Šta je novo?

Messaging i VoIP aplikacije(WhatsApp, Viber, Telegram, Signal, Skype..)

Za Threema bi bilo dobro da daju 15 dana Trial, da se vidi kako radi, koliko postoji kontakata itd.
Ovako plati pa šta bude...

Sent from my SM-N9700 using Tapatalk

Ma šta pokušavali, unplugged opcija ne postoji . Igramo oko Threema aplikacije kao Thelema fanatici oko vatre, a čitam da su do skoro plasirali pogrešne informacije vezano za e2e i PFS, sve dok nisu postali OSS i to od skoro..
https://youtu.be/oi4H3HYXeOo

A šta ćemo sa Google servisima? Ok, radi Huawei i bez njih, ali nekome podatke morate dati za dž, istoku ili zapadu.

Jedino, što čovek reče, uvećavanjem znanja postajemo svesni svojih prava.
https://youtu.be/VFns39RXPrU

Poslednja izmena od urednika:
Ja sam ukinio message preview u notifikacijama, što manje Google ili Huawei dobiju, to bolje za mene. Ima rešenje i za to, ali da ne skrećemo mnogo sa teme. U suštini, za svaku aplikaciju se može videti kakve sve dozvole traži, koje trekere koristi (ako koristi), s kojim serverima komunicira, itd. Neke od njih ne koriste FCM ako nisu iz instalirane iz Play Store-a, za neke je potrebno ugasiti Play Services da bi to bio slučaj (što je već malo teže)

A što se meta podataka tiče i zašto su bitni - https://abcnews.go.com/blogs/headlines/2014/05/ex-nsa-chief-we-kill-people-based-on-metadata
Ima i onaj primer - Google možda ne zna sadržaj tvog razgovora (ako koristiš E2EE), ali ako zna da si razgovarao pola sata sa svojim doktorom, a pre ili posle guglao npr. "kako izlečiti to i to...", zapravo znaju i o čemu si razgovarao ;)

Da, Session postaje popularan, mada je još u ranoj fazi. Drugačiji je princip, ali izgleda pouzdan. Nisam ga koristio, pošto još uvek nemam razloga, a i čekam da se još ispegla pre nego što isprobam.

Da ponovim link od pre mesec dana, dobro ce doci u ovoj situaciji. https://www.securemessagingapps.com/ ovde imate poredjenje svih vecih aplikacija za komunikaciju.
Čini mi se da ima nekih grešaka (npr. Element od skoro ima default E2EE, a Skype zapravo nema). Još jedan dobar sajt je https://securechatguide.org/

Slažem se sa svime gore napisanim ali ne i sa elaboracijom razloga.

I te kako cure podaci kompanijama, za sve US based servere FBI ima backdoor, legalan Kongresom odobren backdoor tako da loop i dalje postoji baš taj korporativni. Toplo preporučujem na tu temu izuzetnu knjigu https://www.goodreads.com/book/show/16153182-cypherpunks koja upravo pominje koliko je jedan Google recimo nerazdvojni deo State Departmenta.

Za mene lično, privatnost ne postoji bez anonimnosti i to je jedini način da bi se uopšte ostavljao danas po netu digital signature u bilo kojem obliku. Sve ostalo je big-data supply.

Edit: I da dodam, Telegram koristi svoj MTproto koji em što sipa metadata na sve strane, lako je hackable i najgore filtriran je i delom blokiran kao deo mera za antiterorizam, kompletan ISIS je na Telegramu btw.
Za Threemu, uplatom se gubi svaka anonimnost korisnika.
Nije baš, nude i BTC kao opciju (jeste da nije 100% anonimno, ali može se malo sakriti trag). A i mogu ja da kupim i dam tebi S/N

To sto su Svajcarci, apsolutno nista ne znaci. https://www.bbc.com/news/world-europe-51487856

O tome sam i razmišljao, još da platimo da nas prodaju..pod velom neutralnosti.
Što se backdoor-a tiče, zato je bitno da bude open-source, da postoji 3rd party audit i na kraju da možeš ti da hostuješ svoj server ili da bude p2p. U suštini, njihov ceo biznis model se zasniva na tome da ne skupljaju i prodaju podatke. Ako se otkrije da to rade, onda mogu da stave katanac. Signal je već bio pred sudom i nisu dali ništa, jer nisu imali ništa o korisniku čiji su podaci traženi. Ako USA GOV nije uspela da iščupa od Signal-a ništa o John-u iz Hjustona, neće sigurno ni o Marku iz Kraljeva ;)

Takođe, bitno je da postoji i dobar biznis model. Signal je dovoljno veliki da mogu da rade kao neprofitna organizacija (Brian Acton im je dao 100M), tj. mnogima je u itneresu da Signal radi kako radi i davaće novac za to. Threema naplaćuje aplikaciju i ima biznis verziju. Wire se skroz prebacio na biznis (više i ne reklamiraju private user varijantu). Element/Matrix dobija velike donacije pošto je protokol prepoznat kao nešto što može biti rešenje za ozbiljne stvari (koriste ga francuska Vlada, nemačka vojska...). I plus imaju biznis/plaćene servere. Session je upao u blockchain/crpyto priču od koje možda i mogu finansirati projekat. Durov je do sada finansirao Telegram, sada uvodi reklame i plaćenu verziju. Proizvod se mora platiti. Ako ga ne plaćaš, ti si proizvod.

Poslednja izmena:
https://www.androidauthority.com/whatsapp-privacy-policy-poll-1191423/
e70a07e560401a248de70651ff901375.jpg

Najrealniji odgovor. Mnogo ljudi znam koji nece ni procitati o cemu se radi, samo ce kliknuti na I agree i nastaviti dalje

Sent from my SM-N770F using Tapatalk

Ali svakako dobar procenat je prestao ili će prestati da koristi.

Pa ja mislim od ovih 34% sto yu glasali da ce prestati, da pola nece

Ja ću prestati, vala postoji alternativa. Iako sam navikao, mnogo godina ga koristim.

Najrealniji odgovor. Mnogo ljudi znam koji nece ni procitati o cemu se radi, samo ce kliknuti na I agree i nastaviti dalje

Toliko je dugačak da sam prestao da čitam posle prvog pasusa.

Ako zabranimo aplikaciji da pristupa sladisnoj lokaciji na telefonu, da pristupa kameri i mikrofonu, osim brojeva telefona koji su svakako već njihovi sta još mogu da iskoriste i prodaju?

Kako se proverava da li sam prihvatio uslove, ne secam se..

Poslednja izmena:
Can You Use Signal Without Giving It Your Contacts?

Signal is a privacy-focused encrypted chat solution, but the first thing it wants after you sign up is access to all the contacts on your phone.
You cannot use Signal without revealing your phone number to the people you contact. In other words, your Signal address is your phone number.
When you join Signal, other people who have you in their contacts will see a message that you joined and are now reachable on Signal.

Signal periodically sends truncated cryptographically hashed phone numbers for contact discovery. Names are never transmitted, and the information is not stored on the servers. The server responds with the contacts that are Signal users and then immediately discards this information. Your phone now knows which of your contacts is a Signal user and notifies you if your contact just started using Signal.

https://www.howtogeek.com/708651/can-you-use-signal-without-giving-it-your-contacts/

Poslednja izmena:
Zanimljivo je kako gugl nije izbacio nista kao imessages

Izbacili su samo uvek nedovrseno pa zato nikada nisu uspeli. Ali realno iMessage da nije na iPhoneu tj da nije apple proizvod ne bi nigde drugde uspeo

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

Toliko je dugačak da sam prestao da čitam posle prvog pasusa.

Ako zabranimo aplikaciji da pristupa sladisnoj lokaciji na telefonu, da pristupa kameri i mikrofonu, osim brojeva telefona koji su svakako već njihovi sta još mogu da iskoriste i prodaju?
..
pa, da li se secas kako su ubili Gadafija ? Gadjali njegov telefon. Tako je to kad je sve "na izvolte". Pa ti sada proceni sa kim sve mogu da te dovedu u vezu preko tvojih kontakata, bez obzira sto svako od nas misli da je beznacajan.
a takodje, nekada se govorilo da telefon moze da se nadje po imei ikada je ugasen, pa da bi se to sprecilo, jedini lek je da se izvadi baterija... Ne znam koliko je to tacno, ali sada skoro svi telefoni imaju integrisane baterije, slucajno ili ne ... !?
Pa sad, ostaje nam da se sami opredelimo kako cemo dalje, mada i ovako slabo sta znamo od onoga sto nas moze kostati debelo a na to i ne obracamo paznju. Uglavnom te igracke nisu ni malo naivne. Sto se mene tice, necu ostaviti whatsapp, ide u kantu, fakesbook sam odjavio. Crome cu zameniti Mozilom, jer ih oni ne vole. U poslednje vreme i taj crome navaljuje na poziciju i proverava telefone i mail adrese, navodno radi nase sigurnosti. Net jednostavno nije mesto od poverenja i tako ga treba i prihvatiti. Pre par dana sam brisao moje pozicije sa mapa, iako sam promenio telefon, jos su izlazile pozicije od pre 5 godina iz afrike... I mislim, sta tu oni meni kao pomazu i sta se to njih tice ? Pa kome ne smeta i misli da nikoga od svojih kontakata nece ugroziti, mozda ce i prihvatiti nove ucene. A u slucaju neke frke, mogu i igrom slucaja da te dovedu u vezu sa nekim teroristom, pa se ti vadi ... ha ha

To o čemu govoriš i mnogo, mnogo šire je objasnio Snowden u klipu ,par postova iznad, koji sam okačio. Uostalom, kao što sam i rekao.. unplugged opcija ne postoji. Pa u Srbiji ne mogu da promene zakon o pedofiliji poslednjih 20godina, a da promene,ili uvode neka ljudska prava o privatnosti. Mogu sve skupa da nas zatvore na lečenje kao teoretičare zavere ,opasne po okolinu, ukoliko se,na globalnom nivou, ne desi ono o čemu Snowden govori.

...a kad krece ovo ludilo sa fejsom i vacapom?pitam da znam koliko imam fore da se raskacim i obavestim ljude.

08. Februara.

Još jedna opcija je da se uzme prepaid broj iz EU, pa prebaci nalog na njega, pošto su zbog GDPR-a uslovi drugačiji (nema ove nove politike). Ali nisam siguran koliko to pomaže kada su svi ostali kontakti u SRB, pa će FB dobiti informacije od njih. Ja bar nemam nameru da se zezam s time

Kako ponovo doci do uslova ukoliko su vec prihvaceni, jel postoji opcija?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Verovatno da nema.

Sent from my Oneplus 8 using Tapatalk

08. Februara.

Još jedna opcija je da se uzme prepaid broj iz EU, pa prebaci nalog na njega, pošto su zbog GDPR-a uslovi drugačiji (nema ove nove politike). Ali nisam siguran koliko to pomaže kada su svi ostali kontakti u SRB, pa će FB dobiti informacije od njih. Ja bar nemam nameru da se zezam s time

puno hvala.sve i da nije stvar principa kao u mom slucaju samo lud bi nastavio da koristi,plus je idealan izgovor da se pretresu 'poznanstva' i 'prijatelji'.

Mogu sve skupa da nas zatvore na lečenje kao teoretičare zavere ,opasne po okolinu, ukoliko se,na globalnom nivou, ne desi ono o čemu Snowden govori.

pokusaji sa raznim dovitljivim vidovima spijunaza su se od uvek dogadjali, to donosi dobit i nije nista novo, ali su se uvek pojavljivale i kontramere i novi vidovi prenosa i kriptovanja. Ni sada nije drugacija situacija, evo primera da i to nece dugo tako opstati: https://rs.sputniknews.com/rusija/2...i-platformu-za-ultrapouzdan-kvantni-internet/
znaci radi se na tome da ceo taj metod padne u vodu i s'obzirom kako se tehnika i it tehnologija razvijaju poslednjih decenija, brzo ce dolaziti do promena. Kao sto se iz teksta sa pomenutog linka moze zakljuciti, pojavice se mnogo efikasniji softveri. Sta ce google na kraju izguglati, to cemo tek videti. Sve ima i svoje uspesne trenutke, a isto tako i padove.

Kako mogu da proverim da li su uslovi prihvaćeni (pošto mi sestra kaže da je možda prihvatila) i kakav je onda postupak deaktivacije odnosno brisanja?

zar nije najednostavnije vi koji ste prihvatili da 7 februara obrisete aplikaciju ili vec sada

a sta ce oni saznati o vama ako prihvatite te uslove, sto vec sada ne znaju?

Послато са moto g(7) power помоћу Тапатока

Pa imamo ovde razne teorije zavera tipa povezanost sa terorizmom

Nego, nije fora da li ce saznati sto vec ne znaju, nije fer da zaradjuju milione na osnovu informacija koje prikupljaju, vise me to boli...
:D

Pusti, bolilo i mene dok nisam shvatio da ce i dalje zaradjivati. Sa ili bez mene. Sto bi se odricao zadovoljstva. Nemam sta da krijem, da nesto hocu da sakrijem, to bi radio drugacije.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno