Šta je novo?

Microsoft Visual Studio

Samo htedoh da kažem kako recimo neko ko se bavi profesionalno basketom ili fudbalom, to je počeo da trenira u ranoj mladosti, sigurno nije dočekao 20 godina da počne.
Naravno sve se to može postići ako se krene i kasnije, samo što je tempo žešći i nema se vremena za maratonske eksperimente kao u slučaju da si počeo ranije, dok te niko nije pritiskao vremenom i obavezama.

U pravu si za vreme, ja sam to iskusio ( jos uvek ), ali sport je jedno a prog. je nesto drugo.
Ako znas analiticki da razmisljas i resavas probleme, sintaksa bilo kog jezika ne predstavlja
neki problem ukoliko postoji volja i zelja za radom. Osim ako ti mozak u medjuvremenu ne zakrzlja - :,,: . U svakom slucaju je bolje u svakoj oblasti poceti sto ranije sa radom, ukoliko postoji kontinuitet u radu.

Ne moze programiranje da se poredi sa sportom, u sportu sa 10+ pocinjes, sa 20+ si na vrhuncu, a sa 30 ides u penziju, nemoj dzabe da plasis ljude, recimo uzdbenik za osnovnu muzicku za gitaru pisao je jedan profa sa etf-a, poceo je sa 35 da svira gitaru a sa otprilike 42 izdao knjigu.idt.

Java je vec mit u svetu, nema koji uredjaj ne prica sa njom, znaci mozes da pokreces programe pisane u javi i na tosteru. C# sa druge strane je jedan od najnovijih jezika
sto je C# jedan od najnovijih jezika ubilo se
kolju se Java i C# od davnina, moglo bi se reci (od kraja proslog milenijuma)
kao jedan od najnovijih jezika moze se uzeti Python

ono sto mi se svidja kod C# i Jave jeste to sto nije velika muka (muka? htedoh reci cimanje) preci sa jednog jezika na drugi

srecno sa ucenjem ;)

sto je C# jedan od najnovijih jezika ubilo se
kolju se Java i C# od davnina, moglo bi se reci (od kraja proslog milenijuma)
kao jedan od najnovijih jezika moze se uzeti Python

Verovatno zato sto se pojavio 10 godina pre C#? :D

koji blam... ja sam sve vreme bio u zabludi da je Python nastao pre max 5 godina (tada su poceli neki programeri da mi pricaju o tom jeziku) kad ono postoji >15god
python je xtra jezik, ovo kazem an osnovu nekih primera koda

a s druge strane bejah u ubedjenju da je C# nastao koju godinu dve posle Jave (ne mogu da nadjem kad je nastao tacno, da li 2000. ili 1990. i neke)

uh, zaboravite na prethodnu poruku :D
ubuduce ne kucam u ovom delu kad sam neispavan

Voodoo, nemoj da plasis coveka. Pazi, znaci ako si imao bilo kakvo znanje iz programiranja, ali ne preteruj bas sa tim da ce tesko da nauci. Mnogo ljudi znam koji su na prvoj godini prvi put napisali neki program, a 4 godine kasnije rade ozbiljne projekte. Vazno je samo da radi, kucka, cima za rukav po hodnicima, kancelarijama... Znaci ne plasi se i samo pocni da radis, nema veze sto ne znas sada, ako si spreman da naucis, nikada nije kasno.

Dzabe ti sav rad, ako ne posedujes nacin razmisljanja specifican za programere, tj. talenat :)

Pored vas covek nece hteti ni da proba nista... uzmi ti lepo C# express ed, besplatan je skida se sa MS sajta, i nesto literature nabavi za pocetak i udri... ako posle 2 meseca vidis da to nije za tebe batali... a razno plasenje sa C++-om zaboravi... i tako ce se u blizoj buducnosti skoro sve office aplikacije razvijati u .Net-u obzirom da je isti sada tesno integrisan u Vistu, W Server 2003... a polako prodire i na linux (polako ali sigurno)...

Pa i C++ je sada ako radis u VS 2005 samo jos jedan manged jezik... tako da i to polako gubi smisao... barem u poslovnoj primeni... za drajvere OS isl zezalice naravno bice tu jos dugo...

Problem je samo u tome sto ti hvalis c#, a mislis pri tome na .NET. Jedno je jezik, a drugo framework (nevezan za jezik), tako da direktno poredjenje sa c++ ne pije vodu.

Pa dobro normalno da moze C++ da se radi i bez .Net-a... ali ako uzme VS 2003/2005 .net ce svakako dobiti... tj. pisace managed C++... moze naravno da ubacuje i unmanaged kod... ali ako mu je to vec potrebno onda koristi pogesan kompajler po meni...

Poenta je: ti tvrdis da nece biti razvoja softvera bez .NET-a. OK, to je misljenje. Ali opet, nema veze sa pitanjem sa pocetka topika. Decko hoce da krene da se bavi programiranjem i njemu ocigledno fali najvise znanja iz oblasti programiranja, a da li je u pitanju managed ili unmanaged kod, c++ ili c# ili java, sasvim je svejedno u ovom momentu i stavljati naglasak na kompajler (od svega) je suvise skretanje od teme i sustine u ovom slucaju.

Svaki, ali bukvalno svaki topik na ovom forumu sa temom "hocu da pocnem da programiram" se zavrsi na totalno promasenoj diskusiji (a neretko i naklapanju) na temu "koji jezik" ili "koji kompajler", sto je u sustini sasvim sporedna stvar u toj fazi. I ne samo u toj fazi. What a waste of energy.

Poslednja izmena:
Koliko sam ja shvatio, covek a.k.a Sarmica, je mislio da je VS program koji sluzi za grafiku i da se bazira na C++?! Prema tome, nije lose objasniti coveku da ako hoce da programira grafiku a ne da je crtka, ima te i te opcije. Zato smo (bar ja) upali u diskusiju oko razlicitih prog. jezika i prednosti koje oni nose. A energije, valjda na ovom forumu ima na pretek. :banana:

Poenta je: ti tvrdis da nece biti razvoja softvera bez .NET-a. OK, to je misljenje. Ali opet, nema veze sa pitanjem sa pocetka topika. Decko hoce da krene da se bavi programiranjem i njemu ocigledno fali najvise znanja iz oblasti programiranja, a da li je u pitanju managed ili unmanaged kod, c++ ili c# ili java, sasvim je svejedno u ovom momentu i stavljati naglasak na kompajler (od svega) je suvise skretanje od teme i sustine u ovom slucaju.

Svaki, ali bukvalno svaki topik na ovom forumu sa temom "hocu da pocnem da programiram" se zavrsi na totalno promasenoj diskusiji (a neretko i naklapanju) na temu "koji jezik" ili "koji kompajler", sto je u sustini sasvim sporedna stvar u toj fazi. I ne samo u toj fazi. What a waste of energy.
Onda sam ja pogresno shvacen, ja sam mu samo rekao da ako vec hoce Visual Studio uzme C# a ne C++ posto od C++-a pod VS nema nista, samo mucenje, obzirom da je to samo jos jedan .net jezik...

A to da li ce da radi C, Fortran ili Cobol, sve jedno je... ja sam poceo sa Fortranom 77, presao na Pascal, presao na Turbo Pascal, pa na Cobol, pa na C++, pa na Javu, pa na C# 2.0... i sta sad... jezik je jezik... mnoge stvari danas se rade isto kao i 1994 kad sam prvi put uzeo da programiran nesto... u stvari prvi pravi napredak za mene je C#... mada je vecina toga moguca i u Javi i C++ ja to sada prvi put koristim.

Sustina je jezik je nebitan... i nece biti samo .net C++ ostaje, java je izuzetno jaka pre svega zbog Oracla i njihovog midlware-a (naravno ne samo zbog njih), a .net je tu da ostane... izmedju ova 3 treba odabrati...

nisam ni ja nesto iskusan u programiranju, ali npr kad sam krenuo na fax videlo se ko ima talenta za programiranje, a ko nema i nije bitno predznanje.
ako nista drugo, pascal vredi uciti (od ljudi koji znaju) da bi se dobilo makar osnovno znanje o strukturiranosti programa, tj da naucis da lepo programiras, da se ne gubis u sopstvenom kodu. dalje, c++ je mocna alatka pre svega zbog oop-a, bez kojeg nema velikih projekata. nema sanse da pravis nesto veliko sam i bez prethodnog projektovanja (sto ce verovatno neko drugi raditi). stoga je takodje korisno da nauci da pravi module koji ce biti samo delic celine. nije poenta ici duboko u to, nego nauciti osnove koje ce sve ostalo uciniti n puta laksim.
nakon savladjivanja te 2 stvari, ceo univerzum je pred tobom. za sve ostalo ce ti trebati minimum vremena da se prilagodis i naucis sintaksu. sintaksa je kesa. bitno je znati metodologiju i drzati se toga, nacin razmisljanja ti je isti u svakom prog jeziku, samo je sintaksa drugacija. neko voli basic, neko c, neko javu, itd... nije bitno... vremenom ces videti sta ti najvise odgovara. npr sve moje kolege i ja smo poceli od istog pascal/c/c++. kasnije od usmerenja nekom je vise trebala java, nekom c++, neki treci su zavoleli php i slicno. tebi sad treba osnova, a to je nabolje nauciti na fakultetu, od ljdi koji imaju iskustva u programiranju da ti ukazu na najcesce greske, probleme itd... dalje ces sve moci sam bez ikakvog problema.
poenta: ne brzeljaj, ne kreci od sredine, nauci prvo da puzis, pa tek onda da trcis. ne mozes krenuti kolima iz cetvrte brzine...
jes da sve ovo nema veze sa ms vs... programiranje je bauk samo za netalentovane, ostalima ide lako.

Problem je u tome sto su stvari koje radis na faxu po kompleksnosti, velicini, duzini trajanja i ostalog najcesce vrlo daleko od onoga sta ces morati raditi kasnije u real-life poslu (ako taj posao iole vredi neceg vise od prostog otaljavanja). To jest, najkomplikovanije stvari sa faxa ce ti kasnije delovati prosto smesne, tako da fax ne uzimam preterano kao dobar pokazatelj i mislim da nedovoljno dobro priprema za prave stvari, tj. za fax je dovoljan samo talent. A kad pred tobom sedi gomila posla, onog sefa iznad tebe interesuje najcesce vreme za koje ti to mozes da uradis (posto se podrazumeva da to mora da radi i to dobro) i tu dolazi onda do izrazaja pitanje sta za tebe predstavlja rutinski posao, a za sta moras da uprezes svoj talent. A rutina se stice samo i iskljucivo prakticnim radom. A za njega opet nemas preterano vremena tokom studiranja, jer imas i druge predmete, a ono sta radis iz programiranja na faxu je najblaze receno trivijalno. Zato jeste vrlo dobra stvar "poceti ranije".

pravo zboris, ali mislim i dalje da je osnove bolje nauciti na faksu nego ad hoc.

Pa nije fakultet valjda jedino mesto koje moze da pruzi osnove? Pazi, osnove.

pod osnove ne mislim na sintaksu pascala ili c++-a, nego na metodologiju struturiranog i kasnije objektno orjentisanog programiranja. to nece naci u ovim skolama racunara sto uce sve za 2 dana, jedino da nadje nekog iskusnoijeg programera, da ga uhvati za rukav i da ga ovaj poducava, ili da se davi nekim ko zna kakvim knjigama.

evo pokazacu ti na primeru svojih kolega i mene. prvo smo imali pascal kasnije asembler. bilo je dosta koji su radili i pascal i asm u srednjoj, dok sam ja samo pascal. i kad je dosao asm, prvih nekoliko vezbi sam bio strasno pogubljen, ali brzo sam postao familijaran sa debugerom i nije vise bio problem (kad znas sintaksu, svako okruzenje ce se savladati lako)...
kasnije pred kraj semestra kad smo dobijali ogromne programe (ogromne u odnosu na pocetak semestra), ti sto su kao znali asm od ranije su bili totalno pogubljeni, nisu mogli da nadju greske, i prog im nisu radili. zasto? jer su asm shvatili isto kao i pascal, kao puko kodiranje, i onda su poceli da se gube. dok sam ja pisuci modularne programe, komentarisuci sve gde je to potrebno, praveci funkcije, lako lokalizovao greske i lako menjao prog da radi jos nesto dodatno, dok je ostalim to bila nocna mora. nadji ti gde si pogresio neko racunanje u prog od 1000+ linija gde ti je najduzi identifikator od 2 znaka...

Poslednja izmena od urednika:
Pa za sta sluze gimnazije/(srednje skole)? Ja sam osnove naucio u osnovnoj skoli u okviru casova OTOa na C64 i onom famoznom Orlu. Nemoj da sad ispadne da mora ili fakultet ili iscimani iskusni programer i nista drugo.

A sto se knjiga tice, kupuju se prema potrebi. Ne prenose ni sve knjige samo sintakse pojedinih jezika. Ima i knjiga o principima programiranja, strukturama podataka, algoritmima itd. Kao i onih tematskih knjiga (tipa "DirectX sa trt-mrt"). Zato i pitaju ljudi ovde recimo koju knjigu da kupe. Sto se, naravno, redovno zavrsi prepirkom da li je bolji C++, java ili C#, ali to je druga prica. Iskreno receno, ko do fakulteta (to je 18-19 godina starosti) ne ume nesto sam da nauci za racunarom uz knjigu, tesko da ce takvom fakultet pomoci. Fakultet treba da ga nauci sistematizaciji, orijentaciji ka projektnom radu, da mu popuni eventualne rupe u znanju, nauci najnovije tehnologije i slicne stvar, a ne da mu objasnjava pocetke. Na fakultetu treba da ucis iz mate recimo parcijalni i integralni racun, ne sabiranje i mnozenje.

Poslednja izmena:
evo pokazacu ti na primeru svojih kolega i mene. prvo smo imali pascal kasnije asembler.
Mi smo od proceduralnih jezika imali asm, paskal pa C. C sam odlično poznavao iz srednje, zahvaljujući čemu sam ispit iz programiranja 2 spremao ukupno sat ipo vremena i položio u prvom roku. A znam gomilu ljudi koji su se mučili sa C-om 4-5-6 rokova upravo zato što iz srednje nose slabo paskalsko znanje (mada se čudim kako neko ko je upisao tehnički fakultet, i to odsek za računare, do fakulteta nije video C). Prema tome, može se to naučiti samo i na fakultetu ali ćeš provesti mnogo više vremena učeći ga od nule nego ako si ga koristio i ranije. Podsećam, srednja škola: mnogo više slobodnog vremena, mnogo manje obaveza, možeš 3 meseca da provedeš eksperimentišući šta sve može da se uradi sa textboxom u Visual Basicu, nema nikog da ti jaše za vratom i traži uslov za sledeću godinu. Na fakultetu toga nema.

evo pokazacu ti na primeru svojih kolega i mene. prvo smo imali pascal kasnije asembler. bilo je dosta koji su radili i pascal i asm u srednjoj, dok sam ja samo pascal. i kad je dosao asm, prvih nekoliko vezbi sam bio strasno pogubljen, ali brzo sam postao familijaran sa debugerom i nije vise bio problem (kad znas sintaksu, svako okruzenje ce se savladati lako)...
kasnije pred kraj semestra kad smo dobijali ogromne programe (ogromne u odnosu na pocetak semestra), ti sto su kao znali asm od ranije su bili totalno pogubljeni, nisu mogli da nadju greske, i prog im nisu radili. zasto? jer su asm shvatili isto kao i pascal, kao puko kodiranje, i onda su poceli da se gube. dok sam ja pisuci modularne programe, komentarisuci sve gde je to potrebno, praveci funkcije, lako lokalizovao greske i lako menjao prog da radi jos nesto dodatno, dok je ostalim to bila nocna mora. nadji ti gde si pogresio neko racunanje u prog od 1000+ linija gde ti je najduzi identifikator od 2 znaka...

Pazi, ovo sta si sad naveo ovde je totalno druga tema - ako je neko ucio nesto ranije, koliko je to dobro naucio. Ti si fiksno pretpostavio da je drugim ljudima bilo tesko zato sto su jedan jezik shvatali kao neki drugi. Zasto? Ne mora uopste biti pravilo; neko je mozda radije pichio igrice na tom kucnom racunaru, drugi je radije ganjao sojke itd. To uopste ne mora biti pitanje talentovanosti, nego i motivacije i drugih faktora. Mogao sam i ja da pohadjam casove lispa i algola od prvog osnovne i da uglavnom na njima gledam kroz prozor i kopam nos i posle kazem "eto, nije se primilo".

Ovo o cemu ja pricam podrazumeva da je covek shvatio sta ga interesuje, sta namerava da radi i da je usmeren ka tome da u tom poslu bude dobar. To ne mora uopste da ima veze sa formalnim obrazovanjem. Ono je moglo da bude lose, ali eto, zanima me tema, uzeo sam neku knjigu i cackao dodatno, tj. nisam se zadovoljio sa ta dva casa nedeljno iz tog skolskog programa.

ne znam da li si procitao moj post na prethodnoj strani, ali nije bitno.
ipak ne moze se dovoljo nauciti u srednjoj, ipak u srednjoj ides sa raznim ljudima koje apsolutno ne dotice programiranje, tako da se sve svodi na puko ucenje napamet da bi mogli biti vukovci, tra la la la, bla bla bla, nije bitno... moze ovako do 2034te :D
da, programiranje mozes da naucis i bez fakulteta (dosta prvi razred da naucis sabiranje i cirilicu, ostalo ne mora, latinica, mnozenje, to se moze sam) [sarkazam je samo u zagradama, van sam mislio ozbiljno, u prethodnoj recenici]
ako covek planira da upise fax, mislim da treba da ga upise. to je moje misljenje, nece me niko ubediti u suprotno i ne planiram da ja nekog nateram da misli kao ja. dao sam mu jednu stranu medalje, a on neka na osnovu nasih iskustava/neiskustava odluci sta ce ili sta nece.

Pazi, ovo sta si sad naveo ovde je totalno druga tema - ako je neko ucio nesto ranije, koliko je to dobro naucio. Ti si fiksno pretpostavio da je drugim ljudima bilo tesko zato sto su jedan jezik shvatali kao neki drugi. Zasto? Ne mora uopste biti pravilo; neko je mozda radije pichio igrice na tom kucnom racunaru, drugi je radije ganjao sojke itd. To uopste ne mora biti pitanje talentovanosti, nego i motivacije i drugih faktora. Mogao sam i ja da pohadjam casove lispa i algola od prvog osnovne i da uglavnom na njima gledam kroz prozor i kopam nos i posle kazem "eto, nije se primilo".

Ovo o cemu ja pricam podrazumeva da je covek shvatio sta ga interesuje, sta namerava da radi i da je usmeren ka tome da u tom poslu bude dobar. To ne mora uopste da ima veze sa formalnim obrazovanjem. Ono je moglo da bude lose, ali eto, zanima me tema, uzeo sam neku knjigu i cackao dodatno, tj. nisam se zadovoljio sa ta dva casa nedeljno iz tog skolskog programa.

naveo sam kako neko koga interesuje nesto, a ne zna kako da organizuje svoj program pravi sebi nocnu moru od onoga sto planira da radi u zivotu, i da sintaksa i okruzenje nije toliko bitno.

Poslednja izmena od urednika:
Ama niko ne govori o učenju programiranja u školi. Učiš kući, imaš internet, imaš forume, razvojna okruženja dolaze sa obimnom dokumentacijom i primerima itd. Ako očekuješ da u srednjoj nešto naučiš na času, onda treba da kupiš i džak lešnika da bi bio potpuna veverica. Poenta je da u srednjoj programiranje praktično spada u vannastavne aktivnosti, ono što radiš kad dođeš kući i imaš slobodnog vremena za bacanje. Ako u srednjoj nisi imao nikakvih interesovanja osim škole, onda ne znam šta da ti kažem...

Poslednja izmena:
Mi smo od proceduralnih jezika imali asm, paskal pa C. C sam odlično poznavao iz srednje, zahvaljujući čemu sam ispit iz programiranja 2 spremao ukupno sat ipo vremena i položio u prvom roku. A znam gomilu ljudi koji su se mučili sa C-om 4-5-6 rokova upravo zato što iz srednje nose slabo paskalsko znanje (mada se čudim kako neko ko je upisao tehnički fakultet, i to odsek za računare, do fakulteta nije video C). Prema tome, može se to naučiti samo i na fakultetu ali ćeš provesti mnogo više vremena učeći ga od nule nego ako si ga koristio i ranije. Podsećam, srednja škola: mnogo više slobodnog vremena, mnogo manje obaveza, možeš 3 meseca da provedeš eksperimentišući šta sve može da se uradi sa textboxom u Visual Basicu, nema nikog da ti jaše za vratom i traži uslov za sledeću godinu. Na fakultetu toga nema.

moje predznanje iz programiranja je basic - c64 i pascal - srednja, a upisao sam fakultet jer sam zeleo da programiram, i dalje zelim, c je bio malo problem u pocetku dok se nisam navikao, isto kao i kad sednes u tudja kola, treba vremena da isetis gas, kocnice itd. c++ trenutno znam vse nego sto se od mene trazi na faqsu, jer sam bas tako, sedeo i zezao se, ucio sa neta, gledao tudje kodove, itd. i ono sto me koci na faksu su ne racunarski predmeti...

Nisam rekao da je srednja skola zamena za fakultet, ni da neko ne treba da ga upise - ne znam odakle ti uopste takav utisak?

Srednja skola (odnosno period pre fakulteta generalno) ne treba da spremi coveka da bude svrseni programer, nego da ga nauci tim osnovama i pripremi za fakultet, koji je ipak *usmereno* & *visoko* obrazovanje, ne osnovno. Ako neko planira da studira za programera, onda bi na ulazu u taj fakultet trebalo da barata vec nekim osnovama, ne da na fakultetu prvi put vidi petlju u programiranju. To kao da neko upise medicinu, a nikad nije cuo za anesteziju. Da je ne-znam-kako talentovan, takav covek definitvno kasni. Ne postoji nikakva mera koja kaze koliko je "dovoljno", jer to varira od individue do individue, ali da kazemo u grubo da je neko predznanje neko osnovno baratanje makar jednim "neizumrlim" jezikom i osnovnim principima programiranja. Ko dolazi na takav fakultet kao tabula raza, ima da se grdno namuci.

da, to i kazem, u srednjo se nauci sta su iteracije, odluke, nizovi, itd. a na faksu sta je strukturirano programiranje, oop, a kad naletis na nesto sto ti se svidja onda uzmes i razvijas znanje i van fakulteta o tome.

Pazi kako koja srednja, mi smo imali jako dobru profesorku, a kako u to vreme nije bilo interneta a literatura je bila dosta konfuzna to je mnogo znacilo.... inace tada se ucio fortran 77 i pascal u II god.

Ima li sad neka srednja koja uci programiranje vise od 2 god?

kompajleri su dolazili na 1-2 diskete... i programiralo se za dos naravno... danas je mnogo lakse...

Citajuci sve ovo zanima me nekoliko stvari.
Svi ovde za pocetak preporucuju C#, Java i sl.
Zasto se onda na prvoj godini ETFa u prvom semestru uci Pascal, a posle C. I zasto se na VETSu (koju sam ja upisao) na programiranju 1 uci C i koristi izmedju ostalih knjiga od Krausa, pa tek onda C++, Java, .net.....
Jesu li oni ludi ili neko drugi?

Nazad
Vrh Dno