Šta je novo?

Mehanicke Tastature

Taman kada sam pomislio da mi je Kinez uvalio faličan numpad CIDOO V21 V2 na kojem ne radi +, odlučim se da zamenim switch jer sam se nadao da je do switcha a ne do ploče. Skinem cap sa njim skinem i switch :D Zapravo nije lepo postavljen switch bio, ubo ga ponovo i sada lepo radi...

Outemu svičevi koje sam platio sitno (15 dolara 110 komada) su došli kao zaštićeni od krivljenja pinova ali je barem 10-15 stiglo pokrivljeno i mimo toga. Pola sam uspešno ispravio, neke od njih i ubo u tastaturu, druge me mrzelo da se bakćem ionako su višak u ovom momentu. Sam switch je mnogo nižeg kvaliteta nego onaj što je došao sa tastaturom. A i od silent priče više nema ništa, bilo tiho i mrljavo tek kada sam ih postavio, sada niti su tihi niti toliko mrljavi. Imaju neki čudan dubok zvuk, još uvek dovoljno tih ali nema govora o skoro potpunoj tišini kao tek kada sam ih postavio, a i mrljavost bi kucanju se smanjila, nije više toliko gadno ko na startu ali ni blizu svičevima koji su bili originalno na tastaturi. Verovatno im treba lube, što mi još nije stiglo a realno mrzeće me da to radim, svaka čast Alexu što rastavlja tastature po 2, 3 sata i to nazove ne previše potrošenog vremena na modifikovanje, ja se smorio za 30 minuta koliko mi je trebalo da zamenim svičeve...

Nego da ponovo pitam, proveren link ka dobroj kopiji GMK Kaiju iliti Monster cap-ova, ona sivo-zeleno-crvena kombinacija. Original se ne prodaju više a i ako se negde nađu ceo set je skup ko krv, 100 evra je samo set cap-ova za numpad, ceo set izađe preko 300 evra...
Jedino šta mi se sviđa na njoj je layout (minus 6.25u). Mislim da je najpismeniji način da se izvede "skraćena full size"...
Imam skraćenu full size, glupost realno... mučno je koristiti strelice i numpad na takvim tastaturama. Ovo je kao malo bolje zbog većeg razmaka, nije skroz zbijeno ali dalje, bezveze. Najbolja stvar je full size ili podeljeni kombo. Sve ostalo je neki fenseraj koji se ne koristi u radu.

Ona kineskinja što radi review tastatura je najbolje objasnila. Skraćena 65% tastatura sa tegom od dve kile, smisla bez... jer taj format ima smisla ako je portabilno a bilo koja alu/copper nije portabilna osim ako nisi Swarzenegger i voliš da tegliš 5 kila na leđima svaki dan radi vežbe, čega već... dovoljan mi je i laptop od kilo i po...

Poslednja izmena:
Koje si to prekidače uzeo?
Imao sam Outemu Yellow Jade silent taktilne, takođe veoma meki pinovi, leaf ping (standardno za taktilce) i prosečno i neravnomerno podmazivanje, ali su bili super jeftini i super tihi, najtiši switch koji sam čuo...

Probaj ovaj link za GMK Kaiju klon:
I just found this on AliExpress:
€58.82 | GMK Kaiju Keycaps Set 136keys Custom Japanese PBT Artisan Keycap Ghost Cherry Key Caps Mechanical Keyboard Gaming Accessories

Nisu naročito jeftini ali ima hrpa varijanti.
Ili prosto pretraži na Aliju i biraj radnju sa što većom ocenom i što više transakcija i pratilaca...

Screenshot_20250606_194809_org.mozilla.firefox_beta.png
Много боље би изгледало да је на овом сету само азбука без додатних енглеских симбола, скоро сви сетови на алиу су овакви.

inace ne budu takve boje kada stigne set :)

Nazad
Vrh Dno