Šta je novo?

Microsoft dize ruke od Viste!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
nije mi jasno.. kolko god da je bilo jednostavno umreziti kompove sa xp-om, ipak je bilo malo posla.

sa vistom je izgledalo ovako (1 vista + 2 xp-a):
1) ustek na mrezu
2) poruka: network detected: home or work (odabro sam home u mom slucaju)
3) to je to.

Vidis i ja kada sam usteko VIstu u xp bilo je :
1. network detected :home or work (izabrao home)
i onda :
2. deljenje fajlova NE RADI
3. deljenje interneta NE RADI
E onda kreze zezancija sa adresama itd itd .. posle stvarno muke zbog koje sam odma i hteo da odustanem od viste nekako sam namestio da radi .. ali jedno u dva dana mreza se sjebavala , npr. od jednom nemam pristup netu a drugi komp (xp) preko istog rutera sljaka bez problema...

Ajde to sve verovatno moze da se sredi i ne bi bio problem da je to jedina zezancija sa vistom..

Slusam ovo po ko zna vec koji put...a to NIJE ISTINA! Ja sam jedva cek'o da dodje XP i itno 98-cu za 5 minuta. A sad, posle par dana MUKE sa odvartnom pojavom koja pretenduje da lici na OS zvanom vista - jedva sam doceko da ponovo instaliram XP SP2 i teram ko covek. Bilo kako bilo, ako se zanemarim ja ko retka pojava 🙂 NE SECAM SE DA SU LJUDI BACALI XP I TRAZILI 98 NA BIS ko sto je sada slucaj s glistom. To jednostavno NIJE ISTINA!

Pozdrav svima i ...ljudi, to nije istina ,)

U načelu se slažem. Niti jedan od vendora tada nije imao toliko popularnu opciju "downgrade to <prethodni_M$_OS>" 😉.
Što se tiče Viste na laptopovima, i moje je iskustvo da se vuče ko krepana mačka (T60, core2 2.0Ghz,2Gb rama, X1400). Ne znam kakav bi to hardver trebao biti da Vista "leti" na njemu. Valjda su i kernel pisali u C# 😀.

Poslednja izmena od urednika:
Rizikujem da osetim drvlje i kamenje ali meni je Vista nekako logicnija i intuitivnije od XPa.
Molim vas pre nego sto opletete samo da vas unapred zamolim da ne mesate intuitivnost i NAVIKU koju smo svi mi do sada stvorili kada je u pitanju XP i uopste taj koncept.

Ja vrtim Vistu Home Premium na Asusu F9S (c2d 2.2GHz, 2GB i 8400M, Momentus na 5400) i ona prosto leti na ovom malisanu (ima ekran od 12 incha).

BTW, probao sam Vistu Business na Sony TX-u (Core 2 duo LV 1.2GHz, 1.8" 4200 i 1GB, ekran 11"). He he, ovo je bilo interesantno😀 Nije bila Vista nego Glista!🙂

Poslednja izmena:
Očigledno joj je neophodno minimum 2Gb RAM-a, što i nije neka investicija.

Crnjak je što po gradu gotovo 99% ponude lapova ide sa Vistom, a na njima je 512 ili 1Gb RAM-a. Mada je činjenica da XP sa 256Mb ne radi ni blizu loše kao Vista sa 1Gb, a i po malo je paradoksalno da operativni sistem troši resursa koliko pojedini najkompleksniji korisnički programi za PC.

nije mi jasno.. kolko god da je bilo jednostavno umreziti kompove sa xp-om, ipak je bilo malo posla.

sa vistom je izgledalo ovako (1 vista + 2 xp-a):
1) ustek na mrezu
2) poruka: network detected: home or work (odabro sam home u mom slucaju)
3) to je to.

A da vidiš kako je kod mene bilo:
Donesem Vista laptop kući i krenem da ga umrežim bežično sa još dva kompa koji pripadaju ljudima sa kojima delim gajbu. Vista odmah pronađe ruter, poveže se lako, internet mi odmah proradi, milina jedna. A onda probam da pristupim drugim računarima, kad Vista ih ne vidi, niti oni vide laptop.
Ajde pozovem Google u pomoć da vidim da li je još neko imao problem sa umrežavanjem Viste, kad ono gomiletina sajtova koji nude pomoć upravo za to, vidim nisam nisam ni u kom slučaju jedini. Onda krenem da pokušavam sve što Microsoft predlaže, proverim ruter da li podržava sve što Vista zahteva, izmenim gomilu setovanja, ali se kompovi i dalje ne vide ili se na blic pojave pa nestanu. Kada se i vide, pristup je bio nemoguć, odbijali su korisničko ime i lozinku koja se koristi na kompu.
Najzad provalim da je na mašine pod XP-om neophodno instalirati jedan apdejt za koji sam mislio da je sigurno instaliran pošto je automatic update bio uključen. Nađem apdejt za jedan komp na engleskom, a onda se opet izmaltretiram da nađem zakrpu za drugi komp koji koristi grčki XP. Nakon instalacije zakrpa sve mašine su konačno progledale. Doduše razmena fajlova i dalje nije radila, ali za to već nije bila kriva Vista, već NAV koji je došao sa laptopom.
Da kažem da M$ još uvek nije popravio ni ugrađeni firewall koji i u Visti kao i u XP-u ima problem da jednostavno neće da se pravilno podesi pristup kompu, već i dalje ima običaj da pojedinim mašinama jednostavno odbije pristup deljenim fajlovima, bez obzira šta mu korisnik naredi.

pa dobro.. verujem ti da si imao probleme, ali recimo kad ocu sa drugarima malo da opikam cs u lan-u, svi na xp-u samo ja na visti (laptop). kad se ustekamo u lan, niko od njih ne vidi sve u my network places, neko ni ne vidi nikog, i onda se upravljamo po meni: ako ja vidim sve - onda je sve u redu i palimo cs (i naravno sve radi kako treba), al ako ja ne vidim nekog, taj onda stvarno nije nesto podesio kako treba.

mislim, ja ti samo prenosim svoja iskustva sa vistom 🙂

Očigledno joj je neophodno minimum 2Gb RAM-a, što i nije neka investicija.

Crnjak je što po gradu gotovo 99% ponude lapova ide sa Vistom, a na njima je 512 ili 1Gb RAM-a. Mada je činjenica da XP sa 256Mb ne radi ni blizu loše kao Vista sa 1Gb, a i po malo je paradoksalno da operativni sistem troši resursa koliko pojedini najkompleksniji korisnički programi za PC.

U pravu si, mislim ako laptop dodje sa 1GB u jednom modulu moze lako da se ubode 1GB. Video sam juce 1GB rama ovde negde ne secam se gde za $22 sto je stvarno dobra cena.
Mislim da je za vistu mnogo vazan hdd i procesor koji ne sme da bude ULV varijanta (zbog brzine a ne zbog cinjenice da je low voltage). Video sam pricu coveka koji je vrteo vistu na Fujitsu P serije sa ekranom od 10.6" koji je imao Core Solo, 1GB i hdd na 4200 i to je bilo razvlacenje, na primer...

512MB je katastrofa. 1GB je skroz OK. DA, problem je u tome sto hardver linearno dobija na brzini a aplikacije tipa igre eksponencijalno. Takodje dramaticno se povecala rezolucija u kojoj ljudi igraju, u proseku. Jeste Vista zahtevna i tu nema price ali opet je najvise zahtevna na strani kolicine memorije i mesta koje joj treba na hardu. Danas manje vise svako ima graficku karticu koja je mnogo vise nego sto vista trazi, brz procesor, brz disk, disk preko 120GB...

Poslednja izmena:
Meni je pomalo tuzno to sto je novi MacOS X brzi od prethodne verzije, dok je Vista duplo sporija od XP-a. Malo mi je krivo sto sam zbog prirode posla vezan za Windows 🙁

Meni je pomalo tuzno to sto je novi MacOS X brzi od prethodne verzije, dok je Vista duplo sporija od XP-a. Malo mi je krivo sto sam zbog prirode posla vezan za Windows 🙁

Da li poredjenje ukljucuje potpuno isti hardver za oba OSa?

Da li poredjenje ukljucuje potpuno isti hardver za oba OSa?

Evo ja mogu da potvdim da Leopard 10.5 559 beta primetno brže (ne mora da se meri, vidi se na oko) radi od Tiger 10.4.10 i to na istoj makini, a to je iBook G4 (1,33 GHz, 768 mb RAM, Radeon 9200).
Dakle, i Tigar i Leoprard u beta fazi sasvim komforno rade na mojoj makini, bez trzanja i zastajkivanja, sa sve šarenišom OS X-a.
Toliko od tome ko je ko.

Poslednja izmena:
Malo sam preterao za duplo 🙂 , ali nije ni previse daleko 🙂

Vidis i ja kada sam usteko VIstu u xp bilo je :
1. network detected :home or work (izabrao home)
i onda :
2. deljenje fajlova NE RADI
3. deljenje interneta NE RADI
E onda kreze zezancija sa adresama itd itd .. posle stvarno muke zbog koje sam odma i hteo da odustanem od viste nekako sam namestio da radi .. ali jedno u dva dana mreza se sjebavala , npr. od jednom nemam pristup netu a drugi komp (xp) preko istog rutera sljaka bez problema...

Ajde to sve verovatno moze da se sredi i ne bi bio problem da je to jedina zezancija sa vistom..

Iste ili slicne probleme sam i ja imao. Cas radi file sharing, cas ne, ne vidi racunar u network places... Morbius rece da je trebao da se skine neki update za XP, ali je vec bio instaliran, jer bar jednom nedeljno pokrenem update, jer mi je iskljucen Auto.
Nije mi bilo jasno zasto, problem sam resavao tako sto sam po nekoliko puta resetovao oba racunara.

Zar vam nije drago sto je Vista podigla cene memorije da bi posle pale u najmanje do sada?🙂) I posle kazhete nema koristi 😀

Zar vam nije drago sto je Vista podigla cene memorije da bi posle pale u najmanje do sada?🙂) I posle kazhete nema koristi 😀

Paaaa....
Drago mi je zbog cena memorije (iako nisam siguran da je do Viste, ali ajde) s obzirom da mi stiže iMac pa će da se bocne 2x1 gb umesto 2x512 mb, a sve to za šaku eura doplate.

Zar vam nije drago sto je Vista podigla cene memorije da bi posle pale u najmanje do sada?

Da ovo je super, sad možemo više memorije da stavimo na XP 😀 hehe
Inače, Vista = krš, žali bože.

ja sam koristio Vistu, od kako se pojavila Final verzija... i sasvim mi je ok, ne deluje mi nešto zahtevnije od XPa, međutim - definitivno ne nudi ništa spec u odnosu na XP (sa stanovišta prosečnog korisnika, naravno). Da sam npr. uz komp dobio Vistu, instalirao bih je i koristio...

inače, rešio sam da se ovih dana vratim na XP 😀 zašto? nemam pojma, ali eto rešio sam tako 😀

Consumer group demands free copies of XP for Vista victims

THE DUTCH CONSUMER'S ASSOCIATION, Consumentenbond, is advising punters to ask for Windows XP rather than Vista when buying a new PC. The outfit set up its own site where users could file complaints about the new OS and notched up 5,000 moans in its first five weeks of operation.

Consumentenbond is also recommending shops offer free copies of XP to end users having issues with Vista. The organisation met Microsoft Nederland yesterday (Thursday) and suggested that MS might like to supply the free copies of XP, pointing out that business users already enjoy a similar service. It is understood that Microsoft refused to play ball.

"The product has many teething problems, it is just not ready," said a Consumentenbond spokesperson. µ

Izvor

Nuendo3 i u njemu 4 najzahtevnija VSTa u oblasti,sa SFXima,na WinXP SP2 sa instaliranim full bricopack-om ili vista full temom (svi viz.efekti),u toku sviranja uz playback (sa unfreezovanim VSTima) zauzima 869MB RAMa i oko 85% CPUa (procesi i servisi sređeni da u leru XP radi sa nekih 160MB RAMa ili 100MB sa običnim GUIom ).Sve to na mašini iz potpisa koja ni u ludilu nije minimum za ozbiljnu obradu zvuka.Znači -> Radi.

Nema šanse da dualcore i 2GB rama na Visti to poteraju ovako.Vista će na muzičare da čeka još dugo,dugo,dugo,dugo...a nešto ne verujem i da je u grafičkoj i video obradi bolja situacija.

Naravno ispeglaće oni sve to kroz koju godinu,a treba i nextgen HW da se malo ustali,ali činjenica je da je Vista onakva kakva je izbačena i ovakva kakva je sad lep promašaj MSa što se za XP po izlasku nikako nije moglo tvrditi,a još manje godinu dana nakon izlaska.

Muzicari su ozbiljno (read: workstation) trziste, gde mozhe da se bira XP/Vista.
Iskreno, mislim da je nerealno ocekivati da MS podrzi XP na novijim racunarima. Jeste, XP radi na quad-core procesoru, radice i na octal-core/dual-socket-u, ali KAKO? Jedna je stvar da vam neko u Srbiji "da XP", a drugo je sasvim kada Dell mora da da podrsku za isti!
Doduse, ovako nesto bi MS rekao - ali onda, sta ce Vista na obicnim office mashinama 😀

@Novice pa sto se tice obrade muzike veruj mi da prelaz na C2D i 2GB (ili 4GB) razlike je vise nego primetna i sve radi perfektno i osetno brze i na XP i na Visti. Vista 64 je bolje resenje prvenstveno zbog vece kolicine rama (4+GB). Licno sam na Visti 64 od njenog izlaska i mogu reci da cceo software radi i svi driveri su napisani. Jedini driver koji nikako nisam mogao naci je za prethodni Lexmark stampac ali ionako sam uzeo laser pa problem vise ne postoji. Meni Vista lepse radi i imam manje prebolema, manje zaglupljivanja i vise konfornosti. I slazem se da je za Visti min normale 2GB rama sto sada ne moze predstavljati prepreku. U prodaji 4GB DDR2 800MHz (Geil Ultra) kosta kao pre god i kusur 1GB!!!

Poslednja izmena:
Slatko sam se nasmejao.
Nema sanse da dignu ruke barem ne javno.
Furace je dok ne bude na pomolu novi i tek tada ce mozda reci nesto za Vistu.

@gvlada

kako god i da uzmem sada C2D i 2GB RAMa opet bih držao XP jer bih opet imao 1,8 GB RAMa slobodno za rad a sa Vistom 500-600MB manje.

U stvari ne znam baci ovde neki konkretniji detalj pa da vidimo.

Poslednja izmena:
Meni Vista lepse radi i imam manje prebolema, manje zaglupljivanja i vise konfornosti. I slazem se da je za Visti min normale 2GB rama sto sada ne moze predstavljati prepreku.

Slazem se, za one koji imaju 2GB memorije zaista ne vidim razlog zbog kog ne bi stavili Vistu... Veoma lepo radi, istina kad popalim gomilu osnovnih programa tipa Winamp, Total commander, Opera, Vista sidebar, MSN, AVG, Dscaler (program za gledanje TV-a)i sve ostalo sto mi stalno stoji, zauzece se popne na 1GB, od toga oko 100 ode na Dscaler i jos nesto sto zavisi od njega, dakle bez toga bi bilo manje od 900... ALI, zato svi ti programi ako ih mozda ugasite, ili bilo koji programi koje ste upalili taj dan pa ugasili, se sada dizu gotovo U SEKUNDI, koji god bio, od Photoshopa pa do winampa...
A Vista zaista izgleda prelepo, nemam nikakvih zamerki na dizajn i Aero, bas onako prija dok si za kompom, a ne ovde na poslu sa ovim depresivnim Win 98 temama (a XP je u pitanju, nedaju admini da se stavi XP tema?! :trust🙂, odma se smorim kad vidim to sivilo... ovako, kad upalim vistu pa pocne da mi se sepuri Aero... ma strava.. 😉

Poslednja izmena:
Ne znam na koji detalj mislis, rekao sam da cena DDR2 je toliko niska da nije frka nabaviti ni 4GB koja kosta kao 1GB pre izvesnog vremena.

Windows Millenium Edition all over again.

Ono što je Xbox360 za hardver, to je Vista za Operativne Sisteme,
tj. promašaj u koji je upumpano toliko novca, da ne može nikako da propadne.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno