Šta je novo?

Messaging i VoIP aplikacije(WhatsApp, Viber, Telegram, Signal, Skype..)

Ja ga koristim, tu imam najviše kontakata posle WA-a, cenim da će ih biti još :) Isti kao i sve ostalo, samo najbolji po pitanju privatnosti. Po funkcionalnosti malo bolji od WhatsApp-a i Threema-e (ima solidan desktop klijent koji ne zavisi od toga da li je telefon online i ima video pozive), mada i jedni i drugi rade na tome, tako da sa te strane uskoro neće biti razlike.

Ja se spremam za migraciju, pomnudiću kontaktima nekoliko načina da me kontaktiraju (Signal, Threema, Wire, Element/Matrix, XMPP/Jabber, mail, Skype...), pa kome ne odgovara nijedan, uvek ostaje SMS. WA business ima valjda autoreply, pa ću instalirati tu verziju za 20-ak dana, da im stiže obaveštenje da me nema od 08.02.

Ja sam slučajno prihvatio, jel može nekako da se vrati?
pa prati na fejsbuku i ako se pojave podaci koje ne zelis da se vide, mozes odmah u settings - account da obrises nalog. Ja sam kao zamenu instalirao "Line", koji je takodje dobar, a najvise zato sto ga imaju i neki moji prijatelji koji su mi bitni. Inace problem je veci kod telefona koji sluze za poslovne potrebe i imaju veliki broj kontakata, mada vecina ima i Viber i nekako ce se to nadomestiti. U svakom slucaju, mislim da ce fakesbook osetiti pad posecenosti.

Slabo ulazim tamo. Lakše mi je da predjem na drugi chat. Pošaljem ljudima s kojima se dopisujem ovde da više neću biti dostupan i kraj.

Sent from my Oneplus 8 using Tapatalk

Nema tu neke privatnosti sve dok je forsiran signup ostavljanjem broja mobilnog... Jedini Wire app dozvoljava anonimni email i ima sve mehanizme zaštite bolje od Signala, servere u Švajcarskoj...

Ima privatnosti i te kako. To o čemu ti pričaš je anonimnost, baš taj anonimni email što spominješ.

Odradio brisanje naloga sa WA.
Ne možemo dozvoliti baš sve Facebooku. I ovako se dopisujem sa društvom oko nekih tehničkih uređaja i onda mi to isto izlazim na Facebook oglase.

Dosta.

Sent from my SM-N9700 using Tapatalk

Ja obrisao FB nalog pre neki dan (njihov messenger nikada nisam ni koristio), sad se pripremam za WA (tražio sam da mi pošalju sve što imaju o meni, pa čekam da stigne)

@optical
Upravo tako. Mada i Signal radi na registraciji bez broja telefona. U suštini, mobilni je dobar kao identifikator radi automatskog povezivanja kontakata. Ja sam ga dodao i na ostale servise (Wire, Threema...) kako bi neko ko se registruje odmah video da sam tu. To je nešto što ne možeš da sprečiš, jer svako ko ima tvoj broj telefona, podelio ga je sa svim ostalim servisima koje traže pristup aplikaciji u telefonu. Tako da FB, Google, MS, Amazon, Epic, CCP... imaju moje ime i br. telefona, čak iako ja ne koristim smartphone. Ali bar ne znaju kad sa kim razgovaram i o čemu ;)
Kada je anonimnost u pitanju, tu su Threema i Briar neprevaziđeni. Signal nudi najveću privatnost (najmanje prikupljaju meta podatke), Threema je takođe odlična po tom pitanju, Wire malo lošiji, a Element najlošiji. Ali razlog nije zato što ne brinu o tome, već zato što nude funkcije koje je teško ili nemoguće implementirati bez skupljanja određenih podataka. Poenta je da oni te podatke ne dele/ne prodaju drugima, kao što to rade WhatsApp, Viber, Skype, FB Messenger...

Koliko sam pratio, najpopularnja zamena za WA i Viber je Telegram, ali i on ima svojih nedostataka. E2E enkripcija (secret chat) nije podrazumevana i dostupna je samo na jednom uređaju, obavezna je registracija sa brojem telefona, opet su imali curenje podataka (lokacija korisnika), uvode reklame da bi počeli da zarađuju (i premium naloge), itd. Pa bez obzira na sve dobre stvari, ne čini mi se kao da je bolja opcija od npr. Vibera ili Skype-a.

Threema se čini kao najbolji izbor, ali koga nagovoriti da pređe ,plus da plati za sve to..
Signal traži pristup imeniku, plus registracija preko broja..

Sent from my MI 8 using Tapatalk

A sta se desava sa nama koji nemamo fejsbuk?

Ja instalirao telegram ali samo 3 kontakta imaju telegram. Sve sem bibera(nazalost) i wa mi je beskorisno jer niko iz imenika ne koristi

Sent from my SM-N770F using Tapatalk

Deli sa fejsbukom kao platformom, a ne sa tvojim FB profilom. Nebitno je da li imaš :D

Pri tom Facebook ima i podatke ljudi koji ne koriste platfromu, ne brini. Poenta je u skupljanju svih dostupnih podataka i prodaji i (zlo)upotrebi tih informacija. Razlika je što će više skupiti (i po većoj ceni prodati) od onih koji koriste njihove servise. Takođe, što više tvojih kontakata koristi FB servise, više će informacija imati i o tebi ;)

Ubacio sad signal, ali on mi nudi da bude default sms aplikacija, je l on radi kao sms aplikacija ili kao chat servis kao wa i telegram?

Ja sam obrisao Facebook pre godinu i kusur a isto se sprema i WA. Viber, Telegram, i kao treći verovatno i Signal. Kome ne odgovara ništa od ponuđenog ima sms, mail i običan poziv.
Upravo tako.
Za sada, Threema se čini kao najlogičniji izbor..Švajcarci..ne moraju da se prodaju ,zavisi koliki su im apetiti, 349rsd je smešan novac. Mogu da postanu private mainstream aplikacija i zgrnu lovu na nama koji živimo kao homosapiensi na planeti.

Meni je sve to totalno beskorisno, jer niko živi ne koristi od mojih kontakata.
A ja da ubeđujem ljude okolo, stvarno nemam ni vremena ni energije.

Sent from my Mi 10 using Tapatalk

Nemam ni ja. Zato samo obrišem i napišem gde mogu da me nađu. Pa ko hoće, hoće. Na kraju, kao što reče poolmaker, tu su SMS i običan poziv

Ubacio sad signal, ali on mi nudi da bude default sms aplikacija, je l on radi kao sms aplikacija ili kao chat servis kao wa i telegram?

Ako prihvatiš da ti bude i SMS aplikacija, onda ćeš prilikom slanja poruke moći da biraš da li hoćeš da šalješ kao IM (kriptovanu) ili kao SMS (plain text). Ako ti je lakše, odbij tu opciju i koristi drugu SMS aplikaciju, a Signal samo za IM/VoIP

Poslednja izmena:

Ne moraš nikoga da ubeđuješ, naprotiv. Kome značiš, usinhronizovaće se. Kome ne značiš, još bolje.

Signal je isto što i sve ostale aplikacije. Možda ,trenutno ,imaju najbolju enkripciju, (kao free aplikacija), ali to će se promeniti kao što se idesilo i sa Telegramom.

Poslednja izmena od urednika:
Udjem u viber I vidim neke chat reklame, poput zadruge i sličnih gluposti.
Ako moram da imam reklame, bolje da mi Facebook i Whatsapp izbacuju nešto što me možda stvarno i zanima, nego ovo sto radi viber.

A s obzirom da me Google već poznaje bolje nego ja samog sebe, ne vidim šta bi Facebook nešto novo saznao što Google već ionako ne zna.

Sent from my motorola one zoom using Tapatalk

Ne moraš nikoga da ubeđuješ, naprotiv. Kome značiš, usinhronizovaće se. Kome ne značiš, još bolje.

Signal je isto što i sve ostale aplikacije. Možda ,trenutno ,imaju najbolju enkripciju, (kao free aplikacija), ali to će se promeniti kao što se idesilo i sa Telegramom.

Upravo.

Sent from my Oneplus 8 using Tapatalk

Aha, pa ja u sustini nikoga nemam na signalu, bezveze. Kod nas je najzastupljeniji budjavi krs viber.
Jedino ako mi telegram malo zazivi

Bas tako, ne moze se bas tako gledati kome trebam moze da me nazove.
Imam dosta drustva na viberu i imamo neke grupe zazezanciju, mogu ja da ga obrisem ali to ce samo znaciti da od tog trenutka propustam sva desavanja u tim grupama..

Ali razlog nije zato što ne brinu o tome, već zato što nude funkcije koje je teško ili nemoguće implementirati bez skupljanja određenih podataka. Poenta je da oni te podatke ne dele/ne prodaju drugima, kao što to rade WhatsApp, Viber, Skype, FB Messenger...

.

Slažem se sa svime gore napisanim ali ne i sa elaboracijom razloga.

I te kako cure podaci kompanijama, za sve US based servere FBI ima backdoor, legalan Kongresom odobren backdoor tako da loop i dalje postoji baš taj korporativni. Toplo preporučujem na tu temu izuzetnu knjigu https://www.goodreads.com/book/show/16153182-cypherpunks koja upravo pominje koliko je jedan Google recimo nerazdvojni deo State Departmenta.

Za mene lično, privatnost ne postoji bez anonimnosti i to je jedini način da bi se uopšte ostavljao danas po netu digital signature u bilo kojem obliku. Sve ostalo je big-data supply.

Edit: I da dodam, Telegram koristi svoj MTproto koji em što sipa metadata na sve strane, lako je hackable i najgore filtriran je i delom blokiran kao deo mera za antiterorizam, kompletan ISIS je na Telegramu btw.
Za Threemu, uplatom se gubi svaka anonimnost korisnika.

Poslednja izmena:
Jos pre god i vise dana usa kompanije su znale za ovaj wa potez, zato je kompanija gde radim investirala u Signal i svi smo dobili naredjenje da ne koristimo i ne delimo info vazan za kompaniju preko wa, vec sam spominjao ovde.
Nije problem sto ce wa/fb da vidi sta pisemo i slikamo, vec sto ce to prodati nekom trecem licu.
A nasi konkurenti bi dali puno para da dodju do nekih podataka...
Tipa sta radis, pijem kafu, gde si zna i google odavno, ali ne zna specifikacije nasih proizvoda i proizvodne procese.
Takav info leak bi mogao biti fatalan za nas.
Ozbiljna igra je u pitanju...

Sent from my CPH1951 using Tapatalk

Jos pre god i vise dana usa kompanije su znale za ovaj wa potez, zato je kompanija gde radim investirala u Signal i svi smo dobili naredjenje da ne koristimo i ne delimo info vazan za kompaniju preko wa, vec sam spominjao ovde.
Nije problem sto ce wa/fb da vidi sta pisemo i slikamo, vec sto ce to prodati nekom trecem licu.
A nasi konkurenti bi dali puno para da dodju do nekih podataka...
Tipa sta radis, pijem kafu, gde si zna i google odavno, ali ne zna specifikacije nasih proizvoda i proizvodne procese.
Takav info leak bi mogao biti fatalan za nas.
Ozbiljna igra je u pitanju...

WhatsApp je e2e, tako da ne mogu da vide šta ti pišeš nikako. Metadata mogu, i to je ono što će da se deli sa fb-om, ali to je potpuno druga stvar.

Ne znam sta je niti me preterano zanima, prenosim sta nam je receno i razlozi zbog cega.
Takodje znam da nismo jedini, meni dosta.

Udjem u viber I vidim neke chat reklame, poput zadruge i sličnih gluposti.
Ako moram da imam reklame, bolje da mi Facebook i Whatsapp izbacuju nešto što me možda stvarno i zanima, nego ovo sto radi viber.

A s obzirom da me Google već poznaje bolje nego ja samog sebe, ne vidim šta bi Facebook nešto novo saznao što Google već ionako ne zna.
+1

Dovoljno da najbogatiji čovek na svetu tvitne koristite Signal i to je odmah pomama :D

https://twitter.com/elonmusk/status/1347165127036977153

Toliko da sve kompanije koje se slično zovu profitiraju na berzi :D

Elon Musk told his followers to ‘use Signal,’ leading to 1,100% surge in unrelated stock with similar name
https://www.cnbc.com/2021/01/08/elo...p-signal-advance-stock-jumps-1100percent.html

The difference is that we are structured as a 501c3 nonprofit specifically so that our interests are aligned with the users who support us.

We are a 501c3 nonprofit. Development is supported by grants and donations from Signal users.

https://twitter.com/signalapp

U principu kao i političke partije nonprofit I žive od donacija :)

Poslednja izmena:
Googlaj: Viber mod lite apk, očišćeno od svih reklama

Ne moras da je koristis za sms,ako te to brine.
Mada nisam isprobao kako radi kao sms app.

Vrh Dno