Kod nas se u Tesli koriste Krausove knjige od 3.godine, ali samo kod jednog specificnog profesora :d.
E sad, da ja vas pitam nesto. Da li se moze postati dobar programer a da se ne poseduje talenat, tj. da li je moguce radom prevazici nedostatak talenta ?
Da li su ti potrebni paskal i C da bi naučio osnove proceduralnog programiranja? Kao da C++, Java i C# nemaju if, for, while i slične kontrolne strukture...ali neke osnove moraju da se znaju, ma šta tlapili po nekim fakultetima da su paskal, C i C++ prošlost i da svi treba da počnu od Jave i UML-a (što je po meni čist bullshit).
Pa razlika je u stvari u pristupu, imas 2 pritupa koji se koriste pri analizi IS, prvi je bottom up, drugi je top-down.Ne razumem, koja je poenta učenja projektovanja ako kandidat nema predstavu ni kako se različiti programski moduli povezuju? Da bi se bavio npr. arhitekturom moraš prvo da znaš da koristiš lenjir i olovku...
bas tako... softverski inzenjer ne mora da zna kako rade kompresije, dekodiranja, i sl... dizajner hardvera ne mora da zna kako karakteristike kanala uticu na struje tranzistora zubar ne mora da zna hemijsku formuli bele plombe.. jednostavno softverski inzenjer je posao koji je na visem nivou od programiranja i koji ima svoju zasebnu metodologiju koja moze a i ne mora da ima veze sa programiranjem.. to sto neko 5-10 godina kuca programe za baze podataka ne mora da znaci da je on sposoban da isprojektuje kompletan sistem baza podataka...
...
uleteo silverglider...po ko zna koji put![]()
silvergilder, project a ne product manager![]()
Ja nisam protiv toga da se zna dobro kodiranje, bas naprotiv, samo bi moj pristup ipak bio takav da se ako nista analiza/projektovanje uci paralelno sa kodiranjem... posto se neke stvari vide drugacije iz perspektive Arhitekte IS.
Dakle cak i arhitekta sistema mora dobro da poznaje programiranje, naravno ne mora da bude guru za optimizaciju algoritama, menadzment resursa isl, ali mora da zna sta su klase kako se dobro projektuju objekti, da uocava stanja sistema, promene, tokove, procedure, isl.
U sustini design patterns... ko to poznaje ne bi trebalo da ima problema...
Za razliku od programera Arhitekta IS mora jako dobro da vlada poznavanjem poslovnih procesa... sistemom donosenja odluka, menadzment makar solidno da poznaje, sturkturu organizacije... itd.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari