Šta je novo?

Messaging i VoIP aplikacije(WhatsApp, Viber, Telegram, Signal, Skype..)

Zar i nije drugačiji od zvuka primljene poruke?

Jel postoji mogućnost da kada se u Viberu klikne na smajlije da otvori prvi tab (zaokružen na slici), a ne ovaj drugi (kao sa slike) koje nikad i ne koristim i ne znam otkud oni tu. Koristim samo one standardne iz zaokruženog/prvog taba.
Screenshot_20230621_074753_Viber.jpg

Nije mi bitan backup za Viber, tako da sam krenuo od nule. Posle sve novije verzije modovane rade backup normalno.

Viber: Od poslednjeg update-a windows aplikacije, ukoliko broj nemam memorisan, ispisuje mi Unknown i vidljiv broj telefona. Na Androidu uredno vidim ime.
Bez obzira ko je kome poslao prvu poruku. Juče, u jednom trenutku u prvih nekoliko prepiski, imam 4 unknown i ne mogu da ispratim ko je ko.
Na stranu što mi uvek znači da vidim šta su ljudi upisali kao ime.

Da li je bug ili feature?

Evo sad sam to primetio i kod mene, tako da je feature :)

Nadam se da je bug za ovu jednu verziju. Često se dešava da u danu dobijem poruke od nekoliko novih kontakata i za većinu mi nije bitno ime (niti se pretstave, niti ih pitam), ali kada mi se napakuju svi kao Unknown, jedan za drugim, odlepiću.

Kao da se trude da budu što jadniji.

Da li neko zna, da li se prilikom pravljenja/snimanja rezervne kopije Viber poruka(slike nisu uključenje u backup), stare kopije brišu ili se stalno te nove nadograđuju na te stare?

Juče sam prebacio SIM karticu u novi telefon i instalirao Telegram... Pitao me je za broj... upisao sam... i u roku od 2 sekunde sam, pored SMS-a sa kodom za aktivaciju, dobio i dve poruke sa TG servera sa pitanjem da li sam to ja - u Telegram na starom telefonu i u Desktop TG na Windowsu.

Najlakše mi je bilo da na laptopu kliknem na poruku... I nakon još nekoliko sekundi, sve je bilo tu:

• Sva TG settings nameštena na starom telefonu.
  • Svi kontakti sa svim porukama, fajlovima u njima, korisničkim imenima koja sam im ja dodelio... itd... Uključujući, je li, i one kontakte sa kojima nisam imao prepisku.
  • Sve stotine botova, kanala i grupa... Sa svim "mute", "self-destruct" itd. podešavanjima.
  • Sva muzika u Deezer i ostalim botovima za muziku... Svi "Temp" mejlovi u botu za to... Sve slike u OCR botovima... Sve fejk generisane bankovne kartice... Sve knjige u Z-Library... Itd.
  • Sve "Saved Messages".
  • Svi moji folderi, sa svim kontaktima, botovima, kanalima i grupama unutra, je li... Sa svim "Pin" zakačenim čiodama... Obelleženim nepročitanim porukama na starom telefonu... Itd.
  • ...

... Jednom rečju - sve. Za 10-15 sekundi... i bez da sam na starom telefonu/Telegramu morao nešto da kliknem.

Na novi telefon sam instalirao i Viber i WA. U njima nisam dobio ništa, tj. sve je prazno kao da sam se prijavio i sa novim brojem telefona, jer nisam pravio Backup-ove zato što mi ni ne trebaju (a i da mi trebaju, dobio bih samo tekstualne poruke u najboljem slučaju, a 99% bi i tu nešto krenulo po zlu)... i jer nisam prebacio imenik (hoću lepo da ga sredim u Windows-u i na velikom ekranu, a mrzi me da počnem... A i inače 99% pičvajza u imeniku naprave Viber i WA jer svakog kontakta upišu trostruko i plus još sve živo i tu zapetljaju i ispomešaju). Za svaku Viber grupu (deca, škole, zgrada, ženin posao...) moram da zovem po nekoga da me pozove nazad u grupu.

Onda dođem ovde i čitam kako je Viber "švajcarski nožić", a i kakva su sve dovijanja, razmišljanja, predostrožnosti i veštine potrebne da bi se sačuvale samo tekstualne poruke. Uz i mnogo sreće.

... I tako.

^ backup na Whatsapp/Viberu radi bez greške, nikakva dovijanja nisu potrebna. Samo treba da se uključi jelte

Kao što ne postoji veći krš od Vibera,tako i ne postoji bolja opcija od Telegrama.
Wa je isto 💩
Subjektivni stav,na osnovu iskustva

Onda dođem ovde i čitam kako je Viber "švajcarski nožić", a i kakva su sve dovijanja, razmišljanja, predostrožnosti i veštine potrebne da bi se sačuvale samo tekstualne poruke. Uz i mnogo sreće.

... I tako.

Koliko sam ispratio, većina Viber koriniska je ovde navela da ga koriste kao nužno zlo, jer se već nalaze u sredini gde je Viber široko rasprostranjen.

Meni za posao Viber nema alternativu, jer kada mi neko kaže "šaljem ti fotografiju", uopšte ne pričamo koji servis se koristi, stiže mi poruka na Viber. Retko Messanger ili Instagram.
WhatsApp s vremena na vreme neko pomene, evo mesecima niko. A Telegram I ostale servise, apsolutno mi niko nije pomenuo...

Jel postoji mogućnost da kada se u Viberu klikne na smajlije da otvori prvi tab (zaokružen na slici), a ne ovaj drugi (kao sa slike) koje nikad i ne koristim i ne znam otkud oni tu. Koristim samo one standardne iz zaokruženog/prvog taba.
Pogledajte prilog 394005
:ROFLMAO: Taj "sat" izlistava poslednje korišćene smajliće. Ili makar one najčešće korišćene.

Da, ali samo iz "novog" seta. Ne prikazuje one sa prve ikonice.

Viber: Od poslednjeg update-a windows aplikacije, ukoliko broj nemam memorisan, ispisuje mi Unknown i vidljiv broj telefona. Na Androidu uredno vidim ime.
Bez obzira ko je kome poslao prvu poruku. Juče, u jednom trenutku u prvih nekoliko prepiski, imam 4 unknown i ne mogu da ispratim ko je ko.
Na stranu što mi uvek znači da vidim šta su ljudi upisali kao ime.

Da li je bug ili feature?
Probaj da brojeve sačuvaš u formatu +381...
Probaj sa jednim brojem, ugasi sve Viber aplikacije (telefon, kompjuter...) i opet ga upali. Meni je to predstavljali problem sa kontaktima koje sam imao sačuvane, a promenio karticu sa srpske na nemačku. Možda pomogne.
:ROFLMAO: Taj "sat" izlistava poslednje korišćene smajliće. Ili makar one najčešće korišćene.
Kao što reče PJ...
Inače, ja se ne sećam da sam ikada koristio te nove smajlije.

Probaj da brojeve sačuvaš u formatu +381...

Nije problem kada sačuvam broj, već kada sa ljudima uspostavim prvi kontakt.
Ranije, ispiše ime koje je ta osoba unela u Viber. Ako memorišem, piše ime koje sam ja memorisao.
Sada, dok ne memorišem, piše "unknown", a većinu tih brojeva nema ni potrebe da memorišem. Ljudi se jednom raspitaju za nešto, pošaljem odgovor i često daljeg kontakta ni nema ili bude za nekoliko meseci ili godina.

Ili ljudi koji apsolutno ništa ne kucaju, samo šalju fotografije. Pa u danu imam dva takva unknown. Sa fotografijama. Posao je takav, da svi šalju fotografije neke opreme za koju im treba neki deo ili pomoć. Sve je slično.
A ja nemam način da preselim sve te korisnike na neki drugi komunikator.

Na telefonu za sada ispisuje dobro, pa ću izgleda batalite windows aplikaciju, koja mi pojednostavljuje slanja attachment-a.

Nemam prethodnu verziju.

Viber za Windows kada ima update, izbaci gore levo notifikaciju, smara, smara, smara i jednog trenutka prestane da radi, ukoliko ne prihvatiš update. Recimo, oko mesec dana.

^

Stare originalne verzije skoro svih popularnijih Windows aplikacija inače imaš na uptodown, filehippo i još na desetinama sajtova.

Na 4PDA u temi o Win Viberu vidim da svi Rusi koriste neku v17.5.x (portable, "debagovanu", sa izbačenim reklamama itd.) Niko se ne žali da ima taj problem sa dosadnim update-om.

Mislim, kako hoćeš... Ali to ažuriranje Vibera nema nikakve svrhe i smisla. Do pre par dana sam na starom telefonu koristio neku v12.5.x (od pre 3-4 godine), a sad sam na novi instalirao 17.9.x (v16 neće da radi kada se instalira "od nule", a i nisam probao da prebacim Titanium backup sa starog telefona).

... I ništa! Nema nikakve razlike, nove funkcije. Promenjen je položaj 2-3 linije u interfejsu... i toliko. Verovatno su ubačene nove mrdajuće sličice i novi načini za prikazivanje reklama. Ali iz ugla korisnika, iz v12.5 u v17.9 - sve je isto... Tj. još je gore jer je aplikacija veća, sporija itd.

Nije to Telegram ili npr. Total Commander, pa da ti sa povećanjem verzije za 1 stvarno dobiješ nešto značajno novo u aplikaciji.

Nemaju ideje, ni oni ni ovi iz WhatsApp. Ali su u WA makar uvideli da je đavo odneo šalu, pa sad makar kradu ideje od Telegrama (kanali, fotke u velikoj rezoluciji, screen sharing, više naloga u jednoj aplikaciji... itd). Kod Durova u grupi prave šegu već sedmicama, otkad je WA objavio What's New za svoje beta verzije... Inače, Telegram razvija tim od, sada, 30-ak ljudi.

... A Viber izumire. Na duže staze se može smatrati već mrtvim. Jedva čekam.

Nismo se razumeli, a kako bismo, kada jedva čekaš da nestane, tamo neka, nevažna aplikacija 🙄

Na Android nema tog problema sa obaveznim Update-om. Na Windows OS prestane da radi, ukoliko se ne apdejtuje.
Nadam se da će sledeća verzija rešiti ovo sa unknown, inače ću biti prinuđen da instaliram neku modifikovanu verziju.

^

Sve sam te razumeo "iz prve". Uvek pažljivo i polako pročitam postove na koje hoću da repliciram.

Jasno mi je da imaš problem sa Viberom u Windows-u... A pod "ažuriranje Vibera nema nikakve svrhe" sam mislio na Viber uopšte - i na Android-u, i na Windows-u i na sve ostale koji postoje.

Primer sa mojim Android Viberom (v12 -> v17) je samo primer, primer besmisla.

Nikada nisam ni probao Windows Viber, ali sam siguran da ta dosada sa update-om (ni u originalnim verzijama) ne postoji oduvek, od prve verzije.

v6 je poslednja verzija koja radi u Win XP. Neki tamo na 4PDA kažu da još uvek nju koriste.

Inače, pošto smo se već dotakli...

- Telegram za Windows je jedan EXE fajl od 100-tinak megabajta. I "normalan" i portable... Odnosno, samo ga prisustvo "tdata" foldera pored EXE fajla čini portabilnim. UPX-ovanjem se, ko voli, EXE može smanjiti na oko 35 MB. "Cache" foldere svog Desktop Telegrama sam preusmerio na RAM drajv. U vreme brzog kućnog interneta i s obzirom da se sve čuva na TG serverima - baš nikakve potrebe nemam da se svi ti fajlovi pišu i po SSD/HD... Pogotovu što pratim na stotine samo kanala.

- Originalna portable verzija Vibera za Windows ne postoji, a kada se regularno instalira - na C particiji se dobije oko 400 MB u oko 800 fajlova. Ovo odmah, pre prvog startovanja... a kasnije će to da naraste na hiljade i desetine hiljada fajlova.

... Hoću da kažem, dobar je Viber ko voli da npr. često defragmentira HD, da dugo posmatra pravljenje Ghost ili nekog imidža C particije... isl.

Kratko uputstvo - Kako u grupi odgovoriti na pitanje koje je neko postavio pre npr. nekoliko dana, a ispod pitanja je već objavljeno 500 poruka i vi ne znate da li je (i kako je) neko već odgovorio u tih nekoliko dana?

- U "švajcarskom nožiću", pažljivo povlačeći prstom preko ekrana, polako pročitajte svih 500 poruka, pa onda odgovorite na pitanje.

- U Telegramu, dugim dodirom na poruku sa pitanjem prvo pogledajte da li je neko odgovorio... pa ako jeste, onda još jednim klikom na "View Replies" filtrirajte u chat-u samo poruke sa odgovorima i pročitajte ih. (Pa nakon toga i vi, eventualno, nešto odgovorite, je li.)

Hoću da rečem, dobar je Viber ko voli da trlja po ekranu.

Nazad
Vrh Dno