Šta je novo?

Microsoft dize ruke od Viste!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
e da
a jel koristis ti vistu?

Na giveawayoftheday ljudi koji voze Vistu prave proslavu kad se (otprilike jednom mesečno) pojavi neki program ili igra koji rade na Visti. 😀

Svrati pa im reci da pod Vistm sve radi, samo oni, valjda, n'umeju da nameste. 😛

Dobro, necu da se bavim ovim nivoom diskusije, neozbiljno je.

Poz.

e da
a jel koristis ti vistu?
Je l' ja tebi ličim na zaludnu domaćicu? :smoke:

Dobro, necu da se bavim ovim nivoom diskusije, neozbiljno je.
Da, ozbiljan nivo diskusije je valjda nešto u fazonu "sve radi, keve mi"?

Pa samo ono što sam do sad eksplicitno spomenuo znači desetine i desetine vrlo konkretnih programa koji ne rade pod Vistom. Šta još treba da uradim pa da tebi delujem ozbiljno?

Poslednja izmena:
pa, bre, wiz, instaliraj Vistu, pa proveri to malo! 😀

pa, bre, wiz, instaliraj Vistu, pa proveri to malo! 😀
Ma meni je jako drago što vama sve radi, ali ja svaki dan čitam i slušam žalbe da ne radi ovo i da ne radi ono (o drajverima da ne pričam, pa pogledajte samo ovaj forum).

Stvarno? A šta je onda ovo:

http://kb.wisc.edu/helpdesk/page.php?id=5175

Obratite pažnju na to da je u ogromnom broju slučajeva kompatibilnost postignuta izdavanjem nove verzije, SP-a, Vista compatibility patcha i sl. Čemu svi ti patchevi ako nema problema sa kompatibilnošću?

A ovo su mahom velike firme i bitni komercijalni programi koji se tu navode, šta je sa desetinama hiljada shareware programa? A sa freeware programima? A sa programima koji se više ne održavaju a ljudi ih koriste?

Kod mene u firmi se pre neki dan javio problem sto nas stari softver nece da radi pod vistom kod klijenata. Problem je bio u tome sto nas softver upisuje ini fajl u windows\system32 i vista naravno to ne dozvoljava. Xp (i raniji windowsi) to dozvoljavavaju, mada nema nijednog pametnog razloga da se tu upisiuje ini fajl.
Pretpostavljam da vecina programa koji imaju neke probleme sa kompatibilnoscu sa vistom imaju neki slican problem, tj. pipaju stvari koje ne traba da pipaju. Jednostavno, stari softver je los, zato sto je pisan za stare windowse koji su u stvari losi. Koliko samo programa nije htelo da radi kad je izasao sp2 za xp iz slicnih razloga.

Inace trebalo nam je pola sata da resimo problem i da posaljemo ispravku 😉

Je l' ja tebi ličim na zaludnu domaćicu? :smoke:
pazi, ovo piskaranje po forumu "nisam video vistu ali su mi na kafi rekli da ne valja" je u nivou domacice.
Isprobaj, koristi duze od 2 sata pa onda pricaj.
ili ajde sad svi mi koji ne koristimo xp, os x, linux, bsd, solaris.... da krenemo da pricamo kako to nista ne valja jer smo citali na netu o tome.

Poslednja izmena:
ili ajde sad svi mi koji ne koristimo xp, os x, linux, bsd, solaris.... da krenemo da pricamo kako to nista ne valja jer smo citali na netu o tome.
Pa, čekaj, ako pročitam da je kaustična soda otrovna, štaviše ako pročitam na 1000 mesta da je otrovna, ja sam neozbiljan sve dok je ne popijem da to proverim? Svedočenja o problemima sa Vistom ima do te mere mnogo da to jednostavno nije moguće ignorisati. Jedan od milion primera:

The last few days, Windows Vista has again been making the headlines - in a negative way. The biggest Dutch Consumer Rights Organisation, the 'Consumentenbond' (Consumers' Union) did a 4 week investigation into the problems Vista posed to consumers of the new operating system. They collected all the complaints from consumers, and presented their results a few days ago.

In a month's time, the Union received about 4200 consumer complaints about Windows Vista. The complaints centre around two basic problems: application compatibility, and peripheral hardware (mostly printers) compatibility issues. The conclusion [Dutch] drawn by the Consumers' Union is that "Vista is not yet a sufficient replacement for Windows XP". The Union advises consumers to check their applications and hardware thoroughly. In addition, it also advices consumers to look out for alternatives such as Mac OS X and Ubuntu Linux.

http://www.osnews.com/story.php/18595/Compatibility-Problems-with-Vista-Switch-to-Alternatives/

naravno
samo prvo isprobaj pa pricaj
ja je koristim od kad se pojavila i svi programi koji meni trebaju rade
kao i sav hardver
ali evo sad cu tebe da poslusam i vratim se na xp zato sto si ti eto citao da je to najjace
nema potrebe pricati dalje....

@wiz011:

Stices takav utisak da je Vista dosta nekompatibilna zato sto si cuo a i samo slusas negativne slucajeve. Ajde malo probaj sam Vistu ili nadji nekoga ko je imao dobra iskustva za podrskom programima.

PS: Mada se prisecam da sam imao dosta problema sa XP-om posle 98-ice, ti problemi mi izgledaju dosta manji nego na Visti gledajuci iz danasnje perspektive.

@wiz011

Previse lupas gluposti.Kod mene pixma ip1000 stampac, nisu mi bili potrebni drajver, hp scanjet 3970 postoje drajveri odavno, Logitech volan od pre 4 godine postoje drajveri.

Igre: mafia, abe exodus, nebula (emulator arkadnih igara), reflexive igre, rfactor, gtr2, gtl, pes6, couner strike 1.6, counter strike source, half life 1 i 2, da ne nabrajam dalje

Programi: Adobe cs3 paket, corel x3, cdex, dvd lab 2, daemon tools, nero 7 i 8, mp3gain, core temp, orthos, superpi, quark 5, winamp...

Sve ovo radi najnormalnije. Prvo probaj pa onda sudi 😉

Vista kao vista mnogo brze radi od xp-a, sem u igrama (razlike su do 20fps, zavisno od igre do igre).

Ne znam sta ljudi ocekuju od novog operativnog sistema, da zauzima manje mesta i da trosi manje rama? Pobogu ljudi pa hardovi nikad veci i jeftiniji. Ako nemate 8gb slobodno na hardu od 320 onda stvarno...

Vista je veliki napredak u odnosu na xp. Vec je receno, ali svaki put kada izadje novi win ista prica se opet javlja. I ja sam navikao na xp, pa sam presao na vistu i trebalo mi je dobrih nedelju dana da skontam gde se sta nalazi. Ako je nekom problem da se navikne na nesto novo taj je tezak lenjivac.

Wiz da li mislis da xp radi isto na P3 i P4 konfi? Naravno da ne. Tako je i sa vistom. Bolje radi na c2d ili x2.

PRVO PROBAJ PA PRICAJ 😀

Poslednja izmena:
Vista je veliki napredak u odnosu na xp. Vec je receno
Gde je rečeno? Ja stalno slušam to da je Vista "veliki napredak" ali nikako da čujem u čemu se taj "veliki napredak" sastoji. Bezmalo svako može da kaže u čemu je 9x napredak u odnosu na 3.11, isto kad je reč o odnosu 2k/XP prema 9x, ali kad je o Visti reč onda svi apologeti počnu da zvuče kao oni likovi koji s Biblijama zvone na vrata. Pa dajte, recite već jednom kakav je & gde je taj napredak, ostavite neke linkove da pročitamo.

Ovo sve više liči na političke diskusije... Na newsu sam s nekim diskutovao o politici, kaže "ne znaš ti ništa i lupaš" i počne da objašnjava... Ama, kažem mu, stani čoveče, te propagandne flajere sam i ja nalazio u sandučetu za poštu, znam šta tu piše, nego jel imaš ti još nešto osim toga da kažeš?

Mislim da ti se ne bi svidelo da sad počnemo o sintaksi i semantici, jer imam utisak da nisi baš sasvim uhvatio "kontext" te druge rečenice. No, nema veze, i ja sam kao Microsoft - dižem ruke od Viste. :-devil-: A i od ovog threada.

Mislim da ti se ne bi svidelo da sad počnemo o sintaksi i semantici, jer imam utisak da nisi baš sasvim uhvatio "kontext" te druge rečenice. No, nema veze, i ja sam kao Microsoft - dižem ruke od Viste. :-devil-: A i od ovog threada.

Super! Bolje, definitvno 🙂

Wiz, ti ni ne možeš da vidiš da je Vista bolja od XPa kad imaš mašinu kakvu imaš. Sa takvom mašinom je i bolje da se držiš XPa. Sa novim hardverom Vista samo leti, potvrđeno u praksi.

Poslednja izmena:
Gde je rečeno? Ja stalno slušam to da je Vista "veliki napredak" ali nikako da čujem u čemu se taj "veliki napredak" sastoji. Bezmalo svako može da kaže u čemu je 9x napredak u odnosu na 3.11, isto kad je reč o odnosu 2k/XP prema 9x, ali kad je o Visti reč onda svi apologeti počnu da zvuče kao oni likovi koji s Biblijama zvone na vrata. Pa dajte, recite već jednom kakav je & gde je taj napredak, ostavite neke linkove da pročitamo.

Ovo sve više liči na političke diskusije... Na newsu sam s nekim diskutovao o politici, kaže "ne znaš ti ništa i lupaš" i počne da objašnjava... Ama, kažem mu, stani čoveče, te propagandne flajere sam i ja nalazio u sandučetu za poštu, znam šta tu piše, nego jel imaš ti još nešto osim toga da kažeš?

Napredak je u stabilnosti sistema verovao ti ili ne. Racunar mi radi vec tri meseca 24/7 (mozes pogledati u mojoj masini koji racunar imam i bice ti jasno) i nijednom mi nije vista pukla ili se restartovala sam od sebe.

Dok xp posle 2-3 dana ponekad i posle 7 zamrzne se i moram da restarujem sistem

Meni je vista pucala non stop ..pa sam morao format i ponovni instal...plavi ekran mi je bio chest.Toliko o stabilnosti.Pa na XP-u nisam video plavi ekran i memory dump odavnooo..
Ne radi Sonyvegas program,Win avi video convertor.Trazim josh Nero koji radi dobro itd....Ima probleme sa sinhronizacijom PC suite nokia i Outlook-om,tj ne radi itd...ima puno toga shto smara i ne radi.Necu nabrajati ali mi je Vista polovichno upotrebljiva u odnosu na Xp koji imam na drugoj particiji.I upravo sada kucam na XP-u.A Vistu retko posecujem.
Ja spadam u korisnika rachunara sa ogromnim spektrom radova u raznim segmentima.Zato odmah primetim da neshto ne radi.VIsti definitivno treba Service pack.Naravno i pprozivodjachi hardware-a kasne sa driverima.Kao shto je Leadtek npr.
I to je sushtina trenutne problematike VISte.Sve ostalo je naglabanje i trtljanje po ovom forumu u krug...nishta se novo ne kaze..

Poslednja izmena:
Wiz, ti ni ne možeš da vidiš da je Vista bolja od XPa kad imaš mašinu kakvu imaš. Sa takvom mašinom je i bolje da se držiš XPa. Sa novim hardverom Vista samo leti, potvrđeno u praksi.
Evo ja imam "novi" hardver i vista mi bas i ne leti.I meni su sevali plavi ekrani non stop.Ali...velika vecina softvera mi je radila pod Vistom bez ikakvih problema.Kad se malo utegne,Vista nije los OS.

A vidim ti imas mnogo jacu masinu pa si kompetentan da sudis.

Da malo i ja kazem sta mislim o Visti, s obzirom da je isprobavam poslednjih petnaestak dana. Jeste da jos nisu stigli diskovi za Raid0, ali je ostatak HW-a poslednje generacije. C2D E6550 @ 3.16GHz, 3GB DDR2 900, ASUS Blitz (P35), GF7900GT@GTX , mislim da je ovo dovoljno dobra konfiguracija da ocenim kako mi Vista radi 🙂
Ako izuzmemo WinRAR, koji ima nekih ~350MB/s manje kad pakuje i igrice koje nisam ni instalirao (slabije rade to je vec apsolvirano) mogu da zakljucim par stvari:

negativne strane
1. PS CS3 mi losije radi, tj. osecam sporiji rad sa rasterima od 20MPx
2. Sistem zauzima oko 900MB rama u leru i kolicina narasta svakim danom, tj. za pet dana ne gasenja je doslo do nekih 1.2GB
3. Nepotrebno je ispremestano sve po dokumentima, a i dalje je debilno u odnosu na Linux-e recimo
4. Aero je jako ruzan, nekako mi je ciganjeza. Meni je modovani XP izgledao 50x kulturnije i bio je funkcionalniji
5. Kao i u XP-u posle odredjenog broja dana na mrezi, neki mrezni servis se zaglupi i samo restart pomaze

pozitivne strane
1. Gmail na sidebaru, to cenim, trenutno imam sve informacije bez cimanja
2. Start Search u novom start meniju, ali bi bio bolji da je jos pristupacniji, posto vecinu programa pokrecem kucanjem imena
3. Bolji pregled slika integrisan u OS

Ja sto se mene tice ne vidim razlog da predjem na OS, koji mi ne nudi nista spektakularno novo, a pritom imam pad performansi u programima u kojima radim. A smatram da bi oto trebalo da bude dovoljno jaka masina za rad u ovom OS-u ili da sacekamo dve godine na neki next gen hw. Da napomenem da je OS up to date i da se radi o 32-bitnoj verziji (64-bitna radi malo losije)

Dragi power pc djordje 😀

Ja ne znam shta ti radish sa kompom, al' bash sam skoro radio sa plakat rezolucijama i to bash u cs3 shopu i vista radi apsolutno isto ko i xp. Chak se brze i pali

Isto vazi i za render i korishcenje u 3d programima. Aero mi se automatski ugasi kad upalim npr 3d max i sve mi radi just fine [razliku u vremenu rendera ne primecujem]

Sistem zauzima 900 megabajta kad je ukljucheno 50 vistinih dodataka koji se uredno iskljuche u servisima. Ja iskreno sam iskljuchio par servisa i sa svojih 2gb rama zadovoljan

Tebi je isto tako ,,ciganjeza" cooler master kao firma, a tt vrh pa samim tim aero bi okarakterisao kao stvar lichnog ukusa. Meni je lep, a ne iskljuchuje se mogucnost da se iskoristi za pravljenje nekih extra tema. Uostalom vec postoji uxtheme patcher tako da mozesh slobodno da iskljuchish aero i ubacish neku kul temu instead.

Vista mi je prikljuchena na wi-fi zato shto sam u gajbi napravio kucnu wireless mrezu i sve mi radi ko podmazano. Mozda ne drzim komp par dana ukljuchen pa to nisam primetio al' bash skoro sam imao nekog posla pa je isti morao biti ukljuchen par dana i zahtevao je stalnu net konekciju. Fala bogu radilo je sve super

Ja ne znam shta vi radite sa vashim kompovima, ali vista meni radi dobro.

Poslednja izmena:
Dragi power pc djordje 😀

Ja ne znam shta ti radish sa kompom, al' bash sam skoro radio sa plakat rezolucijama i to bash u cs3 shopu i vista radi apsolutno isto ko i xp. Chak se brze i pali

Isto vazi i za render i korishcenje u 3d programima. Aero mi se automatski ugasi kad upalim npr 3d max i sve mi radi just fine [razliku u vremenu rendera ne primecujem]

Sistem zauzima 900 megabajta kad je ukljucheno 50 vistinih dodataka koji se uredno iskljuche u servisima. Ja iskreno sam iskljuchio par servisa i sa svojih 2gb rama zadovoljan

Tebi je isto tako ,,ciganjeza" cooler master kao firma, a tt vrh pa samim tim aero bi okarakterisao kao stvar lichnog ukusa. Meni je lep, a ne iskljuchuje se mogucnost da se iskoristi za pravljenje nekih extra tema. Uostalom vec postoji uxtheme patcher tako da mozesh slobodno da iskljuchish aero i ubacish neku kul temu instead.

Vista mi je prikljuchena na wi-fi zato shto sam u gajbi napravio kucnu wireless mrezu i sve mi radi ko podmazano. Mozda ne drzim komp par dana ukljuchen pa to nisam primetio al' bash skoro sam imao nekog posla pa je isti morao biti ukljuchen par dana i zahtevao je stalnu net konekciju. Fala bogu radilo je sve super

Ja ne znam shta vi radite sa vashim kompovima, ali vista meni radi dobro.
Ne mozes da se poredis sa njegovim sistemom jer nije isti hardware.U tome je poenta.Driveri i kompatibilnosti.Ti si imao srece.Neko ce cekati SP1 a neko josh neki mesec nove drivere.Sve zavisi shta imash u mashini i koje aplikacije koristish.

Poslednja izmena:
A vidim ti imas mnogo jacu masinu pa si kompetentan da sudis.

🙂

Ah, pa to mi je desktop računar na kome je XP. Taj nije dobar za vistu, isprobano dva puta.
Na ovom kompu mi leti i što je najbolje, ne primećujem NIKAKVU razliku u odnosu na XP.

Tako da jesam kompetentan da "sudim".

Poslednja izmena:
@DARK

Pa pazi to ne iskljuchujem kao mogucnost, ali previshe je meni debilno da on sa blitz kao high end plochom i ja sa p5b krshem godinu dana imam bolji rezultat.

Najveca ironija je shto nisam instalirao drajvere za chipset i zvuchnu jer ih je vista sama prepoznala :S

Poslednja izmena:
Microsoft Vista (MeII) has a memory problem

MICROSOFT'S latest operating system, Vista is running out of memory faster than a politician in a corruption scandal.

According to ZDNet, the 'Out of Memory' error, which is the same as Terry Pratchett's 'out of cheese' error, is seriously stuffing up Vista's file handling.

The problem can be clearly seen when a user tries to copy 16,400 files or smaller groups of files that add up to 16,400 between reboots.

After you get the 'Out of Cheese' message you will also suffer from menus and tabs disappearing within the Windows environment and even reboots and BSODs are reported.

The problem occurs where users are running Kaspersky security products, but it is not the software that is causing the problem. Other software also suffers but it seems that the Kaspersky software shows the error in its full glory.

The kicker is that despite Vole knowing about the problem for months it is not going to be fixed in SP1. Vole is currently offering a hotfix for the problem but you have to ask it nicely.

ZDNet have also found some other file handling problems in Vista when it handles more than 1,500. A quick look at the memory use shows that it is causing serious spiking which does not go away until a reboot.

ne odmah sam sa sa win95 osr2 presha na win98 prvobitno zbog mnooogooo bolje USB podrshke ... XP sam prigrlio odmah ... kad sam kupovao trenutnu mashinu uzeo sam sebi i legalan XP sas SP2 ...

neradim u MS niti sam lozach 🙂 iznosim svoj stav, ako neverujete mi probajte original XP pa vidite, iskreno se nadam MS ovom pravom AV reshenju znachi odmah tju predjem na njega 🙂

@DARK

Pa pazi to ne iskljuchujem kao mogucnost, ali previshe je meni debilno da on sa blitz kao high end plochom i ja sa p5b krshem godinu dana imam bolji rezultat.

Najveca ironija je shto nisam instalirao drajvere za chipset i zvuchnu jer ih je vista sama prepoznala :S
Ne,ne,ne...Vidi ovako....bash zato tvoja mashina ,koja je starija,radi bolje na Visti od njegove nove za koju Vista josh i "nezna" i nije pripremljena.Za tvoju je optimizovana.Njegova Blitz plocha ima drugi chip set koji je izashao u prodaju kasnije od Viste.Sve to treba da "legne" u Visti sa novim Sp1 koji je,za sada, u beta fazi kod testera.
Znash i sam kako je ishlo sa Xp-om..same old-same old...i tako idemo Jovo-nanovo 😉

OS X, možda?:d

Poslednja izmena:
Ma leopard je Zakon.Samo da mu sklone one bug-ove.😀 Jer i on ima boljke tj. software i hardware na prvu loptu ne igraju 😀

Poslednja izmena:
Ma leopard je Zakon.Samo da mu sklone one bug-ove.😀 Jer i on ima boljke tj. software i hardware na prvu loptu ne igraju 😀
A koji bug-ovi?
Ako misliš na onu zezanciju sa iMac-ovima kriv je ATI, odnosno deo ATI.ja zadužen za pisanje drajvera, nešto su zeznuli sa drajverima za 2600.
Ja ne vidim neki drugi bug.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno