Šta je novo?

Mehanicke Tastature

Imao sam Kaih Deep Sea ali sam ih prodao...nije mi se dopao top-out, ako se dobro sećam. Dosta su slični TTC Bluish White ali mi je TTC bolji. Ako bi neki teži, Durock Shrimp, recimo.
To sa coinsima je šareno, nije kod svakog isto i zavisi od raznih stvari...ideš na Buy Now i vidiš koju cenu će da izbaci.
Ima i LICHICX Raw Tactile u dve verzije, lakša i teža sa manjom i većom grbom. Lichicx ima dobre silent switcheve, vredi razmotriti.

Trenutno nema XMI group buy, nije ni bio tako skoro, čini mi se. A i kada je bio cene su bile veće no na Aliju ali si mogao da ih customizuješ...
KeeBox Store na Aliju prodaje XMI capove, imaju i Shenpo.

Od XMI sam uzeo ove:
aliexpress.com/item/1005007307683294.html (slovenačka verzija ima srpski raspored, iz nekog razloga, srpska ne)
aliexpress.com/item/1005007310371925.html (LBB set)

Shenpo imam ove:
aliexpress.com/item/1005004337557412.html (ove ću verovatno da prodam)
aliexpress.com/item/1005008216872903.html

Shenpo ima par setova koji bi pasovali ok na silver/beloj tastaturi...mada, slike su malo varljive jer im baza mahom nije potpuno bela već mlečno-bela ili vuče na krem
aliexpress.com/item/1005004753948331.html (red-on-white)
aliexpress.com/item/1005003333862625.html (Froyo)
aliexpress.com/item/1005003026531580.html (PBOW, ako ti ne smetaju japanski podznaci)
aliexpress.com/item/1005006480475000.html (Terminal, za neki retro fazon)

Kod silent prekidača imaš osećaj kao da kucaš na membranskoj tastaturi, ja sam koristio ttc frozen v2 39g koji su bili bili fabrički podmazani, ali su vremenom postali scratchy. Ponovo sam se vratio na akko matcha green 45g, ručno podmazani I filmovani.

Zavisi od prekidača...TTC ima svoju neku foru gde ne stavljaju silikonske umetke u stem gde i većina već drugde, pa bottom-out nije toliko muljav.
Ima i druga fora gde uopšte nema gumenih umetaka već naprave zarez na stemu i on služi da apsorbuje zvuk. Taj fazon je nešto manje tih (svejedno mnogo tiši od klasičnih prekidača) ali je bottom out skoro kao "normalan"...MMD Princess SIlent Pink koje sam pomenuo je na tu foru, kao i Haimu, WS, Skyloong i još neki silent modeli.

Meni su ti sa zarezom i otvorima na dnu kucista najgori switchevi koje sam probao.
Nisu ni preterano tihi, a osecaj i dalje muljav, mozda cak i gori od nekih klasicnih silent.
Imam haimu x geon yellow, red i WS silent tactile.

Ajde sto nisu tihi, nego je istem wobble jedan od gorih na ovim WS

Outemu Lemon V3 me baš izadje džabe mada su ružne boje, čak i ako bude puno škarta se isplati. Kalih je u sredini a TTC i Durock su tu negde. Treba mi za posao tako da je bitno da budu tihi. Ovo što stiže uz AL75 Pro je baš glasno...

Baš je dobar izbor linearnih silent, šteta što nisam fan.

Ne bih ni uzimao tastaturu da me ne izadje maltene džabe preko Temu. Duplo više sam platio non pro model pre par godina, mada je stigla sa silent prekidačima.

Meni su TTC Bluish White takođe omjeni. 😄

Što se mene tiče, Outemu Cream Yellow Pro su odlični. Ubacio sam ih na Aula F98 Pro i više mi ne smetaju ni transparentne PC kapice, uopšte ne gledam tastaturu kad kucam, osećaj za tastere mi je savršeno poznat. Zanimljiva stvar kod ove Aula tastature, od 100 posto baterije do 3 posto sam došao za 5 dana, a sad ovih zadnjih 3 posto drži već 3 dana :D

switchevi su tako personal :) meni glupo da bilo sta nekome preporucim, treba eksperimentisati :)

Pozdrav, pre nekoliko dana sam postavio pitanje koju tastaturu da kupim u "Šta da kupim?" sekciji, ali mi jos uvek niko nije odgovorio.

Zeleo bih ovde da se posavetujem sa vama, jer ste vise upoznati sa mehanickim tastaturama.
Generalno pitanje je bilo - koju dobru bezicnu mehanicku tastaturu da kupim za oko 13.000, velicine od 65% do 100%, mozda bih pristao i na zicnu.

Za oko mi je zapala Dark Project Terra Nova (ili zicna Nostra) tastatura.
Da li je neko koristio ili je upoznat sa ovom tastaturom?
Procitao sam na redditu da znaju da se pojave duplji klikovi, a da se to resava editovanjem (sada vrv azuriranjem) firmwera tastature ili zamenom celokupnih sviceva. Takodje, i da im uz azurirani firmwer LED diode smanje svetlo za 50% zbog dugotrajnosti ali da bi se problem sa duplim klikom valjda trebao resiti?

Kupi keychron.

:D

Pitanje za poznavaoce, koje tastature/switchevi prave thock ili creamy zvuk?, da li ima takvih na nasem trzistu ? Do sada sam koristio blue switch tastature i dosta mi je , hteo bih nesto suptilnije, molim za preporuke konrektnih modela.

Ako ti ne smeta prozirna tastatura, Aula F98 Pro koja dolazi sa Leobog Ice Chrystal svičevima važi kao thocky tastatura. Kupio sam je pre desetak dana i mogu iz prve ruke da potvrdim da je zvuk pri kucanju fantastičan. Mislim da je to najjeftinija tastatura koja se može kupiti kod nas, a da zadovoljava tvoje prohteve.

Inače, što se tiče te Aula tastature, baterija mi je od utorka na 0 posto, a tastatura i dalje radi :D

Da li je neko koristio ili je upoznat sa ovom tastaturom?
Nisam je korstio posto vec imam tri razlicite meh. tastature pa mi cetvrta nije potrebna.
Ono sto ti mogu reci je da je kupci ovde u SK dosta hvale i da im je jediini minus beskorisno uputstvo koje dolazi uz nju.
Pri put sad cujem ovde za duple kllikove.

Pitanje za poznavaoce, koje tastature/switchevi prave thock ili creamy zvuk?, da li ima takvih na nasem trzistu ? Do sada sam koristio blue switch tastature i dosta mi je , hteo bih nesto suptilnije, molim za preporuke konrektnih modela.
Svaka tastatura koju napuniš penama će zvučati "thocky". I sve će zvučati isto. Kao kad bi snimao pesme u studiju u kome vazda bruji ventilator i kakvu god pesmu budeš mixovao, u svakoj će se čuti taj zvuk, ako kapiraš analogiju.
I ja sam se ložio na "thocc" i penasti zvuk dok nisam shvatio da od silnih pena ne možeš da čuješ kako prekidač i tastatura zaista zvuče...
Rešenje za to je da tastatura koristi bez pena (ili sa minimalnom upotrebom, na dnu kućišta na primer). Problem sa tim je što jeftinije tastature, plastične i aluminijumske, u gro slučajeva zvuče loše bez pena. Loša izrada, jeftini materijali i slaba kontrola kvalieta čine da kućišta zvuče tanko, šuplje, čuje se ping odnekud i šta sve ne...te zezancije se mahom guše penama, zato ih i trpaju u skoro sve "mainstream" ili jeftinije modele i kitove. Ako hoćeš tastaturu koja će zvučati dobro bez pena (i samim tim omogućiti da switch i tastatura zvuče kako je Bog zapovedio a ne kao kutija obložena penom), moraćeš da se ispružiš...ima izuzetaka naravno.
Ukratko, ako hoćeš "thocc" bez da uložiš uzmi bilo koju i strpaj pene u nju (ili ih ne vadi). Switch je manje bitan akustično kad je tastatura nafilovana penom.

Ako ćemo malo detaljnije, faktori nisu samo kućište i pene. Plejt u koji ubadaš prekidače ima uticaja - metalni poput čeličnih i alu, kao i carbon fiber od plastičnih daju "svetliji", viši zvuk. Mekši plastični plate poput PC (polycarbonate) ili PP (polypropylene) daju tiši i dublji zvuk.
Materijali kućišta igraju ulogu. Ako izuzmemo plastiku koja dosta varira, full alu kućišta tipično zvuče "svetlije" od onih koja imaju umetke od mesinga ili bakra unutra ili spolja u vidu tegova. Veća masa obično znači bolje kontrolisan zvuk.
Način na koji su plejt ili PCB montirani u kućište ima efekta. Penasti/gumeni gasketi tipično smiruju zvuk...
Keycapovi dosta utiču. PBT tipično daje dublji zvuk od ABS. Deblji capovi daju dublji zvuk. Viši capovi daju dublji zvuk...debeli dye-sublimated PBT keycapovi zvuče primetno drugačije od doubleshot ABS, na primer.
I naravno prekidači...tipično se prave od 2-3 vrste plastike, nekad je ceo prekidač od jednog materijala...nylon zvuči dublje od polikarbonata...samo za stemove prekidača sad postoji hrpa mešavina plastike od kojih se prave. Ako te ne mrzi da juriš specifikacije prekidača, možeš već po njima otprilike da provališ kakav generalni zvuk daje. Ali, najlakše je da se raspitaš, mada nije svačije uvo isto niti imaju iste tastature...

Da ne tupim, od par tuceta prekidača koje imam najdublje mi zvuče MZ/Keygeek Y3 i Gateron Milky Yellow Pro. Na mojoj tastaturi, naravno. Y3 je kvalitetniji, po meni, stabilniji i ujednačenije podmazan...
I jedan i drugi se mogu naći jeftino na Aliexpressu.
Što se tastatura tiče, ne bi škodilo da nam kažeš koliko para bi izdvojio, kakav ti format treba, gde bi nabavljao...

Što se tastatura tiče, ne bi škodilo da nam kažeš koliko para bi izdvojio, kakav ti format treba, gde bi nabavljao...
Kao sto sam rekao voleo bih da moze kod nas da se nadje eventualno KP , ne bih narucivao sa Alia cekao sklapao itd.. Ako ima nesto ok 'out of box' resenje, recimo oko 100e. Ovao Aula F98 Pro mi deluje solidno osim transparentnih capsova. FullSize , zicna - bezicna svejedno.

keycaps lako mozes da zamenis :)

Kao sto sam rekao voleo bih da moze kod nas da se nadje eventualno KP , ne bih narucivao sa Alia cekao sklapao itd.. Ako ima nesto ok 'out of box' resenje, recimo oko 100e. Ovao Aula F98 Pro mi deluje solidno osim transparentnih capsova. FullSize , zicna - bezicna svejedno.
Vidim na KP da se prodaju Aule F75 za 70 ak evra, a vidim skoro je okačen i oglas za Yunzii Al75 pro, čini mi se 115 evra što je OK, malo skuplje nego preko. Ja imam non pro verziju sa cocoa v2 switchevima i super je tastatura, full alu, zvuči super.

To je neko poput mene odradio šemu preko Temu, da je nabavljao preko Alija sigurno ne bi prodavao za 115 evra preko KP. Preko Alija je 90 evra bez slanja trenutno, meni su za non Pro naplatili skoro 40 evra PDV i carine.

Biće uskoro vrlo zabavno, kada Kinezi odrežu cene za budžet ili entry level proizvode. Sada će se videti koliko Made in USA tastatura je zaista Made in USA a ne firma u USA a proizvodnja u Kini.

Kakvu šemu?

Ja sam uzeo Yunzii AL75 PRO direktno sa njihovog sajta (preplatio, imajući u vidu koliko novca uzimaju za transport, ali ne platih carinu, pdv, ništa....proceniše carinici tako :) ).
Klincu sam uzeo AL80 na nemačkom Amazonu (buraz dolazio, pa nije bilo dodatnih troškova), platio je 110.....ne sećam se (nije bilo drugih troškova).

Nazad
Vrh Dno