Ne znaju ljudi sta je dobro. Ja ga i dalje koristim i od skoro i Telegram.Ko zeli da se cujemo tu me moze naci.Verujem ti. Onda ti ostaje da svaki put ubijes aplikaciju, j*g.
Secam se pre dve godine da je signal bio najbolji za sve, od poziva, kvaliteta slike i video, video poziva i nije mi se tad tel uopste grejao prilikom razgovora, ali dzabe kad sam tad imao samo nekoliko drugara i bivsu u kontaktima u signalu.
Udješ u notification categories i tamo system categories isključiš. Tako sam ja i od tada nema toga. Nisam primetio da neke bitne notifikacije ne vidim u vezi sa Viberom^ Ako ugasiš notifikaciju za taj download,ostale notifikacije uredno stižu nakon toga?
Hvala na iscrpnom postu.@NorthGate
Da bi snimljenu sliku poslao nekome, ona mora prvo biti zapisana, mora biti kreiran fajl. U TG settings možeš staviti da TG briše te fajlove nakon 3 dana (po default-u je uključeno da ih čuva forever).
.
"One man's trash is another man's treasure"Telegram je u skoro svakom pogledu neprikosnoven u odnosu na WA, Viber itd. Jedna od velikih prednosti je što sve čuva na svojim serverima... Pa npr. Zuelova komšinica može sada, zbog nedostatka prostora, pobrisati sve fajlove u svom Telegramu, a kada sutra kupi novi telefon sa većim storage-om - opet joj je sve pobrisano tu, bez ikakvog razmišljanja i peripetija.
To mogu skoro svi servisi danas, samo (uglavnom) sa većim ograničenjima max. veličine fajla. Ali to i dalje nije rešenje za problem čuvanja fajlova, već štap i kanap. Threema npr. ima opciju da takvu grupu zaključaš, pa da čuvaš beleške ili bitne fajlove dodatno osiguraneUzgred... Zbog ovoga, i s obzirom na web i desktop (Win, Linux, macOS) verzije Telegrama, koje rade potpuno nezavisno od "glavnog" Telegrama na telefonu, on se u suštini može koristiti i kao besplatan i neograničeni Cloud. - Napraviš kanal, pristup dozvoliš samo sebi (ili još nekome ako hoćeš) - i gotovo. Imaš search... i po datumima, imaš thumbnails za foto, video itd, u poruci sa svakim fajlom možeš napisati neku pribelešku... Zapravo je još i bolji od ostalih "oblaka". Max. file size od 2 GB (za besplatne naloge) i nije neka manjkavost u odnosu na ostale besplatne "oblake".
I kako izgleda komunikacija u takvim grupama? Ako je isto kao u IRC/XMPP/Matrix/Viber... grupama, a jeste, onda na dan prođe hiljadu poruka i niko normalan ne može da pohvata sve. Nisu bez razloga izmišljeni forumu za takve diskusije, društvene mreže gde 200.000 ljudi prati šta neka budala piše, storage servisi za razmenu (velikih) fajlova, streaming servisi za praćenje multimedijalnog sadržaja, itd. (right tool for the job)Ne radi se samo o ličnoj komunikaciji i razmenjenim fajlovima između tebe i tvog kontakta. Ljudi imaju Telegram kanale sa stotinama ili hiljadama video fajlova, igranih filmova, FLAC muzike... Telegram grupe mogu imati do 200.000 članova - zamisli neku veću grupu ljudi koji nešto zajedno rade i svakodnevno tu kače stotine ili hiljade fajlova... Neke studente npr... Stambenu zajednicu zgrade sa 400 ili 500 stanova, gde se svakodnevno glasa, raspravlja, kače dokumenta, računi, video fajlovi sa nadzornih kamera itd...
To smo sve imali/imamo u mail listama, IRC kanalima, XMPP sobama i sada Matrix pakuje sve to zajedno. A i dalje je podjednako (ne)upotrebljivo kao i pre 20 godina.Ko će sve to da bekapuje, gde, koliko često?... To moraš da otvoriš jedno radno mesto za to?... A u Telegramu ne moraš baš ništa da radiš. Ni jedan tap po ekranu ili klik mišem u vindouzu dodatni da napraviš.
Zasto onda nigde na telefonu ne moze da se nadje bilo sta sta je slikano ili snimano sa Signalom?Signal ne čuva ništa na serveru, sve je na telefonu. Samo nije u galeriji, tj. dostupno drugim aplikacijama, u tome i jeste cela poenta servisa
Namera mi je bila samo da objasnim kako se brišu fajlovi u TG, jer je nekoliko ljudi imalo nedoumice, probleme da im se obrisani fajlovi vraćaju isl.
Nema nista pod ovim sto si naveo.^
Zato što Signal te fajlove pakuje u baze podataka.
/data/data/org.thoughtcrime.securesms/databases/
Sve je fabricki nista dirao nisam. RN10Pro je telefonJel ti root-ovan telefon? Ako nije, onda nemaš pristup /data/data/ folderu.
Ako jeste, onda...
Ne - /storage/emulated/0/data/...
Već - (File system root)/data/data/org.thoughtcrime.securesms/databases/
Koliko se sećam WhatsApp je bio pre Vibera.Viber se najviše koristi samo zato što je to bila jedina opcija kad su kod nas kretali androidi (verzija 2 pa nadalje). Ljudi se zalepili za nešto što je bilo prvo što je imalo pozive i poruke i tu je kraj cele priče.
Po meni telegram all the way. Privatnost sam bacio u smeće čim sam sve to instalirao. Ali da, najbolji dizajn, super brzo radi, super dodaci/stikeri/teme, a o cloudu da ne govorim. Jako mi je koristan. U saved messages chatu mi je privatni cloud za gomilu stvari što radim + ne moram nikad da mislim o backupu. Nažalost došao je tek kasnije i ljudi nisu navikli da komuniciraju preko njega.
p.s. ta chat aplikacija koja je obuhvatala više messengera se zvala Trillian![]()
Onda ni jedan fajl menadžer, odnosno ni jedna aplikacija osim Signala nema pravo ni da vidi šta ima u tom folderu.Sve je fabricki nista dirao nisam. RN10Pro je telefon
Da te pitam ako znas. Podesio sam u app da mi se generalno brisu poruke za 2 dana za sve kontakte,i sad jedan kontakt koji se juce pridruzio i sa njim sam razmenio par poruka, ali ne pise nigde da ce isteci za 2 dana,dok za neke pise.U cemu je problem ako znas?Onda ni jedan fajl menadžer, odnosno ni jedna aplikacija osim Signala nema pravo ni da vidi šta ima u tom folderu.
I da je root-ovan telefon, ti u folderu ne bi video slike, već samo gomilu database fajlova. Trebao bi ti neki SQL database viewer ili editor da povadiš slike, a i to ako Signal ne enkriptuje i te data-baze.
... Ali možeš napraviti sledeći vrlo prost test, da bi se uverio:
1. Napravi fotku sa Signalom i pošalji je nekom kontaktu.
2. Isključi i mobilni i Wi-Fi internet.
3a. Otvori chat sa tim kontaktom - fotka je tu u punoj rezoluciji i veličini fajla.
3b. Signal --> Settings --> Data and storage --> Manage storage --> Review storage - i tu ćeš videti fotku.
Zaključak:
Fotka se čuva na telefonu, jer je Signal nije mogao svući sa servera zato što nema interneta.
da, al nije imao poziveKoliko se sećam WhatsApp je bio pre Vibera.
Bio je besplatan. Ako se secas unazad whatsapp je bio kao za placanje 0.99$, pa nasi kao nasi daj da se ne placa nista, skinuli tada viber i to se ukorenilo.Koliko se sećam WhatsApp je bio pre Vibera.
Da, tako je. Ja sam plaćao u početku WhatsApp (da bih se dopisivao/čuo sa ćerkom u inostranstvu)Bio je besplatan. Ako se secas unazad whatsapp je bio kao za placanje 0.99$, pa nasi kao nasi daj da se ne placa nista, skinuli tada viber i to se ukorenilo.
Ne znam. Nisam nikada koristio ni proučavao te "Auto-Delete" poruke.Da te pitam ako znas. ..
Sigurnost i privatnost postoje (još uvek). Imamo i temu za to. Upravo je u tome poenta, u to se ne veruje, to se verifikuje. I zapravo se mogu analizirati profili milijardu korisnika, Google, Facebook, Microsoft... to i rade.U sigurnost ič ne verujem. Ne bi li se, na primer, Belivuk i njegovi navijači osigurali pre tebe i mene, kada bi ta sigurnost stvarno negde postojala? Da su čuli za Signal i Skype, sada bi bili na slobodi? Svi mi imamo svoj folder i sve se loguje. Mnogi možda već i svoje MAC adrese. Na milijarde nas je, pa se ne može svaki folder pojedinačno analizirati, niti ima potrebe... Ali ako sutra postaneš npr. ministar, sve je u folderu - šta misliš, kako razmišljaš, šta pišeš, s kim se družiš, kako si opredeljen, kuda orijentisan, koliko zarađuješ i trošiš, da li imaš i ko ti je ljubavnica, ili ljubavnik, koje novine čitaš, da li se kockaš, koje su ti slabosti, sfere interesovanja... sa koje strane te treba opkoljavati. Tako funkcioniše sistem - ucena, korupcija, kontrola, strah i kleptomanija. To su poluge. Sigurnost ne postoji, sve je neizvesnost.
Da, moja greška. Bio sam ubeđen da više nema te opcije, ne znam kako mi je promakloPoslednja Telegram Desktop verzija se može aktivirati kao što je i oduvek mogla. Upišeš joj aktivacioni kod iz SMS-a, bez da na telefonu moraš imati instaliran Telegram. Nakon toga broj telefona možeš sakriti od svih, uvek i svuda.
Ko je uradio bekap, imaće račune i poruke i na Viberu, i na Whatsappu i na Signalu... Skype i Messenger takođe ne kriptuju poruke i čuvaju sve. O mogućnostima i podešavanjima XMPP ili Matrix protokola i da ne pričamo. Google grupe (forum) su deo gmail aplikacije. Itd.Kako god da izgleda komunikacija u grupama, bolje bi bilo da su grupe u kojima nužno moram(o) biti - školske za decu, za roditelje, stambene zajednice u zgradi, za posao... pre neki dan sam pročitao da i neka državna administracija pravi nešto na Viberu, ne sećam se šta... dakle, bolje bi bilo da su te grupe na Telegramu, nego na Viberu, iz napisanog razloga. - U npr. grupi moje stambene zajednice, za 3 godine kada svi promene telefone, neće nigde ostati sačuvani računi, izveštaji, dokumenta, rezultati glasanja, tragovi donetih odluka... A na Telegramu bi ostalo sve. - To jeste velika objektivna prednost.
Isto bi važilo i da je grupa na fejsbuku, guglu, skajpu, jabberu, matrixu... i verovatno još 10 drugih servisa bez (podrazumevane) E2E enkripcije. Mislim, navodiš nerealne, ekstremne slučajeve kojima uopšte nije mesto u IM/VoIP aplikaciji. Šta će tvoj komšija kad ode u Kinu, Tajland, Tursku... na mesec dana, koji su baš tada (ili uvek u slučaju Kine) blokirali Telegram jer neće da cenzuriše sadržaj. A vaša stambena zajednica tada raspravlja o novoj fasadi. Komšija nije čuo za VPN. I za jedan glas skupština donese odluku da se zgrada ofarba u roze boju. A da ste koristili skajp, svoj/zakupljen jabber server, delta chat... sa glasom komšije i njegove žene, izabrali biste plavu boju, baš kao što si i ti želeo. Mada ovo sad stvarno ide van teme... Osim toga, na primer, novim članovima u Viber grupi nije dostupna prepiska pre njihovog učlanjivanja. U Telegramu jeste. - Npr. kupio sam stan i pojma nikoga ne poznajem u zgradi. A da je grupa SZ na Telegramu, mogao bih odmah pogledati ko je u zgradi lud, ko je psihopata, neprijatelj, bez empatije, protivnik, džiber...
Kao što rekoh, prednosti Matrixa su još veće, pa ne vidim da korisnici Telegrama trče da ga koriste (možda i s razlogom)Dakle, kao što rekosmo, bezbrojne su prednosti Telegrama... A sigurnost mački o rep i tamo i vamo.
Pa da nisi instalirao svakojako smeće, imao bi i dalje privatnost, to tako funkcionišeViber se najviše koristi samo zato što je to bila jedina opcija kad su kod nas kretali androidi (verzija 2 pa nadalje). Ljudi se zalepili za nešto što je bilo prvo što je imalo pozive i poruke i tu je kraj cele priče.
Po meni telegram all the way. Privatnost sam bacio u smeće čim sam sve to instalirao. Ali da, najbolji dizajn, super brzo radi, super dodaci/stikeri/teme, a o cloudu da ne govorim. Jako mi je koristan. U saved messages chatu mi je privatni cloud za gomilu stvari što radim + ne moram nikad da mislim o backupu. Nažalost došao je tek kasnije i ljudi nisu navikli da komuniciraju preko njega.
A sada umesto nje imamo Beeperp.s. ta chat aplikacija koja je obuhvatala više messengera se zvala Trillian![]()
Svi (centralizovani) servisi će nekome blokirati nalog bez opravdanog razloga. Takav je sistem. To radi i Gugl, i Fejsbuk, pa i Telegram. Jedino rešenje za to je da koristiš servis gde možeš dobiti živog čoveka kada se desi problem. A to znači (mali) provajder decentralizovanog sistema, ako već nemaš svoj server. Ili da koristiš P2P servis (Briar, Jami...)... On je imao instaliran i Telegram, ali drugari nisu. U istoj situaciji mu se na Telegramu 99,999% ne bi desilo ništa... Ili bi u najgorem slučaju dobio poruku u kojoj se obaveštava da je kažnjen tako što 5 dana ne može dodavati nove kontakte i pristupati novim grupama i kanalima (a sve postojeće može normalno koristiti).
Tom logikom bi se mogao zabraniti i Telegram, i skoro svaki drugi servis. Druga opcija je da ne koristiš Viber ako ti se ne sviđa, pa da svoje kontakte obavestiš gde mogu da te nađu. Još su ti i olakšali posao banovanjem, ne moraš da se pravdaš nikomeDa se nešto pitam, Viber bih zakonom zabranio. Korisnicima dao zakonski rok od npr. godinu dana do kada moraju deinstalirati Viber, provajderi zatvoriti portove itd... Sve sa predviđenim kaznama kao za teža krivična dela. - Eto, samo zbog ovog jednog slučaja.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari