiku!!!

P. Cineman

Filo je napisao(la):
A zasto?Mislim,zasto placati 9999USD za Oracle ili SQL Server i 2999USD sedmicno za administratora kad se to sve moze uraditi i u Accesu.Mislim da je,pogotovo u 2002 verziji postao porilicno ozbiljan alat za baze podataka.

Filo, Access nikada nece postati ozbiljna alatka za baze, najvise zbog toga sto nije ni planirano da to postane. Vrlo je jasna namena i uloga accessa (vec i samim tim sto se nalazi u okviru office paketa). To je bazica za jednog ili nekoliko usera cije su potrebe tabelarne organizacije prerasle limite jednog excela. Accessovi tabelarni pristupi cak nisu ni thread-safe, pobogu.
Svaka baza ima svoje namene i cilj, tako i access. Zato sam i naveo gore uslov: preko 15 korisnika i potrebu za bazom. Zna se sta je poslovna potreba za bazom -> nesto vise od pukog adresara. Ako ti treba tako nesto, dovoljan je i csv fajl.
Bilo koja upotreba od visekorisnickog okruzenja podrazumeva cesto sesije, transakcije, trigere, stored procedures, security, itd. sto cesto znaci otvaranje threada (ili cak procesa) po konekciji. Acccess to ne ume, a samim tim se ne moze nazvati ni prilicno ozbiljnom bazom. Neke od tih stvari ne pruza ni npr. MySQL, pa se ni on ne tretira ozbiljnom bazom.

Da se razumemo, ne zastupam stav "ili oracle ili nista"; svako mora da iskroji radno okruzenje prema svojim potrebama. No, takodje treba biti svestan mogucnosti i limita pojedinih alatki. "Imam super kompijuter, ali me boli ruka od paljenja na kurblu".
Postoji nesto sto se zove middleware iliti "srednji segment" koji upada izmedju "licnih" bazica tipa accessa, dbasea ili paradoxa i teskasa kao sto je oracle, sybase ili DB2. Vec i sam MS ima lepu paletu: za po kuci access, za srednji segment FoxPro, za vece stvari MS SQL Server. Kao sto je greska u koracima koristiti MS SQL server za maminu knjigu recepata, tako je greska u koracima i rastezati Access tamo gde ne moze da pokrije sve sta treba.

Firma koja je narasla preko 15-tak korisnika ionako vec mora da razmislja o nekom "odrzavanju" racunara, daklem, administraciju. Najcesce se u jednoj osobi administratora objedinjuje znanje za odrzavanje mreze, kao i za osnovno odrzavanje baze. Kada se takva baza postavi, nema sta na njoj da se mnogo cacka i administrira svaki dan. Baza koja to zahteve je lose koncipirana i problem nije onda u administriranju, nego u onome ko ju je dizajnirao/programirao.
Uostalom, otkada su u Srbiji plate admina skocile na 2999USD nedeljno ? Sto ne vicete, pa da se vracam ? 😀

Stabilnost OS-a

Što se tiče stabilnosti Linuxa i nestabilnosti Windowsa tu ima priličnih preterivanja i nepreciznosti.
Linux jeste veoma stabilan, ali samo u konzolnom modu. Kada se koristi grafički shell, tu već ima dosta problema, pogotovu sa složenijim varijantama kao KDE i Gnome. Ne bih rekao da je išta bolje od Win-a.
I sam DOS je bio inače prilično stabilan.
Po meni je osnovna mana Windowsa registry baza. To je pravo smetlište, nepregledno, nedovoljno struktirirano i kada se tamo nešto poremeti obično nema leka sem vraćanja backup-a ili nove instalacije.
Ako se izbegavaju instalacije svega i svačega, zamene hardvera, Win može dosta dugo da radi bez problema.

Placa se ono sto vredi !

A zasto?Mislim,zasto placati 9999USD za Oracle ili SQL Server i 2999USD sedmicno za administratora kad se to sve moze uraditi i u Accesu

Kratko receno, placa se zato sto toliko vredi i toliko ustedi onima kojima trebaju PRAVE baze podataka i koji brinu o svojim podacima.

A oni se trude da se pobrinu o ljudima koji se brinu o podacima....

He, he,he... mozda docekamo to vreme i kod nas !

Neumesno je porediti Oracle i Access u bilo kojoj varijanti. Svako ko je video Oracle alate posebno Designer/2000 u novijim izdanjima znace o cemu pricam, a ostali neka se upoznaju pa neka onda presudjuju.

Nazad
Vrh Dno