Šta je novo?

Mass Effect - PC verzija

evo igram i ja, ushao sam u normandiu :d

poprilichno smara ono trchkaranje po citadeli da bi reshavao misije... realno gubljenje vremena... wasd tamo wasd vamo... meh... gief mi iso ;)

Dobro kad vec ides u detalje mogao si me ispraviti jos malo i pomenuti da u KOTOR-u ima MNOGO vishe skilova, tj attributes, powers, feats :p
Ne, nisam isao u detalje nego u sustinu RPG-a posto je to bilo u pitanju ;) a KOTOR II nudi lepsi RPG ugodjaj od vecine igara koje se svrstavaju u taj zanr. Bolji su samo velikani predvodjeni FALLOUT-om, pa za njim Torment-om, Baldur-om itd.
Logicno je donekle (i tuzno) sto je mass effect uproscen jos vise od KOTOR-a, ali u sustini sve je i dalje tu, samo u manjoj kolicini. Tvoji saborci ti kroz razgovor na kraju daju dodatne misije, imas te satro biotike (i anti-biotike), ima svega al pomalo.
Ne znam za tebe, ali ja bas i ne volim kad full verzija necega sto bi trebalo da bude "RPG of the year" kako ga na sva usta izvikase, ponudi sadrzaja koliko i demo. Vec sam pomenuo da sam resio sve skupa tri i po genericka questa... To nije malo, to je jadno.
U cemu je fora sa HE rounds? ... Da li je mozda potrebno da ih stavim na shotgun ili na nesto sto po default ima veci weapon force ? (cemu uopste to sluzi, pretpostavljam da od toga padaju na zemlju)
Upravo tako ali je i dalje uzaludno, narocito sa overheat bug-om. Jedino ima kakvog takvog smisla koristiti ih protiv Husk-ova i Torian creeper-a u zatvorenom prostoru. Inace, ne padaju, nego lete :D

evo igram i ja, ushao sam u normandiu :d

poprilichno smara ono trchkaranje po citadeli da bi reshavao misije... realno gubljenje vremena... wasd tamo wasd vamo... meh... gief mi iso ;)

Bas si cinik :) Ne smara te trcanje po NWN ?! (a ima ga 100X vise)

smara me kako da ne, samo sto je zaista podnoshljivije gledati tvog lika kako trchkara na prazno u dva klika mishem nego stalno ga manuelno navoditi izmedju praznih hodnika i chekajuci llift ili ona prokleta vrata da se otvore :) tu ode 30% vremena i "gejmpleja" ... jednostavno imam osecaj da gubim vreme... a i igram ne znam koliko vremena bre hocu malo akcije ! e ne mogu da nadjem onog poslednjeg aliena sto odrzava citadelu... covece ubih se trazeci ga :)

smara me kako da ne, samo sto je zaista podnoshljivije gledati tvog lika kako trchkara na prazno u dva klika mishem nego stalno ga manuelno navoditi izmedju praznih hodnika i chekajuci llift ili ona prokleta vrata da se otvore :) tu ode 30% vremena i "gejmpleja" ... jednostavno imam osecaj da gubim vreme... a i igram ne znam koliko vremena bre hocu malo akcije ! e ne mogu da nadjem onog poslednjeg aliena sto odrzava citadelu... covece ubih se trazeci ga :)

Slazem se u potpunosti.

Vidim da je strpljenje postalo raritet u igračkom svetu :p

Au, kako smaraju liftovi...:wall:
Juce poceo da igram, i caskom sam stigao do 5 sati gameplaya...eh, gameplaya- blabla i blabla...i cekaj u fakin liftovima.
Inace, igra mi cesto izazove BSOD.Koliko sam video na netu, uzrok je nas narodni .exe...da li se to vama desava?
Kome zvuk u citadeli deluje cudno (iseckano, cas se cuje cas ne, glitchevi i sl) neka prebaci software i edituje liniju u cfg fajlu na audio=generic software i stavi broj zvukova na 32...ja sam tako resio problem sa zvukom.
Napucavanje- ocaj...nikakav feedback kad pogadjas protivnika, mogli su skroz da eliminisu igraca iz jednacine, i da se fajt odvija automatski prema igracevim statistikama.Ovako niti je FPS, niti je RPG...
A igra ima zaista mocno odradjen dizajn letelica i likova.Fenomenalno.Cak su se i trudili da za svaku rasu objasne zasto izgleda kako izgleda i zasto se tako ponasa...Politicki i medjurasni odnosi su takodje zanimljivi...cak je i pojam "mass effect" objasnjen na zanimljiv nacin i fino su isprepletali nauku i fikciju...
Prica je OK za sada, mada mi vec smeta sto ima samo jedan bad guy...nadam se da ce se razviti u nesto vise od toga.

ja nemam ama bash nikakvih glicheva pucanja problema ni sa igrom ni sa zvukom... zaista radi sve kao sat na maxu (nego jel mora da se forsira aa iz drajvera da bi radio?)

malo se teze detektuje neprijatelj kada ga nanishanish onim kruzicem :) ali nista specijalno, meni je napucavanje solidno ali je moglo bolje...

da sasvim fino je odradjena pozadinska pricha za dosta toga, za sve rase i detalje... jedino sto smara onaj glas u codexu jer smeta ako brze citas nego sto on govori :)

malko smara inventar u shopovima jer ne mozes da ga filtrirash , cudno to nisu implementirali, opet bzvz gubish vreme umesto sto da se uvuchesh u prichu i akciju... na ono veteran nivou borba je samo u nekim momentima izazovna, ali dobro ja sam na samom pocetku malte ne, 8 lvl ja bih rekao..

e da zasto svi npc-evi sa kojima mozesh da konverzirash stoje zakucani na jedno jedino mesti... to doprinosi josh vishe naivnosti, ali dobro bar nemaju zuti uzvichnik ili znak pitanja koji treperi iznad glave :d

mapa je solidno implementirana, mada mi nije jasno zasto je toliko teshkos taviti mogucnost postavljanja svojih nekih komentara na nju... tako praktichna a jednsotavna stvar...

e da ne razumem potrebu za onim vratima sa prekidachima kada su lepo implementirali vrata koja se otvaraju sama od sebe na vreme... lift kapiram koristish samo prvi put dok ne otkrijesh mass transit system i dok idesh na dock... ali chemu to zaista :)

jel se meni chini ili u igri postoji frendly fire? primetih da moji vole da me zagolicaju od pozadi (lol)

e da ne razumem potrebu za onim vratima sa prekidachima kada su lepo implementirali vrata koja se otvaraju sama od sebe na vreme... lift kapiram koristish samo prvi put dok ne otkrijesh mass transit system i dok idesh na dock... ali chemu to zaista :)
Pa da možeš da slušaš elevator music i vesti :p
jel se meni chini ili u igri postoji frendly fire? primetih da moji vole da me zagolicaju od pozadi (lol)
Koliko sam ja provalo tvoj štit zatreperi kada te tvoji pogode, ali te ne oštećuje.

Pitanje u vezi oruzja?Do kada ce stajati za assault rifle "untrained"? Takodje ni snajp ne mogu da koristim...nema zum.Samo stoljpi i sacmara.A armor ce valjda moci da se obuce ako se razvije skill?Sad mogu da obucem samo light armor...
Mnogo bre nejasnoca...nisam dosad naleteo na inventar koji je ovako ne-intuitivan...(bar meni)obicno se lako provali sta i kako.Bar neko objasnjenje u zurnalu da se nadje u vezi necega.
Inace gomila poznatih glumaca u igri.Keith David (odmah sam ga provalio :D)se ispraksovao za igre samo tako...takodje i Lance Henriksen...i dosta drugih, koji su vec bili u nekim igrama.
A ovaj BSOD problem sam izgleda resio otvaranjem stranice kucista? :p Negde naleteh da igra udara na proc 100% non-stop, a meni se NB veoma greje, tako da je to moguc uzrok...
Frendly fire postoji, i bolje ga je iskljuciti odma' jer je ocigledno sta ce se desiti ako imas squad-ne-bas-snalazljivih iz sebe :D
Eh da, i cover sistem su uradili polovicno...taman se ponadam da ce lik uraditi nesto slicno kao u GeoW ili R6V, kad ono nista...bas mi zasmeta ponekad.

Poslednja izmena:
pa uzeo si klasu koja ne moze da koristi assault rifle :) tako da na nju zaboravi bash kao i ja :]
isto vazi i za armor, to si sve mogao videti kada si kreirao lika ... mada da ti kazem zna i stoljpi da bude dobar

koliko primetih cover sistem je solidan, mada je u gow-u nekako sve skladnije uradjeno (valjda sama animacija i potezi kada se zaklanjash i izvirujesh)... trchanje je malko kljakavo, kao da samo zamuti sliku a ti u stvari hodash isto :d

ma evo sad sedam na jednu sesiju opet ;)

koji je max lvl ?

ja nemam ama bash nikakvih glicheva pucanja problema ni sa igrom ni sa zvukom... zaista radi sve kao sat na maxu (nego jel mora da se forsira aa iz drajvera da bi radio?)

moras skinuti nHancer, objasnio sam na nekoj od prethodnih strana (nije daleko) ali evo da ponovim, u nhanceru napravis profil za masni efekt i videces da ima compatibility jezicak, tamo stavis AA compatibility na oblivion HDR+AA

malko smara inventar u shopovima jer ne mozes da ga filtrirash , cudno to nisu implementirali, opet bzvz gubish vreme umesto sto da se uvuchesh u prichu i akciju...

Itemi su poredjani po level-u. neka puska VI ce biti uvek iznad bilo kog itema IV, V ... Uglavnom ces gledati samo tih prvih nekoliko stvari na vrhu i skroz poslednju stvar (na dnu bude unique item ukoliko ima neki)

na ono veteran nivou borba je samo u nekim momentima izazovna, ali dobro ja sam na samom pocetku malte ne, 8 lvl ja bih rekao..

Ne brini nista, pa tek si poceo. Verovatno si tek samo onu eden prime misiju odradio :)

mapa je solidno implementirana, mada mi nije jasno zasto je toliko teshkos taviti mogucnost postavljanja svojih nekih komentara na nju... tako praktichna a jednsotavna stvar...

Nije im tesko staviti nego ti, veruj mi, to uopste ne treba. Na nivoima gde ti treba sve ti je obelezeno vec na mapi. U principu sve je veoma linearno. Citadelom ces se kretati onim rapid transit sistemom, u principu ni tamo nemas sta puno da radis...

Pa da nas podhebavaju malo :d

Mislim da na normal i onom sledecem nivou nema friendly fire, mozda ima na najtezim ?! Stvarno ne znam. Znam da ja moje ne mogu da ostetim (probao sam vise puta kad me iznerviraju)

Sto se trcanja tice, sprint radi samo kad ima neprijatelja u okolini, u suprotnom istom brzinom ides i ne trosi ti se stamina :)

@Nex:

pa ako na listi skill-ova nemas assault rifle onda ce uvek biti untrained :) Mozes da koristis oruzja ali je manji dmg, i veliki penal na preciznost. Snajperom ne mozes da zumiras pa je u principu beskoristan ako ga nemas kao skill.

Nisam imao BSOD problema. resetovo mi se komp par pua posle 3-4 sata igre, al to nije do igre vec do PSU :p

pa uzeo si klasu koja ne moze da koristi assault rifle :) tako da na nju zaboravi bash kao i ja :]
isto vazi i za armor, to si sve mogao videti kada si kreirao lika ... mada da ti kazem zna i stoljpi da bude dobar

Da, i ja sam kao pazio na to...uzeo sam zemljanina, vojnika veterana iz neke bitke, u kombinaciji sa vanguard...i sad rekoh, ako vec nosim obe puske na ledjima..:S:

koliko primetih cover sistem je solidan, mada je u gow-u nekako sve skladnije uradjeno (valjda sama animacija i potezi kada se zaklanjash i izvirujesh)... trchanje je malko kljakavo, kao da samo zamuti sliku a ti u stvari hodash isto :d

Coveru fali komanda kao u GeoW.Ako zelis da izviris na neku stranu (iznad ili sa strane) zaklona, jednostavno koristis W,A,D.Ovde mi to bas nedostaje...x puta mi se desilo zeleci da izvirim sa strane da napucam nekoga jednostavno izadjem van zaklona...
Bacanje "sile" mi je zbog toga smor...samo hotkey za madjiju, moram da ustanem iz zaklona da bih bacio...
A za trcanje si dobro primetio.Brzina ostaje ista :d Kako su samo uspeli da zeznu tako prostu stvar LoL

@Gx:
Postoji u listi assault rifle koliko se secam, ali je linija siva, kao i jos par njih.Sad, mozda treba da cekam da nabudzim nesto drugo pre toga, ili sta vetj...

Edit:
MassEffect01.jpg

Shotgun je siv, ali njega koristim bez problema, ima i zum...al od assault rifle i snajpa, izgleda nema nista...hebemliga.
Samo da shotgun moze da se budzi i ja cu biti srecan :)

Poslednja izmena:
Da, treba da budzis skill iznad do tacke (bukvalno) gde ti otkljucava taj skill. Medjutim, ako imas snajper na listi, a nije trained i dalje mozes da ga koristis i zumiras, ALI ako ga uopste nemas na spisku osobina onda ne mozes da zumiras.

Trcanje nisu zeznuli, napisao sam vam u prethodnom postu kako radi.

Kad si u zaklonu samo nemoj koristiti "S" ostalo mozes, mozes i samo pucanje da stisnes, on ce sam izviriti ukoliko si u dobrom polozaju.

Da, u pravu si za trcanje.***, vise sam proveo vremena trceci po citadeli :p

Za zaklon, pazim ja na to, ali nesto nece da izviruje sa pistoljem kad sam u zaklonu.Kad drzim W,A ili D on se samo pomeri, al nece da izviruje...ili sam ja skroz pogresno radio...
Jedino kad pucam, tj drzim levi klik on izviruje.A to mi je malo bzvz.

Da, u pravu si za trcanje.***, vise sam proveo vremena trceci po citadeli :p

Za zaklon, pazim ja na to, ali nesto nece da izviruje sa pistoljem kad sam u zaklonu.Kad drzim W,A ili D on se samo pomeri, al nece da izviruje...ili sam ja skroz pogresno radio...
Jedino kad pucam, tj drzim levi klik on izviruje.A to mi je malo bzvz.

Drzhi desno dugme misha i ce da izviruje.

aham okej probacu ono za aa, nekako sam preskochio taj deo na topiku :)
mislim da su ipak trebail staviti filterisanje za iteme :) sve bi bilo gotovo u 2 klika
dakle trchanje ne radi kada nisi u borbi sa neprijateljima u blizni (josh veci smor)

izasao sam iz citatedele na skoro 11om lvlu,pogresio sam.. kako ovi lvli lete :)

e sad da ne banzam po celoj temi i gledam ljudim kompove :d kako bi radio na E4500 sa 2 giga rama i 9600GT ili 3870... sad se dvoumim izmedju te 2 karte pa mislim da ce ovo biti presudno ;)

e sad da ne banzam po celoj temi i gledam ljudim kompove :d kako bi radio na E4500 sa 2 giga rama i 9600GT ili 3870... sad se dvoumim izmedju te 2 karte pa mislim da ce ovo biti presudno ;)

Na 3850 sa 256 mb rama sve na max radi super u 1680 x 1050!Default klokovi i na grafickoj i na procesoru.Verovali ili ne.Ja bi uzeo 3870 a ti kako hoces.

ej moze mala pomoc.. .imam jedan rekao bi se veliki prob.

znaci igrao sam jedno 3-4 sata odjednom kad e bilo da sacuvam igru prosto ne mogu da kliknem na Save niti mi Quick save radi? tako da cu morarti sve iz pocetka ... *znam da ne moze da se save kad e bitka ili slicno a ja sam bio u svome brodu u kojem sam radnije mogao da sacuvam...

a isto imam prob. sa mapom galaxie znaci kad klikenm samo se crna slika pojavi i nista... znaci ne mogu da biram na koju planetu da idem i tako to...

zna li neko resenje ovom prob.??

treba ti noviji lek

ih bre kako smaraju side questovi :(
pa zar je moguce da su svi toliko generichki
kao veliki fan aliena ja sam oslobodio kraljicu, onda odem na mesec da reshim onaj side quest i tu dobijem bukvalno duplo jachu opremu... ono wtf? 24 lvl a imam shotku koja radi 230 dmg i stoljpi 180 i krsh itema sa kojima imam utisak da imash para koje necesh potroshiti do kraja igre... bzvz

Eh G!!! ovo je mogao biti samo takav RPG... ali na zalost to nije :(

ja zaista ne razumem gde odoshe tolike godine developmenta ove igre... okej tehnikalije oko grafike i slicno (a opet nije da izgleda kao kriza or smthng), ali zaboga zar za toliko vremena nisu mogli angazovati neke talentovane pisce i nabaciti gomilu skriptova za krsh misija za koje realno bash ima mesta... okej igra ali je rpg na nivou nwn1

i kao moralne dilemel... ili cesh biti andjeo ili cesh biti kvazi baja... problem kod implementiranja ovih moralnih ideja i njihovih konsekvenci je sto igrac najcesce malte ne i ne treba da bude svestan da ih chini ... a ne da sve bude tako ocigledno u bioware stilu (u zavisnosti od charisme text ce biti obojeno u plavo belo ili crveno, za svaki slucaj i mentalno zaostali da mogu da se igraju):
aham pomoci cu baki alienu da predje ulicu ili
aham pomoci cu baki alienu da predje ulicu i trazicu joj pare za to! pfft... i eventualno
aham pomoci cu baki alienu da predje ulicu i mrko cu je pogledati i trazicu joj pare za to!
omg MORAL DILEMMA! its so next gen, never seen before on console market! pif :)

da se razumemo fina igra ali steta...

Sta se nerviras, uskoro ce izaci tvoj omljeni Fallout 3 pa ces moci da uzivas u pravom RPG svetu :D :D :d

ja zaista ne razumem gde odoshe tolike godine developmenta ove igre... okej tehnikalije oko grafike i slicno (a opet nije da izgleda kao kriza or smthng), ali zaboga zar za toliko vremena nisu mogli angazovati neke talentovane pisce i nabaciti gomilu skriptova za krsh misija za koje realno bash ima mesta... okej igra ali je rpg na nivou nwn1

Sto je mali apsurd...onoliko detaljni opisi za svaku rasu,oruzje,brod,planetu, a nemastoviti kvestovi.

Steta je sto nisu i neke stvari ubacili- danas, kada je "u modi" da se u igre ubacuju svakakvi filteri i gluposti tamo gde im nije mesto, ovde su komotno mogli da budu i te kako zanimljivi.Evo na primer, misija na nasem mesecu- umesto da senke budu "pitch black" i da sve bude u jakom kontrastu, ono nista...takodje i za ostale plenete...bas su mogli da se "izivljavaju" i sa omiljenim bloomom, ali ***...
Ovako imamo samo jednu crvenu, jednu sivu ili jednu belu planetu...koju MAKO gazi ko od sale :p

Poslednja izmena:
bioware je uvek bio retardiran kad je rec o implementiranju "losih" player charactera :(
ponekad imas neki dobar "opasni" line, al ponekad :(

a kako su samo genericki i jednostavni side questovi (jel izvaliste da su svi interijeri na ne-glavnim planetama jedan jedini layout?), pa ono je neki amater mogao da im izskriptuje za 2 dana, gde im ode onolki development :/

Poslednja izmena:
Sta se nerviras, uskoro ce izaci tvoj omljeni Fallout 3 pa ces moci da uzivas u pravom RPG svetu :D :D :d

mrsh ti :d za fo3 su modovi only hope :(

a ima li ovde uopste unique itema, armora oruzja i tako to :)

jel dosao neko do 60. lvla? sta bre toliko ima da se budzi :] meni sada glavni skillovi skoro na maxu...

Poslednja izmena:
Vrh Dno