Šta je novo?

Mehanicke Tastature

Imam RK-H81 više od godinu i po dana. Odlična tastatura.
Mada, nisam imao mira, pa sam joj prvo zamenio kapice (dablšot PBT), a skoro i prekidače - Sky Cyan sam zamenio takođe Rojal Kladžovim Chartreuse prekidačima.
Sad tastatura zvuči još bolje od stok varijante.
Ta M75 je novija i verovatno za nijansu bolja u stok varijanti. Nećeš sigurno pogrešiti ako se odlučiš za RK.

Stigao mi Yunzii AL75...i to osetno brže negošto sam očekivao. Tri nedelje od Kine do Beograda (nije AE, već direktno sa njihovog sajta). Napisali vrednost 21$. Bila na carini, ali nisu mi ocarinili. Poštar doneo jutros.

Nisam još ni software instalirao (ako ništa drugo - da pogasim svetla), ali kuckam sa nje. Uzeo sam da zamenim sive sa plavim keykaps na srelicama, space-u i esc-u (u paketu su stigle još 2 boje pored sivih koji su bili već na tastaturi). Kad sam vadio space - zajedno sa keykap-om mi je isčupao i sam switch. Nikad mi se to nije desilo. Kapiram da nije problem, ali isto tako kapiram da to ne bi trebalo da se desi (milion puta samovo radio....dakle nije da sam ja sirovina, pa da sam loše-nepravilno-divljački vadio).
Prvi utisci su pozitivni...videćemo kako će vremenom ovo da izgleda. Klinac veće krenuo da skakuće oko mene "oću i ja, oću i ja". :LOL:

Media.jpg Media (1).jpg

Ja uzeh danas Keychron V1 Max.
Cena od 10.900 na sajtu domaćeg prodavca na slovo G još i garancija od 2g su mi se učinili kao dobra ponuda. (popust još danas navodno)
Videćemo kako će se pokazati. Switchevi iz nje idu svakako napolje.

Prilozi

• IMG_4683.jpeg
    IMG_4683.jpeg
    185.4 KB · Pregleda: 129

Vidim Redragon počeo da radi interesantne tastature, kako su pozicionirani oni sad u odnosu na recimo Aulu ili Ajazz, bih uzeo još neku tastaturu tipa AK820 pro a lokalno a da je slično u nabavci imam samo Redragon ?

Za sad mi interesantne ove:

Momci, imam zadnjih 10ak i jace godina Razer BlackWidow elite zeleni svičevi. Bukvalno je nova, nisam je nesto mnogo koristio, a tek sad kad su deca stigla jer je bucna do zla Boga. Hoću da čujem od vas, da li da je prodam i kupim neku koja ima tiše tastere, pozadinsko osvetljenje ili da zamenim svičeve? I koje bi mi svičeve preporučli za nju? Koristio bi je jedino za lagani gaming, WoT i ništa više. Unapred hvala.

јеси сигуран да прекидачи могу да се мењају?

To bi bila jeftinija varijanta, ako je vičan lemilici. I podmazivanje stabilizatora.

Ako nije, bolje novi barebone kit + silent prekidači...

јеси сигуран да прекидачи могу да се мењају?
Nemam pojma brate, nisam se nesto mnogo interesovao oko nje. Samo joj skidao tastere da je ocistim, i to je to. Generalno, ne volim te bučne tastature pa mozda mi je bolje da je liferujem i nadjem neku jeftiniju koju će klinci da drndaju.

Danas mi je stigla AULA F75 tastatura. Nikada do sada nisam imao mehanicku tastaturu. Nisam ocekivao da ce biti ovoliko teska. Sve je za sada super. Jedinu mana koju sam uocio za sada je to sto su ova slova i brojevi i znakovi malo losijeg kvaliteta tj ne sami caps vec ovi iscrtani simboli na caps su nekako trebali da budu deblji. Zvuk je bas prijatan i rgb je solidan, gdje me je sam aula software odusevio, mislim nisam imao nikakva ocekivanja od kineskog softwara ali bas je dobar (sigurno ima boljih, ali za moje potrebe ima sve, bar za sad). Uz ambalazu dodje neka alatka za vadjenje dugmica i dva switcha rezervna i USB-C kabl. 2.4G USB Dongle dodje uz samu tastaturu i cuva se u njoj. I dijeluje mi kao da je ovaj dio gdje se ostavlja 2.4G USB namagnetisan. Uzeo sam inace ovu Grey Gardient verziju sa ja mislim Reaper switchovima? Uzeo sam i Attack Shark X3 mis, ali to me bas i nije oduvalo kao tastatura haha

Imam pitanje o tastaturama, koje mogu da se nadju kod nas.
U ovom trenutku imam jednu happy hacking lite 2 i Cherry 100% sa cherry clear
switchevima. Voleo bih da nabavim npr. ducky one 3 60% sa clear, ali ne mogu
da nadjem nacin, sem sa madjarskim lay outom.
Pretpostavljam da su keychrom opcija, recimo model k12. Potpuno me zbunjuju
njihovi switchevi. Kakvi su u odnosu na cherry? Jos jedan model je v4, ali razlika
prema k12 mi je nejasna.
Clear switchevi su fenomenalni, teski i ne nerviraju okolinu. Blue vidim kao jedinu
opciju kod nas (za sebe, naravno). Vec neko vreme proucavam gradivo preko neta,
citam forume i znam sve manje i manje sta da radim, ako mi uopste nova tastatura
i treba.
Voleo bih da cujem misljenje sa ovog foruma.
Pozdrav svima.

Cherry MX Clear sam viđao na Aliexpressu, ako bi baš njih.

Ako ti ne smeta barebone ISO i plava boja, kod Mađara ima Keychron Q4 u toj varijanti za 75e. To je možda najbolja varijanta za tebe za malo para, vidi na KP ko može da ti nabavi. Morao bi da nađeš keycapove sa ISO podrškom, doduše, ali ima jeftinih setova na Aliju...taman ako naručuješ MX Clear tamo.

Ako ne želiš ISO ili barebone, imaš kod nas Keychron V4 Max u Premium Gaming.

Ne znam koliki ti je budžet, ako možeš da se ispružiš 200+ evra može da se nađe neki pristojan kit na Keygemu ili Delta Key...

Hvala na odgovoru!
Po jednom starom savetu na ovom threadu, poslao sam upit firmi, koja uvozi
iz DE. Ducky mi izgleda bolja varijanta od Keychron. Ili se varam?
Nemam nikakav uvid u switcheve druge od Cherry-jevih. Keychronovi, Kailh...
Nisam bio bas jasan u svom prvom tekstu. Ne igram igrice, pisem tekst u ascii.
Taktilni ili klik prekidac. Clear je dovoljno tezak, zeleni su jos tezi, ali ih nema.
S obzirom na kvalitet originalne cherry tastature, i da radi vec 10 godina kao
nova, nisam bas kandidat za stotine novih svitcheva i kapica.
Cak i da nista ne kupim, uzivam u tekstovima koje svi vi pisete. To je glavni
deo zadovoljstva u ovakvim hobijima.
Puno pozdrava.

Alal vera ako se baviš kucanjem texta na tako teškim prekidačima, heh, vežba za prste...

Što se Duckyja tiče, ne znam. Ducky tastature su nekad bile popularne ali su danas možda prevaziđene...konkretno, gledajući Ducky One 3 kao da sam se vratio u 2010-2015. što se tiče dizajna (ne izgleda) tastature. Ako bi samo kompletnu tastaturu sa MX Clear prekidačima u paketu (da li uopšte dolaze uz nju?) i ne nameravaš išta da diraš, Ducky će poslužiti.

Lično, razmotrio bih Keychron Q4 varijantu preko KP (opet, ako ti ne smeta ISO layout) i naručio MX Clear i neki set kapica na Aliju...dobijaš alu tastaturu sa south-facing LED-ovima (izbegnuta potencijalne smetnje sa nekim prekidačima ako rešiš da promeniš kapice ili prekidače što može da se desi na Ducky), dobijaš VIA kompatibilnost što mnogo znači na malim tastaturama i "mekše" kucanje jer ima gaskete za razliku od Ducky što bi verovatno godilo prstima pri dužem kucanju. Čak i ne moraš da juriš druge capove, možeš da presadiš one sa Cherry tastature koji su verovatno i mnogo bolji od gro stvari sa Alija ili onih na Ducky. Mogu se naći i mekši plejtovi za Keychron...
Ili Keychron V4 Max kod nas.

Ako si navikao na MX Clear i moraju da budu baš oni, ima ih na Aliexpressu (što me čudi jer je baš mator switch):
https://www.aliexpress.com/item/1005008284536454.html
https://www.aliexpress.com/item/1005002928166664.html
Možeš da potražiš i MX Grey koji je navodno Clear ali još teži, ako ti je do toga.

Ima jako malo drugih prekidača sličnih njima, možeš da istražiš alternative po netu:
https://geekhack.org/index.php?topic=115046.0
https://geekhack.org/index.php?topic=81383.0

Ili da probaš neki potpuno drugačiji prekidač, "for science". Jedna od lepota ovog hobija je velika sloboda koju imaš da experimentišeš i pronađeš nešto što ti godilo, ujedno i poenta custom tastatura...

Alal vera ako se baviš kucanjem texta na tako teškim prekidačima, heh, vežba za prste...

Što se Duckyja tiče, ne znam. Ducky tastature su nekad bile popularne ali su danas možda prevaziđene...konkretno, gledajući Ducky One 3 kao da sam se vratio u 2010-2015. što se tiče dizajna (ne izgleda) tastature. Ako bi samo kompletnu tastaturu sa MX Clear prekidačima u paketu (da li uopšte dolaze uz nju?) i ne nameravaš išta da diraš, Ducky će poslužiti.

Lično, razmotrio bih Keychron Q4 varijantu preko KP (opet, ako ti ne smeta ISO layout) i naručio MX Clear i neki set kapica na Aliju...dobijaš alu tastaturu sa south-facing LED-ovima (izbegnuta potencijalne smetnje sa nekim prekidačima ako rešiš da promeniš kapice ili prekidače što može da se desi na Ducky), dobijaš VIA kompatibilnost što mnogo znači na malim tastaturama i "mekše" kucanje jer ima gaskete za razliku od Ducky što bi verovatno godilo prstima pri dužem kucanju. Čak i ne moraš da juriš druge capove, možeš da presadiš one sa Cherry tastature koji su verovatno i mnogo bolji od gro stvari sa Alija ili onih na Ducky. Mogu se naći i mekši plejtovi za Keychron...
Ili Keychron V4 Max kod nas.

Ako si navikao na MX Clear i moraju da budu baš oni, ima ih na Aliexpressu (što me čudi jer je baš mator switch):
https://www.aliexpress.com/item/1005008284536454.html
https://www.aliexpress.com/item/1005002928166664.html
Možeš da potražiš i MX Grey koji je navodno Clear ali još teži, ako ti je do toga.

Ima jako malo drugih prekidača sličnih njima, možeš da istražiš alternative po netu:
https://geekhack.org/index.php?topic=115046.0
https://geekhack.org/index.php?topic=81383.0

Ili da probaš neki potpuno drugačiji prekidač, "for science". Jedna od lepota ovog hobija je velika sloboda koju imaš da experimentišeš i pronađeš nešto što ti godilo, ujedno i poenta custom tastatura...
Puno materijala za razmisljanje!
Nova tastatura bi bila za freebsd kompjuter. Bez softvera za podesavanja i slicno.
Samo njen firmware. Ne gresim sa clear, ali da na membranskim i niskim tastaturama.
Pogledacu q4, u radnji, da li su sa dovoljnim otporom.
Stara cherry radi na openbsd sistemu i nikako je necu dirati. Toliko je dobra. Ignorisem
sto je 100%, pazim je kao bebu.
Ducky je 124 jedinica u de, 20 za forward prevoz. Nadam se. Zasto? Nemam pojma.
Zasto ne volim sargarepu?
Veoma cenim misljenja ovog foruma i razmislicu do posle praznika. Nije hitno. Uzecu
u obzir i k12, v4, q4... S obzirom da celu vecnost koristim samo ball mouse, wireless,
razmislicu i o 2.4 wifi tastaturi.
Koliko sam samo puta imao neki projekat, sve razradio i, na kraju, nisam kupio aparat.
Ovaj forum je pola zadovoljstva o tstr.
Eh, da. Kucam sa 10 prstiju. To je pod moranjem. Zato me ruke ne bole.
Puno pozdrava svima.

Ja uzeh danas Keychron V1 Max.
Cena od 10.900 na sajtu domaćeg prodavca na slovo G još i garancija od 2g su mi se učinili kao dobra ponuda. (popust još danas navodno)
Videćemo kako će se pokazati. Switchevi iz nje idu svakako napolje.
Konačno sam završio Keychron v1 Max pa da podelim utiske.
Na prvu "loša", razmazila me Aula F75 koja je praktično "sedi i vozi".
Htedoh da je prodam ali sam ipak odlučio da je zadržim i sredim da zvuči bolje.
Koristim silent taktilne prekidače, međutim tasteri sa stabilizatorima su imali glasan bottom up sa mojim TTC Silent Bluish White a i ostalim koje sam imao da probam.
Odlučio sam da uzmem Durock V3 Screw In stabilizatore međutim i tu se bottom up dešavao na stabilizatoru a ne na prekidaču pa se opet čulo glasno. Nije mi imalo smisla da imam celu tastaturu silent i da mi praktično space, shift, backspace i enter nisu silent.
Pročitao sam negde da Gazzew Boba U4 Silent mogu to da reše pa sam poručio 4 komada u crnoj varijanti od 62g samo za tastere sa stabilizatorima. Rešilo je "problem" i prilično sam zadovoljan sa Durock V3, samo bi trebalo izbalansirati žice i eventualno holee mod uraditi kako bi se ticking eliminisao skroz ali ovako sa samo podmazivanjem su mi se dosta dopali.
Postavio sam poron padove za prekidače na pcb, izvadio plastičnu foliju i odradio tape mod od tri sloja na poleđinu pcb-a.
I najzanimljivije, izlio sam silikon u kućište uz dodatak kovanica od 5rsd postavljenih po kućištu kako bi tastatura bila malo teža, dakle prvo kovanice pa silikon preko. Zaista se proimenio zvučni profil i tastatura je generalno postala tiša od AuleF75.
Silikon sam našao na Temu za oko 15e čini mi se koji je dosta tvrd(piše hardness 20A) kada se osuši (mislim da se osušilo za bukvalno sat vremena) što mi se i svidelo.
Na kraju je pala kopija GMK Olivia kapica sa AE koja nije loša, sa izuzetkom male greške na slovu O ali dobro.

Prilozi

• IMG_5019.jpeg
    IMG_5019.jpeg
    379.1 KB · Pregleda: 46
  • IMG_5020.jpeg
    IMG_5020.jpeg
    148.7 KB · Pregleda: 49
4aktnstj0dve1.jpeg

Nazad
Vrh Dno