Šta je novo?

Messaging i VoIP aplikacije(WhatsApp, Viber, Telegram, Signal, Skype..)

Možda je ovo bolje da se odma ubije aplikacija,odmah nestane i opet se uđe na Viber

Mene toliko ne nervira, zato sto se skloni za 2-3min nakon brisanja kesa. Znam da imas s23u, kod mene otkad sam uradio update na 5.1 se nije jos pojavio ovaj problem sa viberom.

Meni se večeras pojavilo 3 puta,jer sam brdo slika i snimaka dobio. Rekoh da se u ovoj temi obratim za pomoć,jer me je izbacilo iz takta

Verujem ti. Onda ti ostaje da svaki put ubijes aplikaciju, j*g.
Secam se pre dve godine da je signal bio najbolji za sve, od poziva, kvaliteta slike i video, video poziva i nije mi se tad tel uopste grejao prilikom razgovora, ali dzabe kad sam tad imao samo nekoliko drugara i bivsu u kontaktima u signalu.

Verujem ti. Onda ti ostaje da svaki put ubijes aplikaciju, j*g.
Secam se pre dve godine da je signal bio najbolji za sve, od poziva, kvaliteta slike i video, video poziva i nije mi se tad tel uopste grejao prilikom razgovora, ali dzabe kad sam tad imao samo nekoliko drugara i bivsu u kontaktima u signalu.
Ne znaju ljudi sta je dobro. Ja ga i dalje koristim i od skoro i Telegram.Ko zeli da se cujemo tu me moze naci.

^ Ako ugasiš notifikaciju za taj download,ostale notifikacije uredno stižu nakon toga?
Udješ u notification categories i tamo system categories isključiš. Tako sam ja i od tada nema toga. Nisam primetio da neke bitne notifikacije ne vidim u vezi sa Viberom :D

Telegram je u skoro svakom pogledu neprikosnoven u odnosu na WA, Viber itd. Jedna od velikih prednosti je što sve čuva na svojim serverima... Pa npr. Zuelova komšinica može sada, zbog nedostatka prostora, pobrisati sve fajlove u svom Telegramu, a kada sutra kupi novi telefon sa većim storage-om - opet joj je sve pobrisano tu, bez ikakvog razmišljanja i peripetija.

Uzgred... Zbog ovoga, i s obzirom na web i desktop (Win, Linux, macOS) verzije Telegrama, koje rade potpuno nezavisno od "glavnog" Telegrama na telefonu, on se u suštini može koristiti i kao besplatan i neograničeni Cloud. - Napraviš kanal, pristup dozvoliš samo sebi (ili još nekome ako hoćeš) - i gotovo. Imaš search... i po datumima, imaš thumbnails za foto, video itd, u poruci sa svakim fajlom možeš napisati neku pribelešku... Zapravo je još i bolji od ostalih "oblaka". Max. file size od 2 GB (za besplatne naloge) i nije neka manjkavost u odnosu na ostale besplatne "oblake".

Elem, što se tiče brisanja fajlova i nedoumica o kojima ste pisali...

• U TG Settings --> Clear Cache (kao što i piše) brišete cache, ali samo sa svog telefona. Neki npr. *.JPG fajl će biti pobrisan, ali će ostati sačuvan i na serveru i na telefonu vašeg kontakta (bez obzira da li je JPG on poslao vama ili vi njemu). U chat-u će vam ostati poruka u kojoj ste razmenili JPG sa kontaktom, i u njoj mutni thumbnail tog JPG-a, čijim klikom možete (opet) download-ovati JPG sa servera (pretpostavljam da je Zuelova komšinica ovo radila nakon brisanja cache-a). Ovo se važi i za grupe i za kanale.

• U Chat-u sa nekim kontaktom, brisanjem pojedinačnih poruka (ili svih odjednom) - pobrisaćete samo poruku, a JPG fajl iz te poruke će ostati sačuvan na vašem telefonu. JPG fotku sada ne možete pogledati iz Telegrama, jer u chat-u više nema poruke (sa JPG-om)... Ali JPG možete naći i pogledati sa fajl menadžerom, nekom gallery aplikacijom isl. Na telefonu vašeg kontakta će sve ostati nepromenjeno. Na TG serveru će ostati sačuvana poruka sa JPG fajlom (dok je i vaš kontakt ne pobriše sa svog telefona)... Ali ta poruka vama više nije dostupna - da tako kažem - kada Zuelova komšinica kupi novi telefon i instalira Telegram, tu poruku i JPG neće imati u chat-u (niti će imati JPG koji bi mogla da pogleda iz gallery app).

• Ako u Chat-u sa nekim kontaktom, u dijalog boxu za brisanje poruke štiklirate kvadratić "Also delete for (neki) contact" - E onda ste pobrisali sve i svuda zauvek... I poruku i JPG - i na svom telefonu, i na telefonu vašeg kontakta i na serveru.

Ovo sve se odnosi na JPG fajl (uzet kao primer) koji TG čuva u svom folderu. Ako vi Telegramom nekome npr. pošaljete JPG iz DCIM/Camera foldera (koji je ranije napravila Camera app) - taj JPG će TG prekopirati u svoj folder... i napisano iznad se odnosi na tu kopiju. Onaj "originalni" JPG iz DCIM/Camera foldera, TG normalno neće nikako i nikada dirati.

────────────────

@NorthGate

Da bi snimljenu sliku poslao nekome, ona mora prvo biti zapisana, mora biti kreiran fajl. U TG settings možeš staviti da TG briše te fajlove nakon 3 dana (po default-u je uključeno da ih čuva forever).

@whatgives

Opcija "save to gallery" nema veze sa brisanjem/nebrisanjem. Ona samo kreira/pobriše jedan prazan ".nomedia" fajl koji sve ostale npr. slike u "Telegram Images" folderu čini skrivenim/vidljivim za gallery app (kao kada u Windows-u nekom folderu i/ili fajlovima u njemu daš "Hidden" atribut)... Mada mnoge gallery aplikacije imaju opciju da prikazuju slike uvek, bez obzira na taj ".nomedia" fajl. Jednostavno ga ignorišu.

Signal je tata i za bekap, pravi lokalni bekap fajl, a korisnik posle može sa tim fajlom da radi šta hoće (cloud, komp ili na neki fleš ...)

Signal-bekup.png

Ne radi se samo o ličnoj komunikaciji i razmenjenim fajlovima između tebe i tvog kontakta. Ljudi imaju Telegram kanale sa stotinama ili hiljadama video fajlova, igranih filmova, FLAC muzike... Telegram grupe mogu imati do 200.000 članova - zamisli neku veću grupu ljudi koji nešto zajedno rade i svakodnevno tu kače stotine ili hiljade fajlova... Neke studente npr... Stambenu zajednicu zgrade sa 400 ili 500 stanova, gde se svakodnevno glasa, raspravlja, kače dokumenta, računi, video fajlovi sa nadzornih kamera itd...

Ko će sve to da bekapuje, gde, koliko često?... To moraš da otvoriš jedno radno mesto za to?... A u Telegramu ne moraš baš ništa da radiš. Ni jedan tap po ekranu ili klik mišem u vindouzu dodatni da napraviš.

@NorthGate

Da bi snimljenu sliku poslao nekome, ona mora prvo biti zapisana, mora biti kreiran fajl. U TG settings možeš staviti da TG briše te fajlove nakon 3 dana (po default-u je uključeno da ih čuva forever).
.
Hvala na iscrpnom postu.
Kada slikam sa npr.Signalom, sliku ne cuva na telefonu vec je sve na serveru istog,tako da mi se to vise svidja kako je reseno u Signalu.

Signal ne čuva ništa na serveru, sve je na telefonu. Samo nije u galeriji, tj. dostupno drugim aplikacijama, u tome i jeste cela poenta servisa
Telegram je u skoro svakom pogledu neprikosnoven u odnosu na WA, Viber itd. Jedna od velikih prednosti je što sve čuva na svojim serverima... Pa npr. Zuelova komšinica može sada, zbog nedostatka prostora, pobrisati sve fajlove u svom Telegramu, a kada sutra kupi novi telefon sa većim storage-om - opet joj je sve pobrisano tu, bez ikakvog razmišljanja i peripetija.
"One man's trash is another man's treasure" :D Ta prednost znači i da su svi tvoji razgovori dostupni trećim licima na tacni. Nije to strašno, tako je i sa skajpom, mejlom, fejsbukom... Strašno je što ima ljudi koji misle da je Telegram dobar za sigurnu komunikaciju. Inače, Skype je isto takav, samo ta razliku od Telegrama, njihov secure chat je implementirao Signal, pa znamo da je zaista secure ;)
Uzgred... Zbog ovoga, i s obzirom na web i desktop (Win, Linux, macOS) verzije Telegrama, koje rade potpuno nezavisno od "glavnog" Telegrama na telefonu, on se u suštini može koristiti i kao besplatan i neograničeni Cloud. - Napraviš kanal, pristup dozvoliš samo sebi (ili još nekome ako hoćeš) - i gotovo. Imaš search... i po datumima, imaš thumbnails za foto, video itd, u poruci sa svakim fajlom možeš napisati neku pribelešku... Zapravo je još i bolji od ostalih "oblaka". Max. file size od 2 GB (za besplatne naloge) i nije neka manjkavost u odnosu na ostale besplatne "oblake".
To mogu skoro svi servisi danas, samo (uglavnom) sa većim ograničenjima max. veličine fajla. Ali to i dalje nije rešenje za problem čuvanja fajlova, već štap i kanap. Threema npr. ima opciju da takvu grupu zaključaš, pa da čuvaš beleške ili bitne fajlove dodatno osigurane
Ne radi se samo o ličnoj komunikaciji i razmenjenim fajlovima između tebe i tvog kontakta. Ljudi imaju Telegram kanale sa stotinama ili hiljadama video fajlova, igranih filmova, FLAC muzike... Telegram grupe mogu imati do 200.000 članova - zamisli neku veću grupu ljudi koji nešto zajedno rade i svakodnevno tu kače stotine ili hiljade fajlova... Neke studente npr... Stambenu zajednicu zgrade sa 400 ili 500 stanova, gde se svakodnevno glasa, raspravlja, kače dokumenta, računi, video fajlovi sa nadzornih kamera itd...
I kako izgleda komunikacija u takvim grupama? Ako je isto kao u IRC/XMPP/Matrix/Viber... grupama, a jeste, onda na dan prođe hiljadu poruka i niko normalan ne može da pohvata sve. Nisu bez razloga izmišljeni forumu za takve diskusije, društvene mreže gde 200.000 ljudi prati šta neka budala piše, storage servisi za razmenu (velikih) fajlova, streaming servisi za praćenje multimedijalnog sadržaja, itd. (right tool for the job)
Ko će sve to da bekapuje, gde, koliko često?... To moraš da otvoriš jedno radno mesto za to?... A u Telegramu ne moraš baš ništa da radiš. Ni jedan tap po ekranu ili klik mišem u vindouzu dodatni da napraviš.
To smo sve imali/imamo u mail listama, IRC kanalima, XMPP sobama i sada Matrix pakuje sve to zajedno. A i dalje je podjednako (ne)upotrebljivo kao i pre 20 godina.

Telegram je dobar za sve, osim za ono čemu IM/VoIP servisi služe - za sigurnu komunikaciju pojednica i/ili grupa u kojima svi članovi učestvuju podjednako. I trude se da budu sve gori. Koliko mi je poznato, do pre nekog vremena si mogao da napraviš nalog na PC-u (sa brojem telefona, naravno), ali sada je nemoguće bez mobilne aplikacije. I ne možeš da aktiviraš desktop/PC verziju bez nje.

Što se tiče opcija koju razni servisi imaju, razlike su sve manje, pošto je razvoj svih aktivan i teško je ispratiti šta ko može, a šta ne. Naravno, u zavisnosti od toga koliko se pažnje obraća na sigurnost, privatnost i/ili anonimnost korisnika, neke opcije je (ne)moguće implementirati, pa treba naći balans. Ako bi se tražilo neko all-round rešenje, onda je Matrix (+Element) bez premca. Ali jedina prava zamena za WhatsApp, Viber, FB Messenger... za prosečne (a možda zapravo i sve) korisnike je Signal. Sve ostalo je za entuzijaste i ljude koji traže baš specifične opcije nekog servisa

Signal ne čuva ništa na serveru, sve je na telefonu. Samo nije u galeriji, tj. dostupno drugim aplikacijama, u tome i jeste cela poenta servisa
Zasto onda nigde na telefonu ne moze da se nadje bilo sta sta je slikano ili snimano sa Signalom?

^

Zato što Signal te fajlove pakuje u baze podataka.

/data/data/org.thoughtcrime.securesms/databases/

Namera mi je bila samo da objasnim kako se brišu fajlovi u TG, jer je nekoliko ljudi imalo nedoumice, probleme da im se obrisani fajlovi vraćaju isl.

U sigurnost ič ne verujem. Ne bi li se, na primer, Belivuk i njegovi navijači osigurali pre tebe i mene, kada bi ta sigurnost stvarno negde postojala? Da su čuli za Signal i Skype, sada bi bili na slobodi? Svi mi imamo svoj folder i sve se loguje. Mnogi možda već i svoje MAC adrese. Na milijarde nas je, pa se ne može svaki folder pojedinačno analizirati, niti ima potrebe... Ali ako sutra postaneš npr. ministar, sve je u folderu - šta misliš, kako razmišljaš, šta pišeš, s kim se družiš, kako si opredeljen, kuda orijentisan, koliko zarađuješ i trošiš, da li imaš i ko ti je ljubavnica, ili ljubavnik, koje novine čitaš, da li se kockaš, koje su ti slabosti, sfere interesovanja... sa koje strane te treba opkoljavati. Tako funkcioniše sistem - ucena, korupcija, kontrola, strah i kleptomanija. To su poluge. Sigurnost ne postoji, sve je neizvesnost.

Poslednja Telegram Desktop verzija se može aktivirati kao što je i oduvek mogla. Upišeš joj aktivacioni kod iz SMS-a, bez da na telefonu moraš imati instaliran Telegram. Nakon toga broj telefona možeš sakriti od svih, uvek i svuda.

Kako god da izgleda komunikacija u grupama, bolje bi bilo da su grupe u kojima nužno moram(o) biti - školske za decu, za roditelje, stambene zajednice u zgradi, za posao... pre neki dan sam pročitao da i neka državna administracija pravi nešto na Viberu, ne sećam se šta... dakle, bolje bi bilo da su te grupe na Telegramu, nego na Viberu, iz napisanog razloga. - U npr. grupi moje stambene zajednice, za 3 godine kada svi promene telefone, neće nigde ostati sačuvani računi, izveštaji, dokumenta, rezultati glasanja, tragovi donetih odluka... A na Telegramu bi ostalo sve. - To jeste velika objektivna prednost.

... Osim toga, na primer, novim članovima u Viber grupi nije dostupna prepiska pre njihovog učlanjivanja. U Telegramu jeste. - Npr. kupio sam stan i pojma nikoga ne poznajem u zgradi. A da je grupa SZ na Telegramu, mogao bih odmah pogledati ko je u zgradi lud, ko je psihopata, neprijatelj, bez empatije, protivnik, džiber...

Dakle, kao što rekosmo, bezbrojne su prednosti Telegrama... A sigurnost mački o rep i tamo i vamo.

Jel ti root-ovan telefon? Ako nije, onda nemaš pristup /data/data/ folderu.

Ako jeste, onda...

Ne - /storage/emulated/0/data/...

Već - (File system root)/data/data/org.thoughtcrime.securesms/databases/

Jel ti root-ovan telefon? Ako nije, onda nemaš pristup /data/data/ folderu.

Ako jeste, onda...

Ne - /storage/emulated/0/data/...

Već - (File system root)/data/data/org.thoughtcrime.securesms/databases/
Sve je fabricki nista dirao nisam. RN10Pro je telefon

Viber se najviše koristi samo zato što je to bila jedina opcija kad su kod nas kretali androidi (verzija 2 pa nadalje). Ljudi se zalepili za nešto što je bilo prvo što je imalo pozive i poruke i tu je kraj cele priče.

Po meni telegram all the way. Privatnost sam bacio u smeće čim sam sve to instalirao. Ali da, najbolji dizajn, super brzo radi, super dodaci/stikeri/teme, a o cloudu da ne govorim. Jako mi je koristan. U saved messages chatu mi je privatni cloud za gomilu stvari što radim + ne moram nikad da mislim o backupu. Nažalost došao je tek kasnije i ljudi nisu navikli da komuniciraju preko njega.

p.s. ta chat aplikacija koja je obuhvatala više messengera se zvala Trillian :)

Viber se najviše koristi samo zato što je to bila jedina opcija kad su kod nas kretali androidi (verzija 2 pa nadalje). Ljudi se zalepili za nešto što je bilo prvo što je imalo pozive i poruke i tu je kraj cele priče.

Po meni telegram all the way. Privatnost sam bacio u smeće čim sam sve to instalirao. Ali da, najbolji dizajn, super brzo radi, super dodaci/stikeri/teme, a o cloudu da ne govorim. Jako mi je koristan. U saved messages chatu mi je privatni cloud za gomilu stvari što radim + ne moram nikad da mislim o backupu. Nažalost došao je tek kasnije i ljudi nisu navikli da komuniciraju preko njega.

Koliko se sećam WhatsApp je bio pre Vibera.

@kVu
Imaš i na Signalu stikere ako su baš toliko bitni :)

npr.

Mogu da se i kreiraju, osim toga tu je Note to Self čet za beleške ako je i to bitno :)

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: kVu
Sve je fabricki nista dirao nisam. RN10Pro je telefon
Onda ni jedan fajl menadžer, odnosno ni jedna aplikacija osim Signala nema pravo ni da vidi šta ima u tom folderu.

I da je root-ovan telefon, ti u folderu ne bi video slike, već samo gomilu database fajlova. Trebao bi ti neki SQL database viewer ili editor da povadiš slike, a i to ako Signal ne enkriptuje i te data-baze.

... Ali možeš napraviti sledeći vrlo prost test, da bi se uverio:

1. Napravi fotku sa Signalom i pošalji je nekom kontaktu.
2. Isključi i mobilni i Wi-Fi internet.
3a. Otvori chat sa tim kontaktom - fotka je tu u punoj rezoluciji i veličini fajla.
3b. Signal --> Settings --> Data and storage --> Manage storage --> Review storage - i tu ćeš videti fotku.

Zaključak:

Fotka se čuva na telefonu, jer je Signal nije mogao svući sa servera zato što nema interneta.

Onda ni jedan fajl menadžer, odnosno ni jedna aplikacija osim Signala nema pravo ni da vidi šta ima u tom folderu.

I da je root-ovan telefon, ti u folderu ne bi video slike, već samo gomilu database fajlova. Trebao bi ti neki SQL database viewer ili editor da povadiš slike, a i to ako Signal ne enkriptuje i te data-baze.

... Ali možeš napraviti sledeći vrlo prost test, da bi se uverio:

1. Napravi fotku sa Signalom i pošalji je nekom kontaktu.
2. Isključi i mobilni i Wi-Fi internet.
3a. Otvori chat sa tim kontaktom - fotka je tu u punoj rezoluciji i veličini fajla.
3b. Signal --> Settings --> Data and storage --> Manage storage --> Review storage - i tu ćeš videti fotku.

Zaključak:

Fotka se čuva na telefonu, jer je Signal nije mogao svući sa servera zato što nema interneta.
Da te pitam ako znas. Podesio sam u app da mi se generalno brisu poruke za 2 dana za sve kontakte,i sad jedan kontakt koji se juce pridruzio i sa njim sam razmenio par poruka, ali ne pise nigde da ce isteci za 2 dana,dok za neke pise.U cemu je problem ako znas?
Druga slika pokazuje da ipak novo caskanje nema omoguceno brisanje i ako sam namestio.

Prilozi

• 22-02-2023  002.jpg
    22-02-2023 002.jpg
    84.4 KB · Pregleda: 22
  • 22-02-2023  003.jpg
    22-02-2023 003.jpg
    86.4 KB · Pregleda: 21
Koliko se sećam WhatsApp je bio pre Vibera.
Bio je besplatan. Ako se secas unazad whatsapp je bio kao za placanje 0.99$, pa nasi kao nasi daj da se ne placa nista, skinuli tada viber i to se ukorenilo.

Zar nije Viber prvi imao video pozive i to je presudilo?

Da li su drugi imali video pozive ili ne, ne sećam se, ali Viber je radio kroz Edge - danas mislim da ne radi, aplikacija je iz verzije u verziju sve gora. Na kompu smo imali Skype, na telefonu Viber, koji je radio kroz Edge, i normalno je da se odomaćio. Ja ga u početku nisam ni koristio za chat, već samo za VoIP.

Moj sin je pre nekih godinu dana svojim drugarima, 5-6 njih, poslao po poruku ili možda nekome i po 2 - istovremeno. Nalazio se napolju i imao je samo mobilni internet, a nešto se prekidao, mada je ikonica u roletni valjda svetlela. Sve poruke su bile po 5-6 nasumično otkucanih slova, zato što je on tako proveravao da li internet radi i šta se dešava... Pretpostavljam da su sve poruke poslate u istom trenutku, kada se prekid interneta prekinuo... Ili otprilike takav neki scenario se desio. Svih 5-6 drugara su mu bili u kontakt listi od početka i druže se od vrtića. Sigurno ga niko nije prijavio za neko uznemiravanje isl, a ne znam ni kako bi i mogao za po 5-6 bezveze otkucanih slova.

To je Viberu bilo dovoljno da mu trajno isključi broj. Bez ikakve poruke, upozorenja, obrazloženja, SMS-a, ičega. 4 puta sam im pisao u onoj formi na njihovom sajtu - sve pristojno, kulturno, svi podaci, sve lepo objasnio - ... i ništa, ni jednom nisu ništa odgovorili.

Isključeni broj je MTS-ov Biznet 300 (prvobitni od pre 15-ak godina, sa 36 dinara mesečne pretplate). Broj je stariji od sina, tj. on ga koristi od svog prvog telefona, svi smo "umreženi" za besplatne pozive, drugi takav se odavno ne može dobiti... itd.

On je imao instaliran i Telegram, ali drugari nisu. U istoj situaciji mu se na Telegramu 99,999% ne bi desilo ništa... Ili bi u najgorem slučaju dobio poruku u kojoj se obaveštava da je kažnjen tako što 5 dana ne može dodavati nove kontakte i pristupati novim grupama i kanalima (a sve postojeće može normalno koristiti).

Da se nešto pitam, Viber bih zakonom zabranio. Korisnicima dao zakonski rok od npr. godinu dana do kada moraju deinstalirati Viber, provajderi zatvoriti portove itd... Sve sa predviđenim kaznama kao za teža krivična dela. - Eto, samo zbog ovog jednog slučaja.

Bio je besplatan. Ako se secas unazad whatsapp je bio kao za placanje 0.99$, pa nasi kao nasi daj da se ne placa nista, skinuli tada viber i to se ukorenilo.
Da, tako je. Ja sam plaćao u početku WhatsApp (da bih se dopisivao/čuo sa ćerkom u inostranstvu)

U sigurnost ič ne verujem. Ne bi li se, na primer, Belivuk i njegovi navijači osigurali pre tebe i mene, kada bi ta sigurnost stvarno negde postojala? Da su čuli za Signal i Skype, sada bi bili na slobodi? Svi mi imamo svoj folder i sve se loguje. Mnogi možda već i svoje MAC adrese. Na milijarde nas je, pa se ne može svaki folder pojedinačno analizirati, niti ima potrebe... Ali ako sutra postaneš npr. ministar, sve je u folderu - šta misliš, kako razmišljaš, šta pišeš, s kim se družiš, kako si opredeljen, kuda orijentisan, koliko zarađuješ i trošiš, da li imaš i ko ti je ljubavnica, ili ljubavnik, koje novine čitaš, da li se kockaš, koje su ti slabosti, sfere interesovanja... sa koje strane te treba opkoljavati. Tako funkcioniše sistem - ucena, korupcija, kontrola, strah i kleptomanija. To su poluge. Sigurnost ne postoji, sve je neizvesnost.
Sigurnost i privatnost postoje (još uvek). Imamo i temu za to. Upravo je u tome poenta, u to se ne veruje, to se verifikuje. I zapravo se mogu analizirati profili milijardu korisnika, Google, Facebook, Microsoft... to i rade.
Poslednja Telegram Desktop verzija se može aktivirati kao što je i oduvek mogla. Upišeš joj aktivacioni kod iz SMS-a, bez da na telefonu moraš imati instaliran Telegram. Nakon toga broj telefona možeš sakriti od svih, uvek i svuda.
Da, moja greška. Bio sam ubeđen da više nema te opcije, ne znam kako mi je promaklo
Kako god da izgleda komunikacija u grupama, bolje bi bilo da su grupe u kojima nužno moram(o) biti - školske za decu, za roditelje, stambene zajednice u zgradi, za posao... pre neki dan sam pročitao da i neka državna administracija pravi nešto na Viberu, ne sećam se šta... dakle, bolje bi bilo da su te grupe na Telegramu, nego na Viberu, iz napisanog razloga. - U npr. grupi moje stambene zajednice, za 3 godine kada svi promene telefone, neće nigde ostati sačuvani računi, izveštaji, dokumenta, rezultati glasanja, tragovi donetih odluka... A na Telegramu bi ostalo sve. - To jeste velika objektivna prednost.
Ko je uradio bekap, imaće račune i poruke i na Viberu, i na Whatsappu i na Signalu... Skype i Messenger takođe ne kriptuju poruke i čuvaju sve. O mogućnostima i podešavanjima XMPP ili Matrix protokola i da ne pričamo. Google grupe (forum) su deo gmail aplikacije. Itd.
... Osim toga, na primer, novim članovima u Viber grupi nije dostupna prepiska pre njihovog učlanjivanja. U Telegramu jeste. - Npr. kupio sam stan i pojma nikoga ne poznajem u zgradi. A da je grupa SZ na Telegramu, mogao bih odmah pogledati ko je u zgradi lud, ko je psihopata, neprijatelj, bez empatije, protivnik, džiber...
Isto bi važilo i da je grupa na fejsbuku, guglu, skajpu, jabberu, matrixu... i verovatno još 10 drugih servisa bez (podrazumevane) E2E enkripcije. Mislim, navodiš nerealne, ekstremne slučajeve kojima uopšte nije mesto u IM/VoIP aplikaciji. Šta će tvoj komšija kad ode u Kinu, Tajland, Tursku... na mesec dana, koji su baš tada (ili uvek u slučaju Kine) blokirali Telegram jer neće da cenzuriše sadržaj. A vaša stambena zajednica tada raspravlja o novoj fasadi. Komšija nije čuo za VPN. I za jedan glas skupština donese odluku da se zgrada ofarba u roze boju. A da ste koristili skajp, svoj/zakupljen jabber server, delta chat... sa glasom komšije i njegove žene, izabrali biste plavu boju, baš kao što si i ti želeo. Mada ovo sad stvarno ide van teme ;)
Dakle, kao što rekosmo, bezbrojne su prednosti Telegrama... A sigurnost mački o rep i tamo i vamo.
Kao što rekoh, prednosti Matrixa su još veće, pa ne vidim da korisnici Telegrama trče da ga koriste (možda i s razlogom) :D

Pa da nisi instalirao svakojako smeće, imao bi i dalje privatnost, to tako funkcioniše ;)
Inače, što se tiče IM-a kao cloud servisa, treba imati u vidu da kada je sadržaj bez E2EE, isti je podložan proverama legalnosti (ili automatski ili na zahtev). Pa je baš za Telegram bio slučaj da su korisnici tuženi za pirateriju. Što je u redu, samo treba imati u vidu i takve stvari prilikom odabira online servisa za skladištenje.
A sada umesto nje imamo Beeper ;) https://www.beeper.com/
Tj. Matrix klijent sa raznim integracijama https://matrix.org/bridges/ (pri čemu ovo nije kompletna lista, znam da fali Zulip, ko zna šta još)
... On je imao instaliran i Telegram, ali drugari nisu. U istoj situaciji mu se na Telegramu 99,999% ne bi desilo ništa... Ili bi u najgorem slučaju dobio poruku u kojoj se obaveštava da je kažnjen tako što 5 dana ne može dodavati nove kontakte i pristupati novim grupama i kanalima (a sve postojeće može normalno koristiti).
Svi (centralizovani) servisi će nekome blokirati nalog bez opravdanog razloga. Takav je sistem. To radi i Gugl, i Fejsbuk, pa i Telegram. Jedino rešenje za to je da koristiš servis gde možeš dobiti živog čoveka kada se desi problem. A to znači (mali) provajder decentralizovanog sistema, ako već nemaš svoj server. Ili da koristiš P2P servis (Briar, Jami...)
Da se nešto pitam, Viber bih zakonom zabranio. Korisnicima dao zakonski rok od npr. godinu dana do kada moraju deinstalirati Viber, provajderi zatvoriti portove itd... Sve sa predviđenim kaznama kao za teža krivična dela. - Eto, samo zbog ovog jednog slučaja.
Tom logikom bi se mogao zabraniti i Telegram, i skoro svaki drugi servis. Druga opcija je da ne koristiš Viber ako ti se ne sviđa, pa da svoje kontakte obavestiš gde mogu da te nađu. Još su ti i olakšali posao banovanjem, ne moraš da se pravdaš nikome

Da se razumemo, nemam ja ništa protiv ovih servisa, još manje protiv njihovih korisnika. Ali pomalo mi je smešno kada vidim Viber korisnike koji pljuju WhatsApp, WA korisnike koji pljuju Viber, Telegram korisnike koji pljuju i jedno i drugo, itd. A objektivno gledano razlike su male, iako svako nudi nešto specifično što drugi nemaju. I većini korisnika je potpuno svejedno gde šta kuca.

team_chat.png

Nazad
Vrh Dno