Šta je novo?

Matrox... again 2!!!

Mare

Čuven
Učlanjen(a)
01.02.2002
Poena
815
4 Pipelines

4 TMU's per pipeline

DX9 Support

Pixel/Vertex Shader 2.0

Displacement Mapping

40-bit Color

4 Vertex Shader Pipelines

512-bit 2D Graphics core

DDR Memory

256-bit bus

Dual 400 MHz. RAMDAC's

AGP 8x support

80-90 Million transistors

Dobro je da Magick ne moze da postuje...;)
Ajde deder reci nam lepo gde si to video, o cemu se radi, neke potvrde i sl. ? Mislis da je Magick jedini koji voli da siri dezinformacije ? :D Takvih na netu ima koliko hoces...

It has been a long time since we last heard from Matrox Graphics. As we know, their latest G550 chip resembles its G400 that is now 3 years old. However, during a number of weeks a lot of rumours has been circulating around the Internet about Matrox coming with a brand new GPU. At first we did not believe the information as the year before we also heard of G600/800/1000 and nothing actually happened. Fortunately, this time the rumours seems to represent the truth – Matrox Graphics is really preparing the new chip called G1000 also known as code-named Parhelia.

We received quite a lot of information from different sources (Thanks to all who contacted me!) and now will try to summarize the information about the upcoming GPU G1000 and a typical videocard based on it:
4 rendering pipelines with 4 TMU per each one;
DirectX 9 support. It also includes Pixel Shaders and Vertex Shaders 2.0 as well as all the other features of the new API from Microsoft such as Displacement Mapping and increased to 40-bit color-depth. Since DirectX 9 shaders require more power compared to the previous versions, the 4 vertex shaders pipelines will be implemented in the chip.
What is quite interesting, Matrox will introduce 512-bit 2D graphics core – a big leap forward in contrast to the modern graphics processors.
A typical videocard will be a Millenium G1000 and it will include 256 MB of DDR SDRAM memory. As with the 3Dlabs` P10, 256-bit bus-width will be used.
Of course, the GPU will have dual 400 MHz RAMDACs, support AGP 8X and other important features of a next-gen graphics processor.
We should mention that the chip is quite big – about 80 – 90 million of transistors. However, the one should run pretty fast in order to acheive the highest level of perfomance.

We want you to keep in mind that although the announcement will take place on the 14th of May, the Millenium G1000 will only be available 1 – 2 month later. The price is being determined, but it should be relatively high.

Stay tuned and maybe we will tell you even more.

In less than two weeks we will see the rise of the Parhelion: on the 14th of May Matrox launches its new graphics processor that apparently will be called as Parhelia 512.

But is the Parhelia 512 is a Parhelion? Well, we have heard from the sources that wants to remain anonymous that the chip formerly known as G1000 will support only several features of the DirectX 9. We are not sure about the things it cannot perform, nevertheless, it seems that the declared DirectX 9 support (if it is declared in the official announcement) is just a Parhelion for the users.

As for the speeds of a high-end videocard based on Matrox Parhelia 512, it is said that the chip works at 350 MHz while the memory functions synchronously at 350 MHz. DDR SDRAM/SGRAM in 256-bit bus is used, thus, we can say it works on 700 MHz.

We should also add that instead of the DualHead, TripleHead will be implemented in the upcoming solution thus two LCD (that connects via DVI) and one CRT (that connects via D-Sub) will be supported.

Matrox also claims the support of SurroundGaming - something like 3D images from IMAX cinemas. It seems that a special projector will be needed in this case.

As you see, Matrox Parhelia 512 is really a powerful one. We wait for the price and the launch date. Stay tuned.

Mare je napisao(la):
4 Pipelines

4 TMU's per pipeline

DX9 Support

Pixel/Vertex Shader 2.0

Displacement Mapping

40-bit Color

4 Vertex Shader Pipelines

512-bit 2D Graphics core

DDR Memory

256-bit bus

Dual 400 MHz. RAMDAC's

AGP 8x support

80-90 Million transistors

FANTAVISION

Re: Re: Matrox... again 2!!!

Aargh je napisao(la):

Molio bih te da vise ne pises ovakve postove, posto je ovo drugi tvoj post koji se moze klasifikovati kao spam, zbog njegove sadrzine.

Daj, Mare, nemoj pustati takve golubove na 4umu:) (Magick ce :D)

u ovom slucaju najbolje pasuje recenica : Beleive the unbeleviable :)

BodyRemover je napisao(la):
Daj, Mare, nemoj pustati takve golubove na 4umu:) (Magick ce :D)

u ovom slucaju najbolje pasuje recenica : Beleive the unbeleviable :)

Slusaj ti njega, ajde leci se :)
Vest obisla ceo net, a ti pricas o golubovima, curkama i voltmetrima :D

Nego mene zanima kako se doslo do brojke 512?

Šta je sad' to Mare, od kad si ti matroxov glasnogovornik? :) Jel' to sada pokušavaš da se iskupiš ili šta? :D

Gde ste sada neverne Tome? :p

Šta je sad' to Mare, od kad si ti matroxov glasnogovornik? Jel' to sada pokušavaš da se iskupiš ili šta?

Gde ste sada neverne Tome?

Narvno da sve sto sam rekoa i dalje mislim (a u vezi g200, g400, itd.).

Ovu novu kartu jos je rano komentarisati, ipak lepo je da jos neko udje na 3D scenu i malo snizi cene NV i ATi karti, mada ovo sigurno nece biti jeftina karta, a samim time nece ni mnogo uticati na smnjenje cena.

boom boom boom FX

Mare je napisao(la):
Narvno da sve sto sam rekoa i dalje mislim (a u vezi g200, g400, itd.).

Ovu novu kartu jos je rano komentarisati, ipak lepo je da jos neko udje na 3D scenu i malo snizi cene NV i ATi karti, mada ovo sigurno nece biti jeftina karta, a samim time nece ni mnogo uticati na smnjenje cena.

boom boom boom FX
Sada se vadiš, nisi verovao da "outsider" može da napravi comeback posle par godina mirovanja i potuče konkurenciju. Ma čekaj samo, videćeš. A što se tiče G400 ..... da se prisetimo kako je to nekada izgledalo.

BRAVO MARUSICU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A što se tiče G400 ..... da se prisetimo kako je to nekada izgledalo.

Attachment: matrox g400 vs riva tnt2.jpg

Necemo valjda ponovo o tome?

:D :D :D

Ja necu...

Za manje od nedelju dana videcemo sta je zaista G1000, ove prastare karte vise nisu bitne, ko to jos uopste koristi (za igranje)?

Ako neko ima informacije o G1000 neka ih postuje ovde... neki procureli b-mark mozda?

gladiac je napisao(la):
Nego mene zanima kako se doslo do brojke 512?

Postoje 2 nacina koja su najverovatnija...Pomnozili su 256 i 2, ili pak 128 i 4 :D
Boga pitaj, to ti je samo fora kao nekad za GF1 da daje 256 bita propusni opseg...
Jedina realna mogucnost jeste da su koristili Rambus na kartici pa 4*128 bita i to onda foliraju kao 512 bita...a ako je ovo tacno bas me zanima koliko ce kostati...potpisujem ne ispod 1000 DM...

Naravno da imam informacije i to dosta, ali neću da puštam golubčiće i spekulišem. :D Prelistaj malo onaj thread bilo je tamo dosta toga rečeno.

Što se tiče podrške za DX9 ..... Matrox ima tradiciju u projektovanju programabilnih čipova tako da se mnoge stvari mogu softverski emulirati, a nema razloga juriti za svim stvarima koje podržava jedna DX specifikacija. Matroxovo čedo i najveći doprinos u razlovu DX9 je Displacement Mapping koji podrazumeva čitav niz tehnika i tehničkih rešenja. To uopšte nije mala stvar, pogotovu uzimajući u obzir visok stepen kompresije tekstura koji je moguće postići ovom tehnikom ( 40:1 ). Novi čip će imati fantastičan FSAA i napredne DH mogućnosti, a ostalo neka bude izneneđenje. :) Reći ću vam još samo da će postojati više verzija ( cenovnih klasa ) razvrstanih prema količini memorije i još nekim dodatnim mogućnostima.

Malo strpljenja Dame i Gospodo. :D (D)

KOje bre neverne tome??? Niko nije rekao da ta karta NECE izaci na trziste?? E sad da li ce ona uzdrmati stanje na grafickoj sceni ili ne to cemo tek da vidimo.
Nisi mi jasan ovde "Matroxovo čedo i najveći doprinos u razlovu DX9 je Displacement Mapping koji podrazumeva čitav niz tehnika i tehničkih rešenja. To uopšte nije mala stvar, pogotovu uzimajući u obzir visok stepen kompresije tekstura koji je moguće postići ovom tehnikom ( 40:1 )" >????!!!
DisplacemenT Mapping ce da kompresuje texture?? :)

MAD_MUzzY je napisao(la):
KOje bre neverne tome??? Niko nije rekao da ta karta NECE izaci na trziste?? E sad da li ce ona uzdrmati stanje na grafickoj sceni ili ne to cemo tek da vidimo.
Nisi mi jasan ovde "Matroxovo čedo i najveći doprinos u razlovu DX9 je Displacement Mapping koji podrazumeva čitav niz tehnika i tehničkih rešenja. To uopšte nije mala stvar, pogotovu uzimajući u obzir visok stepen kompresije tekstura koji je moguće postići ovom tehnikom ( 40:1 )" >????!!!
DisplacemenT Mapping ce da kompresuje texture?? :)

E, Mazi, ajde idi spavaj... :D

Novi matrox... ljudi zivi bili pa videli, ali ja bih se ovde osvrnuo na jednu stvar: cena sigurno nece biti takva da ta kartica bude isplativa, ne verujem da ce je neko kupiti... I bolje bi bilo da naprave neku malo sporiju karticu, pa da dodje do pada cena u srednoj klasi na trzistu, ovako nece pasti cene...

Geek_master je napisao(la):
Novi matrox... ljudi zivi bili pa videli, ali ja bih se ovde osvrnuo na jednu stvar: cena sigurno nece biti takva da ta kartica bude isplativa, ne verujem da ce je neko kupiti... I bolje bi bilo da naprave neku malo sporiju karticu, pa da dodje do pada cena u srednoj klasi na trzistu, ovako nece pasti cene...
Pa nemoj da računaš da će Matrox ikada napraviti nešto ala MX. Njihov način proizvodnje value kartica se svodi na smanjenje količine grafičke memorije. Od osnovnog modela eventualno će napraviti MAX verziju sa aktivnim hlađenjem i nešto višom frekvencijom memorije i jezgra.

Što se cene tiče, nemoj da dramiš, pa ne pravi Matrox kartice od po soma DM. Po pojavljivanju, cena G400MAX nije bila veća od najelitnijih TNT2 Ultra kartica tako da ne vidim u čemu je problem. :confused: Što se tiče obaranja cena konkurencije to će doći prirodno jer su kol'ko vidite svi pohitali da izbace svoju verziju DX9 čipa. ;)

magick je napisao(la):
Pa nemoj da računaš da će Matrox ikada napraviti nešto ala MX. Njihov način proizvodnje value kartica se svodi na smanjenje količine grafičke memorije. Od osnovnog modela eventualno će napraviti MAX verziju sa aktivnim hlađenjem i nešto višom frekvencijom memorije i jezgra.

Ej prekini molim te. Sta je bio G550 ? Ili ces mi reci da ga je Matrox izbacio tu kartu samo da bi uverio druge da jos uvek ima dobar 2d ? :D
Mozda ce taj novi Matrox da roka ali on nece kostati manje od 1000 DM i to kad dodje ovamo a to nema sanse da se desi pre kraja leta...

filipenko je napisao(la):
Ej prekini molim te.
Šta da prekinem? Niko te ne tera da čitaš ako ti se nešto ne sviđa. Ako misliš drugačije postoji i kulturniji način da se to kaže, u suprotnom ODBI!
Sta je bio G550 ? Ili ces mi reci da ga je Matrox izbacio tu kartu samo da bi uverio druge da jos uvek ima dobar 2d ? :D
G550 je krnja verzija G800 čipa. Kada su procenili da za takav proizvod nije dobar trenutak i da je konkurencija prejaka, jednostavno su prešli na plan B, osakatili T&L jedinicu i prodali ga kao odličnu 2D kartu. G550 je prvo, ako ne i jedino, Dual DVI rešenje na tržištu, koje ima izuzetno primamljivu cenu i odličnu drajversku podršku. U svakom slučaju ta karta je pronašla svoje kupce iako onaj HeadCasting trip niko ne koristi.
Mozda ce taj novi Matrox da roka ali on nece kostati manje od 1000 DM i to kad dodje ovamo a to nema sanse da se desi pre kraja leta...
Šta bi ti, da je brži i jeftiniji od svega ostalog, a uz to da ima matroxoliki 2D i besprekorne drajvere? I tata bi sine. :) Da će biti čudo, biće. Da će da pocepa GF4 i ostalu bratiju, 'oće. Da će da košta, 'oće i to.

Bilo kako bilo .....
Matrox's on the road again!!!!!boom boom boom

E, stvarno, displacement mapping ne služi za kompresiju tekstura, nego za pravljenje mreže verteksa od neke teksture (npr ti mu daš geografsku kartu gde su nadmorske visine različito obojene, a on ti napravi 3d model terena). Bar tako je u 3d studiu.
Ima sa dual DVIjem i Gainward GF4.

3MaJ je napisao(la):
Ima sa dual DVIjem i Gainward GF4.

Veruj mi nije to kao sto je kod Matrox-a. Matrox je sto se tice dual head-a zakon, blago receno.

magick je napisao(la):
Šta da prekinem? Niko te ne tera da čitaš ako ti se nešto ne sviđa. Ako misliš drugačije postoji i kulturniji način da se to kaže, u suprotnom ODBI!

Odakle da odbijem ? (P.S. nisi se pravilno ni izrazio :D) Ti pises neke besmislice u stilu "oni prave samo ultra stvari" i kad ti neko navede istinski krsh onda sledi :

magick je napisao(la):
G550 je krnja verzija G800 čipa. Kada su procenili da za takav proizvod nije dobar trenutak i da je konkurencija prejaka, jednostavno su prešli na plan B, osakatili T&L jedinicu i prodali ga kao odličnu 2D kartu. G550 je prvo, ako ne i jedino, Dual DVI rešenje na tržištu, koje ima izuzetno primamljivu cenu i odličnu drajversku podršku.

Prodali je kao 2d kartu ? Cudno...ja sam mislio da tamo pise 3d :) A usput onako kostala je (i kosta) papreno a bila sporija cak i od G450...i to sa sve implementiranim i poluimplementiranim funkcijama...

magick je napisao(la):
U svakom slučaju ta karta je pronašla svoje kupce iako onaj HeadCasting trip niko ne koristi.

Pazi, Shuttle, PC chips, Canyon pa i EI Nish :D imaju svoje kupce. Ja ne rangiram proizvod po tome ima li on svoje kupce niti to znaci da je proizvod a priori dobar. To bi znacilo npr. da je Asus najgori jer ga najmanje ljudi kupuje a da PC Chips rula na trzistu a stvari su, kao sto znamo, malko drugacije :D

magick je napisao(la):
Šta bi ti, da je brži i jeftiniji od svega ostalog, a uz to da ima matroxoliki 2D i besprekorne drajvere? I tata bi sine. :) Da će biti čudo, biće. Da će da pocepa GF4 i ostalu bratiju, 'oće. Da će da košta, 'oće i to.

Da, ja hocu da kartica koja kosta ubij Boze ima i besprekornu sliku i besprekorne drajvere, i onako usput ono sto nisi naveo, odlican 3d :) Mozda ces naci da su mi kriterijumi malko cudni :D ali pretpostavljam da ce se vecina ljudi ovde sloziti sa mnom...

Uostalom sacekajmo da taj Matrox izadje...i ja bih voleo da to bude odlicna karta ali tolika pompa i groteskne specifikacije meni mirisu upravo na ono sto si i sam rekao : Izbacice TnL, osakatiti chip, stavice mu DVI i sl. podrsku sa starih Matrox kartica i reci ce kako su imali strava proizvod koji bi sve rasturio ali su se ipak odlucili za ovaj slabiji :D
I za kraj, ako ti mislis da je sve u 2d-u i drajverima ja ti se divim. Tim pre sto ni konkurencija u tom pogledu, a pogotovo u drajverima, ne zaostaje bas preterano...Ali u drugim stvarima ispunjava neuporedivo vise nego Matrox.
Doduse, ti si na Intelu :p pa dozvoljavam mogucnost da mi ostali nismo u stanju da spoznamo fantasticne performanse Matrox kartica...:D

Da li sam ja to dobro video ili se pominje triple head. pa na sta ce da lici ta kartica?

Vrh Dno