Šta je novo?

Mehanicke Tastature

da, lowprofile keycaps imaju plitku rupu gde udje switch i ako imas obican switch gde je taj krstic visok onda bi se keycap klackao na switchu dok kucas, ili spadao, zavisi od tolerancije (kvaliteta tj cene keycaps)

Ne možeš tek tako da ubodeš low profile prekidač u PCB za standardne MX prekidače...
Imaju drugačije sockete i pozicije pinova i treba ti PCB za njih. Da ne pominjemo da međ' LP switchevima vlada anarhija...Kailh, Gateron, Outemu, Cherry, svako fura neki svoj fazon pa ni LP switchevi međusobno nisu kompatibilni...pa onda keycapovi...užas.

Čak i da ti je PCB sa low profile switchevima nekim čudom kompatibilan sa postojećim kućištem, ostaje problem kućišta pravljenog za prekidače i keycapove veće visine...

Totalno mogu low profile kapice na regularne svičeve, na slici su konkretno xvx horizon low profile na mmd princess linearnim svičevima(a i sa drugim je bilo sve ok) i nema nikakvih problema. Naravno, zbog razlike u visini postoji procep, ali što se kucanja tiče, sve je u redu. Ne isključujem mogućnost da neka druga kombinacija klati ili spada.
viber_image_2024-12-12_11-35-35-842.jpg

Čekaj, govorimo li o prostoj zameni keycapova ili zameni switcheva?

Jel bilo CIDOO V65 na Aliju, sklopljenih modela ili je ovo dil samo za kit?

Ja se razmišljao dal da uzmem kada su prvi put najavili ove cene, ali jednostavno ne mogu bez F1-12, meni ove sub 75 tastature nisu ič funkcionalne ***a

Inače želim CIDOO V98 ali za nekih 100 dolara, a ne 170-180 koliko je sada. Ima da se načekam.
I za low profile treba podmetac za zglobove, samo tanji.
Ja ne koristim. Mislio sam da nabavim ali mi se ne daje 30-40 dolara za walnut Nuphy low profile wrist rest. Bolje uzeti prozirne kapice za te pare.

Poslednja izmena:
Totalno mogu low profile kapice na regularne svičeve, na slici su konkretno xvx horizon low profile na mmd princess linearnim svičevima(a i sa drugim je bilo sve ok) i nema nikakvih problema. Naravno, zbog razlike u visini postoji procep, ali što se kucanja tiče, sve je u redu. Ne isključujem mogućnost da neka druga kombinacija klati ili spada.
Pogledajte prilog 471291
Ako su to ovi, ili neki slični, za njih i piše da su kompatibilni sa Cherry MX i ostalim normalnim svičevima

Moji su V1 sculpted, ali da, to su ti. Inače jedan od retkih pristojnih backlit setova na Aliju :)
Choc i slične kapice uopšte i ne mogu na cherry stemove, ako se ne varam.
Originalno pitanje je bilo šta može na neku od redragon tastatura koja ima, pretpostavljam, neke cherry kompatibilne svičeve.

Pa to što si ti uzeo su samo skraćene kapice za normalne Cherry MX svičeve i klonove, uopšte i ne može da se stavi na low profile svičeve. Redragon koristi Outemu svičeve, mada ih sad brendiraju svojim imenom, iste te tvoje kapice mogu i na tu tastaturu.

Mogu na Nuphy Air 75 i poneku Keychron od low profile tastatura, tako da nisam skroz omašio :)

Hvala ljudi, vrh ste! Mozda se cak i upustim u te nize kapice, prvo da stignu tihi svicevi.

Povucen iskustvom i review-ima komentara sa ove teme i generalno na internetu od juce sam vlasnik Aula f75 tastature sa temu-a.

S obzirom da sam potpuno nov u ovome i da sam pre ovoga bio vlasnik hyperx alloy mehanicke, ne mogu reci da imam ikakvog iskustva u zameni key-capsa te mi treba mala pomoc oko odabira.

Koliko sam skontao moji keycaps su tipa OEM te me zanima da li na internetu treba da gledam iskljucivo OEM ili mogu i CHERY keycaps da dodju u obzir ili uopste neki drugi?

Pozdrav

Povucen iskustvom i review-ima komentara sa ove teme i generalno na internetu od juce sam vlasnik Aula f75 tastature sa temu-a.

S obzirom da sam potpuno nov u ovome i da sam pre ovoga bio vlasnik hyperx alloy mehanicke, ne mogu reci da imam ikakvog iskustva u zameni key-capsa te mi treba mala pomoc oko odabira.

Koliko sam skontao moji keycaps su tipa OEM te me zanima da li na internetu treba da gledam iskljucivo OEM ili mogu i CHERY keycaps da dodju u obzir ili uopste neki drugi?

Pozdrav
Svi keycaps sem low profile su kompatibilni sa svim switchevima. Postoje i low profile koji su cherry kompatibilni, tj imaju isti "navoj". OEM je oblik i visina kapice, postoje i SA, DSA, XDA...
Evo ovde pročitaj, ova riba je super https://switchandclick.com/ultimate-guide-to-picking-a-keycap-set-for-your-mechanical-keyboard/

Prilozi

• 5182eKRBJUL._AC_UF894,1000_QL80_.jpg
    5182eKRBJUL._AC_UF894,1000_QL80_.jpg
    26.2 KB · Pregleda: 73
Da nije ko nailazio na low profile kapice slične ovim Steelseries (mnogo mi se sviđaju, što kapice što font) - https://steelseries.com/gaming-accessories/prismcaps?color=white&language=english ?

Dakle glossy da su i nalik na chiclet, mada mogu i chiclet taman.
To su tzv. "pudding" capovi, taj fazon sa providnim ili poluprovidnim donjim delom i neprovidnim gornjim...i nisu low profile.
Probaj da pretražiš Aliexpress sa "pudding keycaps" i vidi šta će sve da izbaci.

Stiglii 😊 od nedelje testiram
Eventualno ako nisu kompatibilni, prodaću ih.

Prilozi

• 8635ecb9-20f0-4880-b98a-6cc811d67297.jpeg
    8635ecb9-20f0-4880-b98a-6cc811d67297.jpeg
    69.8 KB · Pregleda: 61
  • 4da6aad3-abfb-4402-a9a1-4b2400e36ba2.jpeg
    4da6aad3-abfb-4402-a9a1-4b2400e36ba2.jpeg
    94.3 KB · Pregleda: 74
Radovi u toku. Ukratko, nisu kompatibilni sa mojom tastaturom jer imaju dve plastike sa strane, a pcb od tastature nema nego samo za kružić u sredini. Lako se to moduje i upadaju kontakti. Jako su tihi i prezadovoljna sam.

Čak sam za probu koristila ove sto dođu uz tastaturu, glupo po 2, pa sam probala odjednom i crne i braon i crvene svičeve i mogu vam reći, za moj ukus i pritisak na taster, crni i crveni mi bolje prijaju od braon.

Ovi ljubičasti su čini mi se crnim najsličniji.

Prilozi

• IMG_4891.jpeg
    IMG_4891.jpeg
    124.4 KB · Pregleda: 38
  • IMG_4890.jpeg
    IMG_4890.jpeg
    128.9 KB · Pregleda: 29
  • IMG_4889.jpeg
    IMG_4889.jpeg
    85.1 KB · Pregleda: 31
  • IMG_4888.jpeg
    IMG_4888.jpeg
    169.8 KB · Pregleda: 31
Znači, tastatura ima 3-pinske sockete za prekidače...
Ne mogu da se setim 3-pinskog silent prekidača ali ako tišina nije prioritet ima sasvim dobrih tropinaca.

A koje su tastature 5-pin? Ili kako da pretrazim gde ih ima kod nas?

Gro modernih tastatura ima 5-pinske sockete za switcheve, to je standard sada. Samo matore ili bottom of the barrel krševi imaju 3-pin PCB. Inače, 5-pinski socket je kompatibilan sa 3-pinskim prekidačima, samo ih ubodeš...
U svakom slučaju, ako hoćeš 5-pin sockete na tastaturi moraćeš da nađeš PCB koji će da pasuje u kućište tastature koju trenutno imaš (good luck, lol) ili da promeniš tastaturu.
U suštini, ako ti nije do toga ima dobrih 3-pinskih prekidača koje ćeš moći da koristiš na trenutnoj tastaturi, samo ne mogu da se setim 3-pinskih silent prekidača...ili cvikaj pinove kao na ovima, heh.

Hvala, dobro je onda sto je sad kod svih 5 pin. Davno sam ja ovu uzela i ne nameravam da menjam čitav pcb. 🙂

Definitivno je i kućište novih prekidača malo veće, iskaču sa kapicama dok igram, ne pričvršćuju se skroz. 10ak bitnih sam zamenila za sad.

Ja bih ti rekao da uzmeš novu tastaturu ili prekidače ako ti nije bitno da su tihi...

Probaću da iskopam neke silent 3-pince.

Može biti i da je problem u socketima jer te starije i jeftine kineske tastature su često imale sockete za (starije) Outemu prekidače koji su imali za nijansu tanje pinove od drugih pa prekidači drugih proizvođača nisu hteli da uđu lepo, ljudi su turpijali pinove...možda je to slučaj kod tebe pa ovi Akko ne upadnu kako treba i izleću...

Da, shvatam sve. Nema veze, malo sam se zaigrala sa tim ali cu gledati da ne skrsim nesto. Switchevi stvarno sve pohvale pretihi su i to mi treba definitivno. A za moju tastaturu, jedino da nadjem iste te kao sto je redragon poslao pa ili crne ili crvene.

3-pinski su outemu silent tactile TOM za neke sitne pare i ja sam prezadovoljan, a evo vec ih treci put porucujem.

TTC silent prekidači su dobri a od 3-pinskih imaš Frozen V2 (linearni) i Bluish White (taktilni), ali nisu jeftini...

Ja trenutno furam Bluish White i sviđaju mi ali ako ti ne leže taktilni, preskoči.

Kailh Box Coconut Latte je isto silent linearni 3-pin kao i Box Silent Pink.
Outemu ima i stariju 3-pin verziju Silent Peach...

Poslednja izmena:
Pitanje za ove što kupili Aulu sa Temua, koje ste switcheve dobili?

Bela - Leobog Reaper
Crna - Leobog Greywood V3

Moja je evo pet dana kod Dexpressa. :D

Ti si dobar, meni je 11 dana kod njih.

Ja sam moju na kraju čekao 20 dana da izađe iz Dexpress magacina.

Nazad
Vrh Dno