nije mi jasno.. kolko god da je bilo jednostavno umreziti kompove sa xp-om, ipak je bilo malo posla.
sa vistom je izgledalo ovako (1 vista + 2 xp-a):
1) ustek na mrezu
2) poruka: network detected: home or work (odabro sam home u mom slucaju)
3) to je to.
A da vidiš kako je kod mene bilo:
Donesem Vista laptop kući i krenem da ga umrežim bežično sa još dva kompa koji pripadaju ljudima sa kojima delim gajbu. Vista odmah pronađe ruter, poveže se lako, internet mi odmah proradi, milina jedna. A onda probam da pristupim drugim računarima, kad Vista ih ne vidi, niti oni vide laptop.
Ajde pozovem Google u pomoć da vidim da li je još neko imao problem sa umrežavanjem Viste, kad ono gomiletina sajtova koji nude pomoć upravo za to, vidim nisam nisam ni u kom slučaju jedini. Onda krenem da pokušavam sve što Microsoft predlaže, proverim ruter da li podržava sve što Vista zahteva, izmenim gomilu setovanja, ali se kompovi i dalje ne vide ili se na blic pojave pa nestanu. Kada se i vide, pristup je bio nemoguć, odbijali su korisničko ime i lozinku koja se koristi na kompu.
Najzad provalim da je na mašine pod XP-om neophodno instalirati jedan apdejt za koji sam mislio da je sigurno instaliran pošto je automatic update bio uključen. Nađem apdejt za jedan komp na engleskom, a onda se opet izmaltretiram da nađem zakrpu za drugi komp koji koristi grčki XP. Nakon instalacije zakrpa sve mašine su konačno progledale. Doduše razmena fajlova i dalje nije radila, ali za to već nije bila kriva Vista, već NAV koji je došao sa laptopom.
Da kažem da M$ još uvek nije popravio ni ugrađeni firewall koji i u Visti kao i u XP-u ima problem da jednostavno neće da se pravilno podesi pristup kompu, već i dalje ima običaj da pojedinim mašinama jednostavno odbije pristup deljenim fajlovima, bez obzira šta mu korisnik naredi.