Šta je novo?

Matrox's on the road again!

Odosmo mi predaleko...
Koga je briga ko je sta izmislio? Valjda je vazno nama, obicnim korisnicima, da to sto je izmislio (neko, bilo ko) dobijemo po prihvatljivoj ceni i (za gamere) prihvatljivoj brzini. Mozemo mi da volimo ili ne volimo NVidiu, ali da smo cekali npr. Matroxa, tesko bi se naigrali ovih dana vec bi bili u situaciji kao pre par godina, da hardware ne moze da prati zahtevnost software-a.
Zaista bih zeleo da taj Pantelija:):) bude jeftin i brz, ali sam malo skeptican...

Pozdrav!

BTW. za Magicka - kao ti uspeva Colin na G400 1024x768x32bit sa max detaljima bez seckanja:):) ima jedno 5 frameova!

BTW. za Magicka - kao ti uspeva Colin na G400 1024x768x32bit sa max detaljima bez seckanja:):) ima jedno 5 frameova! [/B][/QUOTE]

Ja sam ga igrao na istim detaljima i rezoluciji i ima u proseku 25-30fps sto ti je dovoljno za tecno igranje , a kvalitet slike je za klasu iznad bilo graficke danasnjice!!!

student je napisao(la):
Odosmo mi predaleko...
Koga je briga ko je sta izmislio? Valjda je vazno nama, obicnim korisnicima, da to sto je izmislio (neko, bilo ko) dobijemo po prihvatljivoj ceni i (za gamere) prihvatljivoj brzini.
Apsolutno se slažem, s tim što bi ja tom spisku prioriteta dodao i kvalitet prikaza ( 2D i 3D ). Mi smo u celu tu priču, koje šta prvi implementirao, ušli analizirajući imidž i razvojni put pomenutih proizvođača.
Mozemo mi da volimo ili ne volimo NVidiu, ali da smo cekali npr. Matroxa, tesko bi se naigrali ovih dana vec bi bili u situaciji kao pre par godina, da hardware ne moze da prati zahtevnost software-a.
Matrox je još odavno odredio sebi područije rada i stvorio izvestan imidž, vodeći se prema tome jasno je da neće napraviti proizvod niskog kvaliteta sa slabom softverskom podrškom. Slažem se da Matrox nije najsrećnije rešenje za igrače, bar ne ako nastavi sa ovako slabom dinamikom izbacivanja novih GPU-ova, kada bi se bar ustalio na jednogodišnjem ciklusu .... Drugi očigledan razlog je njegova cena koja je realno sasvim opravdana kvalitetom i dodatnim mogućnostima kartice, ali je za široki krug gejmera ipak previsoka u poređenju sa jeftinim igračkim rešenjima poput "Eagle MX2". Ja bih lično dao i do 200 DM više za karticu istih 3D performansi samo zato što nosi ime Matrox, ali ja ipak imam svoje razloge. :)
Zaista bih zeleo da taj Pantelija:):) bude jeftin i brz, ali sam malo skeptican...
Jedna želja će ti biti ispunjena .... :D biće to brza karta, brža od GF4 Ti4600, ali i dosta skuplja. :( U početku će se pojaviti verzije sa 64 i 128MB RAM-a, a zatim bi trebalo da usledi i top model sa 256MB koji je namenjen 3D i CAD profesionalcima.
BTW. za Magicka - kao ti uspeva Colin na G400 1024x768x32bit sa max detaljima bez seckanja:):) ima jedno 5 frameova!
Nemam pojma, izgleda da je igra nešto izbagovana pa uopšte neće da mi promeni rezoluciju. Stavim ja 1024x768 i on prijavi da je promenio, čak i menu izgleda drugačije, ali kada počne igra ja ne primećujem razliku u odnosu na 800x600. :confused: Pravo da ti kažem nemam pojma šta je po sredi, a i mrzelo me je da se cimam jer i ovako izgleda super. Neka u zapisnik uđe da igram u 800x600x32 with EMBM enabled i svim ostalim ON i MAX, jer sam u to 100% siguran. :)

Dynaudio je napisao(la):
Ja sam ga igrao na istim detaljima i rezoluciji i ima u proseku 25-30fps sto ti je dovoljno za tecno igranje , a kvalitet slike je za klasu iznad bilo graficke danasnjice!!!
He, bogca mu. :) Onda to možda i jeste 1024x768 samo ja nisam obratio pažnju. :) Očekivao sam da će kola biti mnogo manja i tako to, kao što je već bio slučaj sa starijim igricama. Moraću to još jednom da proverim. :)

magick je napisao(la):
He, bogca mu. :) Onda to možda i jeste 1024x768 samo ja nisam obratio pažnju. :) Očekivao sam da će kola biti mnogo manja i tako to, kao što je već bio slučaj sa starijim igricama. Moraću to još jednom da proverim. :)

Naravno to je bilo na T'Bird-u na 1.2GHz i 768MB RAM-a!! Sa nekim celeronom to ce se tesko dobiti i da G400 sa 32MB!!I to jos na 19" monitoru , ma koja Nvidia..........................

Ja sam ga igrao na istim detaljima i rezoluciji i ima u proseku 25-30fps sto ti je dovoljno za tecno igranje , a kvalitet slike je za klasu iznad bilo graficke danasnjice!!! [/B][/QUOTE]

Nije bitan prosek, u proseku smo Bill Gates i ja milijarderi:):), bitno je koliki je minimum fps, a on je povremeno katastrofalan sa G400, zato i stignes da vidis kvalitet prikaza kad stoji slika...

student je napisao(la):
Odosmo mi predaleko...
Koga je briga ko je sta izmislio? Valjda je vazno nama, obicnim korisnicima, da to sto je izmislio (neko, bilo ko) dobijemo po prihvatljivoj ceni i (za gamere) prihvatljivoj brzini. Mozemo mi da volimo ili ne volimo NVidiu, ali da smo cekali npr. Matroxa, tesko bi se naigrali ovih dana vec bi bili u situaciji kao pre par godina, da hardware ne moze da prati zahtevnost software-a.

Pozdrav!

Studente svaka cast i pozdrav.
P.S. sa tobom i Bil Gejtsom sam i ja u proseku milijarder :D

Dynaudio je napisao(la):
Naravno to je bilo na T'Bird-u na 1.2GHz i 768MB RAM-a!! Sa nekim celeronom to ce se tesko dobiti i da G400 sa 32MB!!I to jos na 19" monitoru , ma koja Nvidia..........................
Ma cool, ali da se razumemo G400 je bio konkurencija TNT2 i V3 karticama. Posle toga je Matrox imao duži period mirovanja na 3D planu. Još jednom da podsetim, to poređenje sam uzeo samo kao pokazatelj da Matrox ume da napravi brzu 3D kartu, pošto neki čak i u to sumnjaju. Ipak, slažem se da su njihove karte do sada bile prilično nepopularna rešenja za igrače, što zbog cene a što zbog loših OGL drajvera. Kada se uzme u obzir da nemaju šestomesečni ciklus štancovanja čipova i da su im karte izuzetno visokog kvaliteta izrade to ne liči baš mnogo na nešto što ištu široke narodne mase, ali ipak ....

Izgleda da će se istorija još jednom ponoviti. Parhelia će biti najbrži, najnapredniji i najskuplji GPU po pojavljivanju. Matrox idalje nastavlja svoju politiku visokog kvaliteta, inovativnih tehnologija i jake podrške.

Ma kupiću ja tu kartu pa taman morao ceo kompjuter da prodam. :D:D:D

student je napisao(la):
Nije bitan prosek, u proseku smo Bill Gates i ja milijarderi:):), bitno je koliki je minimum fps, a on je povremeno katastrofalan sa G400, zato i stignes da vidis kvalitet prikaza kad stoji slika...
Daj čoveče nemoj da sviraš .... odgovorno tvrdim da 800x600x32 sa svim opcijama na ON i MAX nema nikakvog štucanja, ako ispadne neki frejm to je jedva vidljivo i eventualno se dešava samo na ponekim stazama i u pojedinim delovima. Znači nema ni govora o 5-6 fps i tome što ti pričaš. Sve to je radilo na G400DH 32MB SGRAM + i815 ( radilo je i na BX-u ) + 256MB + PIII@933MHz. Možda si ti imao nekakav bag ili lošu verziju drajvera, nemam pojma.

Za 1024x768 ne mogu da tvrdim zato što sam ubeđen da tu nisu bila čista posla, a pošto više nemam tu igru ne mogu ti to odmah potvrditi. Baš ću ovih dana da nabavim CMR2 pa ću da ti javim šta se dešava.

Nemam nameru da ulazim u besmislenu raspravu, ali ti, kako sam kazes, nisi neki igrac i, prema tome, ne znas kako izgleda glatka igra. Nemoj da se ljutis, shvatam ja da je za tvoje potrebe Matrox odlican, ali si uhvatio gamerima da dokazujes (btw, ni ja nisam neki) kako je bolji divan prikaz od frame ratea!

Mala digresija...

Dok sam cekao Atija iz Amerike, imao sam par dana G550 u masini i tada sam "igrao" RTCW. Jedino igrivo je bilo u 640x480 u 16 bita, bez detalja i bilo kakvih *******cija. Valek sa foruma moze da posvedoci da je bilo tako, a moja masina bas i nije najsporija:):)

Pozdrav!

Ovim nikako nisam zeleo da kazem da Matrox ne valja, ali previse strasti unosis ti i poneki u diskusiju, kao da vam je deda ostavio Matrox, 3dfx, NVidiu, Intel, AMD itd. u amanet.

magick je napisao(la):
Ma cool, ali da se razumemo G400 je bio konkurencija TNT2 i V3 karticama. Posle toga je Matrox imao duži period mirovanja na 3D planu. Još jednom da podsetim, to poređenje sam uzeo samo kao pokazatelj da Matrox ume da napravi brzu 3D kartu, pošto neki čak i u to sumnjaju. Ipak, slažem se da su njihove karte do sada bile prilično nepopularna rešenja za igrače, što zbog cene a što zbog loših OGL drajvera.

Ajde i ja malo da zalozim vatru, dodam koje drvo itd.

Magick jel ti meni mozes da garantujes da cuveni Matrox-ovi miniGL drajveri nisu ustvari samo D3D wraper koji emulira OpenGL kroz D3D ?

student je napisao(la):
Nemam nameru da ulazim u besmislenu raspravu, ali ti, kako sam kazes, nisi neki igrac i, prema tome, ne znas kako izgleda glatka igra. Nemoj da se ljutis, shvatam ja da je za tvoje potrebe Matrox odlican, ali si uhvatio gamerima da dokazujes (btw, ni ja nisam neki) kako je bolji divan prikaz od frame ratea!

Studentu samo da kazem da si u pravu, koliko god banalno zvucalo, ljudi koji ozbiljnije igraju recimo q3, obaraju detalje iz sve snage da bi imali sto vise frejmova (doduse i radi toga jer se sa manjim detaljima bolje vidi protivnik). Zvuci banalno, za nekoga ko je navikao da igra sa railgun-om razlika izmedju (igrivih) 30 i 60 je nebo i zemlja, gde je 60 za takvu osobu donji minimum. E sada znam da ce neko da kaze, ali ne vidi ljudsko oko 60 frejmova. Ali zato se oseca kada se naglo okrenete. Razlika je ogromna kada imate 200+ frejmova i sve je glatko i vi instantno opalite i pogodite, ili kada imate 60 i masina u tom trenutku sa 60 padne na 25 jer je morala da iscrta boga oca.

Ja licno sam progledao sa 100+ frejmova.

e da pozdrav ramone-u i bymax-i :)

Minimum FPS-a je mozda 20-21 i to u nekim sekvencama , u simulacijama voznje , letenja nema velike dinamike "kretanja slike" kao npr. u Q3! Za Q3 ti je potrebno 70+ fps-a prosek sto ti znaci da ce ti mozda negde pasti na 30 cak i 25 , ali ovde u simulacijama to se ne desava , glavno zagusenje je kada te neki zaobidje ili se digne prasina , tako da je sa G400 apsolutno igriv bez gusenje , mozda na nekim sekvencama kao sto je Magic rekao ali to ti je samo delic sekunde i posle toga sve lepo ide , jeste to granica igrivosti ali u "uspavanim" igricama je sasvim OK!!Vec pola godine (mozda i duze) imam Ati RAdeon-a 32mb ddr i iskreno ne mogu da primetim neku razliku u brzini osim na "tim" sekvencama gde mi je pre zapinjalo , jedina dobit mi je sto mogu da igram Q3 u 2048x1536x16 na MAX a pre sam o tome mogao samo da sanjam!!!

student je napisao(la):

Mala digresija...

Dok sam cekao Atija iz Amerike, imao sam par dana G550 u masini i tada sam "igrao" RTCW. Jedino igrivo je bilo u 640x480 u 16 bita, bez detalja i bilo kakvih *******cija. Valek sa foruma moze da posvedoci da je bilo tako, a moja masina bas i nije najsporija:):)

Pozdrav!

Ovim nikako nisam zeleo da kazem da Matrox ne valja, ali previse strasti unosis ti i poneki u diskusiju, kao da vam je deda ostavio Matrox, 3dfx, NVidiu, Intel, AMD itd. u amanet.
Ne dokazujem ja ovde da je G400 dobar za igranje, a kamo li brži od nekog GF-a. Po 1001. put: poređenje sa drugim karticama sam uzeo kao pokazatelj da Matrox može da napravi brz 3D čip, što je već i radio. Ako ćemo G400 da poredimo sa nečim onda je to TNT2 i V3 koji su njegova generacija, a ne sa GF3 ili šta ti ja znam. G550 ni u kom slučaju nije za 3D, čakbi se moglo reći da je to najgori čip koji je Matrox ikada napravio. Izgleda da je to samo obris nečega što je trebalo da se zove G800.

Drugo, ti mene sada ubeđuješ da na mojoj kartici ja ne mogu da igram CMR2 na kom sam magistrirao. Ima li to smisla? Šta sad' to znači, da sam ja ćorav ili da lažem? Ako kažem da je 800x600x32 igrivo i da nema štucanja, onda je to tako a ako ne veruješ možeš da svratiš na kaficu čim budem imao vremena da se time pozabavim.

Što se tiče kvaliteta prikaza vs frame rate, to je stvar ukusa i potreba, tj sistema vrednosti. Neću da kažem da je jedno bolje od drugog, ali ću ipak izneti zapažanje da su to dva potpuno različita koncepta i da svaki ima svoje pristalice. Ne vidim zašto bi samo fps igriči imali pravo da se zovu "igračima", pored tolikih strategija, avantura, simulacija vožnje i drugih sportova, koje su mnogo manje zahtevne.

Zaključak: Ako Matrox ponudi karticu po 3D brzini u rangu GF4 Ti 4600 ili brži, po nešto višoj ceni, za koju dobijate niz drugih multimedijalnih mogućnosti u njihovom fazonu ( DH, DVD, .... ), svakako de će biti interesantan jednom delu igračke populacije. Čak i kroz godinu dana, kada druge katice budu davale 50fps više, to će biti sasvim upotrebljiva karta za veliku većinu jer ne zahtevaju sve igre najnoviji hardver.

Vidim da neki imaju veliki problem sa tim što će se Matrox vratiti na 3D scenu i svakako imaju pravo da budu skeptični ali ne i tako maliciozni.

miha\zero je napisao(la):
Ajde i ja malo da zalozim vatru, dodam koje drvo itd.

Magick jel ti meni mozes da garantujes da cuveni Matrox-ovi miniGL drajveri nisu ustvari samo D3D wraper koji emulira OpenGL kroz D3D ?
Ne, ne mogu, šta više mislim da si u pravu. Pa šta?

Dynaudio je napisao(la):
Minimum FPS-a je mozda 20-21 i to u nekim sekvencama , u simulacijama voznje , letenja nema velike dinamike "kretanja slike" kao npr. u Q3! Za Q3 ti je potrebno 70+ fps-a prosek sto ti znaci da ce ti mozda negde pasti na 30 cak i 25 , ali ovde u simulacijama to se ne desava , glavno zagusenje je kada te neki zaobidje ili se digne prasina , tako da je sa G400 apsolutno igriv bez gusenje , mozda na nekim sekvencama kao sto je Magic rekao ali to ti je samo delic sekunde i posle toga sve lepo ide , jeste to granica igrivosti ali u "uspavanim" igricama je sasvim OK!!Vec pola godine (mozda i duze) imam Ati RAdeon-a 32mb ddr i iskreno ne mogu da primetim neku razliku u brzini osim na "tim" sekvencama gde mi je pre zapinjalo , jedina dobit mi je sto mogu da igram Q3 u 2048x1536x16 na MAX a pre sam o tome mogao samo da sanjam!!!
Bio sam u "replay"-u kada si ovo postovao pa nisam video inače se ne bih onako raspisao. :)

magick je napisao(la):
Bio sam u "replay"-u kada si ovo postovao pa nisam video inače se ne bih onako raspisao. :)

Sorry zbog pogresno spellovanog imena mahinalno sam napisao Magic umesto THE MagicK! I da jos samo jedna stvar kupio sam Atija zbog toga sto nisam nigde mogao da nadjem G400MAX!!Ati mi je bio neki kompromis.
Matrox je Matrox a ostali su samo ostali!Nemojte ovo pogresno shvatiti!!

magick je napisao(la):
Ne, ne mogu, šta više mislim da si u pravu. Pa šta?

Pa o kom mi to profesionalnoj primeni pricamo onda ?

D3D API ne predstavlja profesionalni segment 3D trzista

gledanje filmova isto nije profesionalna namena

video montaza da, i lep 2D to je skroz ok, ali molim te objasni mi sa izuzecem video montaze, koji je to Matrox G100/200/400/MAX profesionalna primena. Ukratko naravno :)

magick je napisao(la):
Zaključak: Ako Matrox ponudi karticu po 3D brzini u rangu GF4 Ti 4600 ili brži, po nešto višoj ceni, za koju dobijate niz drugih multimedijalnih mogućnosti u njihovom fazonu ( DH, DVD, .... ), svakako de će biti interesantan jednom delu igračke populacije. Čak i kroz godinu dana, kada druge katice budu davale 50fps više, to će biti sasvim upotrebljiva karta za veliku većinu jer ne zahtevaju sve igre najnoviji hardver.

Vidim da neki imaju veliki problem sa tim što će se Matrox vratiti na 3D scenu i svakako imaju pravo da budu skeptični ali ne i tako maliciozni.

Zakljucak ti je potpuno ispravan, cak bi u tom slucaju bio zanimljiv vecini igracke populacije. Naveo sam primer g550 u praksi a svi znamo sta je bilo u najavi...

Ne vidim da bi bilo ko od nas trebao da ima problem sa povratkom Matroxa, osim ako ne poseduje akcije konkurentske kuce:):)

video montaza da, i lep 2D to je skroz ok, ali molim te objasni mi sa izuzecem video montaze, koji je to Matrox G100/200/400/MAX profesionalna primena. Ukratko naravno :)

Sto se profi primene tice, rec je o afinitetima i predrasudama koje su karakteristicne za bioloski mix poznatiji pod nazivom Homo Sapiens...
Montaza moze da se radi i sa Atijem (primer Matrox Digi Suite+Ati Radeon VE - ko hoce moze videti na delu)
Medju pripremasima vlada fama za Matroxom - te verne boje te sta ti ja znam sta, kao sto su se zakacili i za Mac.

Pazi, sam grafički čip ima implemetniran potreban hardver, npr stencil bafer i.t.d., tako da mi nije jasno zašto ima tako loše OGL performanse i da li je sve to samo zbog drajvera. Bilo kako bilo nije OGL sve i svja. Zašto kada se kaže profi primena svi odma mislite na 3D MAX ili šta ti ja još znam? Serveri, priprema štampe, video editing, web dizajn, programiranje, .... sve su to poslovi u kojima je Matrox visoko cenjen zbog niza komparativnih prednosti nad konkurencijom, a prvenstveno 2D engine-a i jake softverske podrške.

Što se 3D-a tiče, SGi je ugrađivao G450 u neke svoje radne sanice, a za tu priliku su sami napisali OGL drajvere za njihov OS. Verujem da je tada G450 razbijao u OGL-u. :D
Ko priča o profesionalnom 3D segmentu? Zašto "profesionalno" mora da se vezuje za "3D"? Uostalom verujem da je to stvar politike a ne njihove nesposobnosti, o čemu sam već više puta govorio.
Ne, ali DualHead i savršeni motion compresion engine imaju i druge primene osim gledanja filmova. :)
Naveo sam ti gore, a nemam nameru da ti dokazujem, šta više .... baš me briga šta ti misliš.

magick je napisao(la):
Pazi, sam grafički čip ima implemetniran potreban hardver, npr stencil bafer i.t.d., tako da mi nije jasno zašto ima tako loše OGL performanse i da li je sve to samo zbog drajvera. Bilo kako bilo nije OGL sve i svja. Zašto kada se kaže profi primena svi odma mislite na 3D MAX ili šta ti ja još znam? Serveri, priprema štampe, video editing, web dizajn, programiranje, .... sve su to poslovi u kojima je Matrox visoko cenjen zbog niza komparativnih prednosti nad konkurencijom, a prvenstveno 2D engine-a i jake softverske podrške. .

Da zasto svi cim se pomene profesionalna primena misle na 3dsmax .Kao sto je Magick rekao postoji mnogo drugih poslovnih primena.

student je napisao(la):
bitno je koliki je minimum fps, a on je povremeno katastrofalan sa G400, zato i stignes da vidis kvalitet prikaza kad stoji slika...
Ha, ha, ha, e ovo ti je sjajno :)

Kad smo kod profesionalne primene, cale mi vec 10 godina pravi pripreme za stampu i sve vreme je imao Matroxa , Milenium , MIlenium II ,...............I kada sam hteo da promenim(o) G400 , naravno hteo sam G400MAX ali njega nije bilo , i sta cu citam tesove i svi kazu da Radeon ima super sliku skoro kao G450 , a znam da Ati ima korektnu sliku jos od pre , pa reko sto da ne. I kupim ja njega, stavim u masinu , na prvi pogled cale mi kaze boje nesto nisu kako treba , ostrina ,...............pa krenuo da zanjava , nikad kraja , i kad je dosao trenutak da se usklade boje monitora , skenera , stampaca , pa to nije bilo moguce uraditi!!!
E sta sam ovim hteo kazati: ovo je jedan od mnogobrojnih primera gde je Matrox nasao svoju pravu primenu u profesionalnoj exploataciji , zbog cega ljudi cene Matroxa , nesto u cemu je neprevazidjen , i nikad nece biti , i za njega ce milioni ljudi sirom sveta dati 3 puta vise para od Nvidie za 3puta manje FPS-a!!!! A sad kada izbace novu graficku koja ce biti (barem)ekvivalentna Nvidii u 3D-u a svemu ostalom jaca sta mislite koliko ce jos ljudi preci na Matrox-a?!?

vlasta je napisao(la):
Ti mora da nisi normalan :(
Ti mora da nemaš pojma.

V3 nema: 32 bit color, 32 bit Z-Buffer, nema stencil bafer, ograničen je na texture dimenzije 256x256 i nema podršku za AGP texturiranje. Ako izuzmemo izostanak triangle setup, što i nije tako loš koncept, V3 nema nikakvih prednosti nad G400, a o EMBM, DH i ostalim matroxovim mogućnostima da i ne govorim.

Alo čoveče, pričamo o 256 DualBus arhitekturi ( Symmetric Rendering ) koja ima 128 bita interfejs sa 32MB SGRAM-a i podržava Multi-threaded Bus Mastering AGP 2x/4x. Maksimalna veličina teksture kod G400 je 2048x2048 naspram 256x256 kod V3. Mogao bih ovako do sutra, ali nema smisla. O ovome je već toliko raspravljano da već mislim da me zezaš. Prelistaj malo thread, ne mogu sa svakim pojedinačno da tupim jedno te isto.

G400 jeste imao loše OGL drajvere po izlasku ( kasnije se to sredilo ) i možda je V3 bio bolje rešenje za HC fps gejmere koji igraju OGL igrice, ali to ne menja činjenicu da je G400 mnogo napredniji čip. Napredniji kako po kvalitetu slike i 3D efekata, tako i po tehničkim mogućnostima. Samo radi podsećanja, najbrži V3 čip je radio na 183MHz ( V3500 ) dok je G400MAX radio na 150MHz.

Evo korisnih linkova za sve koje zanima kako je G400 stajao naspram konkurencije. Svako ko ima nešto da kaže na ovu temu neka prvo pročita ove obzervacije i testove iz onog vremena. ( linkovi vode direktno ka tekstu iako piše samo ime sajta )
  • Combatisim This is quite a blow to the hardcore 3dfx crowd. Although the Voodoo3 series remain a good choice for gamers, only the V3500 comes close to rivalling the feature set of the G400. Even then, however, it can't match the 32 bit Z buffer and large texture support, not to mention onboard 32 MB of SGRAM. If the price for both these boards were close, I can't imagine why anyone would choose the V3. As for TNT2 Ultra, it was simply left in the dust, and this with a mature set of drivers. The budget minded crowd would be wise to consider the Ultra, but only if you can find one at a bargain price.
  • Sharkyextreme If you're a gamer but all about 'image' rather than frame rate, the G400MAX wins hands down. It did outperform a Voodoo3 and UltraTNT2 in some D3D tests and it also shows that 32-bit rendering can be used at a minimal performance loss.
  • PCparadox Up until the G400 if we wanted to have a card that could maintain the high image quality standards that some of us hold, we would be forced to run in abysmally low frame rates. But now the G400 (and soon its bigger brother the G400 MAX) will be changing all this. Never again will you have to sit through a game of QuakeIII with washed out colors or have to squint at that sniper in TFC as he blasts a hole in your head. Ladies and gentlemen, Matrox has returned!
  • Tomshardware G400MAX is a good performer in D3D, especially in 32-bit color mode it's clearly ahead of its competition and this has not only been achieved by its flexible way of handling the Z-buffer bit-depth, but also by its extremely fast 2x 128-bit deep memory interface. The dual-head option is a commendable feature, which will certainly be seen in other 3D-chip solutions as well.
  • A evo kako su stvari stajale kada je G400 dobio OGL optimizaciju: Tech-report In the end, however, the 32MB G400 Millennium is an excellent all-around video card. I suggest spending some time with one if you get a chance, even if you're a happy owner of some other company's 3D card. The bump mapping, color saturation, and second-to-none image filtering will give you a little glimpse of the future. [/list:u] Nadam se da smo sada završili sa komparacijama i da možemo da se okrenemo spekulacijama. :)

Ej ljudi ajde da prekinemo ovo. kada sta bude doslo videcemo. To sto matrox prica da ce razbiti nvidiju i obrnuto...Dosta vise. Kada dodje videcemo sta ce biti. Vi se ovde prepirete oko toga da li ce ili nece matroxov GX50 biti bolji od GF X-a (X>4 :)) Da li ste normalni ? ctp;
Mene npr. bas briga ko sta najavljuje, bitno mi je sta ce da bude od toga +cena koja je kod matroxa bezobrazno visoka i za ove krseve kojima je samo nabudzio 2d (eto razloga da me magick quotira :p ) i kojima je cena i takvima kakvi su ista ili veca kao nvidija...
Drugim recima podrzavam studenta :wave;
I btw ne verujem da neko moze da se vrati na igracko trziste tek tako nakon 5 godina i da razbije lidera. To su price za malu decu (Broz bi to i strucnije objasnio (D) ) a uostalom dok Matrox nesto izbaci nvidija ce da izbaci neki 3dfx hibrid za koga svi znamo sta ce biti u stanju da uradi, jel da ?;)
Pozdrav svima

Nazad
Vrh Dno