- problem kompatibilnosti i drivera.
Vista je morala biti urađena tako da bude bezmalo 100% kompatibilna sa programima koji rade pod 2k/XP. Zaboga, ovde nije reč o nekompatibilnosti sa nekim Win 3.x programima ili hardverom na 386 mašinama, nego o nekompatibilnosti sa programima napravljenim juče, na hardveru napravljenom juče, o programima za još uvek aktelan OS (XP). Za ovo jednostavno MS
nema opravdanja. Zamislite da je AMD napravio Athlon64 tako da radi samo sa 64-bit programima? Pa niko ga ne bi kupovao, propali bi.
-smara me vista sa njenim proverama prilikom istalacija.
Ovo je takođe sumanutost svoje vrste. Moralo je biti dopušteno da korisnik može da postavi "security" nivo prema svojim potrebama i afinitetima. Nema ništa gore od programa/OS-a koji se neprekidno pravi pametniji od vas.
Recimo, meni je sigurnost pod XP-om kompromitovana jer je jedini suvisli način da me posle SP2 ne maltretira kad hoću da startujem neki fajl skinut sa Interneta bio da EXE i slične fajlove stavim u "trusted types" (postoji još par načina da se ovo zaobiđe, ali su još luđi). Znači, OS me stavlja pred dilemu: ili da me stalno maltretira ili da i potencijalnim malware programima kažem - izvol'te. A ovakvih stvari na Visti je, koliko vidim, milion puta više nego pod XP-om.
Ne može MS da pravi i verziju Viste namenjenu kompjuterskim profesionalcima i da istovremeno u nju ugrađuje "zaštite" skrojene prema Paji Patku. Oni su morali da se opredele, da li prave šarenu igračku konzolu za domaćice ili i nešto za profi upotrebu. Opredelili su se da prave i OS za profi upotrebu, ali takav da izgleda i funkcioniše kao šarena igračka konzola za domaćice (pri čemu su prevideli i to da se domaćice obično ne igraju na kompu :d ).
Za hardversku zahtevnost Viste takođe nema opravdanja.
Uzgred budi rečeno, po Zakonu ove zemlje (i po zakonima verovatno većine zemalja na Planeti) ja imam pravo da pravim backup kopiju CD-a/DVD-a za ličnu upotrebu. S kojim pravom svojim DRM zezancijama meni MS osporava ovo pravo i sprečava me da ga ostvarim?!