Ne mogu da verujem kako razmiljate, vi govorite o nekoj slobodi govora , a jedino sto ja vidim ovde je kradja autorskih prava.
To sto je vama nesto skupo , ne znaci (niti vam da je za pravo) da ga kradete, sad se meni ne svidja cena Sony 3D Led TV 55" i treba da odem u radnju i da ga uzmem za dzabe?
Kako bi vama bilo kad bi vam drugi korisitli nesto ,zasta ste vi sasluzni,a pri tome nemate nikakve koristi (da napomen da je ulozeno novac+znanje+trud+vreme za komercijalnu upotrebu) ?
Sto se cena tice, vec sam rekao da je to glavna stvar da se ubije piraterija(mislim na spustanje cena),ali tu je vrlo bitan zakon velikih brojeva, zato mora prvo da se ocisti ovo da bi se cene smanjile.
Pitanje piraterije je mnogo komplikovanije nego sto mislite na prvi pogled, npr ono pitanje oko klinca koji igra a muzika u pozadini, tu klinac nema nikakvu korist i nema razloga da se gasi snimak(niti da se tuzi klinac) ,ali zato YouTube ima koristi, isti vam je model sto svi tuzakaju proizvodjace Android telefona koji zaradjuju,a ne Google koji je vlasnik Androida jer ne zaradjuje. Tesko je napraviti balans,a da svima odgovara.
Nemojte da zaboravite da je od piraterije samo droga unosniji posao,ali zato je mnogo laksa ,jeftinija,nemas posla sa narkomanima, ubicama i slicno.....pa je i pitanje gde te sve pare na kraju zavrse
Zasto mislite da ovo ima (ili ce biti) bilo kakav uticaj na Wikipediju?
Ajde malo budite realniji,nemojte samo da gledate subjektivno i povrsno na problem.