Šta je novo?

Medieval 2: Total War Predstavljen

Jel igra jos neko,pored mene,kao Holy Roman empire?:) Svabe su se pokazale bas jake od samog starta!Jedino mi nije logicno zasto ne mogu da kontrolisem Papu iako sam osvojio Rim i Papal state...

rim je puno puta padao, al pape su *****, uvek su se reinventovali :D

Inace i dalje mi je neverovatno da recimo Skoti imaju 8000 na pocetku i 2 vojske za samo jednu teritoriju a vizantija 6000 i jednu vojsku za 5 pocetnih teritorija na 2 kontinenta i ostrvu.

Pa zato Skoti jos uvek postoje a Vizantija ne, nego kako da igram sa Skotima.

Pa bar imaju svoju zastavu simbole, parlament i fudbalsku reprezentaciju a i jos neke reprezentacije a od Vizantije nema ni V, cak nema ni samih vizantinaca ko god oni bili :trust:

nacije se otkljucavaju ili editovanjem inija ili unistavanjem doticne nacije.ako oces da igras sa skotima samo kreni sa englezima i sravnices ih za par turnova.imaju samo dva grada i neku smesnu vojsku.

@ Killbane:

Sto se znacaja Srbijice tice, moj komentar je: kako kome. A sto se Vizantije tice, postoji jos uvek u vidu pre svega Grcke, a tu su i Srbija, Crna Gora, a i Albanija ima dvoglavog orla na zastavi (nisu oni uvek bili obrezani), a ti se obavesti odakle im, kao i nama krst sa 4 ocila. Ne bi bilo lose da se obavestis i o tome ko je napravio Cirilicu specijalno za Slovene i o tome ko je Kijevskoj Rusiji pomogao da poprimi obrise ozbiljne drzave. Posle bitke kod Mancikerta, Turci su osnovali Rum Sultanat (Rum na turskom znaci Rim), a Mehmed II (nesto kao turski Rambo 2 :)) se po osvajanju Konstantinopolja prozvao Kayser i Rum (na turskom: Rimski Cezar). Cak i danas Turska zeli da bude prihvacena kao naslednik Vizantije. Mistici smatraju da se sve zaista vredno u vizantiji pred dolazak Turaka uzdiglo 20m iznad tla, te da su Turci osvojili infrastrukturu lisenu ontoloskog utemeljenja, usled cega ih niko i ne prihvata kao naslednike velikog carstva.

@ Fortes:

Kada je Aleksije Komnen krunisan za cara, Vizantija je bila u rasulu, delom zbog poraza u bici kod Mancikerta koja je Vizantiju lisila najvrednijih teritorija u Maloj Aziji, delom zbog vladavine niza nesposobnih careva. Po mnogo cemu ispred svog vremena, Vizantija je u to vreme trpela i zbog inflacije, te je Aleksije Komnen izvrsio reorganizaciju monetarnog sistema carstva i uveo novcic nazvan Hyperpiron. Malopre pomenuti posao matori Aleksa je morao da obavlja uz restrukturiraje vojske i uz odbijanje napada brojnih ambicioznih suseda, pa u tom smislu ne smatram nerealnim to sto na pocetku igre Vizantija ima manje kinte od ostalih drzava.

Sto se Varangijanske garde tice, iako elitna jedinica u svoje vreme, nije bila jedina sposobna. Tokom ratova sa Francima u jednoj bici (zaboravio sam tacno kojoj), franacki pesaci su fingirali beg, Varangijanci su ih pojurili, bili odvojeni od ostatka vojske i zavrsili izmasakrirani od strane franackih pesaka koji su ocigledno imali dovoljno kondicije i za trk i za borbu. Suvisno je reci da su Vizantinci izgubili ovu bitku, dok je sam Aleksije Komnen jedva umakao. Isti ti franacki pesaci su se kasnije pokazali kao veoma efikasni tokom 1. Krstaskog pohoda, a ni vitezovi nisu zaostajali. I ovde mi se cini da je igra postala realnija. No, bez Srbije necu da se bakcem.

Poslednja izmena:
@ Leopoldk
Kada pricam o znacaju Srbije ne mislim na 30-tak posto srba kojima ona nesto znaci vec mislim na znacaj srbije gledan globalno danas. Sto se tice istorije znam je prilicno dobro. Posle zavrsenog elektotehnickog fakulteta resio sam da se odmorim malo pa sam studirao iztoriju koju bih zavrsio da nisam otisao u vojsku, posle toga sam video da to nema smisla pa batalio. Sto se istorije tice kao sto je reko moj pokojni profesor istorije "Srbi bi dobro trebali da nauce svoju istoriju, i da je odmah zaborave" O nizu besmislenih poteza u srpskoj istorije je bespredmetno razgovarati, tesko da ima nekog iole racionalnog poteza. Tako da definitivno ne zasluzujemo da budemo u igri;) Inace u engleskom jeziku se izraz "byzantin" koristi da opise neki necastan potez, neki noz u ledja ili neku prevaru, mada to verovatno vec znate. Moja jedina zamerka Total War serijala od Shoguna (koji je i dalje mog naomiljeniji deo) pa do sad je diplomatija i sl. Meni bi bilo idealno kada bi taj deo mikromanagmenta bio slican igri Europa Universalis

Poslednja izmena:
iskrcao sam se i u ameriku.
ono,bas i nije bog zna kako uradjeno.asteci imaju znatno slabiju vojsku i konjica,topovi i bilo koja jedinica sa puskama ih probija nikad laske (sto je i ok).dosta su lose rasporedjeni (koliko ja znam,drzava asteka se nalazila u meksiku,a sad su severnoj americi.takodje amerika je uzasno daleko.trebao oko 15-16 turnova da bi se stiglo do nje (sto je malo mnogo).

takodje,nervira me sto nijedna drzava nece da postane vazal.ostane joj samo jedan grad sa ~100 ljudi a na zidinama se nalazi 1000 mojih najjacih vojnika i oni odbijaju predaju.takodje,koliko sam video na onom diplomatskom meniji,nijedna druga drzava nije stupila u vazalni odnos.to je bas bezveze.
sad se nesto dvoumim da li da krenem da igram sa vizantijom,ili sa turcima...

malo offtopic
@killbane: vizantija je pukla zbog slicnih razloga zbog kojih je propao i rim, a ako malo dublje zagrebemo, a cak se setimo i rtw-a, vizantija, odn. istocno rimsko carstvo, predstavlja jednog od naslednika seleukida, za koje znamo kako su zavrsili i zasto.

Poslednja izmena:
Vizantija naslednik Seleukida? Jedino ako se misli na to što je Vizantija suštinski naslednik Helenizma, dok su Seleukidi nešto drugo...
Vizantija je završila kako je završila zbog jednog i samo jednog razloga - arapske najezde koja je usledila u najgorem mogućem trenutku, nakon završetka Prvog Krstaškog Rata, odnosno Prvog Svetog Rata koji je vođen trideset godina protiv Persije i završio se ritualnim spaljivanjem Hrama Sunca u Suzi. Iscrpljena, izmoždena Vizantija nije mogla vojno da se suprotstavi osim totalnom defanzivom. Da su imali pedesetak godina za oporavak druga bi se priča pričala. Doduše, tada bismo mi živeli na ovim prostorima malo sutra :)

Napomena: ovo je lično mišljenje autora za koje nije odgovoran niti može biti gonjen krivično ili na neki drugi način :) Termin "Prvi Krstaški Rat" je upotrebljen u suštinskom smislu, kao prvi verski rat gigantskih razmera, a ne u skladu sa zapadnjačkom terminologijom po kojoj su krstaški ratovi samo kada rimski biskup poziva u rat.

Napomena 2: najteže je sigurno bilo sirotom Irakliju, sinu kartaginskog egzarha i potonjem imperatoru, najvećem u istoriji Vizantije, dok gleda kako njegovo životno delo spasavanja carstva biva uništeno zbog buđavih pustinjaka...:(

Poslednja izmena:
Ja batalio vizantiju.Nakon unistavanja Venecije i velikog zadovoljstva zbog nestanka mrskog neprijatelja jos od samog pocetka a i ekonomskog oporavka dobijenog razaranjem doticnog grada,nakon sto je madjarska svedena na jedan grad,a turska izbacena iz male azije,sa bednim ostacima vojske,u roku od 3 kruga u rat protiv mene su se ukljucili HRE,Poljska,Milan,Sicilija i Egipat.
U istom trenutku pod opsadom su bili Venecija(milan),Zagreb(hre),Bran i Bukurest(Poljska),Sofija(Madjarska),Antioch(Egipat) i blokirane luke Iraklis,Durazzo(sicilija),Nikozia(Egipat) i Raguzza(hre).
Zagreb i Bukurest su imali simbolicne garnizone i brzo su pali,Sofija je sa lakocom(kao i mnogo puta pre toga) odbranjena,Venecija je odbranjena uz osrednje gubitke,a Bran i Antioch su odbranjeni ali uz ogromne gubitke.Mocna flota je brzo regulisala stanje u mediteranu,pocela je da se skuplja vojska za odbranu od daljeg napredovanja agresora i povratak teritorija,kao i strategija za osvajanje bogatih severnoitalijanskih gradova i naravno broj cifara koji oznacava florine je krenuo da opada.
U medjuvremenu sam napustio Antioch unistavajuci svaku zgradu i prepustanje pobunjenicima koji bi cinili tampon zonu izmedju mene i Egipta,odbijen je jos jedan napad poljaka na Bran,unistena jedina preostala madjarska vojska u polju ispred Sofije(sto je omogucilo prokletim svabama da zabiju noz u ledja svom savezniku i zauzmu budimpestu i izbace madjarsku frakciju pre mene),odbijen patetican pokusaj hre-a da zauzme Veneciju i uz par carki sa turcima i desetkovanja sicilijanske flote,spremao sam se da sa 2 najace armije krenem na sever,jedna na budimpestu i zagreb,druga u italiju.
A onda je usledio sok u vidu armije sa rogovima na zastavi sa delekog istoka.Prvo jedna kompletna armija u maloj aziji,a zatim jos jedna iz pravca gde je bila poljska.U maloj aziji sam imao jednu jacu vojsku koja je satirala Turke gde je stigla,sve veterani sa mnogo expirienca i naravno odmah sam je poslao na proklete kosooke dzokeje.Shok i bruka kakvu nisam iskusio u svim tw serijalima do sada!!!Odnos snaga 1300mojih na 1200 njihovih.Rezultat 190 mrtvih mongola i 850 mojih mucenika.Ponadao sam se da cu ih barem zaustaviti na zidinama gradova,ali ignorisali su sve ostalo i simultano udarili na Nikeju i Konstatinopolj.U krvavim bitkama odbranjena je Nikeja jer sam uspeo koliko toliko da izgradim solidan garnizon,ali za prestonicu nije bilo vremena.Moj pad morala je bio totalan kad je moja "italijanska" armija ostala bez 3/4 ljudstva u 3 uzastopne bitke sa hre armijama u Istri(iako sve 3 pobede),kad su veneciju napale 2 armije Milana,kad je Bran herojski pao u ruke Poljaka i kad sam video jos jednu mongolsku armiju u sad vec nebranjenoj maloj aziji.Naravno sa parama sam vec bio nekih 7000 u minusu.Tu sam resio da zavrsim svoju kampanju i izaberem frakciju koja je malo dalje od prokletih mongola,najverovatnije Sicilija ili Spanija.

Bedak...:(
Ipak, dobrim delom se može steći jasna predstava kako je zapad Evrope uspeo da se toliko uzdigne u odnosu na istok Evrope i Bliski Istok, iako su bili daleko razvijeniji.

Hm...dobro je da znam sta mi se sprema...i ja kao vodim Vizantiju. Koja frka sa lovom...uzas. Nego imam jednu zamerku...muzika je daleko losija od one u RTW...mozda je stvar ukusa u pitanju ali imam utisak da se ranije vise paznje posvecivalo tom aspektu igre.

Ja se sad ,kao Holy Roman empire, spremam za varvare sa istoka,unistio sam sve zemlje u Evropi osim Francuza i Vizantije.Nadam se da ce moji tevtonski vitezovi biti efikasni protiv mongolske gamadi...:)

yep,mongoli su bas *******i.na kraju su drzali polovinu sveta (ja zapad,oni istok).ostalo je jos samo par drzavica,valjda rusija i vizantija,ali su oni imali neku smesnu vojsku,a i bio sam u savezu sa njim,tako da nisam hteo da ih diram.ali mongoli su bili bas opasni.ja sam poslao 5 ogromnih armija preko afrike uz neogranicenu kolicinu novca za placenike (imao sam okolo 200000 kinti).probio sam se sa tom vojskom nekako do jerusalima,ali posle nisam mogao da napravim ni korak.presao sam u defanzivu i sad jedva uspevam da odbanim ove gradove koje sam osvojio.doduse,uvek mogu da napadnem i iz evrope.para ima,samo je potrebno par turnova da se izgradi neka lepa vojska.samo,sada su me englezi vec malo smorili.sad cu da zapocnem novu kampanju.samo ne znam da li da igram sa turcima ili sa vizantijom...

Moram da priznam da igranje sa katolickim frakcijama ima totalno drugaciji smek nego sa sa Vizantijom.Odnosi sa vatikanom,pravljenje kardinala,izbori za Papu,misije koje zadaje,inkvizicija,pretnje exkomunikacijom sve to zahteva malo drugaciji pristup strategiji i diplomatiji.
Poceo sam novu kampanju sa Sicilijom.9000 florina na startu,2 teritorije castle Palermo i town Napoli,princeza,kardinal,jedna,vojska i spijun.Odmah uspostavio saveznistvo sa Papal State,postojecu armiju poslao na Tunis,a novu od 4-5 trupa povadio iz gradova i poslao na Cagliari.Hteo sam malo da experimentisem pa sam zatrazio crussade na Tunis,regrutovao placenike i pretvorio armiju koja je vec bila u africi u krstasku.Osvojio Tunis i dobio maximalan broj krstica u odnosu sa Papom.Osvojio na brzinu i slabo branjene Cagliari i potom sa istom vojskom Ajaccio i pretvorio ih u town,ignorisao zahteve saveta za osvajanje Durazza jer sam znao da to znaci rat ili sa Vizantijom ili sa Venecijom ili oboje,a to nisam zeleo na pocetku.
Zatim sam poslao nekoliko svestenika u Afriku i murske zemlje u Spaniji i jako brzo su nabili piety konvertujuci muslimane tako da sad imam 3 kardinala u papskom savetu (3 glasa).Prva zamisao je bila da nastavim sa osvajanjem severne afrike,ali distanca medju gradovima je velika i malo smara.Tada sam primetio da je Florence jos pobunjenicki grad i resio da ga uzmem iako je to znacio rat sa nekom od drzava u sev.Italiji.Naravno gotovo odmah me je napao HRE blokadom luke Napoli.Bio sam u saveznistvu sa Milanom i prilicno me je iznenadio njihov "napad"(opet luka),mislim da nije bilo nikakve logike da to urade pogotovo jer su bili u ratu sa Venecijom tako da me AI opet malo razocarao.A koliko je to bio glup potez pokazalo se kad sam video da u Genovi imaju generala i dve baliste.Posto od Firenze do bilo kog drugog grada u regiji se stize u jednom potezu,usledio je brz napad i lako zauzimanje ispostavilo se pravog bankomata :)
Zanimljivo je da sam od Pape dobio zadatak da ne napadam sedam krugova HRE pod pretnjom izbacivanja iz crkve,ali to nije sprecilo HRE da napada mene.Mislim da je to malo glupo.Takodje gotivno je sto se odnosi sa Papom menjaju u zavisnosti koga si podrzao na izborima.
Sve u svemu za sada dosta opustenija kampanja nego sa Vizantijom.

da,to je velika mana sto drzava nastavlja sa napadima,iako je papa meni zabranio da prolivam hriscansku krv.i nisam provalio kako da zatrazim od pape da neka drzava prestane sa napadima na mene.ne bi bilo lose da postoji i takva opcija.

igram sa francuskom, i na glavu su mi se popeli inkvizitori. najbolja fora je sto sam dobio misiju od pape da naslednika pridruzim krstasima. prosao je 1 turn kako sam poceo da sakupljam vojsku, kad eto ga inkvizitor koji optuzuje prestolonaslednika za jeres i pali ga na lomaci. "znaci tuga"

Cuo sam mnogo zalbi na inkviziciju,srecom za sada su me mimoisli u Sicilijanskoj kampanji.Ali video sam ih na delu dok sam igrao sa Vizantijom i kako su redom nestajali,generali,trgovci,svestenici i diplomate svih nacija oko Venecije.

Razbio sam 4 ogromne mongolske vojske(uz prilicne gubitke doduse),ostale su jos 3 i da im zauzmem capital Kijev-Nemacka(HRE) pobedjuje na svim frontovima!:)

Sve u svemu za sada dosta opustenija kampanja nego sa Vizantijom.

Licno volim teze kampanje...igranje sa Vizantijom predstavlja svojevrstan izazov. Verovatno posle Vizantije mi sledi igranje sa Rusima. E to ce tek biti zanimljivo...ima da me ka**ju Mongoli sa istoka :d

i ja uvek izaberem neku tezu opciju nekako mi ima vecu draz .....

I pored toga sto ne znam kakve jedinice tacno Mongoli i vizantija imaju u M2TW, pretpostavljam da najveci problem predstavlja teska mongolska konjica (kopljanici). Za zaustavljanje jurisa teskih konjanika je istorijski najbolja bila kominacija falangi kopljanika, strelaca i teske pesadije. Ideja je sledeca: kopljanike u prva dva reda (ako prvi popusti tu je drugi), pri cemu formacije ne treba da budu plice od tri vrste. Iza strelci, teska pesadija na bokovima, a teska kojnica dalje na bokovima. Kada bude napadnut centar teska pesadija i kojnanici napadaju neprijatelja sa bokova (zavisno od situacije, konjanici mogu ponekad dobiti priliku i za napad sa ledja) i ako se ne zakasni mnogo uskoro imate polje puno mongolskih leseva. Strelci umeju da iscepaju i malo svojih kopljanika koji su u kontaktu sa neprijateljem, ali su za mene to bili uvek prihvatljivi gubici. U prvom delu, ovom taktikom sam slamao Zlatnu Hordu svaki put. Zavisno od terena, nije lose postaviti svoju vojsku izmedju dve sume u koje se stavi po jedna jedinica Varangijanske Garde. Posto se odbije napad na centar, AI obicno pokusava da pridje sa bokova sunjajuci se kroz sumu, naidje na Varangijance koji podmuklo cekaju te teska mongolska kojica doslovce ispadne 'jadna u sumi'.

mene idalj nervira, toliko da sam na granici da prestanem da igram! NErvira me diplomatski ai, UZASNO!!!!! Objavljuju rat neke imbecilne zemlje, i do sada mi se nije nijednom desilo da zele da sklope mir iako njima odgovara mnogo vise nego meni... ko je programirao ai neka se upuca!

U pravu si Leopolde,najveci problem kod Mongola jesu heavy lancers tj. teska konjica,za njih su mi bile potrebne velike kolicine mojih tevtonskih vitezova(otprilike kao u Normandiji 1944-e:3-4 americka Shermana je bilo potrebno da uniste jedan nemacki Tigar)Mongole sam sinoc skoro potpuno unistio ,tako da sam sada ostvario De Golovu viziju "od Atlantika do Urala"-Holy Roman/German empire:)Ali sada je pocela masovno da me kosi kuga...

U pravu si Leopolde,najveci problem kod Mongola jesu heavy lancers tj. teska konjica,za njih su mi bile potrebne velike kolicine mojih tevtonskih vitezova(otprilike kao u Normandiji 1944-e:3-4 americka Shermana je bilo potrebno da uniste jedan nemacki Tigar)Mongole sam sinoc skoro potpuno unistio ,tako da sam sada ostvario De Golovu viziju "od Atlantika do Urala"-Holy Roman/German empire:)Ali sada je pocela masovno da me kosi kuga...
dosla crna smrt ,) Znaci da si negde preko 1350 godine.Nadam se da imas do0sta para i generala u steku jer tih par krugova ima da te iscrpe.Ja sam od +75000 dosao na minus 20 000 i ostao bez 10-tak generala i agenture i bez oko 50%stanovnistva i vojske dok je trajala.Mada je meni samo jedan grad bio postedjen,valjda si bolje srece.Ali srecom crna smrt se javlja istovremeno po celoj mapi pa su i protivnici u istom problemu.Nazalost ovaj dogadjaj je skriptovan i nema nacina da se izbegne,osim da se zavrsi kampanja pre tog datuma.

Ne secam se sad tacno gde sam ovo procitao, ali je stvar krajnje zanimljiva. Navodno su u srednjem veku Italijani imali trgovacku stanicu na Krimu koju su Mongoli zeleli da opljackaju. Tokom opsade neki od Mongola su pomrli od kuge, a preziveli su dosli na ideju da svoju muku podele se opsednutim Italijanima, pa su katapultima ubacivali leseve u utvrdjenje. Preziveli Italijani su doneli kugu u Evropu... Iskreno, malo me cudi da Katafrakti nisu dorasli mongolskoj teskoj konjici, cini mi se da bi bilo logicno da su sporiji, ali kada dodje do sudara katafrakta i mongolske teske konjice 1 na 1, pri cemu niko nema prednost u poziciji ili nagibu terena, Katafrakti bi morali da budu za nijansu bolji, a ne izgleda mi logicno ni to sto Tevtonski Vitezovi nemaju bar ravnopravne performanse sa Mongolskom konjicom. Valjda su programeri, kako bi igru ucinili zanimljivijom, dali Mongolima steroide. Ajd' neka neko proba da koristi kombinovane jedinice protiv Mongola, pa neka javi rezultate...

Poslednja izmena:
Nista mi nije jasno...u igri ispada da turaka ima kao kineza...Trenutno sam u ratu sa turcima i prosto ne kapiram odakle im toliko vojske. Sva sreca nisu se pokazali jakim protivnikom ali opet ne kapiram...vode rat protiv mene, egipcana...na njihovoj teritoriji se nalazi 4 krstaske armije koje naravno ratuju protiv njih...a oni se samo mnoze :S: . AI je totalno smesan...znaci napadam Jerevan tj. napravio sam kamp blizu Jerevana i u sledecem krugu pokrecem vojsku i stajem tik ispred grada. Tu pravim gresku...hteo sam pre napada jos neke poteze da obavim i apsolutno sam zaboravio da napadnem Jerevan (u kome je inace bilo zilion turaka). I onda sledi "mudar" potez vestacke "inteligencije"...turci izvlace iz grada 90% vojske i zauzimaju moj napusteni kamp :) Znaci ne mogu da verujem...potpuno su ignorisali moju vojsku nadomak njihovog grada. Naravno grad sam zazeo sa minimalnim gubitcima.

Vrh Dno