Šta je novo?

Megaupload sajt zatvoren!

Pazi, da i u pravu, to stoji.
Ali gledaj ovako - ja spremam ispit, imam dva udzbenika i dve zbirke zadataka. Kupljene nove, u knjizari, to zajedno kosta 4-5k dinara.Neka je takvih ispita 4,5 to izadje oko 20k dinara, i to samo za prvi semestar.

I sta sad. Da sam kupovao nove knjige, koristio bih ih 4 meseca, a platio bih 5 puta vecu cenu. Sa druge strane, autor je na steti, jer je ulozio vreme i trud da napise te knjige, ali mu se novac ne isplacuje ako svi fotokopiraju i/ili pozajmljuju knjige i dovijaju se.

I kako resiti taj problem?
Jedino resenje koje ja vidim jeste da svaka knjiga kosta max 500 dinara, te bi tako bila pristupacna svima. Nova knjiga ima itekako vise prednosti u odnosu na kopiju/polovnu. Ista stvar i sa softverom, igricama itd. Samo je pitanje da li subjektivno, ljudima ta razlika vredi toliko novca. Cim je piraterija toliko rasprostranjena, ocigledno da ne vredi. (doduse, ljudi vole sve sto je dzabe, stoji i to... :D)
Koliki je tiraž knjiga za fakultet? Otvorih dve knjige (knjige, ne zbirke i sl.), piše u svakoj da je 1.000 primeraka. U pitanju su knjige za zajedničke predmete za sve smerove, što znači da svaki student fakulteta treba da kupi po primerak (u teoriji, je l' te). Ako se proda svih 1.000 komada, to je 500.000 din. Jedna od knjiga ima:

5 autora,
2 recenzenta,
1 tehničkog urednika,
1 autora korica (mada mi nije baš jasno šta je on uradio kad pogledam, ali tako piše).

Naveden je i izdavač i treba da se dodaju troškovi koje ima da bi uspeo da publikuje tu knjigu. Na to dodati namete koje treba da se plate državi. Svi treba da se namire od 500.000 dinara koji se prihoduju pod uslovom da se proda svaki primerak koji je odštampan. Moje je mišljenje da je to skroz nestvarno očekivanje.

Niže cene ne mogu da isplate sve one činovnike koji rade na AAA igrama. Videćemo kako će C.A.R.S. da prođe, ja bih mnogo voleo da takav model zaživi jer garantuje kvalitet uz niže troškove jer nema svih onih pijavica koje ništa ne doprinose a jedu 'leba. Ako WMD portal zaživi i za igre iz drugih žanrova, gaming će opet postati fina zanimacija.

Ostalo što si rekao bih komentarisao samo u slučaju da nisi moderator :p

komentarisi ti i ovako, ko ti brani :)
mada nisam dosao ovde da diskutujem mnogo, vise da iznesem svoje misljenje...zaista sam ubedjen da je ogromna vecina onih koji podrzavaju pirateriju sa druge strane rova da bi identicno razmisljalo kao ovi sto gase servere i slicno. sto je i normalno. niko ne voli da ga kradu na ovaj ili onaj nacin.

@Chinaski i @Smith_bre mojne da letite. Pricate ko da zivimo u toj americi. Ne zivimo i nikad necemo imati standard kao amerikanci, cak ni ovakav kakav je sad, sa krizom i recesijom. Sta fali recimo da bend objavi album i stavi ga na preuzimanje za dz ? I da posle svirkama i mercendajzom po klubovima itd. nakupe tu lovu koja im je realno potrebna. Isto tako i za filmove. ne moze niko da me ubedi da je Avatar realno kostao onoliko koliko je objavljeno u javnosti. Gde bre moze toliko da kosta ? Pogotovo sad kad su im svi animatori kinezi i korejanci. Ne rade to nemci i englezi koji su naviknuti na luksuz i da za sve budu placeni maksimalno.

Pazi, da i u pravu, to stoji.
Ali gledaj ovako - ja spremam ispit, imam dva udzbenika i dve zbirke zadataka. Kupljene nove, u knjizari, to zajedno kosta 4-5k dinara.Neka je takvih ispita 4,5 to izadje oko 20k dinara, i to samo za prvi semestar.

I sta sad. Da sam kupovao nove knjige, koristio bih ih 4 meseca, a platio bih 5 puta vecu cenu. Sa druge strane, autor je na steti, jer je ulozio vreme i trud da napise te knjige, ali mu se novac ne isplacuje ako svi fotokopiraju i/ili pozajmljuju knjige i dovijaju se.

I kako resiti taj problem?
Jedino resenje koje ja vidim jeste da svaka knjiga kosta max 500 dinara, te bi tako bila pristupacna svima. Nova knjiga ima itekako vise prednosti u odnosu na kopiju/polovnu. Ista stvar i sa softverom, igricama itd. Samo je pitanje da li subjektivno, ljudima ta razlika vredi toliko novca. Cim je piraterija toliko rasprostranjena, ocigledno da ne vredi. (doduse, ljudi vole sve sto je dzabe, stoji i to... :D)

Jesi cuo nekad za biblioteku?

Ako neku pojavu ili vise njih zelimo da sagledamo kako valja onda joj se mora pristupiti iz vise uglova. Globalno, piraterija je nesto nedozvoljeno, pa ako uzmemo to kao jedini validni kriterijum, onda nema potrebe da pricamo o bilo cemu dalje. Ipak, ona postoji. Zato mozemo da pricamo o njoj na svetskom ili cisto srpskom nivou. Pa onda da sve to rastavljamo u crevca sto nije tema.

Prvo, Srbija i mnoge druge zemlje tesko da mogu da budu reper za bilo sta. Em se na nas ni ne racuna kao na neko znacajno trziste, em smo iz godine u godinu sve vise "goli pistolji". Da neke stvari i hoces da platis nemas odakle. Neke koje bi mogao neces jer imas prece troskove, itd. A dostupni su ti besplatno. To, naravno, nije nikakvo opravdanje, ali jeste jedno od obrazlozenja. Piraterija, ma kako apsurdno zvucalo, moze da donese i profit industriji. Nesto do cega dodjes na taj nacin ti se mozda dopadne toliko da pozelis to da nabavis i izvornim putem, a da unapred to nisi ni planirao. Doduse, za nesto drugo ces shvatiti kako je grozno i ustedeces. Verujem da su mnogi koji bas vole neke filmove ili igre izdvojili koliko se za njih trazilo i priustili sebi lepo pakovanje, knjizicu i sta sve dolazi u punom paketu. S druge strane, jednostavno ne mozemo standardom da ispratimo sve sto se nudi i sto nas mami. Mozemo da kazemo - onda ne moras to ni da koristis, ali nas svakodnevica demantuje.

Inace se slazemo. I ja gledam da platim sto mogu, nisam "razbio" PS3 i tome slicno. Jedino sto nisam za jednostranost u bilo kojoj zivotnoj sferi, pa i u toj. Mogu da razumem suprotnu argumentaciju. Da ne idem dalje u detalje i analiziram koliko nam je dostupan Paypal, na koliko sajtova nece nesto da nam isporuce ili nas nema uopste, kakva je ovo zemlja, itd. Smuci ti se kad vidis da su na nekim sajtovima pobrojane zemlje za koje jedva da si cuo, a "tebe" nema iako si u Evropi. Nesto i sto bi platio, put do toga ti je maksimalno iskomplikovan.

Ne mogu nikako da se zaplacem nad sudbinom nasih prodavaca, jer sam bas nedavno pogledao jedan televizor u lokalnom maloprodajnom lancu i isti takav u Madjarskoj. Razlika je cak 200 evra. Malo je kod nas onih koji tu sumu mogu da bace. I sve ce ih manje biti. Sto ne znaci da treba obijati radnje i krasti televizore.

I sto se tice igara - ostaje uvek to pitanje da li je bolje nabiti cenu - recimo svi MW nastavci, makar za konzole, vrlo malo pojeftine tokom godina, dok svi ostali i te kako vremenom postanu jeftiniji - ili je isplativije ici na kvantitet. No, to je opet stvar orijentacije izdavaca. A kad smo kod igara, po mnogo cemu su izgubile "dusu". Oduzih. Samo sam hteo da kazem da nijednu pojavu ne treba gledati samo iz jednog ugla ma koji on bio.

Ja ne podržavam pirateriju samo verujem da se iza cele ove priče krije nešto veće. Takođe, piraterija je jedna od ulaznica u svet interneta, ovo je jedan način da se zaustavi nekontrolisani rast korisnika interneta što baš i ne pogoduje onima koji su i napisali nacrt SOPA/PIPA zakona.

Ali ta priča protiv piraterije je u 99% slučajeva licemerje jer obično najveći zagovornici protiv iste su "odrasli" i zaradili pare na pirateriji.

Niste ti i smith_bre jedini koje šteti piraterija, ima ovde koliko hoćeš programera ali uglavnom nemaju taj zadrti stav protiv piraterije.

Uostalom, u prošloj godini sam pogledao 10tak piratskih holivudskih filmova (ne bi ih platio ni u ludilu da sam morao), poslušao dva-tri muzička albuma i odigrao tri-četiri igre u piratskom izdanju. U poređenju sa većinom sam nikakav pirat.

@Chinaski i @Smith_bre mojne da letite. Pricate ko da zivimo u toj americi. Ne zivimo i nikad necemo imati standard kao amerikanci, cak ni ovakav kakav je sad, sa krizom i recesijom. Sta fali recimo da bend objavi album i stavi ga na preuzimanje za dz ? I da posle svirkama i mercendajzom po klubovima itd. nakupe tu lovu koja im je realno potrebna. Isto tako i za filmove. ne moze niko da me ubedi da je Avatar realno kostao onoliko koliko je objavljeno u javnosti. Gde bre moze toliko da kosta ? Pogotovo sad kad su im svi animatori kinezi i korejanci. Ne rade to nemci i englezi koji su naviknuti na luksuz i da za sve budu placeni maksimalno.

ako bend odluci da da album za dz (kao recimo NIN sto radise u par navrata) - super, ali to mora da bude njihova odluka. ako odluci da ga prodaje po 13$ onda su tako odlucili i kraj. isto i taj sto je zgovnjao Avatar. on covek toliko to ceni. kome se ne svijda cena ne mora da krade. zamisli ti prodajes nesto i neko drugi ti odredjuje po kojoj ceni bi trebalo da porodajes da on ne bi skidao piratizovano. kako bi se osecao zbog toga?

@Chinaski Neko kad zaceni na nasim oglasima neku komponentu ne moze da je proda po par meseci. A zato neko dodje, stavi u oglas finu komponentu (koju je kupio u prodavnici po trzisnoj ceni) po jos lepsoj ceni i ona ode ko da je nikad nije ni bilo. To nesto treba da govori. Za dobar proizvod i finu cenu nema brige. Paniku dizu mtv snobovi bez sluha i Holivud koji ne moze da napravi originalan film po par godina. Vidi se da nema napretka, i logicno da niko to nece da placa, cak ni onoliko koliko bi u situaciji da to vredi inace platili (retki su filmovi i igre za koje vredi dati pare, cak i minimalno, baksis).

A kako da se oseca programer u Srbiji koji zaradjuje 1000 dolara, a zna da za identican posao programer u US zaradjuje 10 000?
Mnogo je to komplikovana stvar i u Srbiji podrzavam pirateriju osim domaceg softwarea.

@Chinaski Neko kad zaceni na nasim oglasima neku komponentu ne moze da je proda po par meseci. A zato neko dodje, stavi u oglas finu komponentu (koju je kupio u prodavnici po trzisnoj ceni) po jos lepsoj ceni i ona ode ko da je nikad nije ni bilo. To nesto treba da govori. Za dobar proizvod i finu cenu nema brige. Paniku dizu mtv snobovi bez sluha i Holivud koji ne moze da napravi originalan film po par godina. Vidi se da nema napretka, i logicno da niko to nece da placa, cak ni onoliko koliko bi u situaciji da to vredi inace platili (retki su filmovi i igre za koje vredi dati pare, cak i minimalno, baksis).

to sto je film los ne znaci da ga treba ukrasti a piraterijom su pogodjeni i dobri sadrzaji i smece. i svako ko nesto prodaje ima ekskluzivno pravo da ga zaceni koliko mu se prohte. nebitno, ne zelim da neko protumaci kako delim lekcije iz morala.
over and out
:wave:

btw. bejah u Segedinu sada u subotu. TV-i su zaista dosta jeftiniji nego ovde ali je hardver mnogo skuplji (tamo je monitor 19" 100e a ovde mozda da biras koji hoces 22"). niti nas prodavac prodaje TV sa 50% marze niti Madjari prodaju hardver za bezobraznom marzom. jednostavno, takvo je trziste. ali kada se laicki gleda, ovde TV 500e a tamo 350e (a ni tamo ga ne rade bez marze) onda neobavesteni covek pomisli kako neko moze da kupi Ferrari posle mesec dana prodaje TV-a, ali nije tako :)

Meni samo nije jasno kako mogu da prodju celi holivudski filmovi na YouTube-u, a neki video u kojem se nalazi samo deo neke pesme dobije ono SME obavestenje pa ne moze da se embeduje :mad:

btw. bejah u Segedinu sada u subotu. TV-i su zaista dosta jeftiniji nego ovde ali je hardver mnogo skuplji (tamo je monitor 19" 100e a ovde mozda da biras koji hoces 22"). niti nas prodavac prodaje TV sa 50% marze niti Madjari prodaju hardver za bezobraznom marzom. jednostavno, takvo je trziste. ali kada se laicki gleda, ovde TV 500e a tamo 350e (a ni tamo ga ne rade bez marze) onda neobavesteni covek pomisli kako neko moze da kupi Ferrari posle mesec dana prodaje TV-a, ali nije tako :)
Oces da kazes da imaju vecu nabavnu cenu nego madjari pa jadnici malo zaradjuju :D

Evo kako se to radi u zaista liberalnim drzavama kojima su gradjani na prvom mestu (vest stara svega mesec dana):

In Switzerland, just as in dozens of other countries, the entertainment industries have been complaining about dramatic losses in revenue due to online piracy.

In a response, the Swiss government has been conducting a study into the impact downloading has on society, and this week their findings were presented.

The overall conclusion of the study is that the current copyright law, under which downloading copyrighted material for personal use is permitted, doesn’t have to change.

Their report begins with noting that when it comes to copying files, the Internet has proven a game-changer. While the photocopier, audio cassette tape and VCR allowed users to make good quality copies of various media, these devices lacked a in-built distribution method. The world-wide web changed all that.

Distribution method or not, the entertainment industries have opposed all these technological inventions out of fear that their businesses would be crushed. This is not the right response according to the Swiss government, which favors the option of putting technology to good use instead of taking the repressive approach.

“Every time a new media technology has been made available, it has always been ‘abused’. This is the price we pay for progress. Winners will be those who are able to use the new technology to their advantages and losers those who missed this development and continue to follow old business models,” the report notes.

The government report further concludes that even in the current situation where piracy is rampant, the entertainment industries are not necessarily losing money. To reach this conclusion, the researchers extrapolated the findings of a study conducted by the Dutch government last year, since the countries are considered to be similar in many aspects.

The report states that around a third of Swiss citizens over 15 years old download pirated music, movies and games from the Internet. However, these people don’t spend less money as a result because the budgets they reserve for entertainment are fairly constant. This means that downloading is mostly complementary.

The other side of piracy, based on the Dutch study, is that downloaders are reported to be more frequent visitors to concerts, and game downloaders actually bought more games than those who didn’t. And in the music industry, lesser-know bands profit most from the sampling effect of file-sharing.

The Swiss report then goes on to review several of the repressive anti-piracy laws and regulations that have been implemented in other countries recently, such as the three-strikes Hadopi law in France. According to the report 12 million was spent on Hadopi in France this year, a figure the Swiss deem too high.

The report further states that it is questionable whether a three-strikes law would be legal in the first place, as the UN’s Human Rights Council labeled Internet access a human right. The Council specifically argued that Hadopi is a disproportionate law that should be repealed.

Other measures such as filtering or blocking content and websites are also rejected, because these would hurt freedom of speech and violate privacy protection laws. The report notes that even if these measures were implemented, there would be several ways to circumvent them.

The overall suggestion the Swiss government communicates to the entertainment industries is that they should adapt to the change in consumer behavior, or die. They see absolutely no need to change the law because downloading has no proven negative impact on the production of national culture.

Aside from downloading, it is also practically impossible for companies in Switzerland to go after casual uploaders. In 2010 the Supreme Court ruled that tracking companies are not allowed to log IP-addresses of file-sharers, making it impossible for rightsholders to gather evidence.
Izvor

Ovde se mesaju babe i zabe na veliko

Nemojte da poredite stvari koje nisu za poredjenje.

To sto je TV ima 3 dimenzije i mozes da ga pipnes ,a software/audio/video sadrzaj ne mozes , ne pravi razliku nikakvu, i jedno i drugo ima svoju cenu.
Informacija se placa itekako se placa,jedna od naplacenijih stvari na planeti. Ali obrzovanje i samo znanje moze da bude free ali moze i da kosta zlata(predhodne recenica), tako da mozes uciti u skoli a mozes i da platis privatne casove.
Rekoh da je piraterija kompikovana, iz vise razloga, npr ne mozes da primenis isti sablon(bar se sad ne primenjuje) za knjige/audio/video/software.
Ono sto sam pricao je sve bilo objektivno,tj globalno, nigde nisam spominjao Srbiju,nas standard i slicno.
Ako je neko odlucio da radi nesto za dzabe , to je njegovo licno pravo, nemoje da uporedjujete njih i one sto rade za pare.

@hsv.stoned
da li sam bilo gde rekao da sam ja cvecka?

+1 za Švicu. Švica je objasnila!
Taman sam hteo da idem na koncert metalike, ali moj dinar neće videti. :D

Poslednja izmena:
Znaci, ne treba da za servere jure cak do Rusije?

@G@W
Upravo je to "dilema svih dilema". Zasto bas sad? Ako izbacimo argument - moralo je jednom. Citiram deo jednog od prethodnih postova: "niko ne voli da ga kradu na ovaj ili onaj nacin". A to se ipak desava vec jako dugo. Nesto se i preduzimalo, ali sad su reagovali bas drasticno, pa covek ne moze, a da se ne zapita da li iza toga stoji nesto drugo ili je sve zaista iskljucivo uzrokovano vec uobicajenim visegodisnjim vapajima industrije?

Eh da, takvo je trziste, ovde svi imamo po pet stotina evra viska za TV. Sta znaju Madjari, beda ;). Kad udjem u radnju i on kaze 60.000, ja odmah dodam jos 20 o svom trosku, da im se nadje. Jedva sastavljaju kraj s krajem. Marzice minimalka ;).

Kazem, navalili ljudi Rusija, pa Rusija.

I, da ne bude da sam samo to napisao, cisto me zanima da li recimo taksa za slusanje muzike treba isto da iznosi u frizerskom salonu u Njujorku u Beogradu i u Adis Abebi? Licno bih trece oslobodio te takse u potpunosti i ne bih ni razmisljao da im nesto naplatim. Kad nesto narucujem iz inostranstva placam istu cenu kao i bilo ko za taj proizvod, a postarina se razrezuje, cast pojedinim sajtovima, po regionima, pa si svrstan u red zemalja Treceg sveta (kojem mozda objektivno i pripadas, ali to sad nije poenta price). Samo hocu da kazem da me je oduvek iritiralo to sto cene nisu prilagodjene standardu podneblja na kojem se proizvod plasira vec mene nesto kosta jedan i po put vise nego sto kosta Madjara, odnosno tri puta vise nego sto kosta Britanca. A Afrikanac to nikad sebi nece ni priustiti. Naravno da proizvod iz SAD treba prvenstveno tamo da bude povoljan i da je u ekonomskom smislu nemoguce povuci paralelu izmedju tog i recimo naseg trzista, ali to ne znaci da u zemlji niskog standarda treba "kicmu da ti polome" da bi se neceg domogao. Ovo je sad neka malo sira prica, ali mislim da bi stepen piraterije jednostavno bio manji kad bi neke stvari bile dostupnije. Ubedjen sam u to makar i samo bio naivan.

Ovde se mesaju babe i zabe na veliko

Nemojte da poredite stvari koje nisu za poredjenje.

To sto je TV ima 3 dimenzije i mozes da ga pipnes ,a software/audio/video sadrzaj ne mozes , ne pravi razliku nikakvu, i jedno i drugo ima svoju cenu.
Informacija se placa itekako se placa,jedna od naplacenijih stvari na planeti. Ali obrzovanje i samo znanje moze da bude free ali moze i da kosta zlata(predhodne recenica), tako da mozes uciti u skoli a mozes i da platis privatne casove.
Rekoh da je piraterija kompikovana, iz vise razloga, npr ne mozes da primenis isti sablon(bar se sad ne primenjuje) za knjige/audio/video/software.
Ono sto sam pricao je sve bilo objektivno,tj globalno, nigde nisam spominjao Srbiju,nas standard i slicno.
Ako je neko odlucio da radi nesto za dzabe , to je njegovo licno pravo, nemoje da uporedjujete njih i one sto rade za pare.

@hsv.stoned
da li sam bilo gde rekao da sam ja cvecka?
http://knjizevnost.org/vijesti/4094-paulo-coelho-pirati-cijelog-svijeta-ujedinite-se-i-piratizirajte-sve-to-sam-ikada-napisao

Problem je što su u nekim kapitalističkim društvima stvari koje bi inače trebale da budu umetnost stravično komercijalizovane, odnosi se i na knjige i na filmove i na muziku... ako nešto valja ima trajnu vrednost i "besmrtno je", a kroz ta dela i njihovi autori ostaju besmrtni. Tako je od Homera i Cicerona pa preko Šekspira i sve do Andrića... Što se filmova tiče za mene je Kjubrik besmrtan, mnogi njegovi filmovi su ono što smatram "svetskom kulturnom baštinom". Svaki troškovi sem onih za izradu medija, čuvanje, digitalizaciju i sl. su po meni u tom slučaju besmisleni tj. neopravdani. S tim u vezi ja bih uveo zakone po kojima bi autorska prava isticala mnogo brže, ne kao što je sad 50 il' kol'ko već godina već 10 ili 20. Je l' treba neko večno da zarađuje od jednog te istog, ako je nešto toliko dobro da je posle 20 i kusur godina ostalo poznato i cenjeno pa valjda je normalno da postane svima dostupno opšte dobro.

Ne osećam nikakvu krivicu što koristim pirateriju. Jedino što legalno kupujem je domaći softver. Pare koje bih dao za neku igru/film ću daleko radije potrošiti da kupim nešto osobama koje volim, da uštedim za putovanje, neku knjigu... Smejaće se neki, al' da li su nam platili odštetu za bombardovanje i sankcije, jesu, al' malo sutra, mislim da je ono što gube od malo piraterije u odnosu na ono što oni duguju nama zanemarljivo. Nemojte pomisliti da sam neki radikal, ultra desničar, navijač i ostala bulumenta već samo sagledavam stvari krajnje pragmatično. Mala smo zemlja, koja ionako nedovoljno proizvodi i ima stravičan spoljnotrgovinski deficit i samo nam još fali da i tako pare napuštaju zemlju. Azijske zemlje (Japan, Južna Koreja, a pogotovo Kina) nisu stigle tu gde jesu poštovanjem autorskih prava ;) surovo, ali tako je.

još jedan + za Švajcarsku. Dokaz da nije problem u kapitalizmu samom (da ne bi sad neki kvazi levičari seirili nad propadanjem kapitalističkih zemalja) već u tome kako je neko konkretno društvo ustrojeno.
Ovo što se sad protura je "američko maslo" tj. njihovog neo liberalnog kapitalizma, a to je poslednji model na koji treba da se ugledamo.

Znaci, ne treba da za servere jure cak do Rusije?

@G@W
Upravo je to "dilema svih dilema". Zasto bas sad? Ako izbacimo argument - moralo je jednom. Citiram deo jednog od prethodnih postova: "niko ne voli da ga kradu na ovaj ili onaj nacin". A to se ipak desava vec jako dugo. Nesto se i preduzimalo, ali sad su reagovali bas drasticno, pa covek ne moze, a da se ne zapita da li iza toga stoji nesto drugo ili je sve zaista iskljucivo uzrokovano vec uobicajenim visegodisnjim vapajima industrije?

Eh da, takvo je trziste, ovde svi imamo po pet stotina evra viska za TV. Sta znaju Madjari, beda ;). Kad udjem u radnju i on kaze 60.000, ja odmah dodam jos 20 o svom trosku, da im se nadje. Jedva sastavljaju kraj s krajem. Marzice minimalka ;).

zbog "profi upload-era" kao što je ovaj slučaj
After What Happen to FileServe and Sonic
how come all uploaders do not upload at Letitbit ?
it is the best Now
I Get More Than 100 USD Dailly

really .. Better than DuckLoad

non completed download is counted :D

You Should Try It

Cekajte malo. Zasto ja da cenim sve te "nazovi sebe bogove", kada oni ne cene mene? Generalno i vas ovde na forumu. A jos generalnije, ostatak sveta.

Evo cisto male imaginacije, koja je zasnovana na realnoscu.
Da postavim sebe na mesto jednog poljoprivrednika-stocara, iako nisam.
Tu prolazi jedno mucenje, gajenje, odrzavanje, da bi se na kraju dobili produkti kao sto je klopa i koza za oblacenje. Ubih se od posla. A onda dodje neko takav samoproklamovani baja koji mene isplati neku sicu. A to samo jedno prase i svo to odrzavanje u prase koje sam ja ulozio, nije vredno nekoga koji ce mi naplatiti telefon 500-1000 evra, pa cak i gejm koji kosta 50 evra. Da se razumemo, prase je vrlo jeftino i moze da potraje mnogo vise nego jedno zadovoljstvo muzike ili igrice. Da ne pricam o filmu.
Da imam izbor izmedju 2 sata sablonskog brainwasha(vec vidjena tematika) koja je odstampana u 1 i 0 u zilion primeraka i jela od mesec dana za iste pare. Naravno da cu da izaberem jelo.

Naravno, ovo "cenjenje" se lako primenjuje na sve nas.

Sklapac skupih telefona i televizora, ne moze sebi da priusti taj TV. Jedan gradjevinar, koji je slomio kicmu radeci 36 sati dnevno, nema stan. Sivaca deca za D&G, koji se po komadu prodaje, ne ispod 300 evra, namaju 'leba da jedu. A kamoli parce tkanine da bi im izigravao fancy ceger.

Tu upada prica onog dela sveta koji nas muze, nista ne radeci i postavljajuci odnose "cenjenja" poslova. Tu taj gradjevinar se zaduzuje kod banke zbog jednog stancica od 30 kvadrata, za celu porodicu. I taj stan ce otplacivati njegova deca.

A medju precenjenim poslovima itekako spada jedna jedna manekenka, koja vrti guzicom u haljini boje izbljuvotine, a ima vecu platu nego onaj koji je svakodnevno poji i hrani. Cak i doktora koji je na pragu leka protiv smrti. Malo preterujem oko leka protiv smrti, ali kapirate sta hocu da kazem :) ***. pa vise i od neurohirurga.
Jedan sportista, poznatiji "hitni lopticu u sumicu" ima vecu platu od ljudi kojima je posao podcenjen.
Ne, nije problem u tome sto on ceo zivot trenira. Svi mi kroz zivot treniramo. Da li ce to biti lopta, satara, cigla, sve je jedno. Mi treniramo za sta smo sposobni, a itekako je potrebno ovome svetu. Verujte mi i da nema nekoga koji ce sedeti u stolici 8 stai dnevno kuckajuci kojekakvu papirologiju i tu bi dosta ljudi ispusilo za nesto sto im treba.

Najcrnji deo sada dolazi. Marketing i korporacije.
Miloni firmi koje prakticno prave isto, nude iste usluge, a onda to nazivaju zdrava konkurencija. Dok mi budale se primamo na to sto smo ove godine dobili 1 megapiksel i 100 MHz vise, po defaultu. Sva zbog casopisa "i7 je napravio bum na polju procesora", "najjaca graficka karta ikada vidjena", "to je zver". Sledece godine ili za 6 meseci, slusamo isto s.r.a.nj.e. Umesto da se iste te kompanije sa istim ciljem udruze, podele ideje i kazu ovo ne valja, ovo valja, mozemo jos da dodamo.....i stvarno da naprave ZVER.

Pritom, napravili smo robote, da nam olakasaju posao. Da prakticno radimo par sati. Da imamo dosta vremena za ucenje, zabavu....sta god, a onda ti dodje "samoproklamovani" koji ti kaze otkaz. Drugacije prevedeno "idi, ko te j.e.b.e, umri od gladi". Ja sam jedini koji sme da nista ne radi i da se zabvalja.
Zamislite sta bi tek bilo da je u jednom trenutku nastala Vestacka Inteligencija? 99 odsto planete bi ostalo bez posla. Ostali bi roboti i inzinjeri pored toga. Ostatak sveta, lepo moze da umre. Pored A.I. , robota i inzinjera ostali bi manipulatori. da ne preskacem njih. Verovatno ne bi bilo ni inzinjera zbog A.I.

Problem je sto ljudska rasa nikao da nauci, da lezilebovici ne treba da postoje. U to su ukljuceni politicari, bankari i njihovi poslusnici a.k.a. slihtare. Da su nam poslovi podcenjeni u odnosu na neke druge, tako nebitne poslove ove planete.
I najznacajnije, ljudski rod nikako da shvati, da mi jedni druge pomazemo, direktno ili indirektno u hranjenu, pojenju, oblacenju.....pa da, cak i toj zabavi.

Dok se ne uskladi to precenjivanje-podcenjivanje poslova, izbacivanje nepotrebnih poslova, svet nikako se nece stabilizovati.

Dovoljno vam je sto svaki dan citate o tome, kako neki Perica zamislja kako svet treba da izgleda. Zato i dan danas, mi prakticno nismo makli od mracnog doba, samo je postao malo vishe shiny. Svaki dan pricaju o nekoj slobodi, o "liderstvu" a svaki dan citam o nekim ratovima, silovanjima, ubijanju, poremecenim umovima. Ne samo u ovoj "hronika" sferi, nego sto i takozvani intelektualci tako s.e.r.u. da je zlo.

Samo saznanje stvari koje su nam zabranjene, unistivane zbog profita, stvaraju mi gadljivost na ovaj svet. Ubijaju ljude, prete i oduzimaju stvari samo zato sto su napravili motor koji ide ni na sta.

Dokaz vam je, a nama znan, Tesla.

Zato ljudi kradu. Jer svet koji je stvoren od i.d.i.o.t.a. i nastavlja tim tempom, upravo dozvoljava tu funkciju.

Izvinjavam se moderatorima i adminima na "tackastim" recima :) ali te reci su ipak nastale da opisu neke stvari. Nisu za dzabe nastale, tj. pripojene drugoj funkciji :)

Poslednja izmena:
Kapiram da je taj lik bivsi spamer, pa se samo prekvalifikovao na uploadera. On zaradjuje :)

Schweiz & Koeljo win :)

Samo jos kad bi bili blazi sto se tice brze voznje u Svajcarskoj, smrc :(

@excalibur
A zasto ti smatras da svet treba da se stabilizuje na tacki koju si ti zamislio?

Cim se uvede to uskladjivanje i procenjivanje sta je potrebno a sta nepotrebno, izbacio si stabilizaciju kao pojam iz jednacine. Mali je korak odatle do orvelovog velikog brata.

Ceni se ono sto je trazeno i niko tu nista ne moze regulisati. Drustvo je rezultat covekove prirode, a ne njegove zelje.

I hvala bogu da je tako, inace bi smo bili u jos gorem k.....

Poz

@cjokanov
Vdim da bas i ne ctias tekst, u kojem je ostavljena veca sloboda nego sto je sada imamo. :)

Svet se nece stabilizovati na tacki koju sam zamislio. Jer tacku koju sam zamislio je, izbacivanje nepotrebnih poslova i vrednovanje poslova koji su zaista potrebni covecanstvu. Da, svet treba da evoluira. To izbacivanje nepotrebnog nas vodi ka boljem. I zna se sta je nepotrebno. I kriminal je posao, jos je cak i u nekim sferama legalizovan. Ali koji ce nam? Ne donosi nikakvo dobro covecanstvu. Banka ti je legalizovani oblik zelenasnja. Da bi ti tu cuvali neke 1 i 0 od tvog mukotrpnog rada, jos ti na to uzimaju "proviziju".

Pogledaj istoriju, jer ova planeta nije od juce. Kroz istu, mi smo izbacivali nepotrebno i ubacivali potrebno. Poslovi su se menjali. Primer: Do pronalaska nafte, taj posao nije ni postojao. Izmislili smo automobil, kocije vise nisu ni potrebne. Nego, problem je sto smo uveli gomilu poslova koji su nepotrebni. Da, to smo radili i kroz istoriju. U poslednjih 100 godina, pronadjenu su nacini na nafta, ugalj i ostalo ne koristi kao gorivo. Ostali smo na tome, a pronalazaci su ili ubijani ili proterivani ili im je sve unisteno ili zaplenjeno. A sve sto je navodno ostalo, ide veoma sporo. ***. pa na svaki penisometar imamo geotermalne izvore. I ama bas niko se ne seti da zameni sve nuklearne, naftno-ugljene elektrane, geotermalnim. Cak bi i zamenilo hidroelektrane. Znanje o takvom obliku energije, postoji jos pre nuklearki, ali...... profit.

Meni je samo bila muka, kada su rekli da je u CERN ulozeno nekoliko stotina miliona dolara. Dok se za sranjarije ulaze isto toliko, naravno i vise. Racunica u milijardama. Ulazu neku sicu kao pomoc ljudima, a baskare se na ratove u milijardama. Heeeejjj???

Drustvo jeste rezultat covekove prirode, ali ta priroda je rezultat zelje. Rezultat mozga. "Zelim da imam bolje nego ti i sjebacu te zbog toga".
Nema to nikakve veze sa Orvleovom vizijom. Orvelova vizija je totalno skracivanje ljudske slobode. Onoga dobroga. Ljudska sloboda u smislu pljacki i ubijanja i ostaloga stetnoga, je ta koja treba da se suzbije. Tebe kada "baja" ostavi na ulici da se smrzavas i gladujes, jer je on "baja", sta ti ostaje nego da pljackas da bi preziveo. Kao rezultat pljacke, mora da se desi da ubijes nekoga koji isto prezivljava kao i ti. Nedao Bog da ubijes nekog od bankara, prilikom pljacke, pa o tome bi ceo svet brujao.
Kroz tu istoriju smo videli sta je dobro, a sta ne. I uporno furamo fazno toga losega.

Ako ti nije jasan fazon, procitaj sutra u novinama "ta i ta firma 10.000 otkaza". Jos ako su ljudi pred penzijom, ne mogu ni da je ostvare. Jednostavno who gives a fuck about you. :) Iako stoji smajli, ovo je stvarno bedak. Ubio babu zbog 100 dinara.

Po tom principu i funkcionisu ti zakoni koje su pod imenima SOPA/PIPA, kroz korporacije MPAA i RIAA. U domacem delu to se zove Sokoj i OPFS. Zakoni koji treba da sluzi opstem dobru, pretvaraju se u zakone koji sluzi korporacijama i mocnicima. Takozvanim "bajama".
Mi zapravo dobijamo Orvelov svet, zahvaljujuci bas tim nepotrebnim poslovima, koji su izmisljeni za dzabalebarose.
Neverovatan broj poslova bio ostao, neverovatan broj raznovrsnosti bi ostao. Nikada nam ne bi bilo dosadno. Ali gluposti se jednostavno moraju izbaciti.

Izvini, ali ne znam da li si bio u vojsci. To je samo jedan od primera, gde sam uzivo video, jer sam radio u menzi, kako se hrana baca. U ogromnim kolicinama. Da ne pricam za prodavnice svuda po svetu. Na milione tona.
Ni jedan jedini zalogaj tog viska nije rasporedjen tamo gde treba. I posle tu knjaju kako je velika glad u svetu. Kao, cini se sve sto se moze. Narode doniraj. Kenj, ser, kenj.

Realnost je zapravo mnogo drugacija od onoga sto smo nauceni. Nego, zbog tog ucenja, mnogi ljudi ne zele da progledaju ili jednostavno ne kapiraju realnost.

Poslednja izmena:
@excalibur
Slažem se sa tobom u potpunosti jer imam i ja odavno to mišljenje o, u suštini, izmišljenim i nepotrebnim poslovima... Iako nisam završio tehnički fakultet smatram da su to jedina prava zanimanja, dok je sve ostalo samo sviranje q... Ekonomija donekle, mada u nekom drugom poretku nepotrebna, menadžment kako tako... Žalosno jeste to što su sportisti danas jedni od najplaćenijih, ali takvo je društvo i sistem vrednosti i to se neće promeniti tako lako...

Dosta se priča protiv piraterije, ali niko da priča o precenjenosti istih tih dela za koja neko traži basnoslovne sume novca...te igre ne koštaju 50,60€, a sigurno ne košta toliko ni njihova izrada. Setite se igre Wing Commander, sa sve onim filmskim sekvencama sa pravim glumcima..a danas sa animacijskim sekvencama igre im ispadaju gluplje i skuplje...pa to je uvreda za svačiju inteligenciju i treba da budu srećni što je neko uopšte pomislio da ih piratizuje...
O današnjoj muzičkoj industriji ne treba trošiti reči...
Da je potrebna neka evolucija, jeste, ali mi je na žalost nećemo doživeti...

Poslednja izmena:
Imali smo taj link na 11. strani teme. Zato se i pitam da li je sve to bilo bas slucajno i da li je eventualno to mogao da bude dovoljno jak razlog da se iz pasive prebace u aktivu ili je u pitanju nesto trece. Sve je to postojalo vise godina i niko se nije mesao dok...

Пиратерија различито утиче на различите типове интелектуалне својине. Али, очигледно је да филмска и музичка индустрија највише гурају законе за њено сузбијање, па су оне најбоље као пример.

Пре 20 година, издавачка кућа је морала да има пуно људи који проналазе нове таленте, да од њих прави бендове, сними албум (у студију, са изузетно скупом опремом), онда договори промоцију преко радио и ТВ станица, плати велике суме за маркетинг, наштанцује дискове/касете, организује њихову дистрибуцију, као и транспорт. И већи део овога је морао да се понови за сваку следећу државу.

Сада, људи могу да направе музику уз далеко мање улагања у опрему. Није неопходно имати велику радну снагу за проналазак талената, јер је сва шанса да су поставили неки клип на SoundCloud-у, YouTube-у, или негде слично. Промоција је и даље потребна, али је много, много мања у обиму него раније, захваљујући Google-у, и његовим циљаним рекламама. Огроман број људи ће прегледати још неки спот са "similar" листе. Истраживање тржишта је једноставније, јер је лако отворити Facebook, Last.FM, YouTube или неку сличну мрежу, и видети реакције. Трошкови производње су малтене непостојећи, и своде се на цену хард-дискова у серверу, на коме ће песма бити постављена. Самим тим, дистрибуција је олакшана, и за функционисање продавница је потребно неупоредиво мање средстава. Музика има глобални домашај, и није никакво чудо да, без икаквог посебног труда, продаја буде велика и преко границе. А уопште није потребно отварати неку дистрибуцију, или преговарати са локалним играчима. Није потребно удубљивати се у локалне законе и правила, него је довољно продавати.

И поред свега тога, музички албум кошта скоро исто као некад.

Дакле, ствар је у томе да уопште није решење гушити пиратерију, него треба искористити интернет као велику предност. Да могу, без компликација, да купим loseless песму, која ће радити на свим плејерима, и нема DRM, са попуњеним таговима и стандардизованим именовањем и гласноћом, не бих ни размишљао да нешто пиратизујем.

А, са друге стране, да нисам никад ништа скидао без плаћања, за 80% извођача које тренутно највише слушам не бих ни чуо, и самим тим, не бих ни куповао ништа што убудуће издају.

Vrh Dno