Šta je novo?

Megaupload sajt zatvoren!

Ma nema rizika od robije, kad se radi kako treba. Cela problematika je u lokaciji firme, tj. registraciji iste, pravilnom odabiru banaka u kojima ce biti otvoreni racuni i lokaciji servera. I, naravno, postovanju DMCA (bar prividnom). Cak ni affiliate (za uploader-e) nije problem, dok god se isplate vrse sa samo za to namenjenih racuna...
A nije da nisu imali $ za pravnike/ekonomiste/knjigovodje (pogotovo Kim), vec su u sve to usli max opusteno, bez brige i razmisljanja...

Jeste bilo sveze, ali nekako sad taj Kim dodje kao zavrsena prica. Vise smo diskutovali o ovim naknadno "ustrojenim" sajtovima. Ne mogu sad da kazem da je neko ko se toliko nafatirao glup, da se hajde vratim na Kima jos te konstatacije radi, ali na osnovu onog YouTube snimka od pre par stranica jasno je da se ponasao poprilicno lezerno.

Moguce je, sto kazes, da su se djuture uspavali i da nisu bili svesni da unapred treba da razmisle o svim koracima koje si pomenuo. Ko god ima neke veze sa SAD od pomenutih sajtova sad (ne)opravdano cvika, a ostali valjda jos uvek nastoje da se opasulje. Na kraju krajeva, sad stvarno treba biti strpljiv i sacekati malo da se vidi kako ce se ovo dalje odvijati. Nije poslo u idealnom pravcu, ali ko zna. Vremenom ce biti jasnije na cemu (ni)smo.

Inace, dobro pitanje je kako je sve uopste pocelo i sta je presudno uticalo da nagaze bas Megaupload. Povoda je bilo vise, ali sto se same industrije kao takve tice, ona kmeci odavno i do sada skoro nikakvih opseznijih efekata nije bilo. Ovo se bas zatalasalo...

Inace, dobro pitanje je kako je sve uopste pocelo i sta je presudno uticalo da nagaze bas Megaupload. Povoda je bilo vise, ali sto se same industrije kao takve tice, ona kmeci odavno i do sada skoro nikakvih opseznijih efekata nije bilo. Ovo se bas zatalasalo...

I meni je ovo interesantno. SOPA nije cak ni usvojen, a vecina file-sharing sajtova balansira na ivici vec duzi niz godina. Bas me zanima sta je prevagnulo.

Ali, problem je sto svi racunaju na neki profit, a niko zapravo ne shvata da je nemoguce ugasiti file-sharing, jer je to nekako nastalo na temeljima ideje samog Interneta - besplatna deoba informacija. Sad, to sto nekom koci finansijske interese, je druga stvar.

Neko je lepo istakao da ljudi cesto skidaju nesto jer je besplatno, u suprotnom nikada ne bi ni pomislili da poseduju to. To je glavna postavka koju 'legalna' strana, tj industrija zabave, (ne)namerno previdja.

Izumreće dinosaurusi, samo se koprcaju. Internet je promenio pravila igre, a oni i dalje žive u vremenu gramofona.

Da spreče file sharing nema teorije, jedino rešenje je da odaberu adekvatnu cenu po kojoj će ljude da mrzi da kopaju po internet podzemlju.

Neko je lepo istakao da ljudi cesto skidaju nesto jer je besplatno, u suprotnom nikada ne bi ni pomislili da poseduju to. To je glavna postavka koju 'legalna' strana, tj industrija zabave, (ne)namerno previdja.

+1

Da, to mi je najjači faktor u odbrani autorskih prava:

kad npr MS krene da kuka kako bi legalizovanjem softvera u Srbiji ušlo 50 mil. evra u budžet od poreza i otvoreno 4.000 radnih mesta u IT sektoru... :wall::wall::wall:

Pa ako bude ikada, ali ikada stani/pani, i upadali specijalci zajedno sa ovima iz BSA u naše kuće da provere da li imam legalan sw, ja ću pre koristiti linux distribucije nego što ću dati 200eur za win7 (to je skoro jedna cela moja plata)

I na uploadingstation.com je onemogućen file sharing ...

Koji ste vi pirati... :d

Pa ja za vise od pola tih sajtova sto navodite nisam ni cuo :smash:

Mislio sam da sam master ali i ja za neke prvi put cujem :d
Kako su sad opustene ove spike, za mnogo benignije recenice sam bio banovan ovde :D

@TheRevolucija
Neko je ostavio link koji vodi do teorije o tome kako se Kim spremao za siru saradnju s pojedincima iz sveta muzike. Mozda je nesto od toga povod, a mozda je i samo teorija zavere. Izvesno je da su sa njegovim likom i delom bili upoznati odavno, ali zasto su delovali bas sad? S druge strane, jednom su ocito morali. Mada ovo veoma podseca na pazljivo izabrani trenutak.

Potpuno se slazem s tim da se neki sadrzaji preuzimaju zato sto su lako dostupni i besplatni. Ako cemo o legalnoj strani price, posecujem sajtove koji se bave prodajom filmsko/televizijskog materijala i svedok sam da mnoge serije, ultimativna pakovanja igara i kompleti serija, uz hrpu ne tako kvalitetnih filmova, "cuce" na lageru vec jako dugo uz visestruko umanjenu cenu. Ne znaci da ih niko nikad nije kupio, ali je jasno da su s pocetnim astronomskim iznosom potpuno omanuli. Kao da ga svesno dizu u nebesa da bi kasnije putem primamljivosti pojeftinjenja uzeli barem neki dolar/evro/funtu. Sve to sigurno ima odredjenu vrednost samo je ona cesto u startu nerealna.

@nidza
Trenutno im bar to polazi za rukom - da zakomplikuju zivot onima koji recimo ne koriste torente vec su upotrebljavali iskljucivo neke od pogasenih/sajtova s ogranicem funkcijama. I citav dzumbus je jos uvek u toku, pa trenutno niko od nas ne zna kako ce tacno da se zavrsi. Deluje da tome nece moci da stanu na put, ali uspeli su barem u nameri da prosecan korisnik potrosi cetiri minuta za nesto za sta mu je koliko do juce bilo potrebno dva. Vremenom mozda odluci i da batali.

Evo i uvida u trenutno stanje koje sam preuzeo s jednog sajta, od coveka koji zivi od upload-a, ako nekom zatreba.

Filefactory - upload speed is good but most of time i had to retry upload 2-3 times to get the links.
uploaded.to - really a good one, good speed less trouble but they won't let US users to access.
Oron.com - uploading speed is slow. most of time i had to retry upload 2-3 times to get the links.
uploading.com - most of time it says "service is temporarily unavailable"
Bitshare - uploading is bit slow. but really really stable it seems
Rapidshare - definately the No 1 choice. but no "$"

Iskreno, nisam bas najupuceniji sa desavanjima oko SOPA, tj sta je tacan sadrzaj tog zakona, ali mi izgleda kao da su poceli da ga primenjuju.

Da se ne lazemo, svako ko iole zna da koristi net dalje od facebook-a, zna da se na vecini tih sajtova nalazi piratski sadrzaj, i da je to jedini razlog postojanja tih sajtova. To je znala i vlada USA, i ostalih drzava, kao i sve agencije/organizacije koje se bave problematikom piraterije. I sta je bilo? Nista. Rapidshare je imao problema sa autorskim pravima, smanjio je gas, nikao je mali milion drugih sajtova gde su se kacili fajlovi i to je to.

I naprasno je sada neko odlucio da brutalno ugusi Megaupload, ostali se poplasili i sami se povukli. Megaupload, Fileserve i Filesonic su drzali bas mnogo udela u postavljenim fajlovima. Ako bih morao da nagdjam, rekao bih da se na FSC i FS nalazilo 2/3 piratskog materijala na netu.
I sta sad - pojela maca?

Mnogi se sada uzdaju u torente, ali torent sajtove je takodje vrlo lako moguce ugasiti istim principom kojim su ugasili i Megupload.

Sada postoji nekoliko trekera bas velikih, koji imaju 'tradiciju' - nek pogase to, i zajedno sa upravo ugasenim file sharing sajtovima, nestade dobar deo internet podzemlja. Dok se isprofilisu novi sajtovi, procice dosta vremena.

Generalno - ne vidim na koji nacin ce velike kompanije profitirati ako se internet profiltrira od piraterije. Kod nas pre 5-6 godina nije ni postojao net, takoreci, pa ko je koristio original softver? Shvatam da mi nismo ni veliko ni reprezentativno trziste, ali ako neko nece da plati 200 dolara/eura za neki softver, ne vidim kako ce ga neko naterati da to ucini.

Opet kazem, ne verujem da ce biti moguce iskoreniti pirateriju, ali oni mogu u velikoj meri da otezaju dostupnost fajlova, a to nije dobro. Ko zna sta ce na kraju ispasti od svega

Ne mogu da verujem kako razmiljate, vi govorite o nekoj slobodi govora , a jedino sto ja vidim ovde je kradja autorskih prava.
To sto je vama nesto skupo , ne znaci (niti vam da je za pravo) da ga kradete, sad se meni ne svidja cena Sony 3D Led TV 55" i treba da odem u radnju i da ga uzmem za dzabe?
Kako bi vama bilo kad bi vam drugi korisitli nesto ,zasta ste vi sasluzni,a pri tome nemate nikakve koristi (da napomen da je ulozeno novac+znanje+trud+vreme za komercijalnu upotrebu) ?
Sto se cena tice, vec sam rekao da je to glavna stvar da se ubije piraterija(mislim na spustanje cena),ali tu je vrlo bitan zakon velikih brojeva, zato mora prvo da se ocisti ovo da bi se cene smanjile.
Pitanje piraterije je mnogo komplikovanije nego sto mislite na prvi pogled, npr ono pitanje oko klinca koji igra a muzika u pozadini, tu klinac nema nikakvu korist i nema razloga da se gasi snimak(niti da se tuzi klinac) ,ali zato YouTube ima koristi, isti vam je model sto svi tuzakaju proizvodjace Android telefona koji zaradjuju,a ne Google koji je vlasnik Androida jer ne zaradjuje. Tesko je napraviti balans,a da svima odgovara.
Nemojte da zaboravite da je od piraterije samo droga unosniji posao,ali zato je mnogo laksa ,jeftinija,nemas posla sa narkomanima, ubicama i slicno.....pa je i pitanje gde te sve pare na kraju zavrse
Zasto mislite da ovo ima (ili ce biti) bilo kakav uticaj na Wikipediju?
Ajde malo budite realniji,nemojte samo da gledate subjektivno i povrsno na problem.

sta dobijate kad legalno platite sadrzaj u odnosu na pirateriju?

- dobijete proveren kvalitet
- dobijete "dodatan" sadrzaj (omot, tekstove...)
- dobru, centralizovanu pretragu
- vecu brzinu skidanja

zatvaranjem svih ovih sharing servisa, najverovatnije, nesvesno su doprineli da se piraterija poboljsa.
u nedostatku sharing servisa korisnici ce se okrenuti torrentima sto ce ih ubrzati.

velikim firmama nije problem da plate veliki bandwith za svoje prodavnice. torrenti su odlicni za postizanje velikih brzina bez potrebe da imate farmu servera i placate veliki bandwidth kao sto to rade lagalne prodavnice na internetu.

sve u svemu, mislim da ce piraterija biti samo jos komfornija kad se slegne ova prasina.

na kraju krajeva, i sam ovaj thread: u roku od 5 minuta saznao sam za 13 novih mesta za sherovanje fajlova ;)

Poslednja izmena:
@smith_bre
Cini mi se da sam ja pominjao Vikipediju, pa da i odgovorim. Onog dana kad su protestovali u proglasu koji su napisali naveli su da ce problema i te kako biti. Vec sam napomenuo da sadrzaj SOPE i PIPE nisam citao, ali mogu da pretpostavim da je prilicno restriktivan i da ce neki prstic novog zakona, bude li usvojen, dosegnuti i do njih. Da nije tako, tesko da bi se reda radi prikljucili protestu. Naravno, sve u vezi s tim ne dovodim ni u kakvu vezu s Megaupload-om i njegovom sudbinom.

Ostalo ne vredi da komentarisem jer se nisam zalozio ni za ovo ni za ono. Jedino mogu da kazem da televizor ne bih ukrao, ali bih sacekao neku realniju cenu ukoliko procenim da je preskup, a cesto jesu, pogotovo ako se kupuju u Srbiji gde su marze nenormalne, a standard stanovnika los. Kad budu svedeniji u finansijskim potrazivanjima, domaci trgovci ili oni licno, sve ce ici bolje.

Cini mi se da sam ja pominjao Vikipediju, pa da i odgovorim. Onog dana kad su protestovali u proglasu koji su napisali naveli su da ce problema i te kako biti.

Naravno da bi i njih kačilo. Gomila informacije je iz knjiga ... kupi knjigu pa uči, a ne tamo da odeš na neku wikipediju....

Volim kada ovde mnogi počnhu da morališu, a sigurno su i oni sami fotokopirali neku knjigu, presnimili muziku na kasetu/CD , narezali neki CD, makar za auto, snimili film/utakmicu/predstavu na kasetu /DVD / HDD .... sve su to oblici piraterije....

Volim kada ovde mnogi počnhu da morališu, a sigurno su i oni sami fotokopirali neku knjigu, presnimili muziku na kasetu/CD , narezali neki CD, makar za auto, snimili film/utakmicu/predstavu na kasetu /DVD / HDD .... sve su to oblici piraterije....
Hajde da ubijemo glasnika ili da ne bacimo prvi kamen, jer nismo bez greha.

Dakle, posto su svi bar jednom uradili neki akt piraterije, nikome nije dozvoljeno da postane govornik protiv iste? Kao i da to sto je nekad piratizovao nesto, njegove reci nikad nece da budu istina, makar govorio da je Sunce zuto ili more mokro?

Piraterije je pogresna pojava. Ilegalna pojava. Nikad nece da je suzbiju na 0%, ali isto tako ne moze ni da ona bude masovno rasprostranjena.

SOPA i PIPA su dva veoma opasna akta, a i nepotrebna, ako je na umu piraterija. Zakoni za sankcionisanje piraterije postoje u vecini zemalja, ali su usmereni protiv pogresnih meta. Juriti sajtove i vlasnike istih je prilicno uzaludno. Problem su aplouderi sadrzaja. Kada bi pohvatali nekoliko velikih "izvora" i lanaca pirata, to bi bio jak udarac, a pravilno usmeren. Ukidanjem ovih sajtova se "samo" ukida jedan nacin distribucije, a problem ostaje. SOPA i PIPA, koliko sam ja procitao tumacenja, daju vrlo velika ovlascenja koja se u delicu sekunde okrenu protiv bilo kog sajta i sadrzaja.

Poslednja izmena:
Ne moze da bude masovno rasprostranjena? Hm, ako izuzmemo Severnu Koreju i ne znam kakva je situacija u Kini, te ako oduzmemo i broj stanovnika zapadnih zemalja koji su "operisani" od tog vida funkcionisanja u zivotu, tesko da se moze reci kako je u pitanju izolovana pojava. OK, zato je valjda sad i suzbijaju, ali se stvar poodavno otela kontroli.

"Ne moze" u smislu: ne bi trebalo/smelo da je tako.

Što smarate više sa tim krađama...
Pa naravno da ne može da se poredi sa krađom televizora jer je televizor nešto što postoji, a ovo nije. Kad ukradeš TV prodavac to jedino može da nadoknadi tako što kupi novi TV i na gubitku je.
Ovo je samo uzimanje informacije sa drugog mesta. Neki ljudi su izabrali da preuzmu sa nekog sajta koji traži pare, a drugi sa nekih drugih sajtova. Ako je to krađa, onda je krađa i to ako uzmeš i pročitaš nešto na Wikipedii ili u biblioteci i onda negde iskoristiš tu informaciju (na ispitu ili gde već...), jer ipak ta ista stvar postoji u tamo nekoj knjizi i mi ne smemo da je koristimo dok ne kupimo original te knjige. Kad bi takve stvari bile krađe, onda bi cela nauka bila krađa, ako se ne kupi original knjiga gde je neki zakon ili hipoteza prvi put spomenuta.
Postoji razlika između informacija i realnih stvari. A ako neko ne želi da postoji piratska verzija, neka plati neke hakere (ili koga već) da im to osiguraju.
Samo je problem što im se to neisplati. Jer kad ne bi postojale piratske verzije svi bi bili na Linuxu i imali kompove stare po 10 godina i industrija bi bila na gubitku.

Poslednja izmena:
Ne mogu da se slozim da piraterija nije potrebna.

Stvar je u tome da je ona odraz drustvenog ustrojstva. Americki vid borbe protiv piraterije je striktno usmeren prema omogucavanju bogatih u Americi da postanu josh vishe bogati, a siromashni celog sveta josh vishe siromashni (umesto da je usmeren ka ubrzanju tehnoloskog progresa, npr). Ono sto radi americka vlada u borbi protiv piraterije nije nista drugo do drzavni terorizam na planetarnom nivou a zarad interesa amerckih medijskih dinosaurusa (prisiljavanjem npr drugih drzava da im isporuce drzavljane doticnih drzava)[a gledano shire, USA to rade i na svim drugim poljima - pogledati npr obaranje demokratski izabrane vlade Chilea od strane CIA a zarad interesa jedne americke korporacije].

U kontekstu toga, piraterija unekoliko usporava tempo globalizacije odnosno tempo daljeg bogacenja ultrabogatih u Americi, i to bi moglo predstavljati u krajnjoj liniji ono sto ce odluciti da li ce covecanstvo uspeti da opstane ili ne.

Ne mogu da verujem kako razmiljate, vi govorite o nekoj slobodi govora , a jedino sto ja vidim ovde je kradja autorskih prava.
To sto je vama nesto skupo , ne znaci (niti vam da je za pravo) da ga kradete, sad se meni ne svidja cena Sony 3D Led TV 55" i treba da odem u radnju i da ga uzmem za dzabe?
Kako bi vama bilo kad bi vam drugi korisitli nesto ,zasta ste vi sasluzni,a pri tome nemate nikakve koristi (da napomen da je ulozeno novac+znanje+trud+vreme za komercijalnu upotrebu)
?

Rece smith_bre dok mu se skida 720p film a u pozadini pici warez muzikica :d

Prosto se najezim a u isto vreme i nasmejem kada procitam ovoliko pros......e :d

Ne znam ni zasto sam morao bilo sta da napisem jer nije vredno komentarisanja.

Poslednja izmena:
Kako bi vama bilo kad bi vam drugi korisitli nesto ,zasta ste vi sasluzni,a pri tome nemate nikakve koristi (da napomen da je ulozeno novac+znanje+trud+vreme za komercijalnu upotrebu) ?
Sto se cena tice, vec sam rekao da je to glavna stvar da se ubije piraterija(mislim na spustanje cena),ali tu je vrlo bitan zakon velikih brojeva, zato mora prvo da se ocisti ovo da bi se cene smanjile.
Pitanje piraterije je mnogo komplikovanije nego sto mislite na prvi pogled, npr ono pitanje oko klinca koji igra a muzika u pozadini, tu klinac nema nikakvu korist i nema razloga da se gasi snimak(niti da se tuzi klinac) ,ali zato YouTube ima koristi, isti vam je model sto svi tuzakaju proizvodjace Android telefona koji zaradjuju,a ne Google koji je vlasnik Androida jer ne zaradjuje. Tesko je napraviti balans,a da svima odgovara.
Nemojte da zaboravite da je od piraterije samo droga unosniji posao,ali zato je mnogo laksa ,jeftinija,nemas posla sa narkomanima, ubicama i slicno.....pa je i pitanje gde te sve pare na kraju zavrse
Ajde malo budite realniji,nemojte samo da gledate subjektivno i povrsno na problem.

Pazi, da i u pravu, to stoji.
Ali gledaj ovako - ja spremam ispit, imam dva udzbenika i dve zbirke zadataka. Kupljene nove, u knjizari, to zajedno kosta 4-5k dinara.Neka je takvih ispita 4,5 to izadje oko 20k dinara, i to samo za prvi semestar.

I sta sad. Da sam kupovao nove knjige, koristio bih ih 4 meseca, a platio bih 5 puta vecu cenu. Sa druge strane, autor je na steti, jer je ulozio vreme i trud da napise te knjige, ali mu se novac ne isplacuje ako svi fotokopiraju i/ili pozajmljuju knjige i dovijaju se.

I kako resiti taj problem?
Jedino resenje koje ja vidim jeste da svaka knjiga kosta max 500 dinara, te bi tako bila pristupacna svima. Nova knjiga ima itekako vise prednosti u odnosu na kopiju/polovnu. Ista stvar i sa softverom, igricama itd. Samo je pitanje da li subjektivno, ljudima ta razlika vredi toliko novca. Cim je piraterija toliko rasprostranjena, ocigledno da ne vredi. (doduse, ljudi vole sve sto je dzabe, stoji i to... :D)

Pazi, da i u pravu, to stoji.
doduse, ljudi vole sve sto je dzabe, stoji i to... :D)

Tačno tako. Mada ta situacija gde je sve džabe i slobodno za preuzimanje i korišćenje je fragment jednog naprednijeg, slobodnog sistema koji u teoriji postoji ali u praksi jok. S te strane piraterija je uvek bila a i ostaće jako napredna društvena pojava. Kopirajt i patenti su zaostavština prošlih vremena i umirućih sistema (liberalni kapitalizam).

S druge strane nastaje problem kada se svi korisnici interneta okrenu čistoj konzumaciji komercijalnih sadržaja. Delimično nam čine uslugu gašenjem ovih servisa jer na taj način podstiču korisnike interneta da se okrenu kreiranju sopstvenog, nekomercijalnog sadržaja. Nikako ne valja situacija u kojoj promet holivudskih smuti pa prospi filmova AAA kategorije i mainstream XXX sadržaja upošljava više od pola kapaciteta svetskog interneta. Usled ovih promena možda neki korisnik umesto da skine Lady Gagu sa MUa, slučajno nabasa na neki muzički portal gde se kači nekomercijalna muzika i samim činom slušanja 10 sekundi neke pesme pomogne tim kreativcima interneta.

Nije internet dobar jer na njemu ima fejsbuk i da se skinu serije i filmovi sa prevodima, internet je dobar jer ima Wikipediju koja drži linkove ka relevantnim naučnim izvorima gde je takođe slobodan pristup informacijama. Internet je dobar jer za svaku delatnost imaš džabe upustava, tutorijala na pretek i što možeš mnogo da naučiš a da ništa ne platiš. To je prava vrednost interneta a ne golo dupe komšinice u WCu ili poslednja epizoda how i met your mother sa srpskim titlom...

Piraterija tj. slobodno kopiranje, deljenje i upotreba sadržaja je dobra stvar ali ima tu manu da ne generiše novi sadržaj. Upravo zbog toga je FOSS zajednica tako organizovanja ka slobodnom širenju ali i unapređenju postojećeg softvera što nam je donelo mnoge dobre i slobodne aplikacije koje su naterale komercijalne programe da spuste cenu i brže rade na unapređenjima ;)

Amere naravno da ne pogađa pitanje piraterije previše. Ne bi se ni ostatak sveta žalio kada bi im bili dostupni servisi poput Hulu-a, Pandore i Netflixa...

Poslednja izmena:

svaka cast za post. svi ti koji govore da je piraterija dobra bi pevali drugu pesmu da zbog nje oni dobijaju znatno manju nadoknadu za svoj rad, ma koliko on bio placen (u stotinama ili stotinama miliona necega). ali kada se uzima nesto za dzabe sto se na planeti Zemlji naplacuje (onoliko kolika je cena na planeti Zemlji) onda naravno da je piraterija pozeljna. da se ne lazemo, skidam i ja ponesto ali ponesto i platim u skladu sa svojim standardom i logistikom (kada neko dolazi jednom godisnje iz Amerike obavezno porucim nekoliko diskova, knjiga i slicno).
analogija sa televizorom stoji bez obzira sto je zabavni softver u elektronskom obliku a TV mozete da pipnete. ako TV maznete prodavac je u minusu a ako pesmu skinete opet je neko u minusu jer je trebalo da dobije 1$ za nju. ne biste je platili u svakom slucaju jer nemate para? pa sto onda morate da je slusate? ali kada ne postoji sankcija onda naravno da ce svako da skida do mile volje...
i veliko je pitanje sta bi se postiglo nizim cenama? da li bi igre kao sto je Crysis izgledale tako kako izgleda da se ona prodaje nova po 10$ ili bi morali da se kresu troskovi pa bismo dobili neku retro igru? a opet bi bilo ljudi koji bi pre skinuli za dzabe nego platili 10$.

Poslednja izmena:
Niže cene ne mogu da isplate sve one činovnike koji rade na AAA igrama. Videćemo kako će C.A.R.S. da prođe, ja bih mnogo voleo da takav model zaživi jer garantuje kvalitet uz niže troškove jer nema svih onih pijavica koje ništa ne doprinose a jedu 'leba. Ako WMD portal zaživi i za igre iz drugih žanrova, gaming će opet postati fina zanimacija.

Ostalo što si rekao bih komentarisao samo u slučaju da nisi moderator :p

Nazad
Vrh Dno