Šta je novo?

Messaging i VoIP aplikacije(WhatsApp, Viber, Telegram, Signal, Skype..)

Imam instaliran skype zbog posla i stalno mi prikazuje badge sa 1 notifikacijom.
Verovatno zaglupi jer ga koristim i na laptopu pa kad procitam poruku n laptopu - na telefonu ostane notifikacija iako je poruka procitana
Ne znam sta je resenje..

Takođe i kod mene. Stoji od kako sam čavrljao sa Bingom.

Prilozi

• Screenshot_20230413_110644.jpg
    Screenshot_20230413_110644.jpg
    71.8 KB · Pregleda: 73
kako viber zna kada korisnik promeni broj?

kako se drugi mesenderi ponasaju ako zamenite karticu?

Screenshot 2023-04-13 121826.jpg

Tako što ostane sve isto, čet istorija... a ti samo u podešavanjima odeš i promeniš broj.
WA se isto ponaša, samo što je notifikacije u okviru samog četa, providna i mala i često je ljudi previde.
Koliko se sećam Telegram ne javlja kada promeniš broj i sve ostaje u istom četu.
Ostale mesindžere ne koristim, pa ne bih znao kako se u toj situaciji ponašaju.

Da, ali viber ume da promeni broj i u vasem google imeniku kao i avatar korisnika.
Znaci kada neko promeni broj apdejtuje se i google imenik i drzi ga azurnim, nisam bas siguran da je tako kod ostalih.
Ne secam se da me je WA nekada obavestio o promeni broja pa zato i pitam.

pitanje je:
kako viber zna da sam ja isti bakara koji je sada promenio sim karticu i necu vise koristiti staru?
i obavesti ostale ucesnike sa kojima si komunicirao.
Ovo im definitivno dobro radi ali ne razumem princip.

Poslednja izmena:
darkonda@, možda sam našao rešenje. Promenio sam telefon, ponovo instalirao Skype i više nema one notifikacije.
Probaj da reinstaliraš Skype.

Da, ali viber ume da promeni broj i u vasem google imeniku kao i avatar korisnika.
Znaci kada neko promeni broj apdejtuje se i google imenik i drzi ga azurnim, nisam bas siguran da je tako kod ostalih.
Ne secam se da me je WA nekada obavestio o promeni broja pa zato i pitam.

pitanje je:
kako viber zna da sam ja isti bakara koji je sada promenio sim karticu i necu vise koristiti staru?
i obavesti ostale ucesnike sa kojima si komunicirao.
Ovo im definitivno dobro radi ali ne razumem princip.
Tako što odeš u podešavanja i ideš na promenu broja.

@marinko98 probao, nestala pa se ponovo pojavila kad sam imao nove neprocitane poruke na kompu.
Izgleda da je tu problem, kad se pojavi notifikacija koja se otvori na racunaru, telefon ne registruje da je procitana i ostane notifikacija zapucana na ikoni
Pokusacu opet sa reinstalacijom

Može biti da je tu problem, ja ga nemam na kompu, pa ne mogu da experimentišem dalje.

Edit:
Ipak je do Binga, barem u mom slučaju
Opet sam mu postavio jedno pitanje, na koje je naravno odgovorio, i opet stoji notifikacija o jednoj nepročitanoj poruci.

Poslednja izmena:
Kako radite back up vibera i watsapp-a?

Kad odem na icloud za viber velicina back up-a je 3gb i drzim iskljucenu tu opciju jer nemam toliko mesta niti zelim da mi cuva slike i snimke, dok kad odem u viber velicina backup-a je 18.3mb jer nisu izabrane opcije za cuva slike i video snimke
Pitanje je gde se cuva taj back up kad ga uradim u viberu i da li se cuva na icloud ako je tamo ugasena ta opcija?

Prilozi

• IMG_4299.jpeg
    IMG_4299.jpeg
    76.8 KB · Pregleda: 39
Kako radite back up vibera i watsapp-a?

Kad odem na icloud za viber velicina back up-a je 3gb i drzim iskljucenu tu opciju jer nemam toliko mesta niti zelim da mi cuva slike i snimke, dok kad odem u viber velicina backup-a je 18.3mb jer nisu izabrane opcije za cuva slike i video snimke
Pitanje je gde se cuva taj back up kad ga uradim u viberu i da li se cuva na icloud ako je tamo ugasena ta opcija?
Kod mene normalno...

Prilozi

• IMG_2483.jpeg
    IMG_2483.jpeg
    76 KB · Pregleda: 38
  • IMG_2484.jpeg
    IMG_2484.jpeg
    62.5 KB · Pregleda: 43
Da li može da se napravi Viber backup na macOS-u?

Nisam imao uključen auto backup i imao sam obrisanu aplikaciju na mobilnom mesecima (dopisivao se preko laptopa jer je 100x lakše zato što sam u nekim grupama gde se pišu kilometarski postovi) i sada kada sam kupio iPhone ne nudi da uradi sync najnovijih podataka sa desktopa već nudi neki stari backup iz 2022 sa par poruka.

Viber smeće malo malo pa nešto izbaci od notifikacija :D
Neko pošalje neku sliku u grupu koja mi je mjutovana, a on zakuca u status baru obaveštenje.

Viber-djubre.png

Stalno mi se ovo dešava, tj. vrlo često. Pravo smeće od programa.

Samo u podešavanjima prinudno zaustavi (force stop) aplikaciju i skloni se sve normalno.

Da, odlično, na 15 minuta do maks 24h i opet se pojavi 🤯

Došlo vreme da mora u spojleru da se napiše sarkazam :D

Izvini, napisaću sledeći put 😏

Ne znam meni se retko to pojavljuje, a i šta da radimo kad je aplikacija smeće, ja ne vidim neko bolje rešenje jedino neko od developera da se pozabavi sa tim problemom

Stigla mi je pozivnica za Beeper, pa sam uzeo da isprobam. Prvi utisak je dobar, lepo su ga sklepali, mada ima još posla na klijentima (UI). Povezivanje drugih servisa je jednostavnije u poređenju sa standardnom matrix-bridge kombinacijom (bar sa serverima koje sam ja koristio). Tj. potrebno je samo skeniranje QR koda, isto kao povezivanje zvaničnih Signal, Whatsapp, Telegram... (desktop) uređaja.

Videćemo šta će biti kad uvedu premium plan (kažu biće 5-10€ mesečno), tj. da li će ograničiti broj dostupnih konekcija u besplatnoj verziji. Ali pošto je za neke servise neophodno imati mobilnu aplikaciju (WhatsApp, Signal), onda ima smisla samo ako su na drugim uređajima (poslovni/privatni telefon, droid/iphone, google/de-googled...), pa da čovek ne nosi 2 cigle ili koristi više profila.

Zanimljivost sa FAQ/AMA stranice - verovatno će od naredne godine veliki provajderi (Apple, Google, Facebook...) biti u obavezi da u EU da obezbeze 3rd party aplikacijama pristup njihovim servisima (uključujući i E2EE protokol koliko sam video). Znam da su matrix developeri pljuvali Viber da su najgori po tom pitanju (zato i ne postoji bridge), pa ćemo videti na šta će sve to ličiti ako/kad regulativa prođe

Dobra ideja, mada nisam ubeđen u korisnost. Ali ne škodi

Inače, WhatsApp uvodi opciju za izmenu poruke ovih dana, ograničeno na 15 minuta posle slanja

Stigla mi je pozivnica za Beeper, pa sam uzeo da isprobam. Prvi utisak je dobar, lepo su ga sklepali, mada ima još posla na klijentima (UI). Povezivanje drugih servisa je jednostavnije u poređenju sa standardnom matrix-bridge kombinacijom (bar sa serverima koje sam ja koristio). Tj. potrebno je samo skeniranje QR koda, isto kao povezivanje zvaničnih Signal, Whatsapp, Telegram... (desktop) uređaja.
interesantna aplikacija, ali koliko vidim nema podrsku za viber tako da je ovde skoro pa neupotrebljiva

Ili ja ne vidim dobro?

Nema, ne postoji matrix bridge za Viber. Niti će, osim ako ih neko ne natera da sarađuju :d

Ima 3 trekera.
Google CrashLytics, Google Firebase Analytics i Segment.
Treci je bas problematican.
Moraju i oni od nečega da žive ;) To je klasičann start-up napravljen da stvori veliku bazu korisnika i posle se proda nekom većem igraču. Klijenti nisu open-source, niti imaju nameru da to urade. Mada dobar deo koda jeste otvoren i dostupan. Pitanje je da li će omogućiti/dozvoliti korišćenje 3rd party matrix klijenata, to bi donekle pomoglo. Mada s druge strane, kakavi god da su, nisu gori od provajdera čije servise povezuju, osim naravno Signala. Pa s te strane i nije neka šteta.

Da ne bude zabune, ne nude oni ništa više (možda iMessage samo) što već nije moguće sa drugim ili sopstvenim matrix hostingom, ali jeste jednostavnije i imaju drugu ciljnu grupu. Opet, za PC postoje slični programi koji pakuju desktop/web verzije servisa (Franz, Rambox i sl.), tako da ih imaš sve na jednom mestu. Nema neke velike prednosti matrix bridge-a u tom slučaju. Kao što sam napomenuo već, može biti dosta korisno za ljude sa 2 telefona i/ili više naloga za neki servis. Ali nisam siguran da ima mnogo takvih koji će plaćati 5-10€ mesečno. Element ima plan koji uključuje WhatsApp, Signal i Telegram bridge za 5€ mesečno

Kolega koristi dva telefona i na oba ima WhatsApp, odnosno Viber. Sada hoće da karticu iz jednog telefona prebaci u drugi, a da mu četovi iz telefona koji više neće koristiti budu prebačeni na drugi telefon. Kako se to radi, ako je moguće? I da li će morati da koristi dual WA i Viber ili mogu oba profila vezana za po jedan broj da budu u okviru iste aplikacije?

Vrh Dno