Šta je novo?

Microsoft dize ruke od Viste!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne znam stvarno sto se toliko zalite na Vistu. Vistu koristim od kada je izasla(business verzija dobio za dzabe original) na d805 i 512 rama. Radila mi je lepo, cak brze nego XP(iskoriscavala je drugo jezgro bolje), a kada sam stavio jos 512 odusevio sam se, nije mi se desilo ni jedanput da mi se "zaglupi" i da prestane da reaguje sto mi se sa XPom relativno redovno desavalo. Sad pre neki dan sam kupio 2x1gb rama i sljaka sjajno. Zauzece memorije je oko 25-30%. E da nikako ne mozete da porediti zauzece memorije kod viste i kod XPa jer je vistin kernel pisan drugacije nego XPov i obicno je sva memorija popunjena i koristi se za razne stvari.(npr smestaju se aplikacije koje sistem proceni da ce te da pozovete da bi ubrzao startovanje...)
pozz

Da nebude da upadam u flame ... prochitao sam kompletan topic od prvog da zadnjeg posta ...

I ne-kapiram sta je zapravo problem ?

Jel vas neko tera da predjete na VISTA-u ?

U mojoj gajbi svi kompovi ( moj, burazerov i laptop ) imaju licencni XP HOME !
Koji nas super ali super sluzi i stvarno nevidim zashto bi prelazili na VISTA-u ?
Em ruzna, em komplikovana ( meni bar koji se kompovima bavim kratko tu negde
iz vremena BBS, JUPAK i slichno ), em nekako sva ko televizija pink, sharenasta i
kichasta i ko da sam u svetu teletabisa i slichnog.

Microsoft (c)(tm) pokushava da na primora na to da predjemo koristetji veoma suptilno
reshenje tipa HALO 2 neradi na XP ... a zapravo fora je da neradi bez DX 10 biblioteka ...
Znachi reshenje je ''modifikovati'' i zamislite sta ... RADI! 🙂

Ako se pojavi VISTA da radi stvarno kako treba i ja se u to uverim kod klijenata i da podrzava
sve i svashta od HW i da imam normalne drivere i slichno ... mozda se razmislim o kupovini.

---
zasto sam kupio xp original ... iskreno rechno ljudi smuchilo mi se da mi stalno puca windows
da moram da krekujem update da netje mi prikaze sve update ... uposhteno se ne razmishljam
sad ... autoupdate radi svoj posao, do sad mi se nije pojavio ni jednom plavi ekran smrti u normalnoj upotrebi rachunara ... chupanje sata diska dok radi ne podrazumevam u to ...
e da .. imam p4 2.8ghz, 2gb rama, 400gb hdd ... buraz ima neko chudovishte od 4gb rama i 64bita i slichno 🙂 lap top je slichna mashina 🙂

dal da vam kazem da mi je i AV i OFFICE orginal 🙂 ... sta retji ... i jedva chekam da MS i AV napravi svoj ... da mogu sve da pazarim u jednoj kutji ...

...i stvarno nevidim zashto bi prelazili na VISTA-u ?
Em ruzna, em komplikovana ( meni bar koji se kompovima bavim kratko tu negde
iz vremena BBS, JUPAK i slichno ), em nekako sva ko televizija pink, sharenasta i
kichasta i ko da sam u svetu teletabisa i slichnog.
...
pretpostavljam da si ovo isto pricao kad si prvi put video windows xp, posle win98 ili 2k.....😛

....zasto sam kupio xp original ... iskreno rechno ljudi smuchilo mi se da mi stalno puca windows
da moram da krekujem update da netje mi prikaze sve update ... uposhteno se ne razmishljam
sad ...

....dal da vam kazem da mi je i AV i OFFICE orginal 🙂 ... sta retji ... i jedva chekam da MS i AV napravi svoj ... da mogu sve da pazarim u jednoj kutji ...
Znam, ti nisi na platnom spisku MS-a već si ložač. 😀

Ne budite naivni neće MS da digne ruke od Viste, barem ne još neko vreme.

Znam, ti nisi na platnom spisku MS-a već si ložač. 😀
Hehehe... Nešto dugo nema onog što je na svaku žalbu da nešto na kompu ne radi odgovarao sa "nije ti legalan Win". Nikad mi to nije bilo jasno, kako to da identičan Win radi ako se plati MS-u, a ne radi ako se ne plati? To je jedino moguće ako MS kvari nelicencirane kopije tokom live updatea.

A nema šanse da MS digne ruke od Viste. Za mene bi bilo sasvim dovoljno da nastavi da podržava XP.

Kakav flejmerski naziv teme, ja bih za ovo dao warn.

Vista je odličan OS, problem je u tome što većina softverskih kuća sedi na debelim lenjim dupetima i čeka da se stvari dese same od sebe. Dobar deo još nije ni izbacio drajvere/programe koji su zaista modifikovani za Vistu (uglavnom su to najobičniji "portovi"), a o 64-bitnim programima i da ne govorim.

Microsoftu ide pokuda za to što misli da su svi na kugli zemaljskoj retardirani teletabisi (čitaj: prosečni Amerikanci) koji ne znaju šta klikću, a neće ni da klikću to što treba ako im nije šareno.

:laugh::rtfm::lupko: totalno se slažem

Elem ja se izgleda ne izrazih lepo:

Vista mi se što se izgleda tiče baš sviđa i ok - pošto je naslednik XPa bilo bi glupo da izgleda ružnije,ali opet stvar ukusa.

Ne znam za podršku HWa,ali koliko vidim na zvaničnoj temi ovde za Vistu i nema nekih velikih problema i očekujem da će ih biti sve manje,ako ni zbog čega drugog onda zbog toga što MS neće dozvoliti da ovako skup projekat propadne zbog podrške za HW.I verujem da je Vista skroz OK OS,možda i bolji od XPa.S druge strane ljudi (kao ja) su se ''olenjili u XPu'' jer nudi lepo,idiJotproof i donekle stabilno i oprobano okruženje za rad koje ne ''jaše'' današnje (čitaj:U Srbiji) prosečne resurse i na home i na office mašinama,kao Vista.Zašto bih,recimo ja prelazio na Vistu ako unapred znam da mi je svaki MB RAMa potreban za rad - pre ću se za 500MB RAMa manje opredeliti za zategnut XP i doteran nekom lepom temom i dodatnim zezalicama.Malo je i nezahvalno da ja sa stanovišta moje mašine govorim o svemu ovome,ali opet ja sam [ispod]prosečan korisnik.

A neminovno je da ću za godinu dana i ja biti na Visti,tj.kad mom džepu bude dostupan računar,na kome ću komforno raditi,pored svih efekata Viste u punom sjajetu.

Imam na c particiji XP a na d particiji Vistu.Ja sam je skapirao veoma lak😵no shto me vraca na Xp tj.da retko pokrenem Vistu je:
- problem kompatibilnosti i drivera.Npr.Bluetoot i pored vista drivera zeza.Vecina programa koje ja koristim mi ne rade.
-smara me vista sa njenim proverama prilikom istalacija.Instalacije su spore i pored moje mashine koja je veoma jaka u desk top varijanti.Ako sam instaliram driver onda iz nekog rzloga krene i Vista da ga trazi.Potom pocne da ludi.Posle restarta nekako se smiri.
No to nije nista toliko strasno koliko shto mi ne rade vecina programa za audio-video obradu.A i nema drivera za moju tv kartu kao i josh par stvari.Smaranje sammo tako.

Kakav flejmerski naziv teme, ja bih za ovo dao warn.

Vista je odličan OS, problem je u tome što većina softverskih kuća sedi na debelim lenjim dupetima i čeka da se stvari dese same od sebe. Dobar deo još nije ni izbacio drajvere/programe koji su zaista modifikovani za Vistu (uglavnom su to najobičniji "portovi"), a o 64-bitnim programima i da ne govorim.

Microsoftu ide pokuda za to što misli da su svi na kugli zemaljskoj retardirani teletabisi (čitaj: prosečni Amerikanci) koji ne znaju šta klikću, a neće ni da klikću to što treba ako im nije šareno.

Vista odlican OS? :wall: Sta vista osim grafike ima bolje od XP ..hm mozda po nesto a losije ima mnogo stvari, i nezaboravite da poredimo XP koji je star koliko godina 5,6-7 sa NOVIM OS koji bi trebao da oduva XP a ne da cenimo da li je u necemu bolji i dali treba preci makar i dzabe. http://www.youtube.com/watch?v=HELrxLdP85c na ovom snimku decko lepo objasnjava mane viste i zasto ostaje pri XP-u .
Sto se tice odbacivanja viste od microsofta to moze da se desi prvenstveno zbog ocajne prodaje iste , microsoft verovatno uveliko radi na novom os koji moze doci za godinu dana stim sto ova blamaza sa vistom nesme da im se ponovi .

Vista ima dx10, lepsi gui, sta ce mi 3 giga rama da mi 2,5 bude prazno , vista sve to lepo uposli.
Nisam primetio vecu zahtevnost, sve je radilo ok sto se zahtevnosti tice.
Koristio sam Vistu oko mesec ipo dana , i morao da se vratim na xp- zbog nekih nekompatibilnosti sa aplikacijama koje koristim.
Cekam da se to jos malo ispegla i da se pojavi crysis ,
moraju SW i HW kompanije da bolje podrze vistu, u tome je problem tek sada izlaze driveri i programi koji 100% rade na visti.
Znaci 3-6 meseci mozda posle Sp1 i ponovo cu probati vistu.

ps. Naravno odmah po instalranju sam disable User Account Control , i odradio ostale twikove...

Poslednja izmena:
- problem kompatibilnosti i drivera.
Vista je morala biti urađena tako da bude bezmalo 100% kompatibilna sa programima koji rade pod 2k/XP. Zaboga, ovde nije reč o nekompatibilnosti sa nekim Win 3.x programima ili hardverom na 386 mašinama, nego o nekompatibilnosti sa programima napravljenim juče, na hardveru napravljenom juče, o programima za još uvek aktelan OS (XP). Za ovo jednostavno MS nema opravdanja. Zamislite da je AMD napravio Athlon64 tako da radi samo sa 64-bit programima? Pa niko ga ne bi kupovao, propali bi.

-smara me vista sa njenim proverama prilikom istalacija.
Ovo je takođe sumanutost svoje vrste. Moralo je biti dopušteno da korisnik može da postavi "security" nivo prema svojim potrebama i afinitetima. Nema ništa gore od programa/OS-a koji se neprekidno pravi pametniji od vas.

Recimo, meni je sigurnost pod XP-om kompromitovana jer je jedini suvisli način da me posle SP2 ne maltretira kad hoću da startujem neki fajl skinut sa Interneta bio da EXE i slične fajlove stavim u "trusted types" (postoji još par načina da se ovo zaobiđe, ali su još luđi). Znači, OS me stavlja pred dilemu: ili da me stalno maltretira ili da i potencijalnim malware programima kažem - izvol'te. A ovakvih stvari na Visti je, koliko vidim, milion puta više nego pod XP-om.

Ne može MS da pravi i verziju Viste namenjenu kompjuterskim profesionalcima i da istovremeno u nju ugrađuje "zaštite" skrojene prema Paji Patku. Oni su morali da se opredele, da li prave šarenu igračku konzolu za domaćice ili i nešto za profi upotrebu. Opredelili su se da prave i OS za profi upotrebu, ali takav da izgleda i funkcioniše kao šarena igračka konzola za domaćice (pri čemu su prevideli i to da se domaćice obično ne igraju na kompu :d ).

Za hardversku zahtevnost Viste takođe nema opravdanja.

Uzgred budi rečeno, po Zakonu ove zemlje (i po zakonima verovatno većine zemalja na Planeti) ja imam pravo da pravim backup kopiju CD-a/DVD-a za ličnu upotrebu. S kojim pravom svojim DRM zezancijama meni MS osporava ovo pravo i sprečava me da ga ostvarim?!

Poslednja izmena:
Moze da se makne ova zashtita u Visti ali me smaralo da trazim....
Ono shto me nervira je shto josh kaskaju firme sa izradama drivera jer vista nije kompatibilna sa xp-om u ovom pogledu u vecini slucajeva.Takodje nervira shto Vista ne prima programe sa xp-a u vecini sluchajeva a to katastrofalno otezava tranziciju Usera sa xp-a na Vistu.

Moze da se makne ova zashtita u Visti ali me smaralo da trazim....
Ono shto me nervira je shto josh kaskaju firme sa izradama drivera jer vista nije kompatibilna sa xp-om u ovom pogledu u vecini slucajeva.Takodje nervira shto Vista ne prima programe sa xp-a u vecini sluchajeva a to katastrofalno otezava tranziciju Usera sa xp-a na Vistu.

Intenzivno se radi na tome u Sp1 za Vistu.
Gomila firmi polako, ali sigurno rade uz lagani, finansijski upgrade, svojih programa na Vistu.
Ajmo Jovo, nanovo.
😡

Intenzivno se radi na tome u Sp1 za Vistu.
Gomila firmi polako, ali sigurno rade uz lagani, finansijski upgrade, svojih programa na Vistu.
To je potpuno naopak pristup problemu! Nije stvar u tome da milion firmi prepravlja milijardu programa eda bi bili kompatibilni sa Vistom, nego da MS napravi Vistu tako da bude kompatibilna unazad sa XP-om.

mislis?
koliko je win95 bio kompatibilan sa win 3.11 pa su svi presli na njega
ili koliko su kompatibilni win98 i win2000
ista prica je i sa xp->vista
na kraju ce svi sem pravih strucnjaka (istih onih koji su se kleli u win98se kad se pojavio xp, ili onih koji su pljuvali po sp2 za xp) preci na vistu

Postoje sistemi koji ! GARANTUJU ! binarnu kompatibilnost sa prethodnim verzijama. Just fo the record.

windows server 2008 here i come 🙂

mislis?
koliko je win95 bio kompatibilan sa win 3.11 pa su svi presli na njega
ili koliko su kompatibilni win98 i win2000
ista prica je i sa xp->vista
Nije ista priča. Win 3.11 je bio samo shell za DOS, Win 95 je najvećim delom bio 32-bitni OS, a Win2000 je kompletno različita serija OS koja se razvijala paralelno sa 9x serijom. Pritom 9x -> 2k kompatibilnost uopšte nije mala, koliko znaš programa za Win98 koji ne rade pod 2k?

Uzgred budi rečeno, ja sam pod 2k u sreći & veselju koristio fax program pisan za Win 3.1. Toliko o (ne)kompatibilnosti.

Poslednja izmena:
Dell-olika vista, redovan update, sve radi ko sat. Pre 2-3 meseca nisam mogao 3d max da upalim pa sam se preshaltovao na win xp.

Sad radi primetno sve brze i bolje, pa samim tim nemam apsolutno potrebu da se vracam na xp. Milina za rad

smara me vista sa njenim proverama prilikom istalacija.

ovo je i mene nerviralo neopisivo na prvoj visti tako da evo tipa:

u run kucate msconfig - tools - disable uac

Poslednja izmena:
Pored najave SP3 za Windows XP, Microsoft je nedavno objavio da će omogućiti korisnicima downgrade sa Windows Vista operativnog sistema na Windows XP, za šta se procenjuje da je posebno bitno poslovnim korisnicima naviknutim na jedno okruženje. Nedavno objavljene statistike navode da je zastupljenost Windows Vista operativnog sistema među poslovnim korisnicima tek nešto veća od zastupljenosti Windows 98 dinosaurusa...
sa bencha..........

Nije ista priča. Win 3.11 je bio samo shell za DOS, Win 95 je najvećim delom bio 32-bitni OS, a Win2000 je kompletno različita serija OS koja se razvijala paralelno sa 9x serijom. Pritom 9x -> 2k kompatibilnost uopšte nije mala, koliko znaš programa za Win98 koji ne rade pod 2k?

Uzgred budi rečeno, ja sam pod 2k u sreći & veselju koristio fax program pisan za Win 3.1. Toliko o (ne)kompatibilnosti.

nije ista prica zato sto si ti spomenuo kompatibilnost....a ne iz nekog drugog razloga.
i kolika je kompatibilnost xp->vista? po tvom ispada da ne postoji.
a programi: evo npr. program koji radi pod 2k a ne pod xp (iako su po tvom ista serija OS) je autocad 2000.
uostalom, niko nikoga ne tera da predje na vistu.
niti gubite niti dobijate neke pare ako (ne)predjete.
ko hoce moze da ga kupi, piratizuje, ostane na xp ili nekom operativnom sistemu koji garantuje binarnu kompatibilnost sa prethodnim verzijama, jel da?

Poslednja izmena:
i kolika je kompatibilnost xp->vista? po tvom ispada da ne postoji.
Pa i ne postoji. Privid kompatibilnosti nastao je otuda što su mnogi proizvođači softvera još za vreme beta verzija prepravljali programe da bi ih učinili Vista kompatibilnim. Koliko neprepravljenih programa radi pod Vistom?

Koliko neprepravljenih programa radi pod Vistom?

Velika vecina programa radi bez problema. Jedino sto evenutalno ume da pravi problem su 3D programi, ali to je sve povezano sa novim modelom drajvera pod Vistom i izmenama po tom pitanju. Nisam primetio da je problem nekompatibilnosti nesto pozebno izrazen, kada su krajnji korisnici u pitanju.

Pa i ne postoji. Privid kompatibilnosti nastao je otuda što su mnogi proizvođači softvera još za vreme beta verzija prepravljali programe da bi ih učinili Vista kompatibilnim. Koliko neprepravljenih programa radi pod Vistom?
hm... vidi se da nisi koristio Vistu 😉 skoro svi programi rade sasvim normalno pod Vistom!

ja bih rekao da je kompatibilnost jako velika, reda preko 95%...

s druge strane, ni zahtevnost Viste, u odnosu na današnje kompjutere, nije prevelika - a možda je čak i manja nego zahtevnost XPa u odnosu na "tadašnje" računare...

e, sad, pravi "problem" je to što Vista ne donosi ništa preterano bitno prosečnom (pogotovu kućnom!) korisniku! eto, zato sam se i ja posle nekih 6 meseci vratio na XP 😉 iako uopšte ne mislim da je Vista loša!

Pogledajte neki strani computerski časopis, šta mislite koji proizvod se najviše reklamira? Ubedljivo prednjače u odnosu na sve ostale Windows Vista i Intel Core. Pokušajte da predpostavite koliko kinte je uloženo u svu tu medisku promociju Viste. Kako vreme odmiče nisam primetio da su umanjili pritisak na raju, naprotiv. Da li i dalje mislite da MicroSoft diže ruke od Viste?

Napustiće MS Vistu kao i svaki drugi dosadašnji Windows ali ne još!

Velika vecina programa radi bez problema?
Stvarno? A šta je onda ovo:

http://kb.wisc.edu/helpdesk/page.php?id=5175

Obratite pažnju na to da je u ogromnom broju slučajeva kompatibilnost postignuta izdavanjem nove verzije, SP-a, Vista compatibility patcha i sl. Čemu svi ti patchevi ako nema problema sa kompatibilnošću?

A ovo su mahom velike firme i bitni komercijalni programi koji se tu navode, šta je sa desetinama hiljada shareware programa? A sa freeware programima? A sa programima koji se više ne održavaju a ljudi ih koriste?

Poslednja izmena:

Jao bre, probaj prvo pa onda pricaj. Ja se ne secam bukvalno da sam imao ikakvih problema po pitanju kompatibilnosti. Jedino nisu radili stari 3D Markovi i PC Mark, koji je uz patch proradio bez problema (dobro to spada u "preradjivanje" programa).

U principu, Vista nije nista drugacija po tom pitanju nego sto je svojevremeno bio Windows XP.

Na giveawayoftheday ljudi koji voze Vistu prave proslavu kad se (otprilike jednom mesečno) pojavi neki program ili igra koji rade na Visti. 😀

Svrati pa im reci da pod Vistm sve radi, samo oni, valjda, n'umeju da nameste. 😛

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno