Šta je novo?

Medieval 2: Total War Predstavljen

Ja nisam video ni da je drugačija po grafici. Jeste kada se maksimalno zumira na zemlju, ima dosta detalja, biljaka, trt mrt ali čim se kamera povisi na iole funkcionalniji pogled izgleda isto kao Rome. Možda grešim, ali ipak...
U svakom slučaju ne pada mi na pamet da opet prelazim još jedan Total War, a vi javljajte kako vam ide :)

blah, meni nije palo napamet ni prvi da prelazim, nije po mom ukusu, meni to lici na bledu kopiju sid majera sa inovacijama koje su mi vise smetale nego koristile

Sid Mejer zna da pravi ono što je znao i pre 10 godina, pa kome nije dosadilo...

Bre...niti ste probali igru a i nemate nameru...sta kog djavola spamujete ovde :whip:
filipenku ukinuti VIP staus a gx-x-u smanjiti broj postova na 1 :D

Inace upravo procitah da se sprema patch. Trebalo bi da se pojavi za dve do tri nedelje.

Poslednja izmena:
znate kako, kod nastavaka dobrih igara uvek ce neko biti nezadoljan :) Ili sto je mnogo menjano ili sto nista nije menjano... sta ga znam nisam pametan... cekam sutra i ja da isprobam pa cu da vidim iz prve ruke. Dajte neki koment za optimizaciju, jel radi bolje nego demo, isto? Kako se ponasa engine sa mnogo jedinica na terenu?

Odmah se primeti da je igra,hvala Bogu,daleko optimizovanija od demoa pa tako sada na ovom mom radi glatko(40-60 fps,sve na max u 1280) dok se demo vukao k'o crv.

znate kako, kod nastavaka dobrih igara uvek ce neko biti nezadoljan :) Ili sto je mnogo menjano ili sto nista nije menjano... sta ga znam nisam pametan... cekam sutra i ja da isprobam pa cu da vidim iz prve ruke. Dajte neki koment za optimizaciju, jel radi bolje nego demo, isto? Kako se ponasa engine sa mnogo jedinica na terenu?
Daleko je bolje optimizovan nego demo.A sa mojih 512 rama tesko da mogu merodavno da ocenim kako je na huge unit setovanjima.Na normal ide glatko,a zbog mnostva zastava i tako mi je prilicno konfuzno kad krene masovka prsa u prsa.

Meni igra koci kad osvajam-branim neki veci grad...imam 768 rama, stavljeno na normal jedinice , grafika na min. i opet isto...ne znam, mozda su drajveri 84.21, kako me mrzi da ih menjam...
Nekako sam vise uzivao sa Rome...

nadam se da ce se likovi koji su uradili realism mod za rtw pozabaviti i medieval-om 2, i ujedno ubaciti Srbiju. mozda sam previse ocekivao, ali dosta toga mi deluje nedoradjeno ili izostavljeno

au,zadnja dva dana igram po ~7-8h dnevno.sada se i plasim da je pokrenem,opet ce mi propasti ceo dan.
i nije mnogo toga promenjeno.mnogo je veca bila razlika izmedju rome i prvog medievala,ali nema veze.meni je i rome bio savrsenstvo.
ovde je grafika malo bolja,ali opet nije neka velika razlika.poboljsanja se vide tek pri vecem zumu,a ipak se ne provodi mnogo vremena u takvom okruzenju,sem pri bas zadnjem napadu,kada je vec sve reseno.
ja sam poceo da igram sa englezima.nisam hteo da otkljucavam ostale nacije u iniju,ovako je lepse.prvo jedna lagana partija sa englezima,pa cu onda da igram sa ostalima.u igri crkva igra izuzetno jaku ulogu.priesti postaju izuzetno bitne jedinice,posto odrzavaju red u regionima,bore se protiv jeretika i vestica etc.takodje,i odnosi sa papom su izuzetno bitni.ja sam se u pocetku bas trudio da ih odrzim ispunjavanjem nekih debilnih zadataka,ali sad sam vec dovoljno jak da mi to nije potrebno.takodje,crkva bas i ne odobrava prolivanje hriscanske krvi,tako da ako budete zeleli da ratujete racunajte da cete bitni izbaceni iz crkve.
vec pri pocetku se otkriva gun power,tako da drzava koja ima najjacu ekonomiju ubrzo postaje i najmocnija zbog superiornih jedinica.jos je tu i fora da se organizuju krstaski ratovi,ako su odnosi sa papom dobri.ja nikada nisam imao dovoljno dobre odnose da pih pozvao neki pohod,a nisam jos ni ucestvovao u nekom.mnogo mi je daleko jerusalim da bih se cimao zbog glupo pape.

takodje,novina je sto postoje dva tipa naselja.towns i castles.grad je tu pre svega zbog ekonomije,dok se u zamku najvise trenira vojka (iako moze da se trenira i u gradu,kao sto je i u zamku razvijena privreda).u svakom trenutku se moze zamak pretvoriti u grad i obrtno.u principu i ne treba puno zamkova,posto je izgradnja jedinica jako brza i moze se stvoriti poprilicno jaka vojska za kratko vreme.

bitaka na moru jos uvek nema.i dalje je jedina opcija automatically resolve battles.
borbe se nisu mnogo promenile.prenete su fore iz barbariana da se mogu voditi borbe preko noci (ako general poseduje tu sposobnost).ne znam sta bih jos pisao o tome,sve vec znate.

sve u svemu,nema nekih velikih promena (a i nije ni trebalo da ih bude).igra je savrsenstvo,kao i prethodni delovi.svako ko voli ovaj serijal mora i ovaj deo da odigra (mislim da ova recenica i nema mnogo smilsa,to vec i sami znate).meni ocekuje jos mnogo sati uz ovu igru i jos mnogo partija.pa ce onda mala pauza,pa izlazi total realism,pa onda sve opet iz pocetka...

odoh ja na jos koji turn:)...

OK, kao neko ko je jos uvek zadovoljan svojom instalacijom starog MTW moram da priznam da ste me zainteresovali. Jedino me muci pitanje da li finalna verzija igre radi na Socket A procesorima? A i to sa nestankom Srbijice sa mape je zimska fora...

radi.
ja igram na bartonu 2600+ i radi ko zmaj.
a sto se tice srbije,cekamo total realism...
mada,pocetna godina je valjda 1150 ili tako nesto.koliko se ja secam,tada srbija nije ni postojala.

Naravno da je postojala, doduše ne kao nezavisna država (mada je tada malo koja država bila nezavisna), što naravno ne znači da je izgovor za neigranje ove igre zato što, kao, nema Srbije.

neverovatno! :) Prvo sam se pomalo razocarao, posto stvarno nista nisu menjali, neverovatno da nisu bas nista bitno novo uneli... a onda sam skapirao da je proslo kao iz cuga jedno 5 sati igranja i da je 3 ujutru! :) UZAS! :)

nesto mi nije jasno, mogli su da stave bugarske jedinice (bulgarian brigands), cak i hrvatske drvosece (!?), zar nisu mogli da stave bar neku srpsku jedinicu; kao da nismo ni ziveli na ovom prostoru
Bice Srbija kao frakcija u total realizam modu.
Dotle bezuspesno pokusavam da igram kao Vizantija,ali uvek bankrotiram oko 50 kruga,iako razbijam sta god posalju na mene,mnogo je rat na 3 fronta za moju ekonomiju.Jednostavno fali mi neki mirniji period da se ekonomski razvijem.Gotovo celu partiju sam u defanzivi.
Neverovatno da Vizantija pocinje sa samo 6000 florina,ako se uzme u obzir geografski polozaj,kulturni i ekonomski uticaj uticaj koji je realno imala u tom periodu,velicinu teritorije.Takodje samo jedan general van gradova na pocetku na onoliku teritoriju sa samo nekoliko trupa i bez diplomate je dosta potcenjivacki.
Cuo sam da su i Rusi dosta slabi.Ima tu jos nekih gluposti kao sto je:Sofija i Iraklion su vecinski katolicki gradovi,katolici bez problema salju kardinale na tvoje gradove sa ogromnim piety a tebi je gotovo nemoguce da izgradis ortodox bishopa(osim onog na pocetku) vec samo obicne svestenike,konverzija u katolicanstvo se odvija previse brzo....
Jednostavno igra je previse prokatolicka,cini mi se da su Vizantija i Rusija tu samo radi reda,tj. da bi bili poligon za treniranje svestenika katolickih frakcija,tj. da bi im nabili piety.

ja i dalje igram sa englezima.ostalo mi je valjda jos okolo 40 turnova do kraja.ja imam valjda 42 provincije i nece biti problem da se sakupe jos 3,ali treba jos jerusalim da osvojim koji je mnogo daleko,a i drze ga mongoli koji su izuzetno jaki.krenuo sam da se probijam kroz afriku,posto ima previse drzava ako bih krenuo putem evrope.za sada nisam naisao na neki veci otpor sem jedne ogromne bitke sa mongolima.****ga,imaju mnogo jake jedinice,ali ni ove moje bas nisu za bacanje.valjda ca uspet da zavrsim sve na vreme.

btw,vidim da na listi frakcija postoje i asteci???jel to znaci da ce amerika za koji turn biti otkrivena (sada je valjda 1460 godina)???bilo bi interesantno mlatiti se sa indijancima.

sto se tice katolika i meni se cini da su malo previse jaki.ja doduse i nisam imao neki preterani kontakt sa pravoslavcima,ali vidim kako lagano tamane muslimane.a u regijama gde je procenat katolika nula,dolaskom jednog svestenika se procenat kroz par turnova menja na 60-70%.nesto mi je cudno da se nuslimani tako lako odricu alaha,ali dobro.
kada zavrsim ovu partiju sa englezima pocinjem da igram sa vizantijom na hardu.valjda cu imati vise srece od fortesa.

ja ne mogu da sklopim 3 kruga bez da mi neko ne objavi rat, i jedva sklapam primirja i sa frakcijama koje su ocigledno slabije i kojima se ocigledno ne isplati rat... da li se to i vama desava?

da i ja sam nailazio na slicne gluposti.
u evropi sam ostabio jako malo jedinica i jedan zamak za svaki slucaj,a sve su ostalo gradovi u kojima cveta ekonomija.sve jedinice mi se mlate po africi.i sad me napadne sugava bugarska sa neko smesnom vojskom i osvoji mi neki beznacajan grad.e sad meni je trebalo 3 turna da taj zamak proizvede par ceti koje su sravnile sa zemljom bugare.ostao im je samo jedan grad sa nesto malo jedinica i njihov diplomata prilaze mojoj vojsci sa zahtevom da im dam 10000 florinti za primirlje.smesno.bilo je takvih gluposti i ranije,mada se sve to moze objasniti savezima sa nekim jacim zemljama,ali i bilo je u istoriji slicnih dogadjaja.
ja sada igram najvise zbog borbi.usavrsavam taktike provaljujem za sta je koja jedinica najbolja etc.a onda kada izadje total realism krecem da igram bas ozbiljno i da pazim na svaku pojedinost.

da i ja sam nailazio na slicne gluposti.
u evropi sam ostabio jako malo jedinica i jedan zamak za svaki slucaj,a sve su ostalo gradovi u kojima cveta ekonomija.sve jedinice mi se mlate po africi.i sad me napadne sugava bugarska sa neko smesnom vojskom i osvoji mi neki beznacajan grad.e sad meni je trebalo 3 turna da taj zamak proizvede par ceti koje su sravnile sa zemljom bugare.ostao im je samo jedan grad sa nesto malo jedinica i njihov diplomata prilaze mojoj vojsci sa zahtevom da im dam 10000 florinti za primirlje.smesno.bilo je takvih gluposti i ranije,mada se sve to moze objasniti savezima sa nekim jacim zemljama,ali i bilo je u istoriji slicnih dogadjaja.
ja sada igram najvise zbog borbi.usavrsavam taktike provaljujem za sta je koja jedinica najbolja etc.a onda kada izadje total realism krecem da igram bas ozbiljno i da pazim na svaku pojedinost.
Odakle Bugari.Pa ne postoji ta frakcija.

neverovatno! :) Prvo sam se pomalo razocarao, posto stvarno nista nisu menjali, neverovatno da nisu bas nista bitno novo uneli... a onda sam skapirao da je proslo kao iz cuga jedno 5 sati igranja i da je 3 ujutru! :) UZAS! :)

Hej, pa zašto mijenjati nešto ako nema potrebe za tim? Iako se radi o umjereno kompleksnom ratnoj strategiji, čitav serijal pruža kvalitetnu zabavu i zahvalno iskustvo. Treba li više?

Poslednja izmena:
Hej, pa zašto mijenjati nešto ako nema potrebe za tim? Iako se radi o umjereno kompleksnom ratnoj strategiji, čitav serijal pruža kvalitetnu zabavu i zahvalno iskustvo. Treba li više?

Tacno tako, to sam i mislio, nista ne treba menjati, ali trebalo je par stvari doraditi, to sam uveren sto duze igram. Ai se ne ponasa racionalno, battle mod je odlican i to je OK, ali je igra na mapi mogla da se doradi nekim sitnicama. Recimo neka vrsta istrazivanja tehnologija je mogla da se uvede, aktivnija uloga trgovca, prosiriti mapu na celu juznu i severnu ameriku.... od svega, ponajvise mi ide AI na ganglije, sve ostalo je bilo bi super, al nema veze :smoke:

igram sa vizantijom, i ide ok. medjutim, ide mi na zivce to sto se varangian guard (barem kod mene) nepokazuje bas dobro, bez obzira sto mnogi istoricari pisu o njima kao najopakijim pesadincima vizantijske vojske. ima jos istorijskih nedoslednosti, btw verujem da ste ih vecinom zapazili...

Ono sto treba promeniti sa patchom je da assasini ne budu ovako nemocni,jer su potpuno beskorisni,da se inkvizicija u katolickim frakcijama malo "smiri"(umirao sam od smeha citajuci po nekim forumima primere njihovog rada,ladno popale sve generale,svestenike,spijune i sve sto im padne pod ruku,ukljucujuci i vodje krstaskih pohoda :d ),da se smanji lakoca konverzije u pravoslavnim i muslimanskim zemljama,inace je gradnja manastira i svestenika bespotreban trosak kad je dovoljan jedan kardinal da konvertuje pola stanovnistva za 6-7 krugova iako su oko njega 3 moja svestenika i izgradjen ortodox abbey u gradu.

Sto se tice AI stvarno ima nelogicnosti,narocito ono sto se zove passive AI.Primer:bitka sa venecijancima,njih duplo vise sve armored seargents,knights i uglavnom melee units,dok moja vojska ima uglavnom strelce i missile cavalary.Oni napadaju mene,ja se povukao na neko brdo sto dalje od njihovih pocetnih polozaja da ih bar poskidam sto vise strelama pre nego mi iskidaju strelce u bliskoj borbi,gde logicno nemam nikakve sanse.Posaljem missile cavalary na bokove,napravim potkovicu i cekam ih.Oni naravno jure ka meni ja ih zasipam strelama i cekam neminovan pokolj kad ulete sa pesadijom i teskom konjicom.Kad na moje iznenadjenje i naravno odusevljenje oni odluce da stanu neposredno ispred mojih strelaca i da izvuku napred svoju jednu bednu jedinicu strelaca i valjda sacekaju da ovi ispucaju to sto imaju.Brzo sam izdao naredjenje mojima da skoncetrisu paljbu prvo na "generala" tj. kapetana i tesku konjicu i da ignorisu njihove strelce i gledao sa uzivanjem kako im se broj vojnika topi pod kisom strela.Posle je dosao red na njihovu pesadiju i kad su moji konjanici skoro potrosili municiju napravio sam potpuni obruc oko mletaka i kad su presli na maceve naredio juris sa svih strana na proredjenu venecijansku vojsku.Ovi su pod naletom konjice u roku od par sekundi poceli da rutuju,nakon cega je usledio masakr>Rezultat se vidi iz prilozene slike:

Prilozi

• screen10rp7.jpg
    screen10rp7.jpg
    139.7 KB · Pregleda: 112
Poslednja izmena:
igram sa vizantijom, i ide ok. medjutim, ide mi na zivce to sto se varangian guard (barem kod mene) nepokazuje bas dobro, bez obzira sto mnogi istoricari pisu o njima kao najopakijim pesadincima vizantijske vojske. ima jos istorijskih nedoslednosti, btw verujem da ste ih vecinom zapazili...
Ajde daj neki tip za ekonomiju,ja sam non stop u bankrotu.I reci kako si isao sa osvajanjima.Ja sam krenuo sa Sofijom,savez(preko braka) sa Madjarima,osvojio Smyrnu i tad su me napali Venecijanci,koji su stigli pre mene u Albaniju,uzeo sam Rodos i Krit od mletaka i kasnije Albaniju i Dalmaciju.U medjuvremenu napali me Madjari u Sofiji i Turci oko Smyrne,imao sam kugu u Konstantinopolju(tad sam i presao u minus) i pobunu u Solunu.Imam trade rights sa svima na mapi osim ove tri frakcije sa kojima sam u ratu,Merchant guild u 3 grada(konvertovao sam rodos i nikoziju u town),forsirao sam ekonomske gradjevine u gradovima,trgovci dobro zaradjuju,ali sve to pada u vodu kad moram da izdrzavam 4 vojske u polju(u dalmaciji,maloj aziji,oko sofije i jedna oko soluna koji se non-stop buni) i brdo beskorisnih svestenika,vec opisao sta se desava sa religijom.U garnizonima nemam puno vojske.

Poslednja izmena:
hehe,konacno sam naleteo na nas:)
bogami,moram priznati da su se ovi nasi vitezovi dosta dobro pokazali...

doduse ne znam sta su radili oko beca gde sam ih pokupio (kao placenike naravno),ali bitno je da su ipak tu.

@fortes: na pocetku sam pogledao detail za svaki grad, tj. video da li im u startu bolje stoji trgovina ili poljoprivreda i to forsirao od samog pocetka, i odmah poslao nekoliko diplomata da jure trade rights. nisam imao veliku vojsku do mekog 50tog turna, vec sam imao vecinom strelce na konjima i nanosio prilicnu stetu bilo kome ko krene na mene. a prvo sam zauzeo sofiju i bukurest, a zatim primorske gradove u dalmaciji. medjutim igram na medium, pa ako si do sad igrao na hard, sta da ti kazem? svaka cast na otporu :)

Poslednja izmena:
u file-u descr_mercenaries.txt se nalaze informacije o placenicima medju kojima su, pored srpskih vitezova, i srpski husari.

yep i na njih sam naleteo.bas i ne znam odakle nama husari,ali nema veze.
uostalom na ovoj slici koju sam okacio se i oni vide.ove baje pored vitezova su bas ti husari.

inace,ostalo mi je jos samo par turnova do kraja.imam okolo 50 osvojenih regija i povecu vojsku na jedan turn od jerusalima.tako da sutra zavrsavam po prvi put.

Ponovo sam krenuo sa Vizantijom i oko 50 kruga situacija je bolja.Daleko da sam ekonomski obezbedjen ali nisam ni u bankrotu,a imam dosta vojske.Ovoga puta sam imao srecu pa me je "plemicki savet" nagradjivao cesce trupama u prvih nekoliko krugova,tako da sam skupio vise vojske nego prosli put,i umesto da osvajam rodos i krit,krenuo sam odmah na Durazzo i Ragusu.Usput sam sveo Venecijansku vojsku na razumnu meru i spremam udar na samu Veneciju.Sreca je bila i to sto su madjari ispostovali savez sve do 40 kruga,cak mi i pomogli da odbijem rane venecijanske napade na Sofiju.Sad smo naravno u ratu,ali dovoljno sam ojacao garnizon u toj regiji da odbijem njihove napade.Prosli put su me napali u 15 krugu.Turke jos nisam ni video(za razliku od proslog pokusaja) ali i za njih imam spremnu vojsku.
Inace i dalje mi je neverovatno da recimo Skoti imaju 8000 na pocetku i 2 vojske za samo jednu teritoriju a vizantija 6000 i jednu vojsku za 5 pocetnih teritorija na 2 kontinenta i ostrvu.

@fortes: reci mi kako su ti se pokazali varangian guard (ako si ih koristio)? 1vs1 su mi je jako lose pokazali, izuzev ako su se peglali sa nekom bednom pesadijom. kao da hoce da kazu da elitna vizantijska pesadija nije mogla da izadje ni sa kim na kraj

@razbivach
vojska mi je izgradjena,gotovo potpuno od Vardariotai konjice i Trebizond archera.Nisam koristio pesadiju uopste osim par spearmena,cisto da ne ostavim strelce same.
Inace Vardariotai sa vecim expirence su gotovo neunistivi.Bez problema izdrzavaju juris teske konjice.Imaju defence oko 20.

Vrh Dno