Šta je novo?

Microsoft Visual Studio

Sarmica

Slavan
Učlanjen(a)
05.12.2006
Poena
320
Cvrsto sam odlucio da pocnem da ucim ovo i da jednog dana koliko toliko radim grafiku,e sad,da li je ovo najbolji program(pretpostavljam da je najrasprostranjeniji).Inace nemam pojma o ovome,znam da je baziran na C++ jeziku.Nisam bas potpuni duduk ucio sam u skoli Pascal i Basic i znam da napisem neki programcic odnosno znam neke osnove programiranja.Plasim se da prvo moram da dobro naucim osnove C++ jezika?Nije problem,ima vremena jos sam mlad:D .Nego koja literatura?(ne zalim para),koja za C++ a koja za Visual?,sa cim da pocnem ucenje?
Koliko god da sam vas smorio molim vas za pomoc!
I da ne zaboravim,sledece godine upisujem faks,tako da jel ima nesto,neki smer na ETF-u vezan za programiranje ovog tipa.

Moras da naucis C/C++ i da savladas okruzenje u kome radis (u tvom slucaju Visual Studio).

Prvo moras da znas:
- Put od pocetka ucenja C++ do naprednih stvari kao sto su 3D igre koje igras je dug...

Drugo:
- Ako hoces da programiras grafiku na bazicnom nivou trebalo bi da ti je matematika jaca strana.

Trece:
- S obzirom da si mlad nemoj tako detaljno od pocetka kao sto predlazu gore sa Krausom.
- Probaj precicu:
Basic course: Jesse Liberty, Teach yourself C++ in 21 days, second edition, SAMS Publishing,
Advanced course: Desktop Applications with Microsoft Visual C++, MCSD Training Kit, Microsoft Press.
- Ako ides precicom, nece ti sve odmah biti jasno, ali ces brze doci do konkretnih rezultata.

Cetvrto:
- Mozda ti je bolje da krenes sa nekim jezicima viseg nivoa, kao sto je Visual Basic .NET ili Java (ako si ambiciozniji).

Srecno! :)

Poslednja izmena:
Trece:
- S obzirom da si mlad nemoj tako detaljno od pocetka kao sto predlazu gore sa Krausom.
- Probaj precicu:
Basic course: Jesse Liberty, Teach yourself C++ in 21 days, second edition, SAMS Publishing,
Advanced course: Desktop Applications with Microsoft Visual C++, MCSD Training Kit, Microsoft Press.
- Ako ides precicom, nece ti sve odmah biti jasno, ali ces brze doci do konkretnih rezultata.
S obzirom da si mlad, i da tek treba da upišeš faks, nemoj da ideš nikakvim prečicama. Nemaš razloga za žurbu, a nepotrebno preskakanje stvari će samo ostaviti rupe u tvom znanju. Brzi "konkretni rezultati" ti za godinu-dve neće mnogo značiti, a rupe u znanju će ti smetati sve dok ih ne popuniš.

S obzirom da si mlad, i da tek treba da upišeš faks, nemoj da ideš nikakvim prečicama. Nemaš razloga za žurbu, a nepotrebno preskakanje stvari će samo ostaviti rupe u tvom znanju. Brzi "konkretni rezultati" ti za godinu-dve neće mnogo značiti, a rupe u znanju će ti smetati sve dok ih ne popuniš.

Slazem se:
- nemas razloga za zurbu,
- napravices rupe u znanju...

Medjutim, rupe se vremenom popunjavaju,
a niko od nas ne zna sve (covek se uci dok je ziv)

Vazno je i sto pre steci sliku o cemu se tu radi,
i sta te zanima, da bi se lakse usmerio...

;)

Možda je dobro da ti se sjasni u glavi šta je tu zapravo šta:

C++ je programski jezik, i u njemu možeš pisati uz pomoć hiljade i hiljade alata pogodnih za to.

Microsoft Visual Studio je samo jedan od alata za pisanje C++ aplikacija.

Kao što verovatno i sam pretpostavljaš, mnogo je teže naučiti pisati u C++ nego naučiti koristiti alat za pisanje u C++ :) Stoga bolje kreni da učiš programiranje, Microsoft Visual Studio će ti posle toga doći kao dezert :)

Mozda i ja malo da pomognem. Slazem se sa svime sto su ti ovi dobri ljudi ovde preporucili i pojasnili, samo sam malo hteo da dodam ulja i podgrejem sarmicu. :eyebrows:

Ako ne planiras da programiras igrice, mozda je bolje da pocnes sa nekim laksim, ali ni malo manje produktivnim jezicima kao sto su Java ili C#. Da ne ispadne sada, ti pitas za nesto a ja te ubedjujem u nesto drugo, ako si zapeo bas za C++, slobodno teraj neces se prevariti, ali veruj mi puno ces se vise namuciti nego li pocnes nekim od ova dva pomenuta. Java je vec mit u svetu, nema koji uredjaj ne prica sa njom, znaci mozes da pokreces programe pisane u javi i na tosteru. C# sa druge strane je jedan od najnovijih jezika, koji je lukavo ukrao sintaksu od C/C++-a, ali je zato neuporedivo laksi. Ima lakocu jednog VisualBasica. To je ujedno i moj favorit. To da C# radi samo na Windowsu vise ne pije vodu, jer se prosiruje i na ostale platforme (na linuxu vec 99% posto funkcionise). Ali u sustini jedan od ova dva je moj predlog. Konkretno koji, je pitanje subjektiviteta, ili mozda koje ti se ime vise dopada. :)

Visual Studio, vec je neko pomenuo, je samo jedno razvojno okruzenje koje ti pruza neke povoljnosti dok pises programe kao sto su C++, C#, VB... To nije jedino razvojno okruzenje, ali je jedno od najboljih. (imas besplatne pandane, koji jako lice na VS)

Biti ce mi drago ako sam bar malo pomogao. Pozdrav.

Da ne bih postavljao novu temu.
Gde mogu naci promere koda u Visual c++ - u za programiranje socket-a

ne promere vec primere - ?!
izvinjavam se

Poslednja izmena od urednika:
Jesu dobre ali Krausove knjige nisu za Visual C++, mislim nema nista o MFC klasama

Krausove knjige su odlicne, ali nisu bas za nekog pocinje od nule, ali kad savlada osnove, one su sledeci korak.

Uz platform SDK imaš par primera pod Samples\NetDS\WinSock, ali koliko ja znam ne koriste MFC.
Pogledaj na www.codeproject.com.
Za google su ključne reči WinSock i CSocket.

Види, сваки програмски језик лако се научи и провали. Да би се упустио у област 3Д графике потребно је пре свега добро знање математике (матрични рачун и геометрија), и опште познавање перформанси рачунарских система.
Обе те области итекако се уче на ЕТФ-у (поред гомиле осталих).
Да ли се на ЕТФ-у учи 3Д графика - немам појма, а и ако се учи, то је у јако рудиментираном облику и тек на петој години. Свакако ћеш далеко брже доћи до првих резултата и пре тога, ако се наоружаш овим "споредним" теоријским знањем.

Ја сам на пример завршио смер за електронику, и за десет дана сам написао realtime radiosity, а да пре тога нисам написао ни један једини ред pixel/vertex shader програма, нити сам знао како они раде. Али сам зато имао великог искуства у асемблеру и архитектури DSP-a, чији су концепти исти као код GPU-a. Математика се подразумева. Просто, ЕТФ те учи да аналитички размишљаш и да ни један проблем не схваташ трагично.

Zato što ih prodaje samo Akademska misao. Dakle idi na ETF i traži u skriptarnici.

Nisam bas potpuni duduk ucio sam u skoli Pascal i Basic i znam da napisem neki programcic odnosno znam neke osnove programiranja

I da ne zaboravim,sledece godine upisujem faks,tako da jel ima nesto,neki smer na ETF-u vezan za programiranje ovog tipa.

Ako znas da napises neki "programcic" kao sto kazes, bojim se da ces morati debelo da zapnes ako planiras da upises SI ili RTI smer na ETF-u ako planiras da se bavis programiranjem...Najvaznije ti je sposobnost logickog ramisljanja i zakljucivanja, sintaksu jezika ces manje-vise lako nauciti

Pozz

Poslednja izmena:
Nemoj da ga plasis nije to neki bauk, sve se nauci,
u svemu tome najteza je matis.
Hoces reci da si ti odlicno programirao pre nego sto si
upisao faks ?

Nije da se puvam, al ja recimo jesam.
Ozbiljno, ako očekuješ da budeš ozbiljan programer a pre faksa nisi video ozbiljniji program od računanja površine pravougaonika, jako teško ćeš sve da postigneš.

Voodoo, nemoj da plasis coveka. Pazi, znaci ako si imao bilo kakvo znanje iz programiranja, ali ne preteruj bas sa tim da ce tesko da nauci. Mnogo ljudi znam koji su na prvoj godini prvi put napisali neki program, a 4 godine kasnije rade ozbiljne projekte. Vazno je samo da radi, kucka, cima za rukav po hodnicima, kancelarijama... Znaci ne plasi se i samo pocni da radis, nema veze sto ne znas sada, ako si spreman da naucis, nikada nije kasno.

Samo htedoh da kažem kako recimo neko ko se bavi profesionalno basketom ili fudbalom, to je počeo da trenira u ranoj mladosti, sigurno nije dočekao 20 godina da počne.
Naravno sve se to može postići ako se krene i kasnije, samo što je tempo žešći i nema se vremena za maratonske eksperimente kao u slučaju da si počeo ranije, dok te niko nije pritiskao vremenom i obavezama.

Nazad
Vrh Dno