Šta je novo?

Microsoft dize ruke od Viste!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
prichajte vi sta hotjete, ali moj originalni windows XP radi nekad po 3 meseca bez prestanka i vrti se sve i svashta od aplikacija na rachunaru 🙂 ... nemam plavi ekran smrti niti slichne akcije ...
Lupio i ostao ziv.Pa kakva je, zaboga, razlika izmedju originalnog i krekovanog win-a?

Lupio i ostao ziv.Pa kakva je, zaboga, razlika izmedju originalnog i krekovanog win-a?

Razlika je sto jedan placas, a drugi ne. :d :eyebrows:

prichajte vi sta hotjete, ali moj originalni windows XP radi nekad po 3 meseca bez prestanka i vrti se sve i svashta od aplikacija na rachunaru 🙂 ... nemam plavi ekran smrti niti slichne akcije ...

Moj radi vec godinu dana, a nije original, nema to veze, da li je original ili nije. 😉

Poslednja izmena:
Razlika je sto jedan placas, a drugi ne. :d :eyebrows:
I što za onaj koji plaćaš imaš besplatan update, a za onaj drugi ne (puk'o je i autopacher).
I što za ovaj prvi imaš podršku, a za ovaj drugi ne.
I što sa ovim koji plaćaš možeš da radiš i profi, a sa ovim drugim možeš samo da se igraš kući.
I što...

p.s. Da bi "razbijeni" Win (prevashodno mislim na Vistu) radio kako treba mora da bude i "razbijen" kako treba.

Poslednja izmena:
1. Ima i onaj drugi 🙂
2. Koja u 70% slucajeva na pitanje komplikovanije od "kako da napravim shortcut na desktopu" obicno slegne ramenima 😀
... 😀

Pa sta mi vredi update kada mi se Vista srkšila? Reinstall pa opet update i tako u krug.
Katastrofa...A o podršci bolje da ne pričam, ti ljudi veze nemaju.

Kad lepo budete kupili nove računare sa 100% vista ready hardverom, shvatićete da vista odlično radi, naravno ako je original. Original je važan samo zbog windows update-a, a ukoliko imate neku firmu - i zbog legalnog poslovanja. Kao što rekoh, meni na laptopu Toshibina OEM Vista radi kao podmazana.

Ja na drugom kompu koji nije u potpunosti Vista Ready držim upravo XP. Kad dokupim jače komponente za koje znam da provereno dobro rade na Visti, neću se razmišljati 2s o instalaciji iste.

Poslednja izmena:
Kad lepo budete kupili nove računare sa 100% vista ready hardverom, shvatićete da vista odlično radi, naravno ako je original. Original je važan samo zbog windows update-a, a ukoliko imate neku firmu - i zbog legalnog poslovanja. Kao što rekoh, meni na laptopu Toshibina OEM Vista radi kao podmazana.

Ja na drugom kompu koji nije u potpunosti Vista Ready držim upravo XP. Kad dokupim jače komponente za koje znam da provereno dobro rade na Visti, neću se razmišljati 2s o instalaciji iste.

Tako je!

Jel i monitori moraju da budu Vista ready? 😀
Bunch of crap! Ploca sa P35 chipsetom je sigurno jednako Vista ready kao i neka i965 ploca pa moze da pravi problem. Ja imam nx6300 "Vista ready, Vista certified, Vista 100%, Vista ovo, Vista ono" laptop na kojem pod istom tom Vistom NE RADI Wireless kartica, inace integrisana u sam laptop. A i kada proradi, cas vidi cas ne vidi AP. Stoga, dont crap o Vista ready nalepnicama koje su samo obican marketinski trik.

Poslednja izmena:
Jel i monitori moraju da budu Vista ready?
Bunch of crap! Ploca sa P35 chipsetom je sigurno jednako Vista ready kao i neka i965 ploca pa moze da pravi problem. Ja imam nx6300 "Vista ready, Vista certified, Vista 100%, Vista ovo, Vista ono" laptop na kojem pod istom tom Vistom NE RADI Wireless kartica, inace integrisana u sam laptop.
Stoga, dont crap.
Polako čovek, ne moraš tim tonom, nema frke.😀
BTW, pokvari onu okruglu cifru.

p.s. ja sam u mom postu bio sarkastičan, naravno da nije sve crno-belo.

Pa ako vec raspravljamo o Visti, Mac OS-u ili bilo cemu drugom, onda unesimo malo realnosti 🙂

Meni dell-olika vista radi sa update-om sve u shesnes' 🙂

Evo da ne ispada da samo hvalim vistu, nece da mi radi worms world party :d

Pa ako vec raspravljamo o Visti, Mac OS-u ili bilo cemu drugom, onda unesimo malo realnosti 🙂

Potpuno se slažem.
A realnost je da OS X rules. Vista je solidan OS, mene služi za sada ok, ne drndam je mnogo, par programa pored gomile OS-aplikacija, služi u poslovne svrhe i radi. OS u kome uživam je Tiger (a koliko vidim za par dana ću još više uživati), zato što je ono što mi treba: jednostavan, user-friendly operativni sistem, koji je usto i stabilan, ima dovoljno veliku podršku third-party softvera, tj. imam sve što mi treba.

Dokupices komponente, instalirati Vistu, zadovoljno sesti za svoj racunar i shvatiti da ti hardver vec polako zastareva, a i da ce Billy uskoro izbaciti sledeci OS.

Onda ces ponovo otrcati u prodavnicu, kupiti novi lap top, dokupiti nove komponente za desktop, instalirati sve sto je potrebno, staviti sledeci najnoviji OS, a onda ce Billy ponovo reci da ce da izbaci novi OS.

Onda ces ti opet ... :wall:

Uopšte se ne žurim, ali mi je to jako zanimljivo pošto sam tehnomanijak - svake godine novi hardverski i softverski izazovi. 😀 I vi ostali ste svi tehnomanijaci, inače ne biste ni bili na ovom forumu.

kUdtiHaEX je napisao(la):
laptop na kojem pod istom tom Vistom NE RADI Wireless kartica, inace integrisana u sam laptop. A i kada proradi, cas vidi cas ne vidi AP. Stoga, dont crap o Vista ready nalepnicama koje su samo obican marketinski trik.

Zbog toga se kupuju provereni brendovi u proverenim radnjama, a ne neki sklepani krš sa nekog tankera čiji je glavni uvoznik za Srbiju Mića iz Donjeg Brijanja. I kada na kraju žuti nalepi Vista ready na CMI 8738 zvučnu karticu, a ti poveruješ u to, u kome je tu problem?
Lopova ima na sve strane, ali nije u tome poenta - poenta je u tome da postoji ovaj fuš ready hardver, a postoji i pravi Vista ready hardver. Mada priznajem - jedini način da se dođe do "genuine" Vista ready hardvera u našoj zemlji je kupovina brendiranog računara. Sve ostalo spada u domen sreće, bar dok se Vista još malo ne ustali.

Uopšte se ne žurim, ali mi je to jako zanimljivo pošto sam tehnomanijak - svake godine novi hardverski i softverski izazovi. 😀 I vi ostali ste svi tehnomanijaci, inače ne biste ni bili na ovom forumu.

Zbog toga se kupuju provereni brendovi u proverenim radnjama, a ne neki sklepani krš sa nekog tankera čiji je glavni uvoznik za Srbiju Mića iz Donjeg Brijanja. I kada na kraju žuti nalepi Vista ready na CMI 8738 zvučnu karticu, a ti poveruješ u to, u kome je tu problem?
Lopova ima na sve strane, ali nije u tome poenta - poenta je u tome da postoji ovaj fuš ready hardver, a postoji i pravi Vista ready hardver. Mada priznajem - jedini način da se dođe do "genuine" Vista ready hardvera u našoj zemlji je kupovina brendiranog računara. Sve ostalo spada u domen sreće, bar dok se Vista još malo ne ustali.

Nisam znao da je HP neproveren brend, sklepani krs nekog tankera koji je ko zna ko uveo u Srbiju. I dali si ti uopste procitao to sto si napisao? 🙂 Koji crni Vista ready hardver? Sta to znaci? Ja sam ti dao primer u kojem je ta nalepnica samo nalepnica a ne nekakva garancija.

U prilog toj cinjenici ide i to da su lepili Vista ready na sta su stigli - pa cak i na miseve, tastature, monitore i SLUSALICE. Toliko o tome.
Stoga, sve price o domenu srece padaju u vodu. Ovo nije nagradna igra ili kakva lutrija, pa cak ni zona sumraka u kojoj tumaras u nadi da ce tvoj hardver proraditi ok. Barem su ovde stvari jasno definisane i ako nesto ne radi, ne moze se okriviti neka ploca stara 3 meseca ili zvucna stara godinu dana vec sam proizvodjac softvera koji je izdao krs od operativnog sistema.
Kompanija kao sto je MS koja ima neogranicene finansijske i ljudske resurse ne bi smela sebi da dozvoli da, posle 6 godina razvoja, objavi da ce, 8 meseci nakon sto su izbacili Vistu kao gotov proizvod, krenuti intezivno da rade na Service Pack-u 1. Ako to nije protivno svakoj logici, onda ne znam sta jeste.

Uostalom, danas izlazi Mac OS Leopard, koji sam ja uspeo da nabavim. Za razliku od Viste, jednaklo je zahtevan kao i svoj prethodnik ali drasticno bolje optimizovan sto se vidi na svakom koraku. Tako se to radi a ne kao neki - ako im graficka kartica daje premalo frejmova onda su krivi losi drajveri a ako sistem velikom broju ljudi radi katastrofalno onda je problem do hardvera. Kako da ne.

Poslednja izmena:
Uostalom, danas izlazi Mac OS Leopard, koji sam ja uspeo da nabavim. Za razliku od Viste, jednaklo je zahtevan kao i svoj prethodnik ali drasticno bolje optimizovan sto se vidi na svakom koraku. Tako se to radi a ne kao neki - ako im graficka kartica daje premalo frejmova onda su krivi losi drajveri a ako sistem velikom broju ljudi radi katastrofalno onda je problem do hardvera. Kako da ne.

Kao što rekoh, OS X je trenutno najnapredniji operativni sistem za desktop okruženje, a kako stvari stoje (reče neko Leoprad) to će i ostati još dugo.
Jedva čekam da stigne...

Uopšte se ne žurim, ali mi je to jako zanimljivo pošto sam tehnomanijak - svake godine novi hardverski i softverski izazovi. I vi ostali ste svi tehnomanijaci, inače ne biste ni bili na ovom forumu.

U nekoj normalnoj postavci stvari, najnovije znaci i najbolje i najbrze. To sto smo tehnomanijaci, znaci da znamo sta valja, a sta ne valja, sta je reklama, a sta realnost, to nikako ne znaci da cemo ici i kupovati stvari za koje god ko kaze da su "vrh brate".

Tako se to radi a ne kao neki - ako im graficka kartica daje premalo frejmova onda su krivi losi drajveri a ako sistem velikom broju ljudi radi katastrofalno onda je problem do hardvera. Kako da ne.

Upravo to je poenta ove teme.
Da je Mikrosoft ozbiljna firma i da igra na kartu krajnjeg korisnika, mi bi sada imali nesto upola zahtevno kao XP i duplo brze i bolje, sa svim driverima vec dostupnim posto je XP ispeglan do maksimuma, ali ne ... ajmo novi Win, ajde nove komponente zato sto stare ne mogu da izguraju Vistu, ajmo nove periferne uredjaje zato sto stare nemaju driver za Vistu, ajmo nove servisne pakete, ajmo novo cimanje oko toga gde se sta nalazi ...

E pa hvala, ali necemo :smash:

Neizmerno mi je drago sto ljudi sirom sveta pocinju da uvidjau prevaru i nemarnost usmerenu ka krajnjem korisniku i sto su jasno i glasno rekli da ne zele da ucestvuju u tom ******.
To je na kraju krajeva jedini nacin da nateramo proizvodjace da se trgnu i naprave nesto pre svega kompatibilno, optimizovano, sigurno i brzo. Ukoliko im prodje ovo sa Vistom, eto nama sledeceg OS-a, sa istim ovim glupostima kao i sada.

Potpuno je deplasirano porediti MacOS X sa Vistom u pogledu stabilnosti na raznoraznom hardveru, a pogotovo lamentirati kako je "Vista nestabilna na takvoj i takvoj konfiguraciji", kad svi znamo da je MacOS X zvanično podržan samo na Apple hardveru. MacOS X može da zahvali na svojoj stabilnosti upravo na izuzetno malom broju kombinacija hardvera koje podržava. Ako pogledate Windows koji pokušava da podrži što je moguće više hardvera, kao i Linux koji takođe pokušava isto ali u mnogo manjoj meri uspeva, videćete da takvi problemi moraju da se javljaju.

Smeta vam Bill Gates i Microsoftov način poslovanja? Zamislite svet u kome bi se procenti zastupljenosti Windowsa i MacOS zamenili? Kakva bi onda kompanija Apple postao, ako bi 80% računara i operativnih sistema skupa poteklo iz jedne jedine kompanije?

Stvarno nekada preterujete u pljuvanju po Windowsu i Microsoftu. Daleko od toga da su njihovi proizvodi savršeni, MacOS i Linux sasvim sigurno imaju svoje velike prednosti, ali da je Windows toliko loš koliko neki govore - jednostavno nije.

Niko ne kaze da je Windows generalno los, vec da je Microsoft postao bezobrazan i bezobziran prema krajnjem potrosacu.
Zamisli da Apple izbaci novi Leopard i kaze svima, ajmo sad lepo u prodavnicu po novi MAC, ili da kupis novi racunar da bi mogao da teras Linux?

Pa to je OS, njegova svrha je da tera hardver koji imam, a ne da tera mene da kupim novi hardver!
Svaka cast Microsoftu, sto im OS radi na skoro svakoj kanti koju pera uspe da sklepa u garazi, ali ja pre svega gledam svoj interes, kao sto Microsoft gleda svoj.

Ako Windows radi na bilo kojoj konfiguraciji koju neko sklepa, zasto onda postoje XP ready, i sada, Vista ready nalepnice? Marketinski trik? A ja sam? Budala koja naseda na trikove?

Ako novi OS nije brzi, stabilniji, kompatibilniji, sigurniji i manje zahtevan od proslog, zasto bih prelazio na njega, i jos pucao pare za novi hardver?
Ajde da ima nekih revolucionarnih promena, pa da covek kaze, opravdana je tolika hardverska zahtevnost, ali ovako? Cemu sve to? Da bih tutnuo nekome pare u dzep?
Neka hvala.

Ako ce sada neki pametnjakovic da mi kaze kako me niko ne tera da kupim Vistu i da ne zna sto se bunim ovoliko, odmah da mu kazem da me niko ne tera da kupim bilo sta, ja samo iznosim svoje misljenje zasto Vistu ne zelim da kupim i zasto je ne bih uzeo sve i da je besplatna, jer bih onda opet morao nekome da tutnem pare u dzep za hardver.
Sa druge strane, moj interes je ugrozen, jer XP koji mi radi odlicno, ce biti bukvalno neupotrebljiv za koju godinu, jer ce Microsoft izbaiti podrsku za njega i niko nece pisati drivere za njega. Zato je cela ova halabuka oko toga. Ako sam nesto kupio i posteno platio onda hocu da to radi i da bude funkcionalno, a ne da me neki lopov iz Redmonda vuce za nos i prodaje mi operativni sistem koji traje koliko i "hitovi" na MTV listama!

Poslednja izmena:
Niko ne kaze da je Windows generalno los, vec da je Microsoft postao bezobrazan i bezobziran prema krajnjem potrosacu.
Zamisli da Apple izbaci novi Leopard i kaze svima, ajmo sad lepo u prodavnicu po novi MAC, ili da kupis novi racunar da bi mogao da teras Linux?

Pa to je OS, njegova svrha je da tera hardver koji imam, a ne da tera mene da kupim novi hardver!
Svaka cast Microsoftu, sto im OS radi na skoro svakoj kanti koju pera uspe da sklepa u garazi, ali ja pre svega gledam svoj interes, kao sto Microsoft gleda svoj.

Ako Windows radi na bilo kojoj konfiguraciji koju neko sklepa, zasto onda postoje XP ready, i sada, Vista ready nalepnice? Marketinski trik? A ja sam? Budala koja naseda na trikove?

Ako novi OS nije brzi, stabilniji, kompatibilniji, sigurniji i manje zahtevan od proslog, zasto bih prelazio na njega, i jos pucao pare za novi hardver?
Ajde da ima nekih revolucionarnih promena, pa da covek kaze, opravdana je tolika hardverska zahtevnost, ali ovako? Cemu sve to? Da bih tutnuo nekome pare u dzep?
Neka hvala.

Ako ce sada neki pametnjakovic da mi kaze kako me niko ne tera da kupim Vistu i da ne zna sto se bunim ovoliko, odmah da mu kazem da me niko ne tera da kupim bilo sta, ja samo iznosim svoje misljenje zasto Vistu ne zelim da kupim i zasto je ne bih uzeo sve i da je besplatna, jer bih onda opet morao nekome da tutnem pare u dzep za hardver.
Sa druge strane, moj interes je ugrozen, jer XP koji mi radi odlicno, ce biti bukvalno neupotrebljiv za koju godinu, jer ce Microsoft izbaiti podrsku za njega i niko nece pisati drivere za njega. Zato je cela ova halabuka oko toga. Ako sam nesto kupio i posteno platio onda hocu da to radi i da bude funkcionalno, a ne da me neki lopov iz Redmonda vuce za nos i prodaje mi operativni sistem koji traje koliko i "hitovi" na MTV listama!

Upravo tako!
Nije poenta da li je OS X napredniji operativni sistem od Viste (on defakto jeste), već u načinu poslovanja kompanija Apple i Microsoft. Apple je sa svakim novim os-om donosio suštinska unapređenja u vidu najpre performansi, a onda i funkcionalnosti, tj. sa svakom novom inkarnacijom Apple je imao brži os na istoj makini, a Microsoft sporiji.
Što se tiče marketinških *****izama tipa, Vista ready, toga je bilo i biće, a na krajnjim konzumentima ostaje da takve neozbiljne kompanije koje na sve i svašta lepe ovaj logo kazne tako što neće kupovati njihove proizvode.
Ja sam jedan od onih kome se smučilo da neprestano lupa glavu o kompatibilnosti i tome fda li će i kada neki device da radi na mom compu, pa sam lepo sve rasprodao i kupio Mac mini. Nijednog trenutka se nisam pokajao, sve radi ko švajcarski sat na kub, a Vista home Premium je tu isključivo zbog posla, a i ona radi odlično, ali zahvaljujući Apple-u koji se potrudio da obezbedi konforno snimanje drajvera za Vistu preko Boot Camp-a, a po instalaciji viste u dva klika i instaliranje istih na comp.
Da sumiram, razlika između ove dve kompanije je što Apple prodaje proizvod, a Microsoft poluproizvod, tj. nešto čemu uvek trebaju dodrađivanja i tako unedogled.

Sve je to lepo ... ali evo danasnji Financial Times kaze da su Microsoft-ove akcije na najvisem nivou u poslednjih 6 godina. Navodno skok akcija izazvan je povecanom prodajom novog operativnog sistema (Vista), novog Office paketa, ali i veoma dobrom prodajom Halo-a. U poslednjem kvartalu prodaja Viste je skocila za 25% na $4.1 bn. Slicne cifre su i za Office paket.

Dok bude ovaca biće i džempera...

Nije sistem jedino sto se vrti na brzim procesorima i skupim memorijama.

Upravo tako...Sistem bi trebalo da bude nesto sto je stabilno i funkcionalno (XP je po mom misljenju tek od skora takav, i odlicno sluzi)....

Nije MAC nista brzi od PC-ja (pa zaboga sada koriste isti hardware), samo je dosta optimizovaniji jer je vise vremena ulozeno za razvoj, i mislilo se o sustinskim stvarima (funkcionalnosti,stabilnosti...), a ne kao nas M$, o GUI-ju (sarena laza za one koji vole da vide transparetni taskbar i sta vec, a izbacili alate kao npr. tracert....).....a mi ko muve ajmo svi na svetiljku 🙂

Microsoft waves his hands in the air like he just don't care.

Microsoft waves his hands in the air like he just don't care.
ahahahaha, ovo je jedan od najboljih komentara koje sam skoro pročitao! Iako je "zezalica", ipak je i totalno istinit 😉

mislim, M$ se plaši Apple-a i Linuxa kao npr. Delta što se plaši nekog Pere Perića, koji otvara kiosk sa povoljnom robom na kraju glavnog sokaka u Donjem Prnjavoru 😀

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno