au,zadnja dva dana igram po ~7-8h dnevno.sada se i plasim da je pokrenem,opet ce mi propasti ceo dan.
i nije mnogo toga promenjeno.mnogo je veca bila razlika izmedju rome i prvog medievala,ali nema veze.meni je i rome bio savrsenstvo.
ovde je grafika malo bolja,ali opet nije neka velika razlika.poboljsanja se vide tek pri vecem zumu,a ipak se ne provodi mnogo vremena u takvom okruzenju,sem pri bas zadnjem napadu,kada je vec sve reseno.
ja sam poceo da igram sa englezima.nisam hteo da otkljucavam ostale nacije u iniju,ovako je lepse.prvo jedna lagana partija sa englezima,pa cu onda da igram sa ostalima.u igri crkva igra izuzetno jaku ulogu.priesti postaju izuzetno bitne jedinice,posto odrzavaju red u regionima,bore se protiv jeretika i vestica etc.takodje,i odnosi sa papom su izuzetno bitni.ja sam se u pocetku bas trudio da ih odrzim ispunjavanjem nekih debilnih zadataka,ali sad sam vec dovoljno jak da mi to nije potrebno.takodje,crkva bas i ne odobrava prolivanje hriscanske krvi,tako da ako budete zeleli da ratujete racunajte da cete bitni izbaceni iz crkve.
vec pri pocetku se otkriva gun power,tako da drzava koja ima najjacu ekonomiju ubrzo postaje i najmocnija zbog superiornih jedinica.jos je tu i fora da se organizuju krstaski ratovi,ako su odnosi sa papom dobri.ja nikada nisam imao dovoljno dobre odnose da pih pozvao neki pohod,a nisam jos ni ucestvovao u nekom.mnogo mi je daleko jerusalim da bih se cimao zbog glupo pape.
takodje,novina je sto postoje dva tipa naselja.towns i castles.grad je tu pre svega zbog ekonomije,dok se u zamku najvise trenira vojka (iako moze da se trenira i u gradu,kao sto je i u zamku razvijena privreda).u svakom trenutku se moze zamak pretvoriti u grad i obrtno.u principu i ne treba puno zamkova,posto je izgradnja jedinica jako brza i moze se stvoriti poprilicno jaka vojska za kratko vreme.
bitaka na moru jos uvek nema.i dalje je jedina opcija automatically resolve battles.
borbe se nisu mnogo promenile.prenete su fore iz barbariana da se mogu voditi borbe preko noci (ako general poseduje tu sposobnost).ne znam sta bih jos pisao o tome,sve vec znate.
sve u svemu,nema nekih velikih promena (a i nije ni trebalo da ih bude).igra je savrsenstvo,kao i prethodni delovi.svako ko voli ovaj serijal mora i ovaj deo da odigra (mislim da ova recenica i nema mnogo smilsa,to vec i sami znate).meni ocekuje jos mnogo sati uz ovu igru i jos mnogo partija.pa ce onda mala pauza,pa izlazi total realism,pa onda sve opet iz pocetka...
odoh ja na jos koji turn

...