SlobaL
Cenjen
- Učlanjen(a)
- 29.10.2012
- Poena
- 195
Moja oprema
- Laptop
- MacBook Air M1 2020
- Mobilni telefon
- iPhone 13
Mojoj ženi je skoro tako blokiran nalog na Viberu, slala pozivnice za dečji rođendan mamama u grupi, neki bili kao kontakti, većina ne. Nakon nekih 45min od početka slanja poruka više nije mogla da šalje, ali je primala poruke. Odmah sam pretpostavio šta je u pitanju, kontaktirao podršku, nakon 2-3 minuta dobio odgovor da je nalog suspendovan na 24h zbog neuobičajene aktivnosti, a da će biti aktiviran nakon revizije. Poslao kulturno odgovor šta se bilo, nakon manje od 5 minuta nalog je bio odblokiran.Moj sin je pre nekih godinu dana svojim drugarima, 5-6 njih, poslao po poruku ili možda nekome i po 2 - istovremeno. Nalazio se napolju i imao je samo mobilni internet, a nešto se prekidao, mada je ikonica u roletni valjda svetlela. Sve poruke su bile po 5-6 nasumično otkucanih slova, zato što je on tako proveravao da li internet radi i šta se dešava... Pretpostavljam da su sve poruke poslate u istom trenutku, kada se prekid interneta prekinuo... Ili otprilike takav neki scenario se desio. Svih 5-6 drugara su mu bili u kontakt listi od početka i druže se od vrtića. Sigurno ga niko nije prijavio za neko uznemiravanje isl, a ne znam ni kako bi i mogao za po 5-6 bezveze otkucanih slova.
To je Viberu bilo dovoljno da mu trajno isključi broj. Bez ikakve poruke, upozorenja, obrazloženja, SMS-a, ičega. 4 puta sam im pisao u onoj formi na njihovom sajtu - sve pristojno, kulturno, svi podaci, sve lepo objasnio - ... i ništa, ni jednom nisu ništa odgovorili.
Isključeni broj je MTS-ov Biznet 300 (prvobitni od pre 15-ak godina, sa 36 dinara mesečne pretplate). Broj je stariji od sina, tj. on ga koristi od svog prvog telefona, svi smo "umreženi" za besplatne pozive, drugi takav se odavno ne može dobiti... itd.
On je imao instaliran i Telegram, ali drugari nisu. U istoj situaciji mu se na Telegramu 99,999% ne bi desilo ništa... Ili bi u najgorem slučaju dobio poruku u kojoj se obaveštava da je kažnjen tako što 5 dana ne može dodavati nove kontakte i pristupati novim grupama i kanalima (a sve postojeće može normalno koristiti).
Da se nešto pitam, Viber bih zakonom zabranio. Korisnicima dao zakonski rok od npr. godinu dana do kada moraju deinstalirati Viber, provajderi zatvoriti portove itd... Sve sa predviđenim kaznama kao za teža krivična dela. - Eto, samo zbog ovog jednog slučaja.