Šta je novo?

MacOS X 10.6.x (x86 Snow Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

A jel može da se flešuje BIOS nekim koji ispravlja bug koji pravi problem.

Rushko, odakle ti onaj citat? A neogeo ni nema Gigabyte ploču nego ASRock.

Ivane, ne znam da li se problem moze resiti flash-ovanjem BIOS-a, po onome sto sam procitao na tonymacx86 forumu, problem nije vezan samo za Gigabyte ploce.

Lnx2Mac je na svom blog-u naveo resenja koja se mogu koristiti za ispravku problema sa prednostima i manama istih, prosledio sam ovaj link u par postova iznad.

Imam pomalo neobicnu sitaciju pa ko velim bolje da pitam prvo ovde. O cemu se radi... Pa instalirao sam iAtkos S3 10.6.3 na Dell Vostro A840. Kompletan instalacioni postupak odradjen rutinski, ali nakon toga ne uspevam da butujem sistem. Jednostavno kada mu dam da krene samo blicne boot logo (jabuka) i momentalno se resetuje i tako u krug. Znaci apsolutno nista neobicno ne prijavljuje, osim da je skontao memoriju, DSDT i ostalo, i sve je kao ok, ali u momentu kada bi trebalo da pocne da ucitava kernel i ostalo jednostavno puca. Pokusao sam i sa svim mogucim kernel flag opcijama koje sam mogao da se setim, (i jos nekim koje nisam) ali uvek isto. Lici na CMOS problem, ali prosto ne mogu da ga resim i zaobidjem (ni pored zakrpa za ovo), i jednostavno ponestalo mi je ideja. 10.5.8 na istoj mashini radi sasvim normalno, ali 10.6 me prakticno razoruzava i ne ostavlja mi prostora da probam bilo sta...

Bilo kakva ideja bi bila dobrodosla u ovom momentu!

Inace ovo je najslabija varijanta ovog modela, sa intel celeron procesorom na 2.13GHz, a takodje sam malo tumarao internetom i naleteo na par komentara iz kojih se vidi da je neko poterao sneska na ovoj masini, (znaci da moze) ali nazalost bez indicija na koji nacin i kako...

jesi li probao da stavis kernel fleg: busratio=xx (gde je xx množilac tvog CPUa)???

Resena stvar tako da za sada reinstalacija nije potrebna.
Resio sam i boju ikona tako da ih sada vidi kao Internal storage.

RESENJE: Samo sam zamenio imena fajlova Internal i External iz MacDrive-a pod WINom i sve se vratilo na soje mesto... (makar prividno)!!! :D

Evo probuđenog SLa sa i5-760 iz 1ve!

Nakon uspešnog butovanja promenio sam legacy_kernel na originialni mach_kernel 10.4.0, izbacio one kernel flegove (busratio, -force64...) i sve fercera nativno tako da nema potrebe za reinstalacijom ili bilo čim drugim!

jesi li probao da stavis kernel fleg: busratio=xx (gde je xx množilac tvog CPUa)???

Probao sam i to ali mi nije tu bas najjasniji ovaj deo sa ciframa. Video sam da su drugi stavljali 20 i 16 pa sam to pokusao i ja, ali nista se nije promenilo. Da stvar bude jos gora pokusao sam probe radi da pokrenem OS X Retail DVD preko EFIempire boot diska i potpuno ista stvar se desila prilikom butovanja ovog diska...

hmm... Izgleda da od ove Vostro verzije slaba vajda kada je 10.6 u pitanju...

Probao sam i to ali mi nije tu bas najjasniji ovaj deo sa ciframa. Video sam da su drugi stavljali 20 i 16 pa sam to pokusao i ja, ali nista se nije promenilo. Da stvar bude jos gora pokusao sam probe radi da pokrenem OS X Retail DVD preko EFIempire boot diska i potpuno ista stvar se desila prilikom butovanja ovog diska...

hmm... Izgleda da od ove Vostro verzije slaba vajda kada je 10.6 u pitanju...

Busratio je defaultni mnozilac procesora i tu nema nejasnoca. Npr moj i5-760 radi fabricki na 21x133=2,80GHz tako da je njegov busratio=21!
Negoo, Vlado, koji kernel biras prilikom instalacije??? Ima li podrske za graviku X3100+ ako sam dobro video???
Ma, mora da radi bre. Kada sam uspeo na AMDa klot da ga zbudzim mora i na DELLu da radi...

Jel moguće da je Hazzard naša srpska distribucija, a trenutno i jedina Snow Leopard distribucija.

Hmm... A otkud onda na sajtu forum na srpskom. -> http://leohazard.com/

"Nas i Rusa, trista miliona..." :d.

Nego, ja sada imam neki problem koji ne znam kako da resim!

Naime, instalirao sam MacFUSE i Tuxeru i lepo mi vidi NTFS particije HDDa ali mi ne dozvoljava da pisem po njima. Omoguceno mi je samo citanje???
Obe alatke sam par puta reinstalirai ali samo Read, nema Write???

Neka pomoć???

Busratio je defaultni mnozilac procesora i tu nema nejasnoca. Npr moj i5-760 radi fabricki na 21x133=2,80GHz tako da je njegov busratio=21!
Negoo, Vlado, koji kernel biras prilikom instalacije??? Ima li podrske za graviku X3100+ ako sam dobro video???
Ma, mora da radi bre. Kada sam uspeo na AMDa klot da ga zbudzim mora i na DELLu da radi...

Pa i ja ga cenim da bi trebalo, ali za sada nista...

A ovo je mashina sa intel celeron procesorom na 2.13GHz pa mi ti sad kazi koji busratio ide tu jer meni to nista nije jasno.

A sto se tice kernela instalirao sam full vanila sve (odradio sam DSDT), jer sam tako instalirao i 10.5.8 gde sve sljaka bez problema, osim glupave atheros AR5007EG koji nikako da nateram da skonta drajver (i ovih drljavih sitnica koje na 90% PC racunara ne prorade nikad kako treba - tipa spavanje i tome sl). Zato sam i hteo da nabacim sneska, jer sam cuo da on ima bolju podrsku za ovu karticu...

Hibernate takodje radi pod 10.5.8 ali ovi novi kameleoni ne umeju da svare sleepimage nazalost (PC EFI 9 tj. chameleon 1.0.12 jedino ume to da odradi do kraja samo s njime imam problem boot1 error pod GPT-om (zanimljivo je da radi kako treba pod MBR-om) sto je pomalo specificna greska za koju bi morao da manuleno prepravim boot0 i boot1 fajlove segment:eek:ffset, a to me mrzi da budem iskren),

Obican sleep ne uspevam da osposobim, neki uredjaj konstanto budi racunar posle par sekundi, ali vise mi je svega preko glave i mrzi me da se cimam vise sa ovakvim sitnicama... Gasi se kad spustim poklopac tj. ide u deep sleep i to je to... za laptop ne treba vise...

E sad, kada bih nekako uskocio samo u 10.6 na ovoj masini to bi cenim promenilo moje vidjenje cele stvari...

Poslednja izmena:
Smorio sam se vise od ovoga pa nisam odmah pokapirao o cemu govoris, ali bacio sam pogled pazljivije vezano za ovo sto si mi nabacio za busratio.

Masina je na 2.13GHz a bus speed je na 533 MHz.

Pa ako sam te dobro razumeo, 40x533 mu dodje 2.13Ghz. Znaci da je ovde 40 broj koji se trazi, samo...

isprobao sam i ovu varijantu, ali ista stvar... nece pa nece...grrr :mad:

Prolazi mi kroz glavu da nije razlog za ovo upavo ova anomalija sa nestandardnim segment:eek:ffset delom koji ovaj BIOS izcitava naopacke...

Poslednja izmena:
btw da se javim :) Uspesno instaliran iatkos 10.6.3 i updetovan na 10.6.4,jedino je bilo muka oko graficke,ali na kraju i to je doslo na svoje ;) tnx to neogeo ;)

Vlado množilac ne može da ti bude 40 jer je 40 x 533 MHz = 21,3 GHz. A nije ni 4 jer nikad nije tako mali. 533 je efektivna frekvencija busa koja je četvorostruko veća od stvarne, što znači da ti je stvarna 133 MHz. Na osnovu toga i frekvencije procesora od 2,13 dobija se da ti je množilac 16.

Vlado množilac ne može da ti bude 40 jer je 40 x 533 MHz = 21,3 GHz. A nije ni 4 jer nikad nije tako mali. 533 je efektivna frekvencija busa koja je četvorostruko veća od stvarne, što znači da ti je stvarna 133 MHz. Na osnovu toga i frekvencije procesora od 2,13 dobija se da ti je množilac 16.

Pa hvala ti druze... Ko sto rekoh, nikada nisam kontao te stvari, heh... :d Ali taj rezultat me ne raduje, jer 16 sam koliko mi se cini vec probao i nije mi pomoglo...

Pa hvala ti druze... Ko sto rekoh, nikada nisam kontao te stvari, heh... :d Ali taj rezultat me ne raduje, jer 16 sam koliko mi se cini vec probao i nije mi pomoglo...

Mani se ti Vanila kernla kao prvo! Busratio za taj laptop je =16 jer je 533 QUad Pumped ili ti 533/4=133MHz pa 2133MHz/133MHz=16 ;).
Nabudzi mu lepo Qooupz kenel i ne stavljaj nikakav DSDT jer koliko se ja secam iAtkos ni nema opciju izbora DSDTa osim da ubacis rucno pravljen...

Znaci, boot pokreni sa busrtio=16 -v flegovima, izabei ostatak valjano (Qooupz (ili tako nekako) kernel bez ikakvog DSDTa i obrati paznju da li je graficka podrzana...). Nakon usoesne instalacije prvi boot odradi sa kernel flegovima busratio=16 -v -f i mora da radi bre inace :crash:.

NIKAKO Vanila, SAMO Qooupz i bez DSDTa!

Javi ishode!!!

Gospodo, ima li neko rešenje za GMA950 grafiku na Intelovoj desktop (Atom) pločici koja neće da baci sliku na Snow L. 10.6.4 sa svog integrisanog DVI-D izlaza, a uredno je prikazuje preko VGA (ima dva izlaza) i to u punoj 1920x1200 res. Sve je hardverski ispravno, čak i DVI-D daje sliku dok se ne instalira kext, a potom sledi gray screen (ili plavi, u zavisnosti od kexta). Opis ovakvog problema nisam pronašao na mreži i mogu jedino da se nadam da neko od vas ima neki "čudesni" GMA950 kext. Ne mogu da koristim VGA zbog DVI KVM Switch-a. Ploča je D945GSEJT i sve ostalo radi savršeno. Ne znam da li sam sa ovim pitanjem trebao gore da načnem neku novu temu, ali pošto sam "svež" ovde, da probam prvo ovako...

Mislim da je to standardni hakintoš bug. Ja imam diskretnu grafičku (9600 GSO) sa dva DVI-a. Kad priključim monitor na jedan port dobija se plavičast ekran (koji je otklonjiv - postoji način), a na drugom portu je sve normalno.

I dobrodošao na forum i u našu zajednicu. :wave:

Poslednja izmena:
Gospodo, ima li neko rešenje za GMA950 grafiku na Intelovoj desktop (Atom) pločici koja neće da baci sliku na Snow L. 10.6.4 sa svog integrisanog DVI-D izlaza, a uredno je prikazuje preko VGA (ima dva izlaza) i to u punoj 1920x1200 res. Sve je hardverski ispravno, čak i DVI-D daje sliku dok se ne instalira kext, a potom sledi gray screen (ili plavi, u zavisnosti od kexta). Opis ovakvog problema nisam pronašao na mreži i mogu jedino da se nadam da neko od vas ima neki "čudesni" GMA950 kext. Ne mogu da koristim VGA zbog DVI KVM Switch-a. Ploča je D945GSEJT i sve ostalo radi savršeno. Ne znam da li sam sa ovim pitanjem trebao gore da načnem neku novu temu, ali pošto sam "svež" ovde, da probam prvo ovako...

Jesi probao neki kext odavde:
http://www.kexts.com/downloads.php?do=cat&id=7

Mislim da je to standardni hakintoš bug. Ja imam diskretnu grafičku (9600 GSO) sa dva DVI-a. Kad priključim monitor na jedan port dobija se plavičast ekran (koji je otklonjiv - postoji način), a na drugom portu je sve normalno.

Kod mene na oba DVI-a rade 100%, čak sam probao i ženin monitor (isti kao moj) paralelno i piči normalno.

PS: Ivane što to su nam lepi Avatari :d

Mani se ti Vanila kernla kao prvo! Busratio za taj laptop je =16 jer je 533 QUad Pumped ili ti 533/4=133MHz pa 2133MHz/133MHz=16 ;).
Nabudzi mu lepo Qooupz kenel i ne stavljaj nikakav DSDT jer koliko se ja secam iAtkos ni nema opciju izbora DSDTa osim da ubacis rucno pravljen...

Znaci, boot pokreni sa busrtio=16 -v flegovima, izabei ostatak valjano (Qooupz (ili tako nekako) kernel bez ikakvog DSDTa i obrati paznju da li je graficka podrzana...). Nakon usoesne instalacije prvi boot odradi sa kernel flegovima busratio=16 -v -f i mora da radi bre inace :crash:.

NIKAKO Vanila, SAMO Qooupz i bez DSDTa!

Javi ishode!!!

Ok ovo fercera, hvala ti za info druze...

Sa Qooupz kernelom je proradio!

Znaci bio si u pravu ipak je bio kernel, ali sto se tice DSDT-a, to svakako ne moze da mu smeta (ili barem ne bi trebalo). iAtkos ima u ponudi RTC fix za one koji nemaju DSDT izradjen. Sto znaci da ko ima, ovo prakticno ne treba da koristi (osim mozda u nekim specificnim slucajevima).

Elem, jos jednom hvala i pozdrav! :wave:

p.s.

Javicu kasnije kakv je status sa ostalim stvarima pojedinacno kada sve instaliram... ali wifi (atheros) mi je tu stavka No1 u ovom momentu... pa sad videcemo sta i kako...

Ok ovo fercera, hvala ti za info druze...

Sa Qooupz kernelom je proradio!

Znaci bio si u pravu ipak je bio kernel, ali sto se tice DSDT-a, to svakako ne moze da mu smeta (ili barem ne bi trebalo). iAtkos ima u ponudi RTC fix za one koji nemaju DSDT izradjen. Sto znaci da ko ima, ovo prakticno ne treba da koristi (osim mozda u nekim specificnim slucajevima).

Elem, jos jednom hvala i pozdrav! :wave:

p.s.

Javicu kasnije kakv je status sa ostalim stvarima pojedinacno kada sve instaliram... ali wifi (atheros) mi je tu stavka No1 u ovom momentu... pa sad videcemo sta i kako...

Drago mi da si uspeo (bar deo)!
;)

I dobrodošao na forum i u našu zajednicu. :wave:

Mislim da je ovo problem sa neprepoznavanjem default ili primarnog izlaza na grafičkoj kartici od strane grafičkog podsistema Mac OS-a. Plavičast ekran se na Mac-u uvijek dobije po default-u kada se priključi sekundarni monitor.

Šta hoću da kažem?

Priča za regularno stanje stvari na Apple hw: Grafika ima dva izlaza. Na jedan je nakačen monitor, a na drugi nije. Normalna slika (desktop i ostalo) na "prvom" monitoru. Kada se prikači drugi monitor, sistem prepozna da je aktiviran drugi izlaz, aktivira se procedura za uređenje rasporeda displeja i nudi se opcija da se izabere rezolucija, color management (i gore spomenuti raspored). To se namjesti i to je to.

Priča za stanje stvari na non-Apple hw: Grafika ima dva izlaza. Na jedan je nakačen monitor, a na drugi nije. Zbog "nepravilnih/nesređenih/loših" drajvera za grafiku, sistem ne prepoznaje kako treba primarni izlaz na grafici. U najvećem broju slučajeva sistem ne daje sliku preko primarnog displeja grafičke kartice, već preko drugog izlaza (koji on smatra primarnim), a ovo se u najvećem broju slučajeva može riješiti prostim prebacivanjem konektora sa jednog na drugi izlaz grafike. U onom manjem broju slučajeva se treba "igrati" sa drajverima za grafiku...

FlySukhoi, druže, skini KVM i priključi monitor(e) na mašinu, ako nema ni na jednom izlazu slike, traži/lovi drajvere, ako na jednom (VGA) ima slike, samo rearanžiraj displeje tako da ti DVI izlaz bude primarni (menu bar se prebaci na drugi displej) i to bi trebalo da ti riješi probleme... Ako ne... :(

Dobrodosao. Probaj ovde.

Hvala ljudi na dobrodošlici. Možda i ono malo što ja znam jednom nekom bude od koristi. Ovde su pali zanimljivi predlozi, treba sad uhvatiti malo vremena i sve to isprobati. Inače, ovo sa DVI i to što sistem ne vidi usb drajvove kada je u biosu uključen USB legacy support predstavlja jedine probleme na ovoj ploči, ukoliko nekog zanima pravljenje MAC-mini mašine za 24h web i sl. Ovaj D945GSEJT niije loš izbor.

Mislim da je ovo problem sa neprepoznavanjem default ili primarnog izlaza na grafičkoj kartici od strane grafičkog podsistema Mac OS-a. Plavičast ekran se na Mac-u uvijek dobije po default-u kada se priključi sekundarni monitor.

Šta hoću da kažem?

Priča za regularno stanje stvari na Apple hw: Grafika ima dva izlaza. Na jedan je nakačen monitor, a na drugi nije. Normalna slika (desktop i ostalo) na "prvom" monitoru. Kada se prikači drugi monitor, sistem prepozna da je aktiviran drugi izlaz, aktivira se procedura za uređenje rasporeda displeja i nudi se opcija da se izabere rezolucija, color management (i gore spomenuti raspored). To se namjesti i to je to.

Priča za stanje stvari na non-Apple hw: Grafika ima dva izlaza. Na jedan je nakačen monitor, a na drugi nije. Zbog "nepravilnih/nesređenih/loših" drajvera za grafiku, sistem ne prepoznaje kako treba primarni izlaz na grafici. U najvećem broju slučajeva sistem ne daje sliku preko primarnog displeja grafičke kartice, već preko drugog izlaza (koji on smatra primarnim), a ovo se u najvećem broju slučajeva može riješiti prostim prebacivanjem konektora sa jednog na drugi izlaz grafike. U onom manjem broju slučajeva se treba "igrati" sa drajverima za grafiku...

FlySukhoi, druže, skini KVM i priključi monitor(e) na mašinu, ako nema ni na jednom izlazu slike, traži/lovi drajvere, ako na jednom (VGA) ima slike, samo rearanžiraj displeje tako da ti DVI izlaz bude primarni (menu bar se prebaci na drugi displej) i to bi trebalo da ti riješi probleme... Ako ne... :(

Castore, upravo sam isprobao to što si predložio. Na žalost, sistem ne vidi drugi monitor kad se podigne, tako da su nemoguća bilo kakva podešavanja. Interesantno je da započinje butovanje sa DVI, ali automatski prelazi na VGA (drugi fizički monitor) kada treba da se podigne. Ovo negde navodi na pretpostavku da je ipak neadekvatan kext u pitanju, ili možda grešim. Problem sa USB legacy support koji sam u poslednjem postu pomenuo otklonjen je u medjuvremenu USB fixom ponudjenim u samom Chameleonu, tako da je DVI bug još jedini ostao kao prepreka da se i ovaj komad hardvera nadje na "full compatible" listi. Sad ću da isprobam kextove na koje su oputili dooyo i rushko (hvala momci) pa ću da javim rezultat.

Jel postoji neki "distro" specijalno prilagođen instaliranju na virtuelne mašine (VMware ili VirtualBox), uz što manje čačkanja bilo čega?

Mislim da možeš da nađeš na netu već napravljene i podešene VMware imidže sa Leopard-om ili Snow Leopardom. Ne sme se ovde ništa o pirateriji pročati, ali mogu ti reći da se nalaze vrlo lako, samo guglaj.

Poslednja izmena:
Pocetnik

Pozdrav svima,
posto imam zaludan hard disk od 500Gb resis da probam Snow Leopard.
Comp je iz potpisa pa me interesuje vase misljenje i na sta treba da obratim paznju prilikom instalacije.
Toliko za sada,hvala unapred na savetima.

Vrh Dno