Šta je novo?

Microsoft Visual Studio

@Neša
mislim da puno gresis sto se tice fakulteta.... taj samouki sto uci 4 godine programiranje sam moze da zna bolje tu jednu oblast koju je ucio od etf-ovca ali ce etf-ovac za 3 meseca da nauci sve sto je ova ucio 4 godine jer svo znanje koje stices na fax-u je dobro i korisno iskustvo za razliku od provaljivanja gde 2 meseca potrosis provaljujuci stvar za koju vec negde pise kako se radi tako da bacas ta dva meseca u vodu.... a sta recimo ja kao etf-ovac mogu da programiram je mnogo sire od toga sto ti kao samouk mozes... primer
embeded sistemi,
operativni sistemi,
baze,
realtime sistemi,
mreza/internet client/server aplikacije web,
racunarska grafika,
a uz to mogu i da
projektujem hardware za embeded sisteme,
dizajniram digitalne IC-ove/FPGA u VHDL-u,
a razumem i analognu elektroniku koliko mi treba

tako da tih 5-6 godina bacenih na fax ne moze da se poredi sa 5-6 godina samoukosti....

@genuine
Razumem ja tebe, ali hocu da kazem da to sto ti naucis u jednom ili dva semestra o bazama, on moze bukvalno da ih doktorira, pogotovo ako se specijalizuje za jednu ili dve baze. Ti od drugih predmeta nemas vremena da svaku bazu upoznas detaljno, a kamoli da pratis najnovije verzije i nove mogucnosti.

Problem ETF-ovca je sto on sve to uci toliko siroko, kao sto si i sam nabrojao, ali generalno ce se baviti jednom ili dve stvari ukojima ce se tokom karijere specijalizovati. Nije nemoguce da krenes sa pisanjem "Prozora 2010" a da se posle prebacis na SQL Server 2025. ili ucis elektroniku od pocetka da bi pisao nesto za hologramske projektore, ali realno to je malo verovatno, jer kad se specijalizujes u necemu najvise para ces zaraditi inapredovati bas u tome, zasto bi u nekoj drugoj oblasti kretap skoro od pocetka kao neki tek svrseni student.

Dobro, jesam malo preterao o samoukosti, hardver i embeded sisteme je tesko raditi bez fakulteta, ali klasicne desktop aplikacije ne spadaju u to. Nismo razjasnili na kakve programere mislimo, kad sam pisao moj post vise sam imao u glavi nekog programera koji nesto radi u Visual Studiu u VB.NET-u ili C#, ne bas na pisanje operativnih sistema i firmware-a za uredjaje.

Poslednja izmena:
embeded sistemi,
realtime sistemi,

racunarska grafika,
Jeste al juče.
Slušao sam ja (i položio) famozno Programiranje u realnom vremenu, i od profe sam jedino dobio njegovu skriptu za predavalja (koja istina, jeste jako dobra - i više nego dovoljna za polaganje ispita). Ali pošto su me interesovale neke naprednije stvari (RTJava), sve vezano za to sam morao da sam kopam po netu, pošto je profa na sva moja pitanja odgovarao u stilu: ja se time nisam mnogo bavio, a istraživanje je deo inžinjerskog posla.

A što se računarske grafike tiče, samo ću reći je literatura za deo kursa koji se bavi OpenGLom http://nehe.gamedev.net/
Vrlo 'nesamouko'.

Pa konkretno za projekat koji radim sam napravio mali Realtime operativni sistem a nisam ni odabrao predmet, a grafika nije toliko losa koliko kazes, sasvim ti je dovoljna da krenes da se bavis njom..... Inace ne govorimo o 4 godine po ceo dan pisanju baza podataka jer bi onda govorili i o studiranju gde se takodje po ceo dan uci ( za sada nemam ni jednog druga koji je to radio :).... Sustina je da ja sada mogu da odem u bilo koju firmu koja se bavi onim problemima koje sam gore napisao i da dobijem posao jer sam obucen makar za osnove, a covek koji je samouk moze samo da polaze sertifikate i sl... ipak ja da imam firmu pre bih odabrao coveka koji je dipl. ing. nego sertifikovani Microsoft SQL server 2005 programer, zato sto znam da ovaj prvi moze da nauci bilo sta a za ovog drugog ne znam ama bas nista ....
Ko bolje programira, opet mislim da ETF-ovac zato sto programiranje nije samo kucanje koda za tabele u C# i sl. vec sto sire znas to bolje fore mozes da primenis za konkretnu oblast...
recimo meni su Objektno orijentisan softver i racunarska grafika mnogo pomogli u pisanju gui-a i organizovanju os-a za embeded sistem, ...

Poslednja izmena:
Pa konkretno za projekat koji radim sam napravio mali Realtime operativni sistem a nisam ni odabrao predmet, a grafika nije toliko losa koliko kazes, sasvim ti je dovoljna da krenes da se bavis njom..... Inace ne govorimo o 4 godine po ceo dan pisanju baza podataka jer bi onda govorili i o studiranju gde se takodje po ceo dan uci ( za sada nemam ni jednog druga koji je to radio :).... Sustina je da ja sada mogu da odem u bilo koju firmu koja se bavi onim problemima koje sam gore napisao i da dobijem posao jer sam obucen makar za osnove, a covek koji je samouk moze samo da polaze sertifikate i sl... ipak ja da imam firmu pre bih odabrao coveka koji je dipl. ing. nego sertifikovani Microsoft SQL server 2005 programer, zato sto znam da ovaj prvi moze da nauci bilo sta a za ovog drugog ne znam ama bas nista ....
Ko bolje programira, opet mislim da ETF-ovac zato sto programiranje nije samo kucanje koda za tabele u C# i sl. vec sto sire znas to bolje fore mozes da primenis za konkretnu oblast...
recimo meni su Objektno orijentisan softver i racunarska grafika mnogo pomogli u pisanju gui-a i organizovanju os-a za embeded sistem, ...
Nisi me razumeo. Nisam ja rekao da je široko znanje loše, već da to znanje na ETFu stičeš uz jako malo pomoći fakulteta (osim ako ne računaš crnca sa bičem koji ti stoji iza leđa kao pomoć :d ). Ne treba mi fakultet da bih prolazio NeHe tutorijale. U suštini, ako hoćeš da na fakultetu naučiš išta "korisno", manje-više sve se svodi na samostalan rad.
A Grafika je još lošija nego što pričam. Ne loša u smislu da ne treba raditi Java2D i OpenGL, već da je za njih organizovan crash course od 4 (i slovima četiri!) časa (po 2 za svaki), dok je ostatak semestra potrošen na bazične algoritme za crtanje pravih i krivih linija, popunjavanje površi i slične stvari.

Pa tako je i meni delovalo , ali stvarno je dzabe da se covek bavi racunarskom grafikom a da nema pojma sta je homogeni prostor, kako se popunjava trougao jednom bojom, teksturiranje trogula, graficki hardware i sl... Ako su svi koji su polagali grafiku uspeli da napisu igrice u OpenGL-u to samo govori da je OpenGL jednostavan i da mu ne treba posvecivati vise vremena nego 2 casa...
Inace , fakultet ne znaci nista ako ti nemas volju da stvarno naucis stvari koje se tamo rade a ne samo da otaljas ispite...

Ja sam pre za sirinu jer mogu mnogo lakse da manevrsisem u startu i imam veci pregled pri radu ma sta radio, a strucnost cu pre da steknem ja nego samouki zato sto samouki ne moze da sagleda problem iz vise aspekata ....
Drugi razlog zasto je bolje je taj sto 5 godina mogu da se *****avam ko covek a ne odmah da sednem da radim za neku Š firmu i postajem samouki strucnjak,vec mogu lepo da odem u jake firme tipa Philips, siemens i sl, a mogu i da upisep posdiplomske i bavim se akademskim radom ovde ili u inostranstvu.. Samouki ne moze vecinu ovih stvari makar zbog toga sto nema titulu koja je potrebna za njih

Poslednja izmena:
da dodam nesto u vezi samoukih
ortak mog kolege,koji ima zavrsenu srednju (nisam siguran, mozda je u pitanju matematicka gimnazija u BGu) radi u Google-u
toliko o tome ;)

mogu ja da zaposlim i doktora nauka i dipl.ing i bez fakulteta, oni koji rade ostaju a drugi lete

a koja bese tema? :D covek je mislio da VS.net sluzi za programiranje grafike pa smo presli na poslovne apliakcije i is-ove pa na softverske inzenjera i onda na hvaljenje fakulteta... na faxu sigurno naucis da ucis :D ako si ucio tokom studiranja

tema je za BenchClubing odavno

Ima par ljudi koji imaju IQ preko 160 i koji procitaju knjigu jedanput i znaju je napamet ali to nije prosek

Kao i u svakoj profesiji u pocetnom periodu je manje bitno formalno obrazovanje (faks) a vise to koliko si spreman da rmbacis za poslodavca ali kada se stanje na trzistu radne snage stabilizuje i dalje je bitno da hoces da rmbacis ali ovoga puta ima dovoljno sposobnih sa diplomom da ona postaje neophodna...

U svakom slucaju, predlazem autoru teme, koji se btw nije javljao od njenog pocetka, da prelomi da li ce na fax ili nece, s tim sto ce mu na faxu ici daleko brze nego da radi sam i da sta god odlucio ne odustaje ! ;) Retki su oni koji jednom vide kod i odma' znaju o cemu se radi...
Stay positive, stay cool :wave:

Nazad
Vrh Dno